Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Broekster Boys – ONS Sneek

ONS Sneek speelt zaterddagavond in Damwoude tegen Broekster Boys

Ploeg van trainer Arnoud Koster moet winnen om kampioen te worden

Broekster Boys mist Jos Regnerus (geschorst) en geblesseerde Vincent Hoekstra

Trainer Patrick Zwart van Broekster Boys: Ons veld ligt er aardig goed bij

Broekster Boys ziet drie spelers vertrekken en twee routiniers terugkomen

Trainer Arnoud Koster: ONS Sneek is er klaar voor

Kelder

Wat een spannend slot bovenaan in de competitie seizoen 2023-2024 in de eerste klasse I noord zaterdag. Zaterdagavond om 18.00 uur speelt ONS Sneek in Damwoude tegen Broekster Boys. ONS Sneek moet winnen om kampioen te worden. Vorig seizoen miste de ploeg van trainer Arnoud Koster op één punt na de fel begeerde titel  en daarmee de promotie naar de vierde divisie. ONS Sneek vierde al het kampioenschap maar in de slotfase ging het toch nog mis. Naaste concurrent Pelikaan S ging uiteindelijk met het kampioenschap aan de haal. Dan te bedenken dat Pelikaan S na dit seizoen van de vierde divisie afdaalt naar de vijfde klasse, de kelder van het amateurvoetbal. De middelen om op hoog niveau te blijven voetballen, ontbreken bij Pelikaan S.

Affaire Jubbega

Op de laatste competitie zaterdag van dit seizoen is de spanning bovenaan even groot als vorig jaar. Vooral door de affaire Jubbega, dat zich voortijdig heeft teruggetrokken uit onze eerste klasse door geen spelers van buitenaf meer te willen aantrekken en verder te gaan met jongens uit eigen dorp. Door het zich terugtrekken van Jubbega raakte naaste concurrent d’Olde Veste’54  drie competitiepunten kwijt en ONS Sneek maar één. De oranjehemden speelden uit tegen  Jubbega 1-1. Begrijpelijk is het allemaal erg sneu voor d’Olde Veste’54. Intussen is koploper d’Olde Veste’54 uitgespeeld. De formatie uit Steenwijk gaat aan kop met 56 punten uit 22 wedstrijden. D’Olde Veste’54 won afgelopen zaterdag op eigen veld met 3-1 van degradatiekandidaat Alcides uit Meppel. ONS Sneek staat tweede  met 54 punten uit 21 ontmoetingen.

Kleine kans

ONS Sneek moet zoals reeds werd vermeld in Damwoude zegevieren over Broekster Boys, dat nog een kleine kans  heeft op de belangrijke vierde plaats met het oog op het spelen van de nacompetitie. Concurrent KHC uit Kampen van Broekster Boys won afgelopen zaterdag met liefst 6-1 van onze stadgenoot LSC 1890. De blauwwitten uit de Hanzestad aan de IJssel spelen zaterdagavond in Meppel tegen Alcides en dat duel moet KHC kunnen winnen. KHC heeft op dit moment  al twee punten voorsprong op de ploeg van de vertrekkende trainer Patrick Zwart van Broekster Boys.

Strijd en inzet

In het seizoen 2022-2023 raakte ONS Sneek liefst zes punten kwijt aan Broekster Boys. In het seizoen 2023-2024 nam ONS Sneek op sportieve wijze revanche. Voor de competitie werd op het eigen Zuidersportpark met 4-0 gewonnen. Het bekerduel in Damwoude leverde ONS Sneek een 1-4 zege op. De wedstrijd van zaterdagavond is een geheel andere krachtmeting. ONS Sneek heeft voetballend wel een betere ploeg dan Broekster Boys maar dat is nog geen garantie om de wedstrijd waar de titel op het spel staat te winnen. Broekster Boys bulkt van strijd en inzet. De afgelopen week heeft ONS Sneek volop getraind op een grasveld op het Zuidersportpark.

