Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing bekerwedstrijd vv Eastermar – ONS Sneek

ONS Sneek naar vv Eastermar in eerste ronde van noordelijk bekertoernooi

Interessante ontmoeting tussen zaterdag vierdeklasser en zaterdag eersteklasser

Van onderschatting mag geen sprake zijn bij ploeg van trainer Arnoud Koster

VV Eastermar gaat met Friese Boys aan kop in vierde klasse C noord

Trainer Klaas Zandberg van gastheren: ,,We proberen er een wedstrijd van te maken’’

Ongeslagen status van Eastermar in competitie getuigt van vastberadenheid en kwaliteit

Aan zijn stand verplicht

In de eerste (knock-out) ronde van het noordelijk bekertoernooi speelt ONS Sneek zaterdagmiddag in Eastermar (Oostermeer) tegen vv Eastermar. Een interessante bekerontmoeting tussen een zaterdag vierdeklasser en een zaterdag eersteklasser. De ploeg van trainer Arnoud Koster is het aan zijn stand verplicht te winnen van de formatie van zijn collega Klaas Zandberg. Dat mag dan allemaal zo zijn, van onderschatting mag evenwel geen sprake zijn. Vorig seizoen bereikten de oranjehemden de kwartfinales van het noordelijk bekergebeuren. Daarin werden ze met 2-4 uitgeschakeld door het toen nog in de vierde divisie zaterdag spelende d’Olde Veste’54. De uitschakeling vond pas plaats in de slotfase waarin na een 2-2 gelijke stand de ploeg uit Steenwijk aan het langste eind trok. Een wedstrijd waarin ONS Sneek helemaal niet de mindere was. Er is ONS Sneek alles aan gelegen om opnieuw ver te komen in het bekertoernooi van het district noord van de KNVB.

Had meer ingezeten

Afgelopen zaterdag speelde ONS Sneek voor de competitie in Steenwijk met 1-1 gelijk tegen de elf van de nieuwe trainer Steven Wuestenenk van d’Olde Veste’54. Daar had wel meer ingezeten. Hoe dan ook de jonge, gretige en talentvolle formatie uit de Waterpoortstad staat in de eerste klasse I noord op de vierde plaats met acht punten uit vier wedstrijden. Vier punten minder dan koploper KHC uit Kampen dat het volle pond heeft gehaald uit vier duels (12 punten). Zaterdag 28 september a.s. komt koploper KHC naar het Zuidersportpark in Sneek. Bij winst komt ONS Sneek dichter bij de Kampenaren. De indruk na vier competitiewedstrijden van ONS Sneek is dat de ploeg evenals het afgelopen seizoen weer volop meedoet in de strijd om de bovenste plaatsen. Het komt onze technische staf goed uit dat er dit weekend wordt gebekerd in Eastermar. De ploeg blijft dan in het wedstrijdritme op de competitieloze zaterdag. Afgelopen dinsdagavond werd thuis geoefend tegen zaterdag tweede klasser vv Heerenveen. Na een 1-3 achterstand zette ONS Sneek met succes de achtervolging in om in de negentigste minuut alsnog de winnende treffer te scoren: 4-3.

Overtuigend kampioen

De vv Eastermar werd opgericht op 6 juni 1969. Het eerste elftal speelt dit seizoen in de vierde klasse C zaterdag noord. Na vier wedstrijden deelt Eastermar de eerste plaats met Friese Boys uit Kollumerzwaag. Beide ploegen zijn nog ongeslagen met twaalf punten uit vier wedstrijden. Vorig seizoen werd Eastermar overtuigend kampioen in de vijfde klasse C noord zaterdag. Uit 24 wedstrijden werden liefst 62 punten verzameld. Twintig keer werd gewonnen, twee keer gelijk gespeeld en slechts twee wedstrijden gingen verloren. Het doelsaldo was indrukwekkend. Liefst 96 goals voor en slechts 22 tegen. Plus 74 dus. Naaste concurrent SC Boornbergum’80 werd tweede met zes punten achterstand (24-56) en een doelsaldo van plus 39 (69-30).

Bloedstollend

Eastermar begon in de zaterdag vierde klasse C noord met een 2-3 zege bij Rottevalle. Hierna werd thuis gewonnen van het ambitieuze Noordbergum met niet minder dan 4-0. Ook V en V’68 uit Garijp was thuis kansloos tegen Eastermar: 0-4. Afgelopen zaterdag werd thuis in een ware voetbalthriller rivaal SC Boornbergum’80 met 4-3 teruggewezen. De kop boven het wedstrijdverslag op de keurige website van Eastermar loog er niet om. De kop luidde: VV Eastermar wint bloedstollend duel tegen SC Boornbergum’80 met 4-3. Het begin van het wedstrijdverslag was: De topper in 4C begon al op vrijdagochtend met een appje uit Boornbergum.

