Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing bekerwedstrijd Blauw Wit’34 – ONS Sneek

ONS Sneek dinsdagavond in halve finale beker noord in Leeuwarden tegen Blauw Wit’34

Na vier keer competitie winst tegen Blauw Wit’34 is ONS Sneek op papier favoriet

Heeft ONS Sneek voordeel van langere rust dan Blauw Wit’34?

Trainer Martijn Barto van thuisclub: Plan gesmeed om ONS Sneek te kloppen

Reuring

Het was me het weekje wel. Afgelopen week maakte vv Jubbega, niet helemaal onverwacht overigens, bekend dat het zich met onmiddellijke ingang heeft teruggetrokken uit de eerste klasse I noord zaterdag. Het betekende dat alle door Jubbega gespeelde competitiewedstrijden zijn komen te vervallen. Dat had de nodige gevolgen voor de stand op de ranglijst. Zo werd ONS Sneek van nummer twee ineens koploper en Jubbega de eerste degradant. Dat zorgde voor veel reuring bij de tegenstanders, met name bij onze naaste concurrent d’Olde Veste’54. Uiteraard kwamen er protesten binnen bij de KNVB. Het is afwachten wat de KNVB daarmee doet. De KNVB is van oordeel dat op de juiste wijze de reglementen ten opzichte van het zich terugtrekken van Jubbega zijn toegepast. Het blijft afwachten wat er uiteindelijk zal worden beslist.

Doet veel stof opwaaien

Intussen hebben d’Olde Veste’54, Flevo Boys en Go Ahead  Kampen hun standpunt wereldkundig gemaakt over het zich terugtrekken van Jubbega. Die drie standpunten wil uw schrijver van deze voorbeschouwing u niet onthouden. Hier het eerste standpunt, dat van d’Olde Veste’54: Het uit de competitie stappen van vv Jubbega doet veel stof opwaaien. In een persbericht eerder deze week hebben we als bestuur ons ongenoegen gedeeld. Inmiddels zijn meerdere acties ondernomen door ondermeer de verenigingen in de eerste klasse I noord zaterdag, intern binnen vv Jubbega en door d’Olde Veste’54. Schriftelijk is onze visie gedeeld met de KNVB en verzocht om nader contact. Ook de KNVB heeft een verduidelijking rondgestuurd en blijft vooralsnog op haar standpunt reglementair juist te handelen en aan te sturen op het uitspelen van de competitie zonder vv Jubbega. Als bestuur hebben we nauw contact met de betrokken partijen en bepalen onze positie en vervolg. We zijn nog altijd van mening dat het doorgaan met de huidige besluitvorming niet de juiste weg is. Het bestuur van d’Olde Veste‘54.

Persbericht

Het persbericht van d’Olde Veste’54 over de affaire vv Jubbega luidt:  Met verbijstering heeft d’Olde Veste’54 kennis genomen van het besluit dat vv Jubbega haar eerste elftal terugtrekt uit de eerste klasse I. Dat geldt ook voor de houding van de KNVB, die hier goedkeuring aan heeft gegeven. De KNVB beroept zich daarbij op haar reglement. Ons inziens wordt daarbij voorbij gegaan aan het belang  van alle andere verenigingen. De KNVB steunt daarmee de eenzijdig gekozen opstelling van het bestuur van vv Jubbega. Uit de vele reacties komt duidelijk naar voren dat we daarin niet alleen staan. Ook binnen vv Jubbega lijkt sprake te zijn van verontwaardiging en bereidheid het seizoen uit te spelen. We beschouwen dit besluit in deze fase van de competitie als ongepast en competitievervalsing. Vanuit meerdere clubs wordt een gezamenlijke reactie naar de KNVB voorbereid. Daarnaast verkennen we als vereniging de mogelijkheid van juridische stappen.