Hoge verwachtingen

Broekster Boys speelde twee wedstrijden voordat het ONS Sneek ontmoet. De uitwedstrijd tegen Drachtster Boys leverde Broekster Boys het eerste gelijkspel (1-1) op in onze eerste klasse I. Het wedstrijdverslag op de website van Broekster Boys begon als volgt: Onder een heerlijk voorjaarszonnetje was het de bedoeling dat Broekster Boys de achtervolging op nummer vier KHC uit Kampen in zou zetten. Drachtster Boys had daarbij verslagen moeten worden, maar het liep allemaal wat anders. Jubbega is inmiddels voor de tweede keer uit de competitie gehaald en daar was ondermeer Broekster Boys de dupe van want het gat met de vierde plaats werd daardoor groter. Drachtster Boys daarentegen kon vrijuit spelen want de druk van de degradatie-nacompetitie was dankzij de terugtrekking van Jubbega voor de thuisclub ineens verdwenen. Daarom waren de verwachtingen bij Broekster Boys hoog, zeker na het goede optreden van ,,De Broek’’ tegen Blauw Wit’34 vorige week.

Veelzeggend

In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Voor beide teams was er geen duidelijk overwicht. De kansen waren voor beide formaties op de vingers van één hand te tellen. Drachtster Boys raakte een keer de lat. Voor Broekster Boys was de beste kans voor Jos Regnerus. Zijn harde schot van 25 meter werd met moeite door keeper Peters van Drachtster Boys gestopt. Vincent Hoekstra van Broekster Boys kreeg na een pittige charge een gele kaart. De tweede helft was niet veel beter dan de eerste. De 0-1 van Hedger Hoekstra was veelzeggend voor deze wedstrijd. Toen de snelle vleugelspits van Broekster Boys jagend op doelman Peters van Drachtster Boys afkwam, verslikte Peters zich lelijk. In een poging de bal naar voren te schieten, werd zijn inzet geblokt door Hedger Hoekstra en rolde de bal zo maar net langs de goede kant van de paal binnen.

Boogbal

De gelijkmaker van Drachtster Boys was wel een prima goal. Vleugelspits Dylan Smit, die halverwege dit seizoen overkwam van Harkemase Boys, wist op fraaie wijze met een boogbal te scoren: 1-1. Doelman Sander de Boer uit Menaldum van Broekster Boys kwam er nog met de vingers aan maar kon de gelijkmaker niet voorkomen. Tegen het einde van de wedstrijd wist de sluitpost van Broekster Boys toch nog een puntje te redden voor zijn ploeg toen een gevaarlijke vrije trap net buiten het strafschopgebied langs de muur het doel leek in te gaan. Door een katachtige redding van Sander de Boer kon dit worden voorkomen. Met de 1-1 schoot Broekster Boys niet veel op en is nu afhankelijk van puntverlies van KHC om eventueel nog voor het toetje in de vorm van de nacompetitie in aanmerking te komen.

Knotsgekke wedstrijd

Afgelopen zaterdag speelde Broekster Boys uit tegen FC Burgum. De kop boven het wedstrijdverslag op de website van Broekster Boys was: Broekster Boys winnaar in knotsgekke Friese derby. De tekst begon met: Friese derby’s zijn en blijven soms onvoorspelbare wedstrijden. De derby van De Wâlden was zeker eentje die dat predicaat eer aan deed. Beide ploegen hadden belang bij de drie punten in onze spannende eerste klasse I, ook al lagen de belangen ver uit elkaar. Beide ploegen strijden nog voor een plek in de nacompetitie met het grote verschil dat het voor Broekster Boys om een promotieplek gaat en voor FC Burgum juist van belang is voor lijfsbehoud. Het werd uiteindelijk een echte strijd met uitersten.

Bovenliggende partij

Broekster Boys was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij. Het eerste doelpunt viel al in de zesde minuut. Een uitstekende uittrap van Broekster Boys keeper Methode Bizimana werd door Piet Wessel Dijkstra doorgekopt op de weg sprintende Hedgar Hoekstra. De voorzet van rechts naar zijn naamgenoot Vincent Hoekstra werd door een verdediger van FC Burgum voorbij zijn eigen doelman getikt. Dat betekende de 0-1. Halverwege de eerste helft zette Vincent Hoekstra de bezoekers op een dik verdiende 0-2 voorsprong  en leek er geen vuiltje aan de lucht voor Broekster Boys. Niet veel later moest doelpuntenmaker Vincent Hoekstra zich laten vervangen met naar het leek een vervelende hamstringblessure. Leroy Sletering, die er al een wedstrijd met het tweede elftal van Broekster Boys op had zitten, moest eerder het veld in dan was verwacht. Broekster Boys liet daarna het na om door te drukken en zo werd met de 0-2 stand de rust bereikt.