Warming-Up

Een kennis stuurde de Warming-Up uit de Leeuwarder Courant door met als onderschrift: Nu weet je wie je morgen in de gaten moet houden. Het bleek een interview te zijn met de dodelijk effectieve broers Van Loon, die zich dit seizoen hebben aangesloten bij SC Boornbergum’80. Het appje ging meteen door naar Groningen waar onze spelers Jelte Berend Heidbuurt, Menno Dijkstra, Sijtse Nijboer en Willem Veenstra samen in een studentenhuis wonen. Ze wisten natuurlijk dat SC Boornbergum’80 zich dit seizoen met vijf nieuwe spelers heeft versterkt onder wie een paar oud-spelers van Drachtster Boys. In het LC artikel werd wel heel hoog van beide broers opgegeven. De vv Eastermar werd daarmee op scherp gezet en de vier huisgenoten in Groningen in het bijzonder.

Voortvarend van start

Het wedstrijdverslag gaat verder met: De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat SC Boornbergum’80 zaterdagmiddag heel voortvarend  van start ging en het eerste half uur van de wedstrijd domineerde. Dat resulteerde in de twintigste minuut in een doelpunt van jawel één van de broertjes Van Loon. Mitchell in dit geval. Zijn doelpunt werd echter een minuut later al beantwoord met een tegengoal. Na de aftrap gaf Sijtse Nijboer een lange bal op Menno Dijkstra, die de bal goed aannam en daarna de doelman van de gasten gemakkelijk verschalkte. Dat liet Mark Russchen van SC Boornbergum’80 weer niet onbetuigd. Hij scoorde in de 22ste  minuut en bracht daarmee de stand op 1-2. Drie doelpunten in drie minuten tijd. Dat beloofde nog wat voor de rest van de middag.

Penalty-specialist

Toen Niels van der Veen, ook een nieuwkomer bij SC Boornbergum’80, in de 33ste minuut de 1-3 maakte leek de buit voor de gasten binnen. Eastermar gaf echter niet op en vocht zich aan het eind van de eerste helft terug. De thuisclub supporters zochten in de rust dan ook vol vertrouwen de kantine op. Winnen zou wel eens lastig kunnen worden maar een gelijkspel zat er nog wel degelijk in. In de 53ste minuut kreeg Eastermar een penalty wegens hands van Rowan Leeftink van de gasten binnen het zestien meter gebied. Penalty-specialist Sijtse Nijboer van Eastermar deed de wedstrijd kantelen door de bal vanaf elf meter goed binnen te schieten. Na 2-3 begon SC Boornbergum’80 te wankelen. Dat werd afgestraft door Menno Dijkstra: 3-3. Hij kreeg een steekpass van Willem Veenstra en passeerde de doelman van de gasten wederom gemakkelijk. SC Boornbergum’80 was niet bij machte om voetballend terug te slaan. Een aantal spelers van SC Boornbergum’80 reageerden dat af op de scheidsrechter. Dat leidde tot meerdere praat kaarten.

Verlossende 4-3

De defensie van Eastermar stond inmiddels weer als een huis. Mee dankzij Knilles Kootstra. De wedstrijd leek lange tijd op een gelijkspel af te stevenen tot het moment dat Willem Veenstra in de negentigste minuut de verlossende 4-3 maakte. Jille van der Wal gaf met buitenkant voet de bal voor op Menno Dijkstra. Die nam de bal uitstekend aan en liet de bal liggen voor Willem Veenstra. Die tikte de bal links in de hoek. Het gejuich was niet van de lucht. Willem Veenstra mag zich de komende twee weken de meest trefzekere aanvaller van de vierde klasse C noemen op de voet gevolgd door teamgenoot Menno Dijkstra en Lesley van Loon van SC Boornbergum’80 (elk vijf treffers). SC Boornbergum’80 ging met een kater naar huis.

Twaalfde man

De laatste alinea van het wedstrijdverslag vv Eastermar-SC Boornbergum’80 stond in het teken van de bekerwedstrijd van deze zaterdagmiddag thuis tegen ONS Sneek. Die laatste alinea luidde: Er doen naast vv Eastermar nog eens vijf teams uit 4C zaterdag mee aan de knock-out ronde. Die vijf zijn SC Boornbergum’80, Dokkum, Veenwouden, Noordbergum en Ropta Boys. We wensen alle vijf veel succes toe. Eastermar  heeft met eersteklasser ONS Sneek waarschijnlijk de sterkste tegenstander geloot en kan wel een twaalfde man gebruiken.