Competitievervalsing

Ook Flevo Boys heeft zijn standpunt bepaald: Evenals vele anderen zijn wij verrast door het besluit van vv Jubbega om het eerste elftal terug te trekken uit de competitie van Flevo Boys 1. Hoewel dit op de ranglijst voor Flevo Boys niet direct grote gevolgen heeft, dit in tegenstelling tot andere clubs, is het bestuur van Flevo Boys van mening dat dit sportief niet mogelijk zou mogen zijn en dat dit indruist tegen iedere gedachte rondom het spelen van een gehele competitie, waarbij de term competitievervalsing regelmatig wordt genoemd. Tegelijkertijd kan er op basis van de door de KNVB uitgegeven richtlijnen worden geconcludeerd dat deze richtlijnen het besluit van vv Jubbega mogelijk maken. Hierdoor ontstaat een dubbel gevoel. Het besluit is op basis van de richtlijnen mogelijk. Echter de gevolgen hiervan zijn vele malen groter omdat er meerdere clubs sportief het slachtoffer zijn. Naar de mening van het bestuur van Flevo Boys zou dit laatste aspect vele malen zwaarder mogen en moeten wegen dan een individueel belang.

Ongewenste situatie

Een signaal afgeven dat dit een ongewenste situatie is waarbij de gevolgen voor derden ongepast zijn, is het minimale wat we kunnen doen. En dat is richting KNVB gedaan. Voorzover er acties ondernomen gaan worden door andere clubs uit de competitie zal Flevo Boys alleen hierbij aansluiten indien het een collectieve actie betreft welke haar goedkeuring op voorhand heeft. Een afweging hierbij is onder anderen dat een collectieve actie niet zal leiden tot een sanctie. Het benoemen van onrecht mag wat dat betreft nooit leiden tot een straf.

Juridische onderbouwing

Hierbij ook het standpunt van Go Ahead Kampen: Op 17 april ontvingen alle clubs uit de eerste klasse I noord zaterdag een brief van het bestuur van vv Jubbega met de volgende mededeling. Het eerste elftal van Jubbega trekt zich terug uit de lopende competitie. Hierdoor vervallen alle resultaten en zal Jubbega automatisch de laatste plaats  innemen in de eindstand. Degradatie zal ook betekenen dat Jubbega volgend seizoen op zondag in de tweede klasse kan uitkomen. Na overleg met collega bestuurders heeft Go Ahead Kampen besloten met acht andere besturen om een protestbrief te schrijven aan de KNVB. Er is sprake van competitievervalsing, de competitie wordt nog onoverzichtelijker en het moment om terug te trekken is ongepast. Eén van de argumenten van de KNVB, dat ook spelers en technische staf van Jubbega achter het besluit staan, is onjuist. Door een brief aan de KNVB te sturen melden spelers en staf van Jubbega 1 dat ze de competitie willen uitspelen. Het bestuur van d’Olde Veste’54 en dat van Go Ahead Kampen hebben een nadere juridische onderbouwing gevraagd van de KNVB. Verdere juridische stappen jegens de KNVB worden overwogen. Het bestuur van Go Ahead Kampen.

Halve finale SVBO – d’Olde Veste’54 is donderdagavond a.s.

Nu terug naar de wedstrijden in de halve finale van het noordelijk bekertoernooi. De bekerwedstrijd tussen Blauw Wit’34 en ONS Sneek wordt dinsdagavond om 20.00 uur gespeeld op het fraaie sportpark Wiarda in Leeuwarden. Scheidsrechter is Melchior Knol. De KNVB grensrechters zijn de heren H. van der Bij en T. Riemeijer.  De andere halve finale tussen SVBO en d’Olde Veste’54 wordt donderdagavond a.s. gespeeld. SVBO is de afkorting van Sport Vereniging Barger-Oosterveld. Vroeger was Barger-Oosterveld een dorp, nu is het een woonwijk in Emmen. SVBO speelt in de eerste klasse J noord zaterdag. Op de ranglijst staat SVBO zevende met 29 punten uit 21 wedstrijden. Afgelopen zondag won SVBO thuis met 3-0 van hekkensluiter Hoogezand.

Geen houvast

Onze tegenstander van dinsdagavond Blauw Wit’34 speelde afgelopen zaterdag thuis met 1-1 gelijk tegen Flevo Boys. De zaterdagclub uit de Friese hoofdstad staat zesde in de eerste klasse I noord zaterdag met 28 punten uit achttien wedstrijden. Nummer twee op de ranglijst is ONS Sneek met 48 punten uit negentien ontmoetingen. In het seizoen 2022-2023 won ONS Sneek twee keer van de ploeg van trainer Martijn Barto. Uit met tien man met 1-2 en thuis met 3-1. Ook in het seizoen 2023-2024 werd twee keer gewonnen van Blauw Wit’34. Op het Zuidersportpark met 3-0 en onlangs op het sportcomplex Wiarda met 1-3. ONS Sneek is dan ook favoriet dinsdagavond. Dat biedt evenwel geen houvast op een vijfde zege in twee jaar tijd. ONS Sneek heeft meer rust gehad dan Blauw Wit’34, dat afgelopen zaterdag wel speelde. Door het oneven aantal clubs in de eerste klasse I noord was ONS Sneek zaterdag j.l. vrijgesteld van competitieverplichtingen.

