Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag Vriendenclub: Bingo en gastspreker Bauke Algera

‘VRIENDENCLUB ONS BOSO SNEEK’ VIERT BINGOMIDDAG

‘In Rusland ontbijt met gouden eieren’

Al vrij snel na elkaar begroet te hebben, heerst er een opgewekte sfeer in het clubhuis. Onder het genot van een kopje koffie of thee, aangevuld met een lekker stuk koek, geserveerd door Anja en Marcel van den Beld, worden de recente nieuwtjes aan elkaar doorgegeven. Niet iedereen ziet elkaar elke dag en daarom is er nu ruim de tijd om zich met elkaar te onderhouden.

Tekst: Douwe Tiesma

Foto’s: Johan de Vries en Douwe Tiesma

Het is 10 maart 2017 als Sipke Plat om even over 14.00 uur het woord neemt en allen van harte welkom heet op de Bingomiddag, in het bijzonder onze gastspreker Bauke Algera. Ook een hartelijk welkom aan Piet Dam, ooit doelverdediger van het eerste elftal, seizoen 1961 – 1962 tot en met seizoen 1965 – 1966 en het Nederlands zaterdagamateurelftal. Op 9 mei 1964 is Piet Dam nog reserve bij de wedstrijd tegen België in Hasselt, 2-6 winst, maar op 26 mei 1964 staat hij in de basis tegen Saarland. De wedstrijd, gespeeld in het Cambuurstadion te Leeuwarden, wordt met 1-2 verloren. Naar aanleiding van zijn haarkleur, werd hij ‘De Witter Panter’ genoemd, maar ook mede door zijn katachtige reddingen. Heel fijn dat het welkom ook geldt voor het nieuwe lid van de vriendenclub Hans van der Veen, samen met zijn vrouw. Een speciaal welkom is er voor Wim IJkema, aanwezig zo kort na zijn ziekte.

ONS bingo 10 maart 2017 1 (1) ONS bingo 10 maart 2017 8 (1) ONS bingo 10 maart 2017 5 (1) ONS bingo 10 maart 2017 13

Sipke neemt met allen het programma door, bestaande uit een ronde bingo, de voordracht van Bauke Algera, nog een ronde bingo en als afsluiting een aantal ronden draaiend rad. Met de slotzin: ‘Laten we hopen dat het een gezellige middag wordt’ geeft Sipke het woord aan Evert Metz, die vanmiddag de bingogetallen zal opnoemen. Omdat Hielke Brouwer deze middag andere verplichtingen heeft, neemt Evert die taak voor zijn rekening.

ONS bingo 10 maart 2017 39  ONS bingo 10 maart 2017 17

Als ieder een bingobordje heeft, maakt Evert bekend welke vakjes in de eerste ronde moeten worden ingevuld en dat zijn de vakjes van de bovenste rij. Zodra het eerste cijfer is genoemd, is ieder in opperste concentratie. Het eerste bingo deze middag is voor Piet Dam. Met de opmerking: ‘Mijn vrouw gelooft nooit dat ik deze prijs heb gewonnen, je zult het wel gekocht hebben’, ontvangt Piet een pakket koeken. In de tweede ronde moeten de vakjes van het digitale ‘kruis’ worden gesloten en dat doet Tineke Tigchelaar als eerste, prijs een cd, en Anneke Jellema roept ‘bingo’ als alle vakjes zijn gesloten en ontvangt een fles wijn.

Dan is het de beurt aan Bauke Algera van DIBA Internationals Concerts, een artiestenbureau waar hij samen met Dirk Jaarsma de scepter zwaait. In de loop der jaren is Bauke een ras O.N.S. – er geworden, mede door toedoen van Lieuwe Bil. Getuige de sterke verhalen en vele belevenissen, betreffende de artiesten en ook o.a. Johan Derksen, is het ons allen duidelijk geworden dat Bauke een bijzonder interessant leven had en heeft. Al 50 jaar vertoeft Bauke in de nationale en internationale muziekwereld, een heel lange periode. Een tijd waarin genoeg stof is verzameld om, misschien in de toekomst, een boek te schrijven.

ONS bingo 10 maart 2017 10 ONS bingo 10 maart 2017 26

De reis door het artistieke leven van Bauke begint in Sneek tijdens de befaamde Sneekweek op de veemarkt met een optreden van ‘Cuby and the blizzards’.(Harry Muskee 1941 -2011) Herman Brood (1946 – 2001) was in het begin lid van de ‘blizzards’. Een heel sterke relatie, al meer dan 15 jaar, heeft Bauke met de Ierse band ‘The Dubliners’. In totaal zijn 14 theaterconcerten verzorgd, o.a. in Bolsward, Heerenveen en ook met succes in Duitsland. De begrafenis van oprichter Barney McKenna (1939 – 2012) werd live op de televisie uitgezonden. Een korps van 160 pipers nam op muzikale wijze afscheid van Barney. Een echte Ierse after – party kon niet uitblijven.