Blijft gissen

We hopen dan ook dat de spelers en supporters van de overige teams in 4C op de vrije competitie zaterdag  de weg naar het Sportpark De Burgerkamp in Eastermar weten te vinden. Dat geldt ook voor de tegenstanders uit de poulefase GSVV, Westerkwartier en Opende. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Het blijft nog even gissen waar de supporters van ONS Sneek morgenmiddag zullen zijn. Bij de bekerwedstrijd in en tegen Eastermar of thuis tijdens de derde helft van de klusdag met happie-tapppie. We houden de website van ONS Sneek in de gaten. Uw schrijver van deze voorbeschouwing: ONS Sneek doet hetzelfde met de website van Eastermar.

Selectie Eastermar

De selectie van vv Eastermar voor het bekertreffen thuis tegen ONS Sneek ziet er als volgt uit: Max Dam (eerste keeper), Nol de Jong (tweede keeper), aanvoerder Sijtse Nijboer, Jurryt Jonkman, Stefan Brouwer, Bram van der Bij, Rindert Venema, Menno Dijkstra, Jelte Berend Heidbuurt, Jille van der Wal, Jelle van der Bij, Willem Veenstra, Mike Okkema, Jelmer Tillema, Wessel Tillema, Pieter Tjoelker en Knilles Kootstra. Eastermar mist tegen ONS Sneek Harm Tjeerd Heidbuurt (geblesseerd). Ook Jelmer Dijkstra is er niet bij. Stefan Brouwer kampt met een lichte blessure. In het kamp van Eastermar wordt gevreesd dat hij er niet bij zal zijn.

Clubkleuren

De clubkleuren van vv Eastermar zijn: Shirt geel-blauw, broek blauw en kousen blauw. Het Sportpark De Burgerkamp telt twee velden en een trainingsveld. De vv Eastermar beschikt over drie seniorenteams, heren 1, heren 2 en heren 35 plus. Verder zijn er twee juniorenteams, Jongens Onder 17 en Jongens Onder 15. Tot slot zijn  er liefst zeven pupillenteams, pupillen Jongens Onder 13, Onder 12, Onder 11, Onder 10-1, Onder 10-2, Onder 9 en Onder 8.

Eigen verhaal

Nieuwsgierig geworden naar de voorbeschouwing op de website van vv Eastermar? Hier volgt die voorbeschouwing. De bekerwedstrijd tussen vv Eastermar en ONS Sneek belooft een boeiend treffen te worden. Tussen twee teams die hun eigen verhaal meebrengen naar het veld. Aan de ene kant hebben we vv Eastermar. Een team uit de vierde klasse C noord zaterdag dat dit seizoen nog niet heeft verloren. De ongeslagen status in de competitie getuigt van vastberadenheid en kwaliteiten op het veld. Met een tweede plaats in 4C noord zaterdag is bewezen dat vv Eastermar weet hoe doelpunten moeten worden gemaakt en de verdediging moet dicht houden. Aan de andere kant staat ONS Sneek, dat in de eerste klasse I noord zaterdag speelt en momenteel op de vijfde plaats staat. Het team uit Sneek heeft al de nodige ervaring en kwaliteit in huis om sterk tegenstand te bieden. De grote staf van acht man toont toewijding en professionele benadering van het spel. De schrijver van deze voorbebeschouwing wil wel even opmerken dat ONS Sneek niet de vijfde maar de vierde plaats bezet in de eerste klasse I noord zaterdag.

Onvoorspelbaarheid

De voorbeschouwing op de website van vv Eastermar  gaat als volgt verder: Een opvallend aspect rond deze bekerwedstrijd is dat vv Eastermar overweegt de bestuurskamer uit te breiden omdat het anders de videoanalist en performance-coach van ONS Sneek geen plaats kan bieden in de bestuurskamer. Dit getuigt van passie en betrokkenheid van hun fans en de lokale gemeenschap. De bekerwedstrijd tussen vv Eastermar en ONS Sneek belooft een spannende confrontatie te worden waarin het klasse verschil misschien wel wordt overbrugd door de onvoorspelbaarheid van het voetbal. Beide teams zullen er alles aan doen om door te gaan in het bekertoernooi en streven naar een gedenkwaardige wedstrijd voor hun supporters. Het belooft een wedstrijd vol verrassingen en emotie te worden. De voetballiefhebbers kunnen zich verheugen op een interessant schouwspel op het veld. De vv Eastermar kan gerust zijn ONS Sneek heeft geen wedstrijdanalist en ook geen performance-coach.

