Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing bekerduel ONS Sneek – HZVV

ONS Sneek treft opnieuw in noordelijk bekertoernooi club uit zaterdag vierde divisie B

Kunnen oranjehemden na Flevo Boys ook HZVV uitschakelen?

Winnaar plaatst zich bij laatste zestien

ONS Sneek rukt op naar tweede plaats in eerste klasse F noord zaterdag door opheffing van vv Groningen

Onvermijdelijk

Woensdag j.l. werd bekend dat vv Groningen zichzelf heeft opgeheven. De KNVB heeft bevestigd dat vv Groningen alle teams per direct heeft teruggetrokken uit de verschillende competities. VV Groningen, in de volksmond VVG genoemd, startte het huidige voetbalseizoen met vier veldteams en twee zaalvoetbalteams. Het eerste elftal kwam uit in de zaterdag eerste klasse F noord. Voorzitter Robert Bollegraaf van vv Groningen meldde op Facebook dat helaas geen voortbestaan mogelijk was. Hij kreeg steun van Karim al Hanchi, de assistent-trainer bij het eerste elftal van vv Groningen en een trouw clublid. ,,Het besluit tot opheffen was onvermijdelijk.’’

Kantine afgebrand

Karim al Hanchi zei verder: ,Het zijn moeilijke tijden geweest voor vv Groningen. Weinig inkomsten en helaas ook weinig publiek bij de wedstrijden. Nadat onze kantine in september 2016 afbrandde en we naar de kantine van VVK verhuisden werd het al minder. Daar kwamen twee corona jaren overheen. Daarna ging het verder bergafwaarts. Alles bij elkaar opgeteld was er dus minder omzet in de kantine en is ondertussen alles duurder en duurder geworden. We zijn nog niet failliet maar als we door zouden gaan zoals we deden zou dat niet lang meer duren.’’ De opheffingsvergadering van vv Groningen is op 21 februari a.s. Leden die nog actief waren bij vv Groningen zouden toestemming hebben gekregen om zich te laten overschrijven naar een andere voetbalvereniging.

Stand bovenaan

De ploegen die in de zaterdag eerste klasse F noord van vv Groningen hebben gewonnen of gelijk gespeeld raken respectievelijk drie punten en één punt kwijt. Het meest profiteert vv Hoogezand van het zich terugtrekken uit de competitie van VVG. Hoogezand was de enige die verloor van vv Groningen. Bovenaan profiteerde ONS Sneek het meest van de terugtrekking van vv Groningen. Er werd met 1-1 gelijkgespeeld bij vv Groningen. ONS Sneek is dus maar één punt kwijtgeraakt. Koploper Pelikaan S, Blauw Wit’34 en Oranje Nassau Groningen daarentegen hebben drie punten moeten inleveren. De stand bovenaan in de eerste klasse F noord zaterdag is nu geworden: 1. Pelikaan S 14-32, 2. ONS Sneek 14-30, 3. Blauw Wit’34 14-29 en 4. Oranje Nassau Groningen 14-27. ONS Sneek heeft nu nog maar twee punten minder dan Pelikaan S. Ons eerste elftal won afgelopen zaterdag thuis de competitie-topper tegen Oranje Nassau Groningen verdiend met 2-0 door doelpunten van Nick Kleen en Delachance Sabuni. Laatstgenoemde scoorde uit een weergaloos genomen vrije trap.

Stunt

Deze zaterdag staat alles in het teken van het bekervoetbal. ONS Sneek kwam heel gemakkelijk de poule-fase door van het toernooi om de noordelijke districtsbeker. Achtereenvolgens werden stadgenoot LSC 1890, Balk en VVI uit Idskenhuizen aan de zegekar gebonden. Hierna werd gemakkelijk gewonnen in en van Minnertsga. Op dinsdagavond 22 november vorig jaar heette de tegenstander Flevo Boys, een club uit de zaterdag vierde divisie B. ONS Sneek stuntte door in Emmeloord met 2-3 te winnen door doelpunten van Mark Westra, Wesley Tankink en Ewart Ottema.

Geen onbekende club

Zaterdagmiddag is HZVV (Hoogeveense Zaterdag Voetbal Vereniging) de beker-opponent op het Zuidersportpark. Opnieuw een vereniging uit de zaterdag vierde divisie B. HZVV is voor ONS Sneek geen onbekende club. In competitieverband werd 29 keer tegen de rood-witten gespeeld. Verder kwamen ONS Sneek en HZVV elkaar nog tegen in een nacompetitiewedstrijd en in een tussenronde van het toernooi om de noordelijke districtsbeker. ONS en HZVV troffen elkaar voor het eerst op 19 september 1970. ONS Sneek zegevierde toen met 1-3 in Hoogeveen. In de nacompetitie won ONS Sneek op 20 mei 2003 met 6-2 van HZVV. In de tussenronde van het noordelijk bekertoernooi werd op 28 februari 2006 met 0-4 verloren van HZVV. Van de in totaal 31 wedstrijden tegen elkaar won ONS veertien keer, verloor negen keer en speelde acht keer gelijk.

Bij laatste zestien

De winnaar van ONS Sneek-HZVV plaatst zich bij de laatste zestien. Het volledige bekerprogramma in deze ronde luidt: Knickerbockers-SVBO, GRC-HFC’15, SC Genemuiden 2-Gorecht, SC Genemuiden 1-LTC, Hoogeveen-vv Groningen, SC Joure-Winsum, Jubbega-Be Quick Dokkum, Loppersum-DZOH, Olde Veste-Ouwesyl, ONS Sneek-HZVV, Pelikaan S-vv Heerenveen, Zeerobben-Buitenpost, Engelbert-Blauw Wit’34, Be Quick 1887-Steenwijkerwold, Twedo-Read Swart en VKW-vv Emmen. Zonder te spelen heeft Hoogeveen al vast de laatste zestien bereikt. Uitgerekend vv Groningen was de tegenstander van Hoogeveen dat tweede staat in de zondag vierde divisie A.

