Verslag Pelikaan S – ONS Sneek : 3-1

ONS Sneek geeft in heel kort tijdsbestek topper tegen Pelikaan S volledig uit handen: 3-1

Geroutineerde thuisploeg van trainer Jan Kloetstra slaat begin tweede helft hard toe

Voortreffelijke eerste helft van gasten krijgt helaas geen vervolg

Met tevreden en blije gezichten verlieten de spelers van ONS Sneek zaterdagmiddag na ruim 45 minuten spelen het sportpark De Gaveborg in Oostwold (gemeente Leek) om van een verdiend kwartier rust te genieten. Daar was alle reden toe. De eerste helft van de topper tegen Pelikaan S werd afgesloten met een verdiende 0-1 voorsprong. Wel moet hier direct aan worden toegevoegd dat de formatie van de door de wol geverfde trainer Jan Kloetstra uit Hoogezand toch de nodige kansen kreeg in een eerste helft waarin ONS Sneek de betere ploeg was. Het voetbal van ONS Sneek tot de rust was voor de neutrale toeschouwer bij vlagen oogstrelend. Voor wie de wedstrijden van de ploeg van trainer Arnoud Koster steevast volgt de beste eerste helft toe nu toe in de eerste klasse F noord zaterdag seizoen 2022-2023.

Wereld van verschil

Allemaal heel mooi maar je hebt er niets aan wanneer je in de eerste vijf minuten van de tweede helft de sportieve ontmoeting onnodig volledig uit handen geeft. De meeste toeschouwers zaten nog aan de koffie of thee in het koude Oostwold toen Pelikaan S op gelijke hoogte kwam: 1-1. Een paar minuten later konden de gastheren al weer juichen: 2-1. Het is al vaker vermeld het jonge team van ONS Sneek krijgt veel te gemakkelijk doelpunten tegen. In Oostwold werd dat weer eens onderstreept. Voor de vele routiniers van Pelikaan S waren de fouten achterin bij de Friezen een ideale gelegenheid om de topper verdiend winnend af te sluiten met 3-1. De tweede helft was slechts een formaliteit voor de ploeg van de vier ruim dertigers Jelle Wagenaar, Jan Hooiveld, Jeroen Haan en Omar Kavak. Wesley Tankink is bij ONS Sneek de oudste speler (29). Een wereld van verschil.

Gekneusd middenvoetsbeentje

Rechtsback Geoffrey Eekhof ontbrak in de basis bij ONS Sneek. Hij liep in de wedstrijd van vorige week zaterdag thuis tegen vv Winsum een gekneusd middenvoetsbeentje op. Daar is hij tot de winterstop zoet mee. Zijn vervanger Patrick van der Veen deed het meer dan verdienstelijk. ONS Sneek startte met de volgende basis elf: Doel: Tristan Boersma. Achter: Rik Koelewijn, Joran Swart, Glenn Buma en Patrick van der Veen. Midden: Wesley Tankink, Stefan Westra en Delachance Sabuni. Voor: Nordin Tahboun, Ewart Ottema en Mark Westra.

Bijna raak

De beste kansen in de openingsfase waren voor de thuisclub. Van de aftrap af was het al bijna raak. Het was aan doelman Tristan Boersma te danken dat het niet gebeurde. In de vijfde minuut kans nummer twee voor Pelikaan S. Omar Kavak schoot evenwel hoog over. Hierna nam ONS Sneek het heft in handen tegen de in rode shirts en zwarte broeken gestoken gastheren. Het scheelde maar heel weinig of spits Ewart Ottema had in minuut zes ONS Sneek op 0-1 gezet. Zijn harde schot ging jammer genoeg rakelings naast. Een minuut later de tweede scoringskans voor Ewart Ottema maar nu was zijn schot niet krachtig genoeg. Aan de andere kant wist keeper Tristan Boersma door alert uitkomen een Pelikaan S treffer te voorkomen.

Leep balletje

In de twintigste minuut was het steeds beter voetballende ONS Sneek opnieuw akelig dicht bij een verdiende voorsprong. Het lepe balletje van Mark Westra op Ewart Ottema kon ternauwernood door een Pelikaan S verdediger worden onderschept. Halverwege de eerste helft was het dan toch raak voor ONS Sneek. Na goed voorbereidend werk van Nordin Tahboun liet Ewart Ottema een harde schuiver los die Pelikaan S-doelman Stefan van der Lei te machtig was: 0-1. Vijf minuten voor de rust voorkwam Tristan Boersma door een goede redding de gelijkmaker. Resumerend in de eerste helft verzuimde ONS Sneek de trekker vaker over te halen. Was dit wel gebeurd dan was het voor Pelikaan S een hels karwei geworden om van een grotere achterstand nog terug te komen in de wedstrijd. Het is algemeen bekend dat Pelikaan S daar een grondige hekel aan heeft.