Trainer Klaas Zandberg

Trainer van Eastermar is Klaas Zandberg (57). Hij woont in Siegerswoude en  is bezig aan zijn derde seizoen bij de club uit 4C zaterdag. Hij is doelman geweest van de zaterdagclub Haulerwijkse Boys, die op 1 juli 2015 is gefuseerd met de vv Haulerwijk tot de SV Haulerwijk, die in de vierde klasse D zaterdag uitkomt. Verder is hij even keeper geweest bij RWF uit Frieschepalen. ,,Ik was toen assistent trainer bij RWF. Door een blessure was de vaste doelman van RWF uitgeschakeld. Toen hebben ze mij gevraagd of ik hem wilde vervangen. Daarop heb ik ja gezegd.’’ Klaas Zandberg was heel veel jaren als trainer verbonden aan RWF uit Frieschepalen, dat in de derde klasse B noord zaterdag uitkomt.

Meer dan tien jaar ervaring

Voordat Klaas Zandberg  naar de vv Eastermar vertrok trainde hij twee jaar de vv Waskemeer. Klaas Zandberg heeft meer dan tien jaar ervaring als trainer in de derde klasse.  Hij bezit het trainersdiploma UEFA B/TC2. Bij zijn aanstelling als trainer van vv Eastermar was het bestuur van die club van mening ervan overtuigd te zijn de juiste trainer te hebben aangesteld voor de jonge en talentvolle selectie. Klaas Zandberg wilde graag de stap maken naar de vierde klasse. Tot slot wenste vv Eastermar Klaas Zandberg veel succes en voetbalplezier toe bij onze mooie club. Bij het verlengen van het contract liet vv Eastermar weten dat het bestuur, de spelers en de technische commissie zeer tevreden zijn over de samenwerking met Klaas Zandberg en de progressie die zowel in teamverband als met spelers individueel is geboekt.

Grote werklust aan de dag leggen

Wat verwacht trainer Klaas Zandberg van vv Eastermar van de bekerwedstrijd thuis tegen ONS Sneek? ,,Het verschil tussen mijn ploeg en die van ONS Sneek is drie klassen. Voor mij is de hoofdzaak dat vv Eastermar probeert er een wedstrijd van te maken. Mijn spelers zullen de huid zo duur mogelijk verkopen en een grote werklust  aan de dag leggen. De vv Eastermar zal zeker niet de tent open zetten voor ONS Sneek. In de vierde klasse C willen we wel altijd aanvallen. Dat moet je tegen een eersteklasser als ONS Sneek niet doen. Op papier hebben we geen kans tegen ONS Sneek, maar we gaan het ONS Sneek zo lastig mogelijk maken. Het is en blijft een ontmoeting van elf man tegen elf man. Het is ook afwachten met welk elftal ONS Sneek naar Eastermar komt.’’

Selectie ONS Sneek

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek neemt de volgende achttien spelers mee naar Eastermar: De keepers Max Wolfs en Ruben Pijlman. De veldspelers zijn: Geoffrey Eekhof, Mounir Loolofs, Glenn Buma, Joran Swart, Giovanni Aronds, Tim ten Voorde, Ruben Eijzenga, Arjen Stremler, Jelle de Graaf, Nordin Tahboun, Lennard Feenstra, Nigel Hardenberg, Martijn de Rooij, Lars Wolke, Stephen Adisi en Harmen Boelsma. Bij ONS Sneek ontbreken Pieter Abe Jong en Lars van der Brug. Wat verwacht onze trainer Arnoud Koster voor bekerwedstrijd in en tegen Eastermar? ,,Het zal heel lastig worden. Het is een bekerwedstrijd. Daarin kunnen gekke dingen gebeuren. We zijn het aan onze stand verplicht om te winnen. We nemen deze bekerwedstrijd heel serieus. We willen verder komen dan de kwartfinales van vorig jaar.’’

Ed Blom scheidsrechter

Scheidsrechter zaterdagmiddag is Ed Blom uit Zandvoort die in de weekenden bij zijn vriendin verblijft in Hardegarijp. Voor ONS Sneek is de arbiter geen onbekende. Hij floot vorig jaar op uitstekende wijze in Leeuwarden de competitiewedstrijd FVC-ONS Sneek op het sportpark Wiarda in de Friese hoofdstad. Na een vlotte 2-0 achterstand won ONS Sneek met 2-3. Ed Blom wordt in Eastermar bijgestaan door zijn twee assistenten S.P.J. Verhagen en M. Brouwer.

SiVi

Delen