Er volgt een hele reeks prachtige verhalen van de vele artiesten die Bauke in de loop der jaren heeft ontmoet en begeleid. Zo is Fats Domino (1928) een echte koukleum en tijdens zijn concerten zit hij op een heel heet kussen. Bovendien is hij gek op schoenen en de gage wordt gedeeltelijk als contant geld bewaard in een goudgeel koffertje dat na verloop van de vele concerten een vermogen aan geld als inhoud heeft. Met B.B. King (1925 – 2015) een lieve, plezierige man, heeft Bauke 27 jaar samengewerkt. Ook veel optredens met hem gemaakt in Rusland voor heel veel publiek, soms met 120 media contacten. In Rusland weet men ook wel van prijzen, getuige de kamerhuur van $ 1000 per nacht en de prijs van $ 30 voor een gekookt ei. B.B. King sponsorde ook ‘ONS Boso Sneek’. Herman van Veen (1945) is gek op voetballen, een man die steeds maar doorgaat. Ray Charles (1930 – 2004), een prettige, intelligente man, die goed is in schaken. Tijdens een optreden in Portugal was de stervoetballer Eusebio erg nerveus om Ray Charles te ontmoeten. Ook de rauwe, maar geweldige stem van Jo Cocker (1944 – 2014) was te horen op de feesten op ‘De Veenhoop’. Ondanks de vele biertjes en anti – rook, veranderde de stem van Cocker niet.

Het blijkt dat artiesten vele nukken en grillen hebben, eveneens drank en drugs. Met Eric Clapton (1945), een anti – drank man, heeft Bauke wel gekend maar er niet mee samengewerkt. Jerry L Lewis (1926) is volgens Bauke ‘knettergek’. Kortgeleden heeft hij zijn eigen dochter aangeklaagd. Chuck Berry (1926 – 2017) een van de uitvinders van de rock- ‘n – roll, is een legendarische man, een man met veel noten op zijn zang. Als voorbeeld noemt Bauke het feit dat een bed 10 cm te kort is een ‘boete oplevert van $ 1000. Bauke vindt dat hij een schofterige mentaliteit had, je belazerde en erg vrouw onvriendelijk. Chuck Berry is op 18 maart 2017 op een leeftijd van 90 jaar overleden. N.a.v. het overlijden van Berry heeft Bauke veel over hem verteld in de Leeuwarder Courant van 20 maart 2017.

Verder heeft Bauke contact gehad met Bruce Springsteen (1949), een groot rock – ‘n – roller, Bono (1960), Keith Richard (1943), een goede muzikant en Paul Mccartney (1942). Ook met Berry White (1944 – 2003), Mercedes (1941), het duo Everly Brothers, te weten Don (1937) en Phil (1939 – 2014), Santana (1947) en Engelbert Humperdinck (1936), in de ogen van Bauke een asociale man. John Denver (1943) kocht in Duitsland een Porsche, verder een nogal roekeloos iemand, wel goed in muziek en heel bekend in Japan. Op 12 oktober 1997 kwam Denver voor de kust van Monterey (Californië) om het leven toen het vliegtuig dat hij bestuurde, dat hij kort daarvoor had gekocht, neerstortte. Vermoed wordt dat zijn gebrek aan ervaring in het besturen van het toestel de oorzaak was van het ongeval.

Een groot succes was het optreden van ‘The Cats’ (1964 – 1985) in Zweden. Daar werden drie concerten gegeven die werden bezocht door bijna geen Zweden maar wel veel Nederlanders. Bij aankomst op Schiphol werd de band opgewacht door televisie en veel fans. De leden van de band ‘The Cats’ waren slim. Zij hadden allen hun basis in het kerkkoor.

ONS bingo 10 maart 2017 24

Artiesten die optreden in ‘Voice of Holland’, hebben volgens Bauke vaak goede muzikale kwaliteiten. ‘Het nadeel is dat ze slecht worden begeleid en daarna weinig meer van hen wordt gehoord.’

De eerste stappen van John de Mol (1955) in de artiestenwereld en TV wereld werden gezet als road manager. ‘Een man die steeds zichzelf is gebleven’, aldus Bauke.

De concerten op ‘De Veenhoop’ zijn in vergelijking tot de meeste concerten van bovengenoemde artiesten heel bijzonder. Soms een buitenlandse artiest, zoals Jo Cocker, maar meestal Nederlandse bands, bijvoorbeeld ‘Normaal’. Op het land van boer Otto Bijlsma, een uniek man, worden grote tenten opgesteld. ‘Het bier op ‘De Veenhoop’ wordt niet aangevoerd in vaten, maar in tanks.’ Bauke bemoeit zich niet meer met dit concert maar vindt wel dat het moet blijven bestaan. Een ander fenomeen dat zijn intrede heeft gedaan, is het vak van Dj. Bauke moet hieraan wennen. In deze branche worden grote bedragen verdiend. Een bekende naam onder de Dj’s is Armin van Buren (1976) bij wie Bauke een keer in zijn privévliegtuig heeft gezeten.

