Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing bekerwedstrijd Noordster – ONS Sneek

Bij winst uit tegen Noordster komt ONS Sneek bij laatste zestien in bekertoernooi noord

Derdeklasser uit Oude Pekela staat op negende plaats in 3B noord zondag

Trainer Bennie de Jong van Noordster: Ik denk niet dat er een stunt in zit tegen ONS Sneek

Hij zei verder: Een wonder is altijd mogelijk maar ik geloof daar niet in

ONS als enige club uit Sneek nog in toernooi om noordelijke districtsbeker

Oranje brigade naar Noordster zonder Tahboun, De Graaf, Aronds en Van der Brug

Trainer Arnoud Koster: Verwacht gemotiveerd Noordster

Verder merkte hij op: Ik heb er zaterdag alle vertrouwen in 

Geen verrassing

Om met heel mooi nieuws te beginnen: de contractverlenging van trainer Arnoud Koster bij ONS Sneek. Hij heeft zijn contract met één jaar verlengd, met een optie voor een tweede jaar. Verrassend was het bericht op de website van ONS Sneek niet. Arnoud Koster ligt heel goed in het oranje kamp. Zeker bij de spelers die met hem werken. Het afgelopen seizoen miste ONS Sneek op een haar na directe promotie naar de zaterdag vierde divisie. Veel spelers verlieten vorig seizoen onze club. Het lukte onze technische commissie om in samenspraak met  Arnoud Koster voor het lopende seizoen een jeugdige en talentvolle selectie samen te stellen.

Logisch

De verlenging met trainer Arnoud Koster is logisch. Hij heeft verzorgd en aanvallend voetbal erg hoog in het vaandel staan. Dat is ook de tegenstanders in onze competitie niet ontgaan. Goed verzorgd voetbal in combinatie met een aanvallend concept heeft er toe geleid dat ONS Sneek de winterstop ingaat met de eerste plaats op de competitieladder van de eerste klasse I noord zaterdag seizoen 2023-2024.

Heel groot compliment

Hoofdtrainer Arnoud Koster, assistent-trainer Germ de Jong, keeperstrainer Jan Arjen Kooi, teammanagers Eddy van der Wal en Gerard Grondsma, materiaalmannen Martin de Jong en zoon Germen, Justin van der Dam, die als toekomstig trainer als stagiair is betrokken bij de trainingen van onze selectie, en niet te vergeten verzorger Bernard Pijper, die altijd klaar staat voor ONS Sneek, verdienen een heel  groot compliment voor wat tot nu toe is bereikt. Uw voorbeschouwer wil nog wel benadrukken dat Arnoud Koster in korte tijd van ONS Sneek weer een titelkandidaat heeft gemaakt. Dat verdient veel respect.

Afgang

Vreugde en verdriet liggen ook in de voetbalsport akelig dicht bij elkaar. Tegenover de intense vreugde bij de oranje brigade over de 8-1 overwinning van afgelopen zaterdag thuis tegen Alcides staat een foto op het internet van RTV Drenthe met in de dugout twee treurende en teleurstellende spelers van de club uit Meppel. Op twitter van Alcides staat over de deceptie in Sneek te lezen: 8-1 wat een afgang. Op de website van Alcides wordt verder nauwelijks gerept over het smadelijke verlies in Sneek. De kop boven het wedstrijdverslag in de Meppeler Courant was duidelijk. Malaise bij eersteklasser Alcides wordt groter en groter. 8-1 nederlaag tegen koploper ONS Sneek kopte de Meppeler Courant.

Open huis

Het wedstrijdverslag op de website van RTV Drenthe meldde het volgende over het enorme pak slaag bij ONS Sneek: Alcides nam het in een uitwedstrijd op tegen koploper ONS Sneek en keerde met lege handen huiswaarts. De ploeg van trainer Bülent Akar verloor met ruime cijfers in de eerste klasse I noord zaterdag. Het duel leek al in een vroeg stadium beslist. Na tien minuten op de klok stond Alcides al op een 2-0 achterstand. Na de onderbreking hield Alcides open huis. ONS Sneek drukte stevig door. Tarik Mrabet Dahbi wist de eer nog te redden voor de bezoekers uit Meppel. Dat was het enige lichtpuntje. ,,Het niveauverschil  was eenvoudigweg te groot ‘’ blikte Akar terug.

