Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing bekerwedstrijd ONS Sneek – Pelikaan S

Neemt ONS Sneek revanche in ware bekerthriller thuis tegen Pelikaan S?

Bij winst zeker van plaats in kwartfinale om noordelijke districtsbeker

Trainer Jan Kloetstra van Pelikaan S: ,,We kunnen onze borst maar nat maken’’

Maart roert zijn staart

Het gezegde ‘maart roert zijn staart’ deed afgelopen zaterdag weer eens opgeld. Een dikke laag sneeuw bedekte niet alleen het kunstgras hoofdveld van het Zuidersportpark van ONS Sneek. Ook de velden van alle clubs met een thuiswedstrijd in de eerste klasse F noord ontkwamen niet aan de grillen van de natuur. Met als gevolg dat het gehele programma geen doorgang kon vinden. Het afgelaste programma van zaterdag 11 maart wordt ingehaald op zaterdag 8 april. Onze eigen aanhang hoeft geen week te wachten om hun favorieten aan het werk te zien. Morgenavond (dinsdag 14 maart) speelt de ploeg van trainer Arnoud Koster de bekerthriller thuis tegen Pelikaan S uit Oostwold gemeente Leek. De inzet is een plaats bij de laatste acht (kwartfinales) van het toernooi om de noordelijke districtsbeker.

Ware bekerthriller

ONS Sneek-Pelikaan S is een ware bekerthriller tussen twee titelkandidaten uit de noordelijke eerste klasse F zaterdag. Pelikaan S gaat op kop met 32 punten uit vijftien wedstrijden. ONS Sneek deelt met Oranje Nassau Groningen de tweede plaats met maar twee punten minder dan de roodhemden. De uitwedstrijd tegen Pelikaan S verloor ONS Sneek met 3-1. In de eerste helft was ONS Sneek de bovenliggende partij en ging met een verdiende 0-1 voorsprong de rust in. De tweede helft was nog geen vijf minuten onderweg of Pelikaan S had de 0-1 achterstand omgezet in een 2-1 voorsprong. Uiteindelijk werd het 3-1 voor de formatie van trainer Jan Kloetstra. Pas op zaterdag 29 april a.s. speelt ONS Sneek thuis voor de competitie tegen Pelikaan S.

Andere koek

De bekerpoule fase overleefde ONS Sneek ongeslagen. Zo werden stadgenoot LSC 1890, Balk en VVI uit Idskenhuizen gemakkelijk aan de zegekar gebonden. Het was vervolgens ook geen probleem om zaterdag derdeklasser Minnertsga op eigen veld te overmeesteren. Hierna werd het andere beker koek. ONS Sneek werd door het lot gekoppeld aan Flevo Boys uit Emmeloord dat uitkomt in de zaterdag vierde divisie B. In de voormalige Noordoostpolder stuntte ONS Sneek door verdiend met 2-3 te winnen in een puik gespeelde wedstrijd. Voor een klassering bij de laatste zestien werd een thuiswedstrijd geloot tegen HZVV uit Hoogeveen, ook een vierde divisionist. Ook die hindernis werd genomen. Het werd 3-1 voor ONS Sneek. Pelikaan S werd winnaar van de bekerpoule fase door overwinningen op Winsum (0-1) en de Groninger studentenclub GSAVV Forward 1-3). Tegen Helpman werd het 2-2. Hierna werd de achtste finale bereikt door winst tegen respectievelijk Noordwolde (0-5), Opende (1-3) en de amateurs van Heerenveen (2-1).

Speeldata

De achtste finales worden deze week gespeeld op dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart en donderdag 16 maart. Naast ONS Sneek-Pelikaan S zijn de andere achtste finale wedstrijden Jubbega-VKW, Hoogeveen-Be Quick 1887, Gorecht-DZOH, Olde Veste’54-GRC, Zeerobben-SC Genemuiden, Twedo-Blauw Wit’34 en Winsum-SVBO. Wint ONS Sneek van Pelikaan S dan is thuis de tegenstander in de kwartfinale de winnaar van de ontmoeting Olde Veste’54 (Steenwijk)-GRC (Groningen). De speeldata in de kwartfinales zijn 8, 9 en 10 april.

Door de wol geverfde trainer

Jan Kloetstra (69) uit Foxhol is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van Pelikaan S. Gaat hij zijn contract verlengen? ,,Binnenkort ga ik met het bestuur hierover in gesprek.’’ Jan Kloetstra is bij Pelikaan S de opvolger van Jan Schulting, ja de vader van top shorttrackster Suzanne Schulting, die twee en een half seizoen Pelikaan S onder zijn hoede had. De door de wol geverfde trainer Jan Kloetstra heeft zelf altijd gevoetbald bij Hoogezand. ,,Tot mijn 39ste.’’ Na zijn lange actieve loopbaan als voetballer legde hij zich toe op het trainersvak. Hij begon als jeugdtrainer bij Hoogezand. Zes jaar was hij jeugdtrainer bij de inmiddels opgeheven BVO Veendam. Hierna was hij vervolgens hoofdtrainer bij Appingedam, GRC uit Groningen, Nieuw Buinen, Hoogezand, WVV uit Winschoten, Kwiek uit Hoogezand en voor de tweede keer bij WVV. Nu is de door de wol geverfde trainer de hoogste technische baas bij Pelikaan S.

