Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag oefenwedstrijd ONS Sneek – SV Batavia 90

Oefenwedstrijd ONS Sneek – SV Batavia 90 in Lemmer kent twee gezichten

Oranjehemden herstellen zich na rust van matige eerste helft en winnen met 3-1

In tweede 45 minuten laat team van trainer Arnoud Koster zien goed te kunnen voetballen

Doelpunten ONS Sneek: Ruben Eijzenga, Tim ten Voorde en Giovanni Aronds

Dominantie

De oefenwedstrijd van ONS Sneek gistermiddag tegen de kersverse zaterdag eersteklasser SV Batavia 90 uit Lelystad kende twee gezichten. Op het sportpark De Rien van de zaterdag derdeklasser CVVO in Lemmer speelde de ploeg van trainer Arnoud Koster een heel matige eerste helft. Toen domineerde de geheel in het donkerblauw gestoken formatie van trainer Michel van Oostrum, oud-speler van SC Cambuur en FC Emmen. Dat werd uitgedrukt in een verdiende openingstreffer. ONS Sneek mocht blij zijn dat SV Batavia 90 de score niet uitbreidde. In het laatste kwartier van de eerste helft stokte de dominantie van de club uit Flevoland. Hiervan profiteerde ONS Sneek in de slotfase van de eerste helft door de 1-1 te laten aantekenen.

Rollen finaal omgedraaid

Na de thee waren de rollen finaal omgedraaid. Toen liet het jeugdige ONS Sneek zien hoe goed het kan voetballen. Door een aantal wijzigingen kreeg trainer Arnoud Koster zijn ploeg aan de praat. Het was een lust voor het oog ONS Sneek toen aan het werk te zien. Met name de jeugdige talenten namen het voortouw voor een ijzersterke tweede 45 minuten. SV Batavia 90 kwam er niet meer aan te pas. Het mocht de handen dichtknijpen dat het geen 5-1 werd. Wat trainer Arnoud Koster zonder meer goed heeft gedaan is dat zijn spelers na de pauze veel fitter oogden dan die van de tegenstander. Bovendien was merkbaar dat ONS Sneek in schrille tegenstelling tot SV Batavia 90 veel meer wedstrijdritme in de benen had. Begon de ploeg uit de Waterpoortstad in Lemmer aan het vijfde oefenduel in de voorbereiding op het seizoen 2023-2024, voor SV Batavia 90 was het pas de eerste oefenwedstrijd.

Niet op volle oorlogssterkte

ONS Sneek verscheen niet op volle oorlogssterkte in het dorp aan het IJsselmeer. Zo ontbraken Jelle de Graaf, Pieter Abe de Jong, Lennard Feenstra en Arjen Stremler. Jelle de Graaf ondervindt nog steeds last van een voetblessure. Pieter Abe de Jong liep in de eerste oefenwedstrijd van ONS Sneek thuis tegen Pelikaan S (4-1) een enkelblessure op. Trainer Arnoud Koster: ,,Het gaat gelukkig wel de goede kant op met Pieter Abe.’’ Arjen Stremler werd tijdens de warming-up in Harderwijk tegen VVOG geveld door een enkelblessure. Lennard Feenstra keerde van vakantie terug met liesklachten. Doelman Max Wolfs was wel aanwezig in Lemmer maar kwam niet in actie. Ruben Pijlman mocht zich – zo was afgesproken – de gehele wedstrijd bewijzen aan trainer Arnoud Koster.