Schrijnend

De trainer van Alcides zei over zijn ploeg: ,,We begonnen niet scherp genoeg aan de wedstrijd en dat komt je tegen een ploeg als ONS Sneek snel duur te staan. De eerste twee kansen vlogen er direct in en dan is het schrijnend om te zien hoe je van de mat wordt geveegd. We hadden deze uitslag niet zo hoog hoeven te laten uitvallen. We leden veel te veel balverlies en maakten te veel verkeerde keuzes’’. Alcides speelt zondag a.s. uit tegen Jubbega en mag zich daarna opmaken voor de winterstop. Alcides hervat de competitie op zaterdag 20 januari a.s. met een uitwedstrijd  tegen KHC. De ploeg uit Meppel staat op de elfde plek met zes punten uit negen wedstrijden en heeft vijf punten achterstand op de nummer tien Drachtster Boys, dat wel een wedstrijd meer speelde. Nummer twaalf SV Marum heeft zes punten uit tien duels. Hekkensluiter LSC 1890  verzamelde vijf punten uit tien krachtmetingen. Op zaterdag 13 januari a.s. worden de inhaalwedstrijden Blauw Wit’34-Broekster Boys en SV Marum-Flevo Boys gespeeld.

LSC 1890 uitgeschakeld

Zaterdag speelt ONS Sneek in de derde ronde van het noordelijk bekertoernooi in Oude Pekela tegen zondag derdeklasser Noordster. Wint ONS Sneek dan is de laatste zestien van het bekertoernooi noord bereikt. De ontmoeting begint om 17.00 uur. ONS is de enige club uit Sneek die nog mee doet in het bekergebeuren. Onze stadgenoot LSC 1890 werd afgelopen woensdagavond in Wildervank uitgeschakeld na het nemen van strafschoppen. De eindstand was 2-2 en moesten strafschoppen de beslissing brengen. Vierdeklasser Wildervank deed dat het beste met acht benutte strafschoppen. Rodi de Boer, oud-speler van ONS Sneek, miste  voor LSC 1890 de achtste strafschop.

Jubbega ook uit bekertoernooi

Niet alleen was de uitschakeling van eersteklasser LSC 1980 een verrassing van jewelste. Ook eersteklasser Jubbega moet het noordelijk bekertoernooi verlaten. Donderdagavond j.l verloor de ploeg van trainer Joop Gall in en van Peize met 2-1. Peize is derdeklasser en speelt evenals Noordster in de zondag derde klasse B. SVBO bleef afgelopen donderdagavond de baas over De Weide met 2-1. Zeker van een plaats bij de laatste zestien van het toernooi om de noordelijke districtsbeker zijn: Leovardia, Be Quick Dokkum, Wildervank, Peize en SVBO.  De wedstrijden in de achtste finales van het noordelijk bekertoernooi staan in de planning in de weekenden 17/18 en 24/25 februari a.s. In dezelfde weekenden worden ook inhaalwedstrijden voor de competitie gespeeld. Wanneer de loting voor de achtste finales plaatsvindt is nog niet bekend.

Mooi doorkijkje

Het hoofdveld van het gemeentelijk sportpark in Oude Pekela is uitgerust met natuurgras. De entree biedt één van de mooiste doorkijkjes van de sportparken in de provincie Groningen. Links zie je de betegelde helling, waar de toeschouwers een prima zicht hebben op de duels op het hoofdveld.  Aan de andere kant van het veld siert een mooie overdekte tribune de lange zijde. Het sportpark van Noordster is zonder enige twijfel van eerste klas kwaliteit.

Twee keer in eerste klas

Noordster  is twee keer eersteklasser geweest. In de seizoenen 1965-1966, 1966-1967, 1967-1968 en 1968-1969 speelden de rood-witten in de eerste klas. Hierna volgde degradatie naar de tweede klas. Noordster zou voor de tweede keer terugkeren in de eerste klas. Op 11 juni 2017 promoveerde Noordster weer naar de eerste klas. In mei 2022 degradeerde Noordster opnieuw naar de tweede klas. Inmiddels is Noordster afgezakt naar de derde klasse B noord zondag. Achterhaald kon worden dat Sneek Wit Zwart in de eerste klas in het seizoen 2018-2019 twee keer Noordster versloeg. In november 2018 won Sneek Wit Zwart in Oude Pekela met 0-4. Begin februari 2019 werd het thuis een 3-0 zege.

