Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag vv Groningen – ONS Sneek: 2-2

Hartverwarmend en boeiend duel uit tegen vv Groningen eindigt terecht in 2-2

Formatie van trainer Arnoud Koster geeft tot twee keer toe voorsprong uit handen

Doelpunten ONS Sneek: Wesley Tankink en Nordin Tahboun

Twee bestuursleden van vv Groningen hadden kennelijk een vooruitziende blik. Hun verwachting het wordt vanmiddag een leuke wedstrijd tussen twee ploegen die willen en kunnen voetballen werd volledig bewaarheid. Op een koud sportpark Het Noorden eindigde de competitiewedstrijd in de eerste klasse F noord tussen vv Groningen en ONS Sneek na exact 98 minuten middels een hartverwarmend kijkspel en een boeiend gevecht in een 2-2 gelijkspel. Een terechte remise al dacht trainer Jouke Faber van de thuisclub daar toch anders over Hij doelde op de twee kansen die zijn elftal in blessuretijd nog kreeg. Hij vergat er daarbij aan toe te voegen dat ook ONS Sneek in de extra tijd had kunnen scoren.

Zelfvertrouwen

Wie de wedstrijd in Groningen heeft gezien kan niets anders concluderen dan dat de gastheren niet in de middenmoot thuis horen maar beslist in de subtop. Trainer Jouke Faber ging wel wat te ver met zijn opmerking dat zijn ploeg op basis van het vertoonde spel zes tot acht punten meer had moeten hebben dan de huidige acht uit acht. Hij hield zijn spelers voor dat het neerzetten van een serie overwinningen, gedacht werd aan vier of vijf, heel goed zal zijn voor het zelfvertrouwen. Te beginnen met de thuis ontmoeting tegen ONS Sneek. Het zelfvertrouwen zal na de 2-2 tegen een titelkandidaat wel zijn opgeschroefd maar tot een start van een reeks overwinningen op rij leidde dat nog niet.

Ongewijzigd basiselftal

Na de 2-1 victorie op het Zuidersportpark een zaterdag eerder tegen Drachtster Boys was er voor trainer Arnoud Koster geen reden om zijn basis elf te wijzigen. Dus werd gestart met doelman Tristan Boersma. Met in de achterste vier Rik Koelewijn, Glenn Buma, captain Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Op het middenveld Wesley Tankink, Stefan Westra en Delachance Sabuni. De voorhoede bestond uit Mark Westra, Ewart Ottema en Nordin Tahboun. Drie wissels paste trainer Arnoud Koster in de tweede helft toe. Patrick van der Veen kwam voor Glenn Buma, Jan Rein Boelsma voor Rik Koelewijn en Maarten Smits voor Delachance Sabuni.

Slimme speler

Direct was al merkbaar dat vv Groningen het ONS Sneek moeilijk zou maken. Met voorop in de strijd de 35-jarige middenvelder Haaye Feenstra. De routinier, die betaald voetbal heeft gespeeld bij Veendam en later uitblonk bij het Asser ACV. Toen ONS Sneek nog in de zaterdag derde divisie speelde zijn er pogingen ondernomen hem naar Sneek te halen maar dat is niet gelukt. De veteraan die er afgetraind uitziet, hij vertoont geen grammetje vet, is sterk en rustig aan de bal, verdeelt het spel uitstekend en is ook een slimme voetballer. Dan heeft hij ook nog scorend vermogen. Dat hij een sluwe vos is bewees hij bij een veelbelovende aanval van de oranje hemden. Hij voorkwam die door een bewuste overtreding. die hem overigens wel een terechte gele kaart opleverde. Een routinier als Haaye Feenstra er bij zou voor ONS Sneek geen overbodige luxe zijn.

Het nodige aan te merken

De eerste helft was de meest aantrekkelijke. Toen vielen ook de vier doelpunten, gelijkelijk verdeeld over beide ploegen. De vv Groningen was weliswaar agressiever en fysiek sterker, maar ONS Sneek compenseerde dat door beter veldspel en meer technische vaardigheid. Toch was er het nodige aan te merken op het vertoonde spel van de gasten in de stad van de Martinitoren. Achterin was het lang niet altijd even goed en dat is niet de eerste keer. De eindpass op vooral Ewart Ottema miste te vaak de nodige precisie. Zou onze spits niet gevaarlijker zijn wanneer hij in het centrum van de aanval te vinden is in plaats van vaak uit te wijken naar de linker flank? Opmerkelijk was dat scheidsrechter Jasper Ottens onze spits in de messcherpe maar nooit onsportieve duels met zijn directe tegenstander Danny Harms te vaak nadelig behandelde.

