Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag oefenwedstrijd Oranje Nassau – ONS Sneek

ONS Sneek wint prestige oefenduel uit tegen Oranje Nassau Groningen verdiend met 2-5

Koplopers eerste klasse I en eerste klasse J noord tegen elkaar

Na matig begin ONS Sneek superieur op sportpark Coendersborg

Rentree Nordin Tahboun van ONS Sneek duurt maar ruim half uur

Tik tegen dezelfde enkel valt gelukkig mee

Spits Ruben Eijzenga, Joran Swart en rechtsback Geoffrey Eekhof uitblinkers

Wisselspelers ONS Sneek duidelijk beter dan die van naamgenoot

Zege in Groningen geeft zelfvertrouwen voor vervolg competitie

Doelpunten ONS Sneek: Ruben Eijzenga (3), Giovanni Aronds en Arjen Stremler

Twee keer

Het afgelopen seizoen speelden ONS Sneek en Oranje Nassau Groningen in dezelfde competitie. ONS Sneek won toen twee keer van de naamgenoot uit de stad Groningen. Uit met 2-3 en op het eigen Zuidersportpark met 2-0. Oranje Nassau Groningen leek ONS Sneek kampioen te zullen maken in de uitwedstrijd tegen Pelikaan S maar in de slotfase ging het mis. In het seizoen 2023-2024 is ONS Sneek ingedeeld in de eerste klasse I noord zaterdag en Oranje Nassau Groningen in de eerste klasse J noord zaterdag. De eerste klasse I noord zaterdag telt zeven clubs uit Friesland, één club uit Drenthe, één club uit de provincie Groningen, één club uit Flevoland en drie clubs uit Overijssel. In de zaterdag eerste klasse J noord spelen acht clubs uit de provincie Groningen, waarvan vijf uit de stad Groningen, en vijf uit Drenthe.

Plus 29 tegen plus negentien

In de zaterdag eerste klasse I noord gaat ONS Sneek aan de leiding met 24 punten uit tien wedstrijden. De ploeg van trainer Arnoud  Koster won zeven keer en speelde drie keer gelijk. ONS Sneek scoorde 37 keer en kreeg acht doelpunten tegen. Dat betekent een doelsaldo van plus 29. Oranje Nassau Groningen voert de ranglijst van de eerste klasse J noord zaterdag aan met 23 punten uit tien wedstrijden. Zeven keer werd er gewonnen, twee keer gelijk gespeeld en één keer verloren. Dat was tegen stadgenoot PKC’83 met 1-0. Oranje Nassau Groningen maakte  24 doelpunten en kreeg vijf tegen. Een doelsaldo van plus negentien.

Thuisclub beter

In het vriendschappelijke treffen ON Groningen-ONS Sneek ging het gistermiddag toch wel om iets. In de eerste plaats om prestige, in de tweede plaats om wie beter was ONS Sneek of de naamgenoot uit Groningen. Op het sportpark Coendersborg, waar de veldverlichting van de aftrap af dienst deed, trok ONS Sneek in een aantrekkelijke wedstrijd aan het langste eind. De eerste 25 minuten was Oranje Nassau de betere ploeg en leidde toen verdiend met 1-0. Na de Friese gelijkmaker was het ONS Sneek dat de lakens uitdeelde. Het werd 2-5 maar het had ook 2-7 kunnen zijn.

Kwalitatief sterker

Na de winterstop hervatte Oranje Nassau Groningen de training op zaterdag 6 januari j.l. ONS Sneek benutte diezelfde dag met het spelen van het zo populaire padel in Heerenveen. Padel is een soort tennis in het klein. Op maandag 8 januari j.l. begon ONS Sneek met de training ter voorbereiding op het vervolg van de competitie. Trainer Arnoud Koster was in de winterstop met vakantie naar Mexico, waar het warm was, 29-30 graden. Bewust was gekozen voor  een oefenwedstrijd tegen een sterke tegenstander. Tot ongeveer halverwege de eerste helft kreeg ONS Sneek te maken met een opponent die in die periode beter was. Hierna trok ONS Sneek de wedstrijd naar zich toe. De indruk van de schrijver van het wedstrijdverslag is dat de eerste klasse I zaterdag kwalitatief sterker is dan de eerste klasse J zaterdag. Die mening wordt door meerderen gedeeld.

Naar Ghana

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek kon gistermiddag in een qua weersomstandigheden triest Groningen niet beschikken over Stephen Adisi, Nigel Tyrone Hardenberg en Lars van der Brug. Stephen Adisi is met vrouw en tweeling met vakantie in zijn geboorteland Ghana. Voor de komende competitiewedstrijd zaterdag a.s. thuis tegen Broekster Boys is hij weer terug uit Ghana. Nigel Tyrone Hardenberg ontbrak wegens liesklachten. Lars van der Brug is op wintersport maar is op tijd weer terug. ONS Sneek begon met de volgende elf in Groningen: Doel: Max Wolfs. Achter: Mounir Loolofs, aanvoerder Joran Swart, Glenn Buma en Geoffrey Eekhof. Midden: Harmen Boelsma, Giovanni Aronds en Nordin Tahboun. Voor: Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde.