Nieuwelingen

ONS Sneek startte met de volgende basiself in Lemmer. Doel: Ruben Pijlman. Achter: Lars Wolke, Joran Swart, Glenn Buma en Geoffrey Eekhof. Midden:Giovanni Aronds, Harmen Boelsma en Tim ten Voorde. Voor: Nordin Tahboun, Ruben Eijzenga en Simon Abrehaley. In de tweede helft werd in de volgende opstelling begonnen: Doel: Ruben Pijlman. Achter: Mounir Loolofs, Glenn Buma, Joran Swart en Harmen Boelsma. Midden: Stephen Adisi, Tim ten Voorde en Jorn Dijkstra. Voor: Lars van der Brug, Ruben Eijzenga en Nigel Hardenberg. In de 67ste minuut keerden Geoffrey Eekhof, Lars Wolke en Giovanni Aronds terug bij ONS Sneek. Als nieuwelingen werden Martijn de Rooij en Welmer van der Heide ingebracht.

Ramon Leeuwin

SV Batavia 90 is in het seizoen 2023-2024 ingedeeld in de zaterdag eerste klasse B. De club uit Lelystad heeft seizoenen gekend waarin tien tot vijftien nieuwkomers werden verwelkomd. Dat is inmiddels verleden tijd geworden. Voor de binnenkort startende competitie staat het aantal nieuwkomers op vier. De bekendste nieuwe speler is de 36-jarige Ramon Leeuwin. De in Almere wonende centrumverdediger speelde als prof bij ADO Den Haag, FC Utrecht, SC Cambuur, Almere City FC en AZ. In het buitenland was hij actief bij het Deense Odense BK. Hij speelde drie interlands voor Suriname. Het afgelopen seizoen kwam hij uit voor TEC uit Tiel, dat het afgelopen seizoen degradeerde uit de tweede divisie zaterdag. In juni tekende Ramon Leeuwin een contract bij de jeugdafdeling van eredivisionist AZ uit Alkmaar. Leeuwin liep de afgelopen jaargang al stage in de vermaarde jeugdopleiding van AZ. Met dit eerste contract staat hij aan het begin van zijn trainersloopbaan. ,,Ik bekijk het stap voor stap. Ik ga nu aan de slag als assistent-trainer bij AZ Onder 18 van trainer Michael van Zijtveld.’’

Dijk van een verdediging?

Volgens SV Batavia 90 is gebleken dat het eerste elftal een dijk van een verdediging heeft, al was dat in Lemmer niet direct te merken. Ramon Leeuwin speelde alleen de eerste helft tegen ONS Sneek waarin hij niet opviel. Wat SV Batavia 90 mist is doeltreffendheid en effectief zijn voorin. Daarom is de 24-jarige Amsterdammer Guido Pauw aangetrokken. Hij is overgekomen van VVSB uit Noordwijkerhout. Eerder schoot hij er lustig op los bij FC Lisse. Pauw is volgens SV Batavia 90 een slimme en balvaste centrumspits. Van FC Breukelen is overgekomen middenvelder Sven Kodde. Hij moet fysiek sterk zijn en veel inzicht hebben. Roberto Doufikar is teruggekeerd bij SV Batavia 90 na een kortstondig verblijf bij zustervereniging Lelystad’67.

Samir Merraki

SV Batavia 90 ging fel en overdonderend van start in Lemmer. Dat werd in de zeventiende minuut beloond. Na een prachtige aanval over links werd Guido Pauw op maat aangespeeld. Op zijn hoge schot in de verre hoek was Ruben Pijlman kansloos: 0-1. Het scheelde bitter weinig of de Flevolanders waren even later op 0-2 gekomen. Het keiharde schot van Samir Merraki belandde evenwel op de paal. Samir Merraki is voor ONS Sneek geen onbekende. Hij speelde kort voor onze club. Merraki werd destijds gehuurd van IJsselmeervogels. Nadat Ruben Pijlman een kopbal van Guido Pauw over zijn doel zag verdwijnen was het maar goed dat hij na veel grabbelen overeind bleef bij een gevaarlijke situatie voor zijn doel. ONS Sneek wist nauwelijks gevaarlijk te worden voor de rust. Toch werd het in de slotfase 1-1. Een korte corner op rechts van Nordin Tahboun werd verlengd door Tim ten Voorde waarna de alerte Ruben Eijzenga na zwak ingrijpen van de doelman van SV Batavia 90 van dichtbij kon scoren.