Jammergenoeg

Noordster verloor afgelopen zondag in de noordelijke derde klassse B thuis van Actief uit Leek. Het wedstrijdverslag op de website van Noordster meldde: Noordster heeft thuis kansloos met 0-3 verloren van Actief. Jammergenoeg had Noordster meer last van het slechte weer dan Actief dat beter voetbalde dan Noordster. Voor Noordster was dit de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop. Ondanks de eindstand was Noordster aan het begin wel iets beter en gevaarlijker dan Actief. Toch kwam Actief na vijftien minuten spelen op voorsprong doordat de corner van Actief er in één keer in viel. Daarna wist Noordster nog wel wat kansen te creëren maar de bal wilde er niet in. Noordster ging de rust in met een 0-1 achterstand.

Steeds gevaarlijker  

Nadat de scheidsrechter het startsein gaf voor de tweede helft wist Noordster ook nu niet te schitteren. Noordster kwam niet vaak meer voor het vijandelijke doel. Actief wist hiervan te profiteren en werd steeds gevaarlijker. Na bijna een uur spelen verdubbelde Actief de voorsprong: 0-2. Ongeveer tien minuten voor tijd viel de definitieve beslissing doordat Actief de 0-3 maakte en de wedstrijd gespeeld was. Noordster speelt zaterdag voor de beker thuis tegen ONS Sneek in de laatste wedstrijd voor de winterstop.

Nog niet overtuigen

In de derde klasse B noord zondag kan Noordster nog niet overtuigen. Noordster staat op de negende plaats met twaalf punten uit tien wedstrijden. Drie keer werd gewonnen maar ook vier keer verloren en drie keer gelijk gespeeld. In 3B  noord zondag spelen veertien ploegen. Aan kop gaat vv Gieten met negentien punten uit elf wedstrijden. Tweede is Groninger Boys met achttien uit elf. In 3B noord zondag hebben ploegen al elf wedstrijden achter de rug, maar er zijn ook teams die nog maar zeven duels hebben gespeeld. Daartoe behoort Peize dat derde staat met zeventien punten uit zeven wedstrijden.

Kan zo veranderen

In 3B noord zondag degraderen de nummers dertien en veertien. De nummers tien, elf en twaalf kunnen zich handhaven via de nacompetitie. Noordster is op dit moment als negende veilig met twaalf uit tien maar dat kan zo veranderen. Nummer tien Weerdinge heeft weliswaar tien punten, maar ook drie wedstrijden minder gespeeld dan Noordster. Nummer elf Westerwolde heeft tien uit elf en nummer twaalf ASVB negen uit acht. Dus moet er nog het nodige gebeuren voor Noordster om derdeklasser te blijven. Het lijstje van de tot nu toe gespeelde wedstrijden van Noordster in 3B ziet er als volgt uit: Engelbert-Noordster 0-5, Noordster-Weerdinge 1-6, Groninger Boys-Noordster 2-1, Noordster-Veelerveen 2-2, Noordster-AVSB 4-1, Muntendam-Noordster 1-1, Noordster-Gieten 1-0, Westerwolde-Noordster 5-1, Noordster-SVZ 1-1 en Noordster-Actief 0-3. Noordster heeft in tien wedstrijden zeventien keer gescoord en kreeg 21 doelpunten tegen. Dat betekent een doelsaldo van min vier.

Knap

In de poulefase van het noordelijk bekertoernooi won Noordster alle drie wedstrijden.Van THOS uit Beerta werd thuis met 3-0 gewonnen, uit werd Pekelder Boys (Nieuwe Pekela) met 1-4 verslagen en thuis bleef Noordster met 3-0 de baas over Midwolda. In de eerste ronde van het noordelijk bekergebeuren won Noordster knap met 3-1 van tweedeklasser Helpman uit Groningen. In de tweede ronde was Noordster met 3-1 te sterk voor vierdeklasser Middelstum.

