Oranjehemden ook thuis maatje te groot voor tegen degradatie strijdende Surhuisterveeners

ONS Sneek nieuwe koploper Eerste Klasse F

tekst: Mark de Boer   beeld: Anja v.d. Beld

Eén wijziging bij de thuisploeg

Het voor ONS Sneek dubbele thuisprogramma in het paasweekend begon deze zaterdag met het inhaalduel tegen het onder in de ranglijst bivakkerende ’t Fean’58. Deze herfst was ONS Sneek in Surhuisterveen een maatje te groot voor de in het blauw gestoken ploeg. Toen werd het 0-6. Echter, van onderschatting mocht deze middag geen sprake zijn. ’t Fean’58 behaalde in de afgelopen weken namelijk knappe zeges tegen PKC’83 (5-6) en titelkandidaat Oranje Nassau (2-0).

Bij ONS Sneek twee wijzigingen ten opzichte van het 1-1 gelijkspel tegen Drachtster Boys van vorige week. Geoffrey Eekhof en Nick Kleen keerden terug in de basis ten faveure van Mounir Loolofs en de geschorste Rik Koelewijn. Bij ’t Fean’58 was er in het basiselftal een plekje ingeruimd voor het pas 17-jarige talent Iwan Henstra. Zijn leeftijdsgenoot Maik Kooistra begon op de bank

Eerste helft vergelijkbaar met FVC-thuis

De openingsfase van de wedstrijd verliep tamelijk rustig met beide ploegen die elkaar aardig in evenwicht hielden. Een schot van captain Jens Hamstra namens de bezoekers mocht geen naam hebben. De eerste de beste grote kans van de wedstrijd was raak en wel in het voordeel van de thuisploeg. De voorzet van Nick Kleen in de 14e minuut was perfect op maat voor Ewart Ottema, die volledig vrijstaand raak kon knikken: 1-0. De openingstreffer had via Twitter het wereldwijde publiek nog niet bereikt of de 2-0 lag al in het netje. Rechtsback Geoffrey Eekhof stak Wesley Tankink heerlijk weg in de diepte en voor Tankink was het vervolgens een koud kunstje om de 2-0 binnen te schuiven. Na deze twee snelle opeenvolgende goals ging de oranje storm even liggen. Na een halfuur spelen kon het fraaie GIF’je van Ottema weer getoond worden op het LED-bord. Hij kreeg de bal halverwege de vijandelijke helft via de kluts mee van Nordin Tahboun en kreeg vervolgens een vrije doortocht naar het ’t Fean’58-doel. Ook doelman Hessel Huisman werd eenvoudig omspeeld: 3-0.

Voor rust al 5-0

ONS Sneek was nog niet tevreden en bleef op zoek gaan naar meer treffers. Een kopbal van Joran Swart ging over en Mark Westra had het geluk niet aan zijn zijde toen zijn snoeiharde pegel tegen de onderkant van de lat kwam. Aan de andere kant had ONS niet te klagen toen een vrije trap van Hamstra eveneens op de lat belandde. Vlak voor rust zette ONS nog even flink gas en dit resulteerde in twee doelpunten. In de 42e minuut kon Mark Westra vanaf de achterlijn voorzetten op de geheel vrijstaande Kleen, die de bal enkel nog maar binnen hoefde te tikken: 4-0. Op slag van rust was Tahboun de defensie van de gasten te slim af en kreeg hij zodoende een vrije doortocht naar het doel van Huisman, waarna hij de 5-0 ruststand aantekende.

Mindere tweede helft

In de rust werd er bij beide ploegen gewisseld. Bij ONS Sneek werd Pieter Abe de Jong achterin afgelost door Jan Rein Boelsma en kreeg Mounir Loolofs als vervanger van Tahboun een opmerkelijke rol als rechtsbuiten toebedeeld. Het tweede bedrijf was, wellicht door de aanstaande bekerkraker tegen d’ Olde Veste’54, van de kant van ONS niet van dezelfde hoge kwaliteit als de eerste helft en een onoplettendheid in de verdediging leidde vlak na rust tot de 5-1 van Hamstra. ’t Fean’58 kwam wat beter in de wedstrijd en had via Henstra tot 5-2 terug kunnen komen. Hij produceerde in kansrijke positie echter een afzwaaier. Gelukkig was de ONS-doelpuntenmachine nog niet gestopt en kon er na een uur spelen weer gejuicht worden. Een inzet van Ottema kon eerst nog gekeerd worden door Huisman, maar Loolofs was er als de kippen bij om de 6-1 binnen te prikken.

Loolofs had de smaak te pakken, want vlak na zijn goal ondernam hij een nieuwe doelpoging en wel achter het standbeen langs. Helaas voor het thuispubliek leverde dit geen doelpunt op. Vervolgens had Swart pech dat zijn kopbal via de kluts op de paal terecht kwam. In de 78e minuut was diezelfde Swart de verliezer van een duel tegen invaller Sietze Veenhuizen, die vervolgens de 6-2 binnenschoof. Het enige moment van reuring dat hierna nog volgde, was dat invaller David Bergsma werd neergehaald in het vijandelijke strafschopgebied. Een 100% strafschop in de ogen van vele ONS’ers, maar niet volgens scheidsrechter Gils. Zo kwam er geen strafschop en dus eindigde ONS Sneek tegen ’t Fean’58 in 6-2.

ONS Sneek deed wederom goede zaken in eigen huis, want het zag concurrenten bovenin Oranje Nassau en Blauw Wit’34 beide verliezen. Oranje Nassau delfde het onderspit in de stadsderby tegen PKC’83 (3-2) en Blauw Wit’34 verloor thuis van Broekster Boys (1-3). Daardoor mag ONS Sneek zich, met weliswaar een duel meer gespeeld dan Pelikaan S, nu de trotse nieuwe lijstaanvoerder noemen van de Eerste Klasse F! De volgende wedstrijd volgt al snel want komende maandag komt vierdedivisionist d’ Olde Veste’54 in Sneek op bezoek in het kader van de kwartfinale van de Districtsbeker Noord. De aanvang is om 15.00 uur. Wij hopen op veel support voor de thuisploeg want een overwinning betekent plaatsing voor de (voorrondes van de) landelijke KNVB-Beker 2023/24!

ONS Sneek – ’t Fean’58 6-2 (5-0)

14. Ewart Ottema 1-0

16. Wesley Tankink 2-0

30. Ewart Ottema 3-0

42. Nick Kleen 4-0

45. Nordin Tahboun 5-0

47. Jens Hamstra 5-1

59. Mounir Loolofs 6-1