Leuk meer niet

Voor trainer Jan Kloetstra is het behalen van het kampioenschap in de noordelijke eerste klasse F zaterdag veel belangrijker dan het bekervoetbal. ,,De beker winnen is mooi maar meer niet. Pelikaan S is nog steeds koploper. Pelikaan S is niet de enige titelkandidaat. Zo is ook ONS Sneek een zeer serieuze gegadigde voor het kampioenschap. Vergeet ook Oranje Nassau Groningen en Blauw Wit’34 niet. Op dit moment is het voor mij koffiedik kijken wie er met de titel van door gaat. Alle vier titelkandidaten zijn aan elkaar gewaagd. Pelikaan S heeft nog niet het niveau gehaald van voor de winterstop.’’ Opmerkelijk is dat Pelikaan S moeite heeft met clubs uit het rechter rijtje. Zo werd twee keer gelijk gespeeld tegen staartclub ’t Fean’58 en in Leeuwarden met 1-0 verloren van Leeuwarder Zwaluwen. ONS Sneek hoeft de bekerwedstrijd tegen Pelikaan S niet te verliezen. Trainer Jan Kloetstra: ,,ONS Sneek beschikt over een goed voetballende ploeg en is dan ook een geduchte tegenstander voor mijn elftal. Dat werd duidelijk toen we in Oostwold de competitiewedstrijd met 3-1 wonnen. Daarbij komt dat mijn jongens het niet zo hebben staan op doordeweekse wedstrijden. We kunnen onze borst daarom maar nat maken.’’

Routinier Jos Hooiveld

Vermoedelijk start Pelikaan S op ons Zuidersportpark met de volgende basiself: keeper Stefan van der Lei en de veldspelers Luuk Kuipers, Jelle Wagenaar, Fahim Bellghroub, aanvoerder Jan Hooiveld, Moes el Badawi, Jeroen Haan, Omar Kavak, Fabian Stevens, Fahrid Balvaneh en Curly Selassa. Wisselspelers: Quinten Anakotta, Ifay Gorissen, Danny Harms, Johnny de Vries en tweede keeper Mehemet Demir. Stefan van der Lei wordt algemeen beschouwd als de beste doelman van de noordelijke zaterdag eerste klasse F. Jos Hooiveld is de routinier bij uitstek bij Pelikaan S.

Mooie en spannende wedstrijd

Fabian Stevens heeft ook bij ONS Sneek gespeeld. Van onze club vertrok hij naar HZVV uit Hoogeveen waar hij drie seizoenen voetbalde. Hij is nu bezig aan zijn tweede seizoen bij Pelikaan S. ,,Of ik blijf bij Pelikaan S? Dat weet ik nog niet. Er moet nog over worden gesproken. Wat voor bekerwedstrijd ik verwacht? Een mooie en spannende wedstrijd. We zijn aan elkaar gewaagd. Ik denk dat het eenzelfde soort wedstrijd gaat worden als voor de competitie in Oostwold. ONS Sneek was tot de rust de betere ploeg, wij er na. Wat er mis ging tegen LeeuwarderZwaluwen? We verloren met 0-1 met als hoofdoorzaak het moeilijk bespeelbare grasveld in Leeuwarden. Wij zijn kunstgras gewend, we speelden dan ook geen goede wedstrijd. Wel kreeg Pelikaan S aardig wat kansen maar die werden niet benut.’’ Hetzelfde overkwam ONS Sneek uit tegen Broekster Boys.

Fitte selectie

Tegen Pelikaan S voor de beker beschikt ONS Sneek over een geheel fitte selectie. In tegenstelling tot zijn collega Jan Kloetstra neemt Arnoud Koster het bekertoernooi wel zeer serieus. ,,We willen heel graag de kwartfinale halen. Ik verwacht een mooie bekerwedstrijd tussen twee goed spelende ploegen. Wanneer je in de competitie een wedstrijd verliest dan krijg je altijd nog kans op herstel. Een bekerwedstrijd duurt negentig minuten met als toetje het nemen van strafschoppen wanneer een gelijke stand wordt bereikt. Wordt er verloren dan lig je meteen uit het bekertoernooi. ONS Sneek gaat voor de titel en het winnen van het noordelijk bekertoernooi. We schakelden al twee vierde divisieteams uit. Dat willen we herhalen tegen Pelikaan S, evenals ONS Sneek een potentiële vierde divisionist. ONS Sneek trainde maandagavond nog om zo goed mogelijk voorbereid aan de bekerthriller te beginnen’’. De bekerwedstrijd tegen Pelikaan S is om 20.00 uur. Uw scribent van de voorbeschouwing roept hierbij iedere echte ONS fan op om naar het Zuidersportpark te komen om onze jongens aan te moedigen tegen Pelikaan S.

SiVi

Delen