Selectie Noordster

De (voorlopige) selectie van Noordster, met tussen haakjes de rugnummers, bestaat uit: keeper Marijn Meering (1), keeper Mike Drenth (2) en de veldspelers aanvoerder Ryan Erents (3), Kevin Schutter (4), Romano Bruintjes (5), Michael Lap (6), Roy Lap (7), Jesse Drenth (8), Bjorn Glazenborg (9), Arjan Wubs (10), Toni Hoti (11), Mohammed Bouzan (12), Martijn Delman (13), Milan de Vroome (14), Maarten Koetje (15), Sander Kok (16) en Mohammed Nour Almohammed (17).

Dubbele enkelbreuk

Trainer van Noordster is Bennie de Jong uit Groningen. Hij is bezig aan zijn tweede seizoen bij de club uit Oude Pekela. Bennie de Jong voetbalde tot zijn 22ste bij Groen Geel in Groningen. Hierna maakte hij de overstap naar de BV Veendam. Onder trainer Henk Nienhuis groeide hij uit tot een vaste waarde in het eerste elftal van de BV Veendam. Op 28-jarige leeftijd maakte een dubbele enkelbreuk een einde aan zijn loopbaan in het betaalde voetbal. Bennie de Jong begon als trainer bij Blauw Geel’15 in de stad Groningen. Hij trainde verder OKVC, De Vogels, Holwierde, PKC’83, was jeugdtrainer bij Oranje Nassau Groningen, opnieuw PKC’83, GSAVV Forward, de studenten voetbalclub uit Groningen, voor de derde keer PKC’83 en dus nu Noordster. Hij werd bij Noordster de opvolger van Jouke Faber. Als trainer van PKC’83 boekte hij de nodige successen. Hij werd met PKC’83 kampioen en behaalde ook met PKC’83 periodetitels.

Echt voetbaldier

Het bestuur van Noordster over trainer Bennie de Jong: Tijdens onze gesprekken met Bennie werd ons snel duidelijk dat hij een persoonlijkheid is, die ook echt zijn gevoel volgt. Een echt voetbaldier. Hij kent ook goed de Oost-Groninger mentaliteit aangezien dit zijn dagelijks werkgebied is. In het verleden heeft hij als tegenstander van Noordster de sfeer van onze club mogen proeven. En dat is hem altijd positief bijgebleven. Dit was voor hem ook de reden om het gesprek met ons aan te gaan, zegt het bestuur van Noordster.

Corona

Het is nog maar de vraag of Noordster trainer Bennie de Jong (60) aanwezig kan zijn bij de bekerwedstrijd in Oude Pekela tegen ONS Sneek. Hij heeft corona. ,,Ik heb flink koorts en spierpijn maar ik probeer het wel om er bij te zijn’’. Bennie de Jong is bezig aan zijn tweede en laatste seizoen bij Noordster. ,,Mijn vrouw is ernstig ziek. Ik kies  voor haar’’. In zijn eerste seizoen bij de club uit Oude Pekela volgde degradatie naar de derde klas. Daarvoor was Noordster uit de eerste klas naar de tweede klas gedegradeerd. Voor Bennie de Jong is ONS Sneek geen onbekende club. Als trainer van PKC’83 heeft hij mooie wedstrijden meegemaakt tegen ONS Sneek.

Gelooft niet in een wonder

Wat verwacht Bennie de Jong voor bekerwedstrijd tegen ONS Sneek?  ,,Ik hoop dat we de schade kunnen beperken. Dat Noordster ONS Sneek wat kan ontregelen. Ik denk niet dat Noordster in staat is om te stunten tegen ONS Sneek. Een wonder is altijd mogelijk maar ik geloof daar niet in. Noordster heeft een heel jong elftal. Vier jongens van zeventien-achttien uit de A-junioren hebben een basisplaats. Het is een coming elftal. Het ontbreekt Noordster aan scorend vermogen. Het is jammer dat onze eerste keeper ernstig aan een knie geblesseerd is geraakt. Ik heb een beroep moeten doen op de jonge keeper Marijn Meering’’.