Slordigheden

Oranje Nassau Groningen begon uitstekend aan de oefenwedstrijd op de zeer goed bespeelbare kunstgrasmat van het sportpark Coendersborg. De gasten combineerden vanaf het beginsignaal naar hartenlust. Daar had ONS Sneek de grootste moeite mee. De thuisclub kreeg de ruimte om vooral over rechts gevaarlijk te worden. Daarbij kwam dat ONS Sneek zich bezondigde aan veel slordigheden met name in de passing. Ook werden te veel duels verloren. Een vroege voorsprong voor Oranje Nassau Groningen kon dan ook niet uitblijven. Na een prachtige aanval over rechts in de dertiende minuut was het Rick Wiersma die ONS Sneek doelman Max Wolfs onhoudbaar passeerde: 1-0. ON Groningen wist ondanks beter te zijn en het meer balbezit hebben de score niet uit te breiden. Wel moet worden vermeld dat keeper Max Wolfs van de gasten een tweede doelpunt voor Oranje Nassau Groningen voorkwam.

Verdween als sneeuw voor de zon

In de twintigste minuut een onfortuinlijke botsing tussen spits Ruben Eijzenga van ONS Sneek en de doelman van Oranje Nassau Groningen. Gelukkig konden ze verder. Vijf minuten later kwam ONS Sneek na een matige start op gelijke hoogte. Na goed doorkoppen van Joran Swart, met Ruben Eijzenga en Geoffrey Eekhof de grote uitblinkers bij ONS Sneek, was het Ruben Eijzenga die met een bekeken schot de 1-1 liet noteren. Vanaf de gelijkmaker kwam ONS Sneek steeds beter in de wedstrijd. Daar had Oranje Nassau Groningen niet van terug. Het oogstrelende combinatiespel
van de thuisclub in de eerste 25 minuten verdween als sneeuw voor de zon.

Pittige overtreding

In de 35ste minuut gingen alle alarmbellen af bij ONS Sneek. Een pittige overtreding van de kant van Oranje Nassau Groningen op de lange tijd afwezige Nordin Tahboun was de oorzaak. Hij maakte zijn rentree in de ONS Sneek hoofdmacht na een vervelende enkelblessure. Weer werd  hij op dezelfde plek geraakt. Na de wedstrijd vertelde Nordin Tahboun dat het gelukkig meeviel. ,,Ik was zo geschrokken van de tik tegen mijn enkel dat ik het verstandig vond om niet verder te spelen.” De jeugdige Welmer van der Heide, die heel goed inviel, was de vervanger van Nordin Tahboun.

Stevige overtreding

ONS Sneek liet steeds meer zien dat het niet zo maar de ranglijst van de noordelijke eerste klassse I zaterdag aanvoert. Nadat Harmen Boelsma zijn schot zag gestopt, kwam ONS Sneek drie minuten voor de rust op 1-2 door opnieuw Ruben Eijzenga na zeer goed voorbereidend werk van Welmer van der Heide. Door Tim ten Voorde was ONS Sneek nog heel dichtbij de 1-3. Door een stevige overtreding aan Groninger kant op Ruben Eijzenga werd even later andermaal de 1-3 voor ONS Sneek voorkomen.

Kansrijke positie

In de tweede helft maakte Jelle de Graaf bij ONS Sneek plaats voor Lennard Feenstra. Zes minuten na de hervatting toch een opleving bij Oranje Nassau Groningen. Een schitterende redding van ONS Sneek sluitpost Max Wolfs op een knal van Rick Wiersma voorkwam de onverdiende 2-2. Aan de andere kant was het jammer dat Lennard Feenstra uit een voorzet van Tim ten Voorde niet raak kopte in kansrijke positie. De 1-3 zou er toch komen. Uit weer een voorzet op maat van Tim ten Voorde was het voor de derde keer Ruben Eijzenga die fraai raak schoot.

Volop wissels

Zoals afgesproken wisselde trainer Arnoud Koster van ONS Sneek na exact een uur spelen volop. Ruben Eijzenga, Joran Swart, Harmen Boelsma, doelman Max Wolfs en Mounir Loolofs gingen naar de kant. Voor het vijftal in de plaats: doelman Ruben Pijlman, Lars Wolke, Arjen Stremler, Pieter Abe de Jong en Jorn Dijkstra. Opnieuw werd bewezen dat ONS Sneek over een sterke bank met wisselspelers beschikt. Veel sterker dan die van Oranje Nassau Groningen. Ook trainer Erwin Heerlijn wisselde in de tweede helft volop. Tot de 1-3 speelde ONS Sneek tegen het basisteam van de thuisclub. Dat ONS Sneek gemakkelijk scoort werd ook in Groningen bewezen.