Ware metamorfose

In de tweede helft had ONS Sneek een ware metamorfose ondergaan. Met de youngsters Lars van der Brug (19) en later ook met Welmer van der Heide (16) op de flanken kwam er veel meer snelheid en gevaar in de ONS Sneek aanvallen. Er gebeurde nog veel meer positiefs. ONS Sneek had veel meer de bal dan SV Batavia 90 en deed er vaak iets goeds mee. Daar had de opponent niet van terug. Ook verdedigend was het nu dik in orde. Een kwartier na de hervatting kwam ONS Sneek verdiend op voorsprong. Na de mooiste aanval van de tweede helft werd het 2-1. Vanaf rechts bediende Lars van der Brug op maat Ruben Eijzenga, die op zijn beurt op schitterende wijze Tim ten Voorde in staat stelde de trekker over te halen.

Aanwinst

Nigel Hardenberg liet nadrukkelijk zien een aanwinst te zijn voor ONS Sneek. Technisch zeer begaafd en sterk in het combinatiespel. Hij kon het vooral goed vinden met Lars van der Brug. Na goed voorbereidend werk van Tim ten Voorde was het jammer dat het krachtige schot van Ruben Eijzenga, die per wedstrijd beter wordt, in het zijnet belandde. De sluitpost van SV Batavia 90 verrichtte een prima redding op een door Nigel Hardenberg genomen vrije trap. Welmer van der Heide was heel dicht bij 3-1 voor ONS Sneek maar stuitte op de attente keeper van SV Batavia 90. Toch viel de 3-1. Na prachtig voorwerk van diezelfde Welmer van der Heide was het de ook al sterk acterende Giovanni Aronds die van dichtbij het net deed bollen.

Mooie teamgoals

Onze trainer Arnoud Koster glom van oor tot oor na het eindsignaal van de ook nu weer goed fluitende Jeen Boringa uit Leeuwarden. Arnoud Koster: ,,Het was een nuttig oefenduel in Lemmer. De oefencampagne is bewust samengesteld. Na derde divisionist Sparta Nijkerk en vierde divisionist VVOG nu een eersteklasser. In de tweede helft werd wel de vrije ruimte opgezocht, wilden we wel graag de bal hebben en werd het tempo opgevoerd. Ook waren we goed in de organisatie. Er zit voldoende kwaliteit in onze jonge ploeg. De spelers weten ook dat ze geduldig moeten zijn. Dat we verloren van Sparta Nijkerk en VVOG was geen schande. VVOG vond ik nog beter spelen dan Sparta Nijkerk. We hebben in Lemmer aangetoond dat mijn ploeg fit is. Belangrijk is ook dat het team goed omgaat met de ideeën hoe er gevoetbald moet worden. De 2-1 en de 3-1 waren mooie teamgoals. Zo heb ik genoten van het mooie druk moment waaruit onze derde treffer viel met in de hoofdrollen Welmer van der Heide en Giovanni Aronds als afmaker. Ik wil ook Jorn Dijkstra een groot compliment geven voor zijn goede spel.’’

Ton Haarman

De wedstrijd in Lemmer werd niet gespeeld op het hoofdveld met echt gras van CVVO maar op een bijveld met een uitstekende kunstgrasmat. Leuk om onze oud-speler en doelpuntenmaker bij uitstek Ton Haarman na lange tijd weer eens te ontmoeten. Ton is hoofdtrainer van CVVO. Hij zag gistermiddag CVVO met 2-0 verliezen van Balk. Ook even gesproken met Gerben Visser, die nu bij CVVO actief is. Rest nog te vermelden dat ONS Sneek dinsdagavond a.s. op het Zuidersportpark oefent tegen Jong SC Cambuur. Aanvang 20.00 uur. U bent van harte welkom.

SiVi

 

 

Delen