Wedstrijdverslag PKC’83 – ONS Sneek: 1-2

Ewart Ottema bezorgt de gasten in de blessuretijd de drie punten

tekst: Mark de Boer   foto’s: Rob Bosma

Joran Swart terug in het basiselftal na schorsing

Nadat intussen alle heenduels van de Eerste Klasse F in het seizoen 2022/23 afgewerkt zijn, is het tijd voor de returns. Voor ONS om te beginnen met een hernieuwd treffen met PKC’83. De thuiswedstrijd tegen de Groningers, voor beide ploegen de opener van het competitieseizoen, eindigde na een zeer vermakelijke wedstrijd in een 5-3 overwinning voor ONS met onder meer een loepzuivere hattrick van Ewart Ottema. Er was op deze zonnige zaterdagmiddag centraal achterin weer een plekje ingeruimd voor de van een schorsing terugkerende Joran Swart. Dit ging ten koste van Jan Rein Boelsma. Verder was het basisteam gelijk aan het 1-1 gelijkspel van vorige week tegen Hoogezand.

Pieter Abe de Jong ontbrak vanwege een hersenschudding. Ook Vladik Drakopulo verkeert nog in de lappenmand. Bijgevolg werd de bank bezet door reservedoelman Ruben Stuiver, Boelsma, Glenn Buma en Delachance Sabuni. Het drietal David Bergsma, Jorn Dijkstra en Mounir Loolofs droeg hun steentje bij aan de 3-2 thuisoverwinning van ONS O23 op Fortuna Wormerveer. Bergsma en Dijkstra waren doeltreffend.

Actie van Nordin Tahboun, Stefan Westra kijkt toe

Beide ploegen houden elkaar aanvankelijk redelijk in evenwicht

De beginfase van de wedstrijd was niet bijster opwindend. Beide teams moesten, evenals het door een niet-aangezette accu haperende scorebord, op gang komen. De eerste schoten van Davy Wilkens (PKC) en Ottema waren dan ook als ongevaarlijk te betitelen. Na 17 minuten spelen kreeg het honderdtal toeschouwers voor het eerst waar voor het geld toen Nordin Tahboun de bal met een fraai lobje bij Ottema bezorgde. De Marumer spits zag zijn schot geblokt worden. Hierop volgend vormde een rollertje van Tahboun, evenals een afstandsschot van Ottema, geen probleem voor PKC-doelman Ben Meedendorp. PKC kon aardig meekomen in de wedstrijd en kreeg in de 21e minuut zelfs de beste kans van de wedstrijd tot dan toe. Simon Schreiber kopte van twee meter afstand over het ONS-doel.

Ewart Ottema haalt (deze keer vergeefs) uit

ONS voor rust op voorsprong

Vervolgens nam ONS het heft, zeker qua gecreëerde kansen, weer in handen en daardoor kreeg Tahboun een mogelijkheid die vergelijkbaar was met die van Schreiber. Het resultaat was helaas ook hetzelfde: over. In de 32e minuut ontstond vervolgens enige consternatie bij een inzet van Joran Swart vanuit de nasleep van een corner. De bal ging tegen de onderkant van de lat en was vervolgens al dan niet over de doellijn. Scheidsrechter Sam Tyler oordeelde van niet en zo bleef de brilstand op het inmiddels operationele scorebord staan. Dit was niet voor lang, want twee minuten later was het Nick Kleen met de panklare voorzet vanaf links in de voeten van Ottema. Die schoof de bal zonder al teveel moeite langs Meedendorp en schoot ONS daarmee op een verdiende 0-1 voorsprong. Verder gebeurde er niet bijzonder veel meer voor de thee, of het moet de forse charge van Kevin Bakels op Patrick van der Veen zijn geweest. Bakels zag zijn actie meer dan terecht bestraft worden met een gele kaart.

Inzet Joran Swart wel of niet over de lijn?

Ewart Ottema en Nick Kleen vieren de 0-1

De kansen voor ONS maar PKC de gelijkmaker

In het eerste kwartier na rust kreeg ONS, waar de niet geheel okselfris ogende Kleen was afgelost door Sabuni, de nodige kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Wesley Tankink was niet succesvol van afstand, een schot van Van der Veen zeilde maar net langs de verkeerde kant van de paal en Ottema kreeg een zeer behoorlijke kopkans, maar zag zijn kopbal ruim naast gaan. Wel moet vermeld worden dat Tristan Boersma ONS op de been hield met twee heerlijke reddingen in de 50e minuut. Nadat andermaal Ottema en Mark Westra rond het uur spelen ook verzuimden de Sneker voorsprong te verdubbelen, werd in de 66e minuut de rekening gepresenteerd door PKC. Aangespoord door de fanatiek meelevende supporters achter het doel kwam een voorzet terecht bij Rob Schokker. Die kwam hoger in de lucht dan Geoffrey Eekhof en deponeerde de bal met het hoofd in het hoekje: 1-1.

Schot van Delachance Sabuni wordt gekraakt

Ottema zorgt in de 93e minuut voor de overwinning

Het wedstrijdbeeld riep enige gelijkenissen op met de wedstrijd van vorige week, toen ONS de wedstrijd al voortijdig in het slot had moeten gooien, maar uiteindelijk tegenstander Hoogezand zag terugkomen tot een 1-1 eindstand. Na het doelpunt van Schokker probeerde PKC voor de winst te gaan, maar de aanvallen van de thuisploeg leken gevaarlijker dan dat ze waren. Ook ONS wist niet heel gek veel meer te creëren in de jacht op drie punten, al redde Meedendorp uitstekend op een poging van Ottema. In de 88e minuut leek diezelfde Ottema de wedstrijd in het voordeel van ONS te beslissen, ware het niet dat zijn schuiver op de paal belandde.

De winnende goal van Ewart Ottema in de maak

Toch kwam alles nog goed voor de ontzettend hardwerkende spits en zijn team, want in de 3e minuut van de blessuretijd kreeg Ottema de bal weer voor zijn voeten in het vijandelijke strafschopgebied en schoot hij, tot dolle vreugde van de meegereisde ONS-supporters, de 1-2 tegen de touwen. Na nog twee minuten te hebben laten doorgespeeld, floot scheidsrechter Tyler voor het laatst. Een belangrijke overwinning voor ONS, dat daarmee enigszins in het spoor blijft van koploper Pelikaan S en inloopt op runner-up Oranje Nassau. Het ‘andere’ Oranje Nassau is volgende week zaterdag de tegenstander op het Zuidersportpark en daarmee staat er een heuse topper op het programma.