Imponerend

In minuut 65 tekende middenvelder Giovanni Aronds voor de 1-4. Na goed werk over rechts van de imponerend spelende Geoffrey Eekhof doelpuntte Giovanni Aronds op beheerste manier. Door de vele wissels werd het spel van Oranje Nassau Groningen steeds minder. ONS Sneek verzuimde de score verder uit te breiden. Een voorzet-schot van Geoffrey Eekhof net voorlangs, Welmer van der Heide die stuitte op de doelman van de gasten, een kopbal van Pieter Abe de Jong die naast ging, Arjen Stremler die  bij een goede kans te zacht inschoot en Welmer van der Heide die  voor de tweede keer zijn meerdere moest erkennen in de doelman van Oranje Nassau Groningen waren daarvoor de bewijzen.

Niet geflatteerd

ONS Sneek ging door met het niet uitbreiden van de 1-4 voorsprong. Een goed schot van Tim ten Voorde, die naar links was verhuisd en Lennard Feenstra naar rechts, werd gered door de sluitpost van Oranje Nassau Groningen, die ook fraai redding bracht op een inzet van Welmer van der Heide. Daarentegen werd het 2-4 door Tim Deelen. Het laatste woord was weer voor ONS Sneek.  Nadat Tim ten Voorde hard in het zijnet had geschoten, was het de jeugdige Arjen Stremler die van zich deed spreken. Wanneer hij invalt maakt hij altijd een doelpunt. Dat was ook in Groningen weer het geval. In de 89ste   minuut kopte hij de eindstand naar 2-5. Dat was niet geflatteerd.

Conclusies

Wat zijn de conclusies die kunnen worden getrokken uit het oefenduel op het sportpark Coendersborg?  Dat ONS Sneek goed uit de winterslaap is gekomen, dat de wissels passend worden ingevuld, dat het gemakkelijk scoren fier overeind is gebleven en dat vol zelfvertrouwen de competitiewedstrijd van komende zaterdag thuis tegen Broekster Boys, dat gistermiddag met 0-1 van Blauw Wit’34 won, tegemoet kan worden gezien. De opmerking van onze spits Ruben Eijzenga, dat de 2-5 overwinning bij Oranje Nassau Groningen bij de clubs uit de eerste klasse I noord zaterdag de nodige indruk heeft gemaakt, is juist.

Bredere selectie

Trainer Erwin Heerlijn van Oranje Nassau Groningen sprak van een hartstikke leuk oefenduel. ,,ONS Sneek was de terechte winnaar. De selectie van ONS Sneek is breder dan die van mijn ploeg. Dat gaf de doorslag. Ik vond Oranje Nassau Groningen in de eerste helft heel goed spelen. We kwamen dan ook verdiend op 1-0 en misten de kans op 2-0. De 1-1 viel redelijk gemakkelijk. Na de gelijkmaker kreeg ONS Sneek meer grip op de wedstrijd. Na de rust kwam een aantal jeugdspelers bij Oranje Nassau Groningen in actie. Daar was ik blij mee.’’

Heel balvast

Wat vond de trainer van Oranje  Nassau Groningen van de tegenstander? ,,ONS Sneek heeft een goed elftal. Het is een andere ploeg dan vorig seizoen, maar je zag wel weer dezelfde goede dingen terug. Wat ONS Sneek heel goed deed was de ballen over ons aanvallend blok deponeren. Ik vond spits Ruben Eijzenga van ONS Sneek heel balvast waardoor ONS Sneek goed door kon voetballen. Ook Joran Swart is een goede speler bij ONS Sneek. Zijn doordribbelen is een sterk punt.’’

Controle over de wedstrijd

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek sprak van een heel goede en nuttige oefenwedstrijd. ,,Met de keuze voor Oranje Nassau Groningen speelden we tegen een goed voetballende ploeg. Ik was blij met de weerstand die de gastheren boden. In de tweede helft gaf ONS Sneek veel meer hoge druk op de tegenstander. We kregen toen ook veel meer controle over de wedstrijd en die controle hebben we niet meer weggegeven.’’

Aan de slag

In de oefenduels, bekerwedstrijden en  competitiewedstrijden tot nu toe was Ruben Eijzenga goed voor 24 doelpunten. Onze trainer Arnoud Koster vertelde dat de technische staf met Ruben Eijzenga aan de slag is geweest. ,,Dat betaalde zich gistermiddag in Groningen uit. Dat was het geval bij het derde doelpunt van Ruben. Hij verscheen toen in goede positie voor het doel van Oranje Nassau Groningen. Hij kon toen gemakkelijk scoren uit een voorzet van Tim ten Voorde.”

Oefenwedstrijd tegen Velocitas

Op dinsdagavond 30 januari a.s. oefent ONS Sneek thuis tegen Velocitas, dat evenals Oranje Nassau Groningen in  de zaterdag eerste klasse J noord uitkomt. De debutant, die de thuiswedstrijden speelt in het Stadspark van Groningen, beschikt over een knappe ploeg die het heel aardig doet in de eerste klas. Het oefenduel op het Zuidersportpark begint om 20.00 uur. Onze trainer Arnoud Koster vertelde dat de oefenwedstrijd tegen Velocitas   wordt gespeeld in het kader van de trainerscursus van onze oud-doelman Justin van der Dam, die stage loopt bij het eerste elftal van ONS Sneek.  De trainer van Velocitas volgt dezelfde trainerscursus als Justin van der Dam.

SiVi

Delen