Sluwe Jan Hooiveld

De tweede helft was nog maar amper begonnen of Pelikaan S kon al juichen. ONS Sneek doelman Tristan Boersma stompte de bal op het kopgrage hoofd van de sluwe aanvoerder Jan Hooiveld en dat betekende de 1-1. Niet alleen Tristan Boersma ging bij de gelijkmaker niet vrij uit. Dat was ook van toepassing op de ONS Sneek afweer die Jan Hooiveld compleet over het hoofd had gezien. In de vijfde minuut na de hervatting tastten doelman Tristan Boersma en zijn verdediging andermaal mis maar niet Omar Kavak van heel dichtbij: 2-1. De rollen waren nu helemaal omgekeerd. De donderspeech in de rust van de bij Pelikaan S debuterende trainer Jan Kloetstra die na het Winschoter WVV de opvolger werd van Jan Schulting miste zijn uitwerking niet.

Agressie

Jan Kloetstra had in de rust zijn spelers er op gewezen dat ONS Sneek met veel meer agressie en duelkracht moest worden bestreden. Dat gebeurde prompt mee door de twee vroege doelpunten. De zogeheten tweede bal was nu wel voor Pelikaan S en ook de duels werden gewonnen. Bovendien werd in een veel vroeger stadium hoog druk gezet. ONS Sneek raakte door de twee weggevertje achterin steeds meer van slag. Dat het nog 3-1 werd was niet verwonderlijk. Ook nu weer door zwak verdedigen bij ONS Sneek en wie anders dan Jan Hooiveld profiteerde. Tot echte kansen kwam ONS Sneek na de rust niet meer. Dus was de topper gespeeld. Ook de vier wissels bij ONS Sneek sorteerden geen effect. Trainer Arnoud Kostte haalde Ewart Ottema, Rik Koelewijn, Wesley Tankink en Nordin Tahboun naar de kant.

Nick Kleen terug bij ONS Sneek

David Bergsma, Jorn Dijkstra Jan Rein Boelsma en Nick Kleen waren de vervangers. Van Nick Kleen kon en mocht niet worden verwacht dat hij potten zou breken. Na vier duels te hebben gemist, de competitiewedstrijden tegen Drachtster Boys, vv Groningen, vv Winsum plus de bekerwedstrijd tegen Flevo Boys vanwege een bezoek aan zijn ouders in Dubai, ging hij begrijpelijk mank aan wedstrijdritme. Zaterdag a.s. thuis tegen Gorecht uit Haren bij Groningen zal hij zeer waarschijnlijk opnieuw de nodige speelminuten krijgen. Voor Pieter Abe de Jong en Mounir Loolofs zit dat er nog niet in. Dit tweetal is pas na de winterstop weer inzetbaar.

Hand blessure

Doelman Stefan van der Lei van Pelikaan S raakte in de tweede helft zo op het oog danig geblesseerd aan een hand. De blessure behandeling duurde exact zes minuten. Hij werd weer opgelapt. Dat was maar goed ook voor Pelikaan S dat tegen ONS Sneek niet over een tweede keeper beschikte. Als titelkandidaat kun je dat toch niet maken. Er was dan ook van grote paniek sprake bij de technische staf van Pelikaan S toen Stefan van der Lei geblesseerd raakte.

Aanmerkelijke achterstand

Door de onnodige nederlaag bij Pelikaan S en de overwinningen van Blauw Wit’34 (1-3 bij vv Winsum) en Oranje Nassau Groningen (0-1 bij Drachtster Boys) is de achterstand op de top drie aanmerkelijk groter geworden voor ONS Sneek. Koploper Blauw Wit’ 34 heeft nu zeven punten meer dan ONS Sneek. Nummer twee Pelikaan S en nummer drie Oranje Nassau Groningen hebben respectievelijk een marge van zes en vijf punten. Om direct terug te keren naar de vierde divisie zaterdag zal voor ONS Sneek dan ook een heel lastig karwei worden. De titel pakken in de eerste klasse F noord zaterdag mag en kan eigenlijk ook niet worden verwacht van het jeugdige maar wel zeer talentvolle ONS Sneek team. Het binnen halen van een periodetitel en ver komen in het noordelijk bekertoernooi zijn wel realistische doelen.

Troostprijs

Als troostprijs voor de nederlaag bij Pelikaan S waren er de nodige complimenten van de winnaars voor het spel van ONS Sneek. Bijvoorbeeld van Fabian Stevens, oud speler van ONS Sneek, en van aanvoerder Jan Hooiveld. ,,De beste ploeg waar we tot nu toe tegen hebben gespeeld. Onze tegenstander speelt goed en verzorgd voetbal. Ze zijn ook sterk aan de bal. Bovendien is het een jeugdig en zeer talentvol elftal. Wel moet ONS Sneek veel vaker scoren.’’ Van het gezicht van trainer Arnoud Koster was de teleurstelling over de nederlaag bij Pelikaan S af te lezen. ,,Die vermaledijde twee goals van Pelikaan S direct na de rust hebben ons de das omgedaan.’’