Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing AZSV-ONS Sneek

AZSV: het rood-witte hart van Aalten……..

Aanstaande zaterdag brengt de competitieleider van het zaterdagvoetbal ons eigen ONS Sneek naar Aalten voor de confrontatie met AZSV, de Aaltense Zaterdag SportVereniging. Maar liefst 185 kilometers moeten worden overbrugd. Dat LIJKT veel en dat IS ook veel. Maar in de 3e Divisie was dat bij uitwedstrijden bijna schering en inslag.

Vorig seizoen werd (achteraf) de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2020-2021 gespeeld op hetzelfde sportpark Villekamp, waar komende zaterdag de beide ploegen elkaar opnieuw treffen. Met dus maar één competitiewedstrijd tussen beide ontmoetingen. Intussen is er echter bij beide ploegen het één en ander veranderd. Zowel AZSV als ONS Sneek zagen spelers vertrekken en nieuwe spelers komen. Daarom is de wedstrijd van aanstaande zaterdag er eentje van nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden.

Wie is AZSV

Slechts een enkele maal stonden beide clubs tegenover elkaar in competitieverband. Vandaar een korte kennismaking met de Achterhoekers.

De Aalten Zaterdag Sportvereniging (AZSV) werd opgericht op 5 juni 1948, met ds. Kroneman als eerste voorzitter. Een collega (-predikant) van uw schrijver stond derhalve aan de wieg van de club. AZSV telde bij de oprichting 35 leden en startte met voetballen op een terrein aan de Bodendijk. Daarna speelde het een tijdje op de Molenkamp en aan de Bocholtsestraat waarna AZSV zich in 1958 vestigde op het huidige sportpark Villekamp aan de Haartsestraat. Sportief was er in 1965 een eerste hoogtepunt met het behalen van het kampioenschap. In 1970 was er een nieuw sportief succes met de promotie naar de derde klasse. Het laatste decennium bracht voor het Eerste Elftal bij de mannen sportief succes in de vorm van promotie vanuit de Tweede Klas naar de Hoofdklasse. In het seizoen 2019-2020 speelde de Aaltense formatie in de (westelijke) Hoofdklasse A. Bij het stilleggen van de competitie ivm corona bezetten de rood-witten de 5e plaats op de ranglijst met 34 punten uit 20 wedstrijden.

Recent

In het seizoen 2020-2021 keerde de Aaltense formatie terug in de Hoofdklasse B. Na 6 competitiedagen was het seizoen echter al voorbij. In de laatste wedstrijd werd het een 3-3 gelijkspel tegen………….ONS Sneek. Nadat de Snekers met 0-3 aan de leiding waren gekomen vochten de Aaltenaren zich helemaal terug in de wedstrijd en kwamen alsnog naast de Snekers.

In de eindstand bezette AZSV de 9e plaats met 10 punten uit 6 wedstrijden. Dat betekent, dat we in de ploeg, die getraind wordt door Dave de Jong (hoofdtrainer) een stabiele Hoofdklasser tegenkomen. Hoe de krachtsverhoudingen dit seizoen liggen weten we nog niet. Daarvoor is het seizoen nog te pril. Mogelijk zijn de wedstrijden die beide ploegen zaterdag jl. speelden een indicatie van wat we van hen mogen verwachten.

Afgelopen zaterdag

Afgelopen zaterdag speelde ONS Sneek op het Zuidersportpark een prima wedstrijd tegen het Emmeloorder Flevo Boys. Vooraf aan de competitie golden de rood-witten als één van de kanshebbers op de titel. En Flevo Boys hééft ook een goede ploeg! Des te meer reliëf krijgt de prestatie van ONS Sneek. De Snekers waren over de hele wedstrijd genomen de betere van de gasten. Er werd fris en enthousiast gevoetbald. Verdiend trok ONS Sneek uiteindelijk met 4-2 aan het langste eind.

AZSV speelde een uitwedstrijd in en tegen Berkum. Bij Berkum komen we nog altijd een aantal bekende namen tegen, die in het recente verleden de club een vooraanstaande rol lieten spelen in de Hoofdklasse. Daarom geldt ook vv Berkum als gegadigde voor één van de topposities. Hoewel vv Berkum (volgens de eigen verslaggever) wel de sterkere van de twee was boekte AZSV een verdienstelijk gelijkspel. Er werd door beide ploegen niet gescoord: het bleef dus 0-0. Een glansrol was er in deze wedstrijd weggelegd voor de reserve-keeper van de Aaltenaren: Bonne Jansen. Vanwege een rode kaart in de wedstrijd tegen ONS Sneek op 10 oktober 2020 stond niet de eerste keeper, Jasper te Kolste, onder de lat, maar hij. Hij verdedigde het doel met verve en ‘hield de nul’. Een prestatie van formaat. Degene die in oktober, vorig jaar, met name in het laatste deel van de wedstrijd zo’n prominente rol speelde, Niek te Veluwe, behoort ook dit seizoen tot de selectie van de Achterhoekers. Aanstaande zaterdag is hij derhalve opnieuw een man om rekening mee te houden!

Kansen

Wat zijn de kansen voor beide ploegen in de wedstrijd van aanstaande zaterdag? Daarover valt moeilijk iets zinnigs te zeggen. Beide ploegen begonnen goed aan het nieuwe seizoen. En dat geeft de burger moed! Op grond van de resultaten op de eerste competitiedag lijkt voor ONS Sneek een punt zeker haalbaar. En we hopen op nog iets meer. Maar pas over enkele weken hebben we enig idee hoeveel de prachtige zege op Flevo Boys waard is. En in principe lijken de krachten in de Hoofdklasse B van het zaterdagvoetbal niet zover bij elkaar uit de buurt te liggen. De vorm van de dag zal in vele gevallen een belangrijke factor zijn bij het behalen van wel of geen punten.

Jan van der Veen

fotos: Rob Bosma en Jan vd Veen

Delen