Schoten van afstand

Doelman Jonathan Hensens van vv Groningen moest als eerste handelend optreden. Dat ging hem goed af bij een inzet van Ewart Ottema. In de achttiende minuut was hij evenwel volmaakt kansloos op een schitterend en geplaatst schot van afstand van Wesley Tankink na te zijn aangespeeld door Nordin Tahboun: 0-1. ONS Sneek had niet lang plezier van de voorsprong. In de 23ste minuut al werd het 1-1. Een aanval van vv Groningen leek afgeslagen maar niet voor Haaye Feenstra, die alert de gelijkmaker liet aantekenen. Na een klein half uur kwam ONS Sneek andermaal op voorsprong. Nu was het Nordin Tahboun die van flinke afstand raak knalde: 1-2. Volgens kenners had de goalie van Groningen de bal moeten hebben.

Voortdurend dreigend

Bij een gevaarlijke aanval van de gastheren schreeuwde geheel vv Groningen om een strafschop. Een verdediger van ONS Sneek zou hands hebben gemaakt. De arbiter wilde hier niets van weten. Tot de rust bleef de thuisclub voortdurend dreigend voor de defensie van ONS Sneek. Dat werd met de rust in zicht duidelijk. Het was Youri ter Arkel die profiteerde van een minder sterk optreden in de oranje afweer: 2-2. Met 1-2 aan de tweede helft beginnen of met 2-2 is een wereld van verschil. Verder moet nog wel worden vermeld dat ONS Sneek voor hetzelfde geld met de rust ook met 1-3 voor had kunnen staan, maar het schot van Ewart Ottema raakte de paal.

Iets minder attractief

De tweede helft was iets minder attractief dan de eerste 45 minuten ook al waren er opnieuw kansen over en weer. Zo miste Dela Sabuni een goede mogelijkheid en bracht Stefan Westra met een mooie pass binnenkant voet Rik Koelewijn nog in scoringspositie. Rik Koelwijn was de enige aan ONS Sneek kant die geel kreeg te zien. Na goed werk van Mark Westra kopte Ewart Ottema nipt over. Niet alleen ONS Sneek wisselde maar ook vv Groningen. Zo werden Erolind Derguti, oud speler van SWZ Sneek, en Sem Folkerts door Jouke Faber naar de kant gehaald. In de extra tijd kon het nog alle kanten op. Zo kregen Wesley Tankink en Ewart Ottema nog een kans om te scoren. Aan de andere kant voorkwam onze keeper Tristan Boersma een onverdiende nederlaag door twee heel goede reddingen.

Lovend over ONS Sneek

Trainer Jouke Faber van vv Groningen, die niet langer in het Duitse Bunde woont maar in Annen (Drenthe), was lovend over ONS Sneek. ,,ONS Sneek is een goed voetballende ploeg. Achter het voetbal zit een idee. Daar hou ik van. Jullie hebben ook een jeugdig elftal waaraan nog heel veel plezier kan worden beleefd. Onder aanvoering van Haaye Feenstra werd druk gezet op ONS Sneek. Daar had ONS Sneek moeite mee. Dat had het ook met het bal veroveren door vv Groningen.’’

Publiek in Groningen de grote winnaar

Onze trainer Arnoud Koster was niet tevreden over het spel van zijn ploeg. ,,Ik vond het van onze kant heel matig. We kwamen niet echt in ons spel. Groningen was aan de bal agressiever. Door het vooruit verdedigen door Groningen kwamen we onder druk te staan. We konden ook de vrije man niet vinden. Wat ik van onze twee doelpunten vind? Toevalstreffers.’’ Onze vice-voorzitter Klaas Uil sprak terecht de ware woorden het publiek in Groningen was de grote winnaar. Dinsdagavond a.s. speelt ONS Sneek in de tweede ronde van het noordelijk bekertoernooi uit tegen vierde divisionist Flevo Boys. De wedstrijd in Emmeloord begint om 20.00 uur.

Spanning bovenaan

Zaterdag 26 november a.s. speelt ONS Sneek om 15.00 uur in de eerste klasse F noord thuis tegen Winsum met Yume Ramos en trainer Fred de Boer, beiden heel bekend bij onze club. Na de jongste uitslagen mag Pelikaan S zich de eerste periodekampioen noemen. Gefeliciteerd Pelikaan S. De spanning bovenaan in F noord is om te snijden. De stand bovenaan is nu: 1. Pelikaan S 8-20. 2. Blauw Wit’34 8-19. 3. Oranje Nassau Groningen 8-17. 4. ONS Sneek 8-17.

SiVi

Delen