In goed overleg

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek kan zaterdag niet beschikken over Nordin Tahboun, die herstellende is van een blessure, Jelle de Graaf (met vakantie op Bali), Giovanni Aronds (met vakantie op de Molukken) en Lars van der Brug, die verhinderd is om te spelen. Ruben Pijlman staat onder de lat bij ONS Sneek. Dat Ruben Pijlman in de bekerwedstrijden speelt en niet zijn collega Max Wolfs zijn beide heren na goed overleg overeengekomen. Hoe ziet onze trainer tegen de bekerwedstrijd uit tegen Noordster aan?

In de breedte

,,Het is lastig om een prognose te geven. Ik verwacht een gemotiveerd Noordster. Knap dat onze tegenstander en derdeklasser Noordster bij de laatste 32 is gekomen in de strijd om de noordelijke voetbalbeker. Noordster gaat zich spiegelen aan Wildervank en Peize. Dat het mogelijk is om een hoger spelende tegenstander uit te schakelen. Noordster mag, ONS Sneek moet’’. Onze trainer heeft er alle vertrouwen in dat ONS Sneek verder komt in de beker. ,,Dat zijn we ook aan onze stand verplicht. Weliswaar ontbreken vier spelers uit onze selectie in Oude Pekela maar dat mag geen probleem zijn. In de breedte heeft ONS Sneek goede spelers’’. Hoe dan ook,  ONS Sneek is gewaarschuwd. Wildervank en Peize hebben tegen de eersteklassers LSC 1890 en Jubbega bewezen dat ze tegen hoger geklasseerde clubs kunnen verrassen.

Bij winst hopen op bekerwedstrijd in Sneek

ONS Sneek speelt voor de derde keer op rij in de knockout fase van het toernooi om de noordelijke districtsbeker een uitwedstrijd. In de eerste ronde speelde ONS Sneek uit tegen zaterdag vierdeklasser Eastermar en won met 2-8. In de tweede ronde was ONS Sneek in Makkum veel te sterk voor de club van die naam. De eindstand was 0-7 tegen opnieuw een zaterdag vierdeklasser. ONS Sneek is het aan zijn stand verplicht dat het tegen derdeklasser Noordster in Oude Pekela de laatste zestien bereikt van het noordelijk bekertoernooi. Hierna maar vurig hopen op een bekerwedstrijd op het eigen Zuidersportpark. De scheidsrechter van dienst morgen in Oost Groningen is Arjan Alkema. De assistenten zijn de clubgrensrechters Addy Korte (Noordster) en Yde Klaas Dijkstra (ONS Sneek).

Interessant oefenduel

Op zaterdag 13 januari a.s. oefent ONS Sneek op het sportpark Coendersborg in Groningen tegen Oranje Nassau Groningen. Het belooft een zeer interessant oefenduel te worden. Oranje Nassau Groningen is de koploper van de eerste klasse J noord zaterdag. Afgelopen zaterdag won Oranje Nassau Groningen thuis de topper tegen WVV uit Winschoten met 3-1. De stand bovenaan in de eerste klasse J noord zaterdag is 1. Oranje Nassau Groningen 10-23, 2. WVV 10-20, 3. DZOH 10-19, 4. HZVV, 9-18. Oranje Nassau Groningen scoorde in tien wedstrijden 24 doelpunten en kreeg negen treffers tegen met als doelsaldo plus 15. ONS Sneek heeft als koploper in de noordelijke eerste klas I zaterdag 24 punten uit tien ontmoetingen. De ploeg van trainer Arnoud Koster scoorde 37 doelpunten en kreeg acht doelpunten tegen. Het doelsaldo is plus 29. Dat is bijna twee keer zo hoog als het doelsaldo van Oranje Nassau Groningen.

Revancheren

ONS Sneek hervat de competitie op zaterdag 20 januari a.s. met de thuiswedstrijd tegen Broekster Boys uit Damwoude. Vorig seizoen verloor ONS Sneek onnodig twee keer van de ploeg van de vertrekkende trainer Patrick Zwart. Dat kostte ONS Sneek mee het kampioenschap. Ons eerste elftal zal zich graag willen revancheren op het eigen Zuidersportpark. Op zaterdag 27 januari a.s. speelt ONS Sneek in en tegen Jubbega. Bij de thuisclub spelen drie ex-spelers van ONS Sneek, doelman Ruben Stuiver en de gebroeders Westra, Mark en Stefan.

SiVi

 

Delen