Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag oefenwedstrijd Sneek Wit Zwart – ONS Sneek

Oefenwedstrijd SWZ – ONS Sneek attractief kijkspel op mooie nazomeravond

Knap combinerende oranjehemden winnen verdiend met 2-3 op sportpark Tinga 

Doelman Niels Kuperus van thuisclub sta in de weg voor formatie van trainer Arnoud Koster

Trainer Carlo Rietdijk van SWZ Sneek vol lof over spel van tegenstander

Doelpunten ONS Sneek: Simon Abrahaley, Nordin Tahboun en Jelle de Graaf

Veel meer tegenstand

Vorig seizoen oefende ONS Sneek op het eigen Zuidersportpark tegen stadgenoot SWZ. De thuisclub zegevierde toen met 6-2. Gisteravond troffen beide ploegen elkaar weer. Nu op het Sportpark Tinga van de fusieclub. Opnieuw trokken de oranjehemden verdiend aan het langste eind. Het werd 2-3 voor de ploeg van trainer Arnoud Koster. Met de aantekening dat de formatie van trainer Carlo Rietdijk, die bezig is met zijn derde seizoen bij Sneek Wit Zwart, gisteravond veel meer tegenstand bood dan een jaar geleden. Het team van aanvoerder Joran Swart was voetballend in alle opzichten beter maar verzuimde de dominantie in meer dan drie doelpunten uit te drukken. Doelman Niels Kuperus van SWZ was daarbij een grote sta in de weg voor ONS Sneek. De van Be Quick Dokkum overgekomen keeper behoedde zijn team voor een ruimere uitgevallen score. SWZ moet in de tweede klasse met enkel Friese clubs in staat worden geacht een hoofdrol te vertolken. De grote winnaar op de mooie nazomeravond was het publiek. Dat moet hebben genoten van het attractieve kijkspel.

Eerlijke kans

Een oefenwedstrijd is er voor om alle spelers die tot de A-selectie behoren een eerlijke kans te bieden op een basisplaats. Dat was ook het geval in deze stadsderby. ONS Sneek startte met de volgende basis elf: Doel: Ruben Pijlman. Achter: Pieter Abe de Jong, Glenn Buma, Martijn de Rooij en Mounir Loolofs. Na een half uur spelen ging Martijn de Rooij naar de kant en kwam Joran Swart in zijn plaats. Midden: Stephen Adisi, Giovanni Aronds en Nordin Tahboun. Voor: Welmer van der Heide, Lars van der Brug en Simon Abrahaley. In de tweede helft was de begin opstelling als volgt: Doel: Ruben Pijlman. Achter: Lars Wolke, Glenn Buma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Midden: Jorn Dijkstra, Nordin Tahboun en Tim ten Voorde. Voor: Jelle de Graaf, Arjen Stremler en Nigel Hardenberg. Na een uur spelen maakte Glenn Buma plaats voor Martijn de Rooij. Bij ONS Sneek ontbraken Harmen Boelsma en Ruben Eijzenga. Harmen Boelsma liep afgelopen zaterdag in de met 9-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen het zwakke FC Wolvega een enkelblessure op. Het zag er in eerste instantie niet goed uit. Later bleek het gelukkig mee te vallen. Zijn moeder vertelde uw verslaggever dat het is gebleven bij een kneuzing in een enkel. Ruben Eijzenga ontbrak  wegens vakantie in Italië. Zaterdag a.s. in de bekerwedstrijd in Leeuwarden tegen FVC is hij wel weer van de partij.

Een ONS Sneek verleden

Ook trainer Carlo Rietdijk van SWZ speelde met twee sterk gewijzigde teams. De begin opstelling was: Doel: Niels Kuperus. Achter: Joey Westerhof, Roelof Strikwerda, Tiemen Landman en Maarten Mesu. Midden: Steffen Haytema, Daniel Bennink en Jurre Speelman. Voor: Robin Semplonius, Jan Dommerholt en Leon de Vries. Ook in de tweede helft stond Niels Kuperus bij SWZ onder de lat. Maarten Mesu, Joey Westerhof, Tiemen Landman, Jurre Speelman, Steffen Haytema, Robin Semplonius en  Leon de Vries mochten vanuit de dug-out toekijken. Nieuw bij SWZ waren: Joris Speelman, Kevin Huitema, Sidney Veltman, Harvey de Boer, Stefan Westhof, Dani Mohamad en Yander Zandbergen. Laatstgenoemde werd nog vervangen door Joey Huitema.  In de A-selectie van Sneek hebben  Jan Dommerholt, Tiemen Landman, Roelof Strikwerda en Harvey de Boer een ONS Sneek verleden. Jan Dommerholt was overigens onzichtbaar in deze oefenpartij.

Regie in handen

Na het beginsignaal van scheidsrechter Hasse Aartsen uit Groningen, die ook wedstrijden in de vierde divisie leidt, was het even wennen voor ONS Sneek. Al gauw werd de regie in handen genomen Zo moest Niels Kuperus handelend optreden toen de zestienjarige Welmer van der Heide op links gevaarlijk werd. Simon Abrahaley was in de eerste 45 minuten op rechts door zijn snelheid een ware plaaggeest voor de SWZ defensie. Die had de handen vol aan de ONS Sneek snelheidsduivel. Het was vaak een lust voor het oog hoe ONS Sneek tot de rust combineerde met als ingrediënten tempo, zuiverheid en technisch kunnen. Uit een voorzet op maat van Simon Abrahaley verkeek SWZ sluitpost Niels Kuperus zich bijna op een schot van Welmer van der Heide.