Selectie Blauw Wit’34

De selectie van Blauw Wit’34 bestaat uit eerste keeper Kevin Wilpstra, Gert Jan Spindelaar, Tim van Dijk, Thimo de Jong, de bij ONS Sneek bekenden Niels Nadorp, Bob Schepers en Jordy den Hoedt, Wiebe Bakker, Arjen Boonstra, Sjoerd Visser, Dion Rooze, Yorben Aronds, Nick de Glazer, Thomas Groenhagen, tweede keeper Arjen Meijer, Rens Merkus, Ennio van Asselt, Maurits Brouwer, Daanish Jaikaran, Rick van Loon, Floris Boonstra, Sil Veldhuis en Micha Metz.

Penalty gemist

Trainer Martijn Barto van Blauw Wit’34 zag afgelopen zaterdag zijn ploeg met 1-1 gelijk spelen tegen nummer drie op de ranglijst Flevo Boys. Wat vond hij van de wedstrijd tegen de ploeg uit Emmeloord? ,,Blauw Wit’34 speelde een prima wedstrijd maar miste veel te veel kansen. Zeker in de eerste helft. Driekwart van de wedstrijd was Flevo Boys van een elftal een tiental. We kregen een strafschop maar die werd niet benut door Bob Schepers. Ook na de rust waren de kansen voor Blauw Wit’34 maar die werden ook niet benut. Flevo Boys kwam nog op 1-1 met een schot van afstand, dat er zo maar in vloog’’.

Rick van Loon is twijfelgeval

Het is volgens Martijn Barto niet zeker of  Rick van Loon kan spelen. ,,Hij kampt met een blessure die nogal complex is. Er zijn verder nog meer twijfelgevallen. Wat ik voor bekerwedstrijd verwacht tegen ONS Sneek?  Ik weet dat ONS Sneek over een prima selectie beschikt. In de laatste competitiewedstrijd thuis tegen ONS Sneek hadden we een plan gemaakt dat evenwel geen succes opleverde. We hebben wederom een nieuw plan gesmeed om ONS Sneek daarmee wel te verrassen’’.

Andere type wedstrijd

Uiteraard ook gebeld met onze trainer Arnoud Koster. Hij vertelde dat van de A-selectie Mounir Loolofs, Lennard Feenstra en Nigel Hardenberg wegens blessures ontbreken. Verder zei hij: ,,Mijn spelers zijn zich bewust dat het tegen Blauw Wit’34 een bijzondere wedstrijd wordt. Een halve finale speel je niet zo vaak. Ik heb de jongens de vraag gesteld wie hebben er al een halve finale meegemaakt? Het waren er niet veel die de vinger opstaken. Wat ik voor wedstrijd verwacht? Het wordt een ander type wedstrijd dan in de competitie. Ik verwacht een sterker Blauw Wit’34 dan in de competitie. Toch heb ik er alle vertrouwen in. Mijn spelers zullen met veel overtuiging spelen. Wat de competitie betreft zullen we de nog resterende drie wedstrijden moeten winnen. We moeten het op het veld laten zien’’.

Leuk om te vermelden

ONS Sneek is nog altijd op zoek naar een capabele vervanger voor eerste keeper Max Wolfs, die zoals bekend naar tweede divisionist ACV uit Assen vertrekt. Leuk is om te vermelden dat Dirk Baron (21) uit Menaldum, die ook bij de jeugd van ONS Sneek onder de lat heeft gestaan, afgelopen zaterdagavond thuis tegen SC Cambuur zijn debuut maakte in het eerste elftal van FC Groningen. Hij verving in de slotfase eerste keeper Hidde Jurjus die uit het veld werd gestuurd. Dan te bedenken dat FC Groningen eigenlijk  van Dirk Baron af wilde. Het was hoofdtrainer Dick Lukkien van Groningen, die Dirk Baron vertelde dat hij van vierde keeper naar tweede keeper was gepromoveerd. Het kan maar raar lopen in het voetbalwereldje.

SiVi

Delen