Ook heeft de Nederlandse showbusiness een grote impact, bijvoorbeeld door de TV zender RTL. Immers een artiest heeft promotie nodig en haar of zijn cd’s zullen geplugd moeten worden. Als we het hebben over talent, dan denken we aan Jan Smit (1985) en Frans Bauer (1973).

Buiten de muziek heeft Bauke ook vrienden in de voetballerij zoals Gerrie Mühren, Sjaak Swart en René van der Gijp. Het was in de tijd van de gulden dat Bauke René vertelde dat ‘ONS Sneek’ optimaal geestelijk verzekerd is, gelet op de rand van de gulden, waarop staat: ‘God zij met ONS’.

Na ademloos te hebben geluisterd naar de mooie verhalen over het leven van de vele artiesten, wordt Bauke door allen beloond met een luid applaus. Het is na vanmiddag wel duidelijk dat Bauke een heel gevarieerd leven heeft, getuige de vele avonturen die hij meemaakt. Heel fijn dat de leden van de ‘vriendenclub’ een kijkje in zijn arbeidzaam leven mochten hebben. Als dank ontvangt Bauke van Sipke een heerlijke boffert.

ONS bingo 10 maart 2017 2 (1)  ONS bingo 10 maart 2017 22 (1)

Na een korte pauze verzoekt Evert ons allen te gaan zitten om het programma te vervolgen met de tweede ronde ‘bingo’. Evert probeert ons duidelijk te maken van welke rij de hokjes moeten worden gesloten. De eerste ronde is dat de middelste rij. Gerrit Tigchelaar heeft de juiste vakjes en ontvangt een suikerbrood. Dan de hokjes van de verticale middelste rij. Na enige ‘bijna’ momenten heeft Janny Sijbesma de hokjes het eerst vol en ontvangt een pakket heerlijke worsten. Dan moet het hele plankje vol. Na een spannende strijd zijn Anneke Jellema en Foeke Zijlstra gelijk geëindigd en krijgen beide een fles wijn.

Daar er nog voldoende prijzen zijn te verdelen, vervolgen we de bingoreeks met een derde ronde. Evert stelt voor om de hokjes onder de letter ‘B’ te vullen. Het duurt even eer iemand ‘bingo’ roept, maar dan klinkt tegelijk uit de kelen van Hans Jellema en Hans van der Veen het bekende ‘bingo’. Ze ontvangen een cd. Nog lang niet moe van het sluiten van de hokjes gaan we verder met de hokjes onder de letter ‘O’. Na het luisteren naar de getallen, is het Tiny Tiesma die de stilte verbreekt en een pakket met worsten als prijs ontvangt. Tenslotte gaan we voor de volle bak en als alle getallen zijn genoemd, is de prijs, kaas, voor Anneke Jellema.

Daar de spanning gedurende het bingospel tot grote hoogte stijgt, wordt er een kleine pauze ingelast om weer rustig op adem te komen. Het is ook een feit dat optimale concentratie hongerig maakt en daarom serveert Anja en Marcel heerlijke hete snackhapjes, die men zich heel goed laat smaken.

Na de korte pauze krijgen allen nog een kans om met een prijs naar huis te gaan. Traditioneel wordt de bingo middag afgesloten met een paar rondjes ‘draaiend rad’. De plankjes met daarop vier nummers, zijn per ronde vlot verkocht, à € 1,00 per plankje. In totaal worden drie ronden ‘draaiend rad’ gespeeld met als ‘raddraaier’ Evert Metz. De prijswinnaressen in de eerste ronde zijn Tineke Tigchelaar (theeblik), Dukke Beukens (pak worsten) en Wiepie de Vries (boffert). In de tweede ronde worden de prijzen gewonnen door Anja van den Belt (suikerbrood), Wim IJkema (fles wijn) en Marijke IJkema (boffert). Met nog een ferme slinger aan het rad zijn de laatste prijzen voor Joes van Delden (fles wijn), Gerrit Tigchelaar (fles wijn), Sjoerd Jaasma (kaas) en Cobi Smits (boffert).

ONS bingo 10 maart 2017 13  ONS bingo 10 maart 2017 19

Na dit programma – onderdeel heeft Sipke nog een vraag voor de leden van de vriendenclub. Het betreft de deelname aan de oriënteringsrit als afsluiting van het clubseizoen. De rit is in 2016 niet gehouden omdat er weinig aanmeldingen waren. Om niet onnodig een route uit te zetten door Evert, wil Sipke graag nu weten of men bereid is om deel te nemen aan de oriënteringsrit. Daar ieder positief reageert, zal op vrijdag 12 mei a.s om 14.00 uur het startschot klinken!

Na een heel gezellige, gevarieerde spelmiddag, worden allen hartelijk bedankt door Sipke voor de aanwezigheid. Een speciaal woord van dank gaat naar spreker Bauke Algera, Evert Metz en onze gastvrouw en gastheer van vanmiddag Anja en Marcel van den Beld.

Als de wijzers van de klok 16.45 uur aanwijzen, wenst Sipke allen wel thuis en ‘hopelijk zien we elkaar spoedig weer!’

ONS bingo 10 maart 2017 21 ONS bingo 10 maart 2017 30 (1)

Delen