Robin Semplonius

In de tiende minuut was ONS Sneek akelig dicht bij de meer dan terechte openingstreffer. In eerste instantie redde SWZ goalie Niels Kuperus knap op een inzet van Welmer van der Heide. De rebound werd echter een prooi voor diezelfde Welmer van der Heide maar de in Heerenveen wonende speler zag zijn harde schot tegen de lat belanden. In de zeventiende minuut had Niels Kuperus de nodige moeite met een schot van afstand van Glenn Buma. Vijf minuten later kon ONS Sneek wel juichen. Na goed voorbereidend werk van Lars van der Brug was het voor Simon Abrahaley een koud kunstje om van dichtbij de 0-1 te laten aantekenen. Lang kon ONS Sneek niet genieten van de voorsprong. Een minuut later was het al weer gelijk. Een fout in de oranje afweer werd prompt afgestraft en dat was tegen de veldverhouding in. Wie anders dan Robin Semplonius was de schutter bij SWZ. Daarvoor was de thuisclub nog niet gevaarlijk geweest. Weer een minuut later nam ONS Sneek al weer de leiding. Een halve omhaal van de goed spelende Nordin Tahboun was Niels Kuperus te machtig: 1-2. In de omschakeling door  SWZ was het toch oppassen geblazen voor het superieure ONS Sneek. Dat leidde bijna tot de 2-2. Het had voor hetzelfde geld ook 1-3 kunnen worden. Na de zoveelste goede ONS Sneek aanval schoot Stephen Adisi nipt voorlangs. Ook Nordin Tahboun liet een goede mogelijkheid onbenut. Het enige verwijt dat ONS Sneek in de eerste helft kon worden gemaakt was dat er onvoldoende gebruik werd gemaakt van de vele scoringskansen.

Minder dominant

In de tweede helft was ONS Sneek wat minder dominant dan voor de rust. Wat wel bleef was dat de kansen op een treffer fier overeind bleven. Zo redde Niels Kuperus fraai op een ONS Sneek kopbal. Na een uur spelen liet Jelle de Graaf zien waartoe hij in staat is. Hij stoomde op over links. Tegen zijn schitterend geplaatste schot was ook Niels Kuperus niet opgewassen: 1-3. De jeugdige ONS Sneek spits Arjen Stremler uit Oosterend zag zijn knappe schuiver gestopt door de sluitpost van SWZ.  Aan de andere kant leidde een handsbal van een ONS Sneek verdediger tot een strafschop. Daarmee wist routinier Kevin Huitema wel raad: 2-3.  Hierdoor bleef SWZ in de wedstrijd tegen een duidelijke betere opponent.  Dat mochten de gasten zich wel aanrekenen. Een mooi doelpunt van Jelle de Graaf werd wegens buitenspel geannuleerd. Hierna redde doelman Niels Kuperus door een goede reactie weer eens zijn ploeg.

Hoogtepunt van tweede helft

Jelle de Graaf begon als linksbuiten maar al spoedig verhuisde hij naar rechts waar hij ook goed uit de voeten kan. Meestal werd hij op rechts goed bediend door rechtsback Geoffrey Eekhof die altijd een ruime voldoende haalt. Ook nu weer. Jammer dat ONS Sneek te weinig profiteerde van de ruimte die er lag over rechts. Uit twee corners op rechts achter elkaar was SWZ een keer akelig dicht bij 3-3. Dat zou evenwel te veel van het goede zijn geweest. Niels Kuperus bewees opnieuw zijn klasse door een geweldige redding op een knal van Tim ten Voorde en eerder op een vrije trap van Nigel Hardenberg. Het hoogtepunt van de tweede helft aan ONS Sneek kant kwam op naam van  de steeds betere wordende middenvelder Jorn Dijkstra uit Makkum. Een hoogtepunt, waarschijnlijk  lang niet door iedereen opgemerkt.  De manier waarop hij een speler van SWZ het bos instuurde was om van te watertanden. Van zo’n moment geniet uw verslaggever als pure voetballiefhebber.

Leerzaam

De sympathieke SWZ trainer Carlo Rietdijk sprak van een leerzame oefenwedstrijd. ,,Van de eerste helft tegen ONS Sneek hebben we geleerd. Voor de rust kwam mijn ploeg goed weg. Er werd toen te weinig onderling gecoached  en vond ik als trainer ook dat we weinig mannelijk speelden. In de tweede helft was SWZ veel meer een eenheid en was er ook meer druk op de bal. In de tweede klas komen we gelukkig geen enkele club  tegen van het kaliber ONS Sneek. Onze tegenstander was beter. ONS Sneek heeft dan ook verdiend gewonnen. Onze opponent van vanavond is een sterk team.’’

Niet in balans

Ook collega Arnoud Koster was de mening toegedaan dat het voor ONS Sneek een leerzaam en nuttig oefenduel was. ,,Ik vond ons in de eerste helft heel aardig voetballen. Jammer dat het afronden van de kansen over het geheel genomen onvoldoende was. Over de tweede helft was ik niet tevreden. De tweede helft van ONS Sneek was gewoon niet goed genoeg. We gaven toen te veel ruimte weg. Na de rust was het bij ons niet in balans. Dat moet beter. Ik vind wel dat we verdiend hebben gewonnen. Het mag dan misschien voor onze supporters een prestige-wedstrijd zijn tegen SWZ, bij de staf en bij mijn spelers speelt dat geen rol.’’ Zaterdag a.s. speelt ONS Sneek de tweede  poulewedstrijd in het kader van het noordelijk bekertoernooi. De tegenstander op het sportpark Wiarda in Leeuwarden is het naar de tweede klasse gedegradeerde FVC. Let op: de aanvangstijd is 17.00 uur.

SiVi

Delen