Herkansing

HZVV verloor afgelopen zaterdag in de vierde divisie B in Utrecht met 4-0 van de nummer twee DHSC (DOS Holland Stichtse Boys Combinatie). Eemdijk is de koploper in de zaterdag vierde divisie B met zes punten voorsprong op DHSC. HZVV staat op de dertiende plaats met zeventien punten uit negentien wedstrijden. Flevo Boys uit Emmeloord is de nummer veertien met zestien uit negentien. De dertiende en de veertiende plaats betekenen aan het eind van de competitie een herkansing via play-offs. De nummers vijftien en zestien degraderen naar de eerste klas. Voorlaatste is SDV Barneveld en Olde Veste uit Steenwijk is de hekkensluiter.

Trainer ontslagen

In december vorig jaar ontsloeg HZVV trainer Rick Mulder vanwege de slechte resultaten. Sinds 1 februari j.l. is Harold Brunsting de nieuwe trainer. Met zijn assistent Jaap Scholing maakt hij het seizoen af. De 48-jarige Harold Brunsting is geen onbekende binnen HZVV. Hij was bij HZVV vijf jaar werkzaam als hoofdtrainer en fungeerde drie seizoenen als tweede trainer naast Gert van Duinen. Sinds 2021 is hij actief binnen de jeugdopleiding van HZVV. Na het vertrek van Rick Mulder was hij direct de voornaamste kandidaat om aan de technische staf van het eerste elftal te worden toegevoegd. Brunsting beschikt over de juiste licentie en kent de club goed. Toch duurde het even voordat er een akkoord was bereikt. De opvolger van interim-trainer Harold Brunsting heeft HZVV al binnen. Met ingang van het seizoen 2023-2024 is Bram Freie uit Nijverdal de nieuwe hoofdtrainer van HZVV. De 37-jarige oefenmeester komt over van SVI uit Ittersum. Daarvoor was hij hoofdtrainer bij Hulzense Boys uit Nijverdal en bij Blauw Wit’66 uit Holten.

Kwalitatief sterker

HZVV komt met de volgende selectie naar het Zuidersportpark in Sneek: de keepers Rodney Rosink, Jari Hooijer en Maiko Zwiep en de veldspelers Tim Riksman, aanvoerder Alex Zomer, Yannick Manusiwa, Justin Lambers, Kelly Joao, Daan Wijma, Lorenzo Valente, Harry Bakker, Noah ten Brinke, Sander Dzemidzic, Jesse van Dalen, Jan Hup, Tim Mulder, Pim de Jonge en Jorn Ballast. Op papier lijkt HZVV een kwalitatief sterkere beker-pponent dan Flevo Boys. Rodney Rosink is een geroutineerde keeper, Sander Dzemidzic staat voor scorend vermogen, vleugelaanvaller Kelly Joao is snel en aanvoerder Alex Zomer is al een hele tijd vaste basisspeler.

Wesley Sneijder

Interim-trainer Harold Brunsting van HZVV vond de 4-0 overwinning van DHSC geflatteerd. ,,We leiden de eerste twee goals zelf in. We moeten af en toe wat meer meedogenloos zijn zowel aanvallend als verdedigend.’’ DHSC is de club van Wesley Sneijder. Het sportpark van DHSC is naar hem vernoemd. Hij was een aandachtig toeschouwer afgelopen zaterdagmiddag in Utrecht. De oud- international is ondermeer co-voorzitter van de Raad van Advies van DHSC. Na een tamme openingsfase werd de wedstrijd door de thuisclub open gebroken. Dat leidde in de eerste helft tot een 2-0 voorsprong voor DHSC na een foutieve terugspeelbal van Jorn Ballast van HZVV op keeper Rodney Rosink en balverlies op het middenveld van Kelly Joao. In de tweede helft kwam HZVV beter voor de dag. Trainer Harold Brunsting: ,,Het was op een gegeven moment wachten tot wij de aansluitingstreffer zouden maken maar scorend vermogen bij HZVV ontbrak in Utrecht.’’ In de laatste tien minuten liep DHSC nog uit naar 4-0. Toch was de interim-trainer van HZVV ondanks het ruime verlies niet ontevreden over het spel van zijn ploeg. ,,Je staat waar je staat. Maar ik heb vanmiddag zeker dingen gezien waar je optimistisch van wordt.’’

Schorsing Tankink

Zaterdagmiddag in de bekerwedstrijd tegen HZVV maakt Glenn Buma zijn rentree in ons eerste elftal. Hij is weer fit. Daarentegen ontbreekt Patrick van der Veen (geblesseerd). Ook Wesley Tankink ontbreekt. Hij is voor één wedstrijd geschorst. Delachance Sabuni vervangt Tankink. Wat verwacht trainer Arnoud Koster van het bekerduel tegen HZVV? ,,Ik voorzie een lastig karwei tegen HZVV dat al twee, drie seizoenen in dezelfde formatie speelt. We hebben succesvol geoefend tegen de vierde divisieclubs Heino en Olde Veste en in het noordelijk bekertoernooi hebben we Flevo Boys verslagen. Ik ben benieuwd hoe eersteklasser ONS Sneek en vierde divisionist HZVV zich tot elkaar zullen verhouden. Ik ga er vanuit dat ook komend seizoen er een goed ONS Sneek 1 staat.’’

SiVi

Delen