Weg kwijt

Na de pauze werd het een bijzondere tweede helft. FC Burgum nam zo maar het initiatief over en Broekster Boys leek de weg even kwijt te zijn. In de vijftigste minuut viel de aansluitingstreffer vanuit een scrimmage. Broekster Boys wankelde en moest alle zeilen bijzetten maar kon niet voorkomen dat de wedstrijd geheel kantelde. Tien minuten later keek Broekster Boys ineens tegen een achterstand aan door doelpunten van Yorn Sikkenk, een pracht goal van een meter of 35, en van Remco Bouius, die de bal over keeper Bizimana in de bovenhoek deed belanden. De wedstrijd was ineens geheel in handen van de thuisclub. Toen keeper Tolman van FC Burgum in de fout ging en de bal volledig miste, was het een koud kunstje voor Hedger Hoekstra om de 3-3 te maken.

Grimmig

Met nog een half uur te spelen kon het alle kanten nog opgaan. Toen bleek maar eens weer dat er andere krachten vrijkomen in een Friese derby. De wedstrijd werd grimmiger en aan beide kanten werd er volop ingegaan. Het leverde pittige duels op en langzamerhand kwam aan beide zijden het gevoel dat deze wedstrijd niet verloren mocht gaan tussen twee tegenstanders die een kleine vijftien kilometer van elkaar zijn verwijderd. Thomas Pruis van FC Burgum en Riemer Doornbos kregen alle twee een gele kaart na een opstootje. Een kwartier voor het einde kwam Broekster Boys weer op voorsprong. Een actie van de opkomende Hedzer Prins van Broekster Boys, die eerder in de wedstrijd ook al geel had gezien, was een lust voor het oog.

Van zou dromen

Een actie waar Zinedine Zidane waarschijnlijk nog van zou dromen. De bal werd op maat afgegeven en op schitterende wijze binnen gekopt door Bauke Jan Douma: 3-4. FC Burgum probeerde er nog een gelijkspel uit te slepen. De messen waren inmiddels geslepen. Toen Jos Regnerus van Broekster Boys er hard invloog, sloeg de vlam in de pan. Iedereen bemoeide zich er ineens mee. Er werd geduwd en getrokken. Scheidsrechter Nick Alberts aanschouwde het geheel. Toen de kruitdampen wat waren opgetrokken, gaf hij geel aan beide keepers die zich er mee hadden bemoeid. Jos Regnerus van Broekster Boys kreeg rood te zien voor zijn tackle. De vrije trap van FC Burgum smoorde in de muur van Broekster Boys. Niet veel later maakte Bauke Jan Douma in blessuretijd een eind aan alle illusies van FC Burgum door voor 3-5 te zorgen. Twee minuten later maakte de prima leidende scheidsrechter Alberts een einde aan de wedstrijd. Het eindresultaat drie punten voor Broekster Boys, acht doelpunten, zeven gele kaarten, een rode kaart, een blessuregeval en een schorsing voor volgende week zaterdag. Dan staat er thuis tegen ONS Sneek weer heel wat op het spel.

Misstap

Broekster Boys speelt thuis tegen ONS Sneek de laatste wedstrijd van het seizoen 2023-2024. Evenals vorig jaar zal de laatste wedstrijd een kampioenswedstrijd worden. Alleen zijn de rollen voor Broekster Boys nu net omgedraaid ten opzichte van vorig jaar. Toen kon Broekster Boys bij winst kampioen worden, maar door het verlies ging tegenstander Winsum er met een periodetitel vandoor. Zaterdag heeft tegenstander ONS Sneek de drie punten nodig om het kampioenschap binnen te halen. Koploper d’Olde Veste’54 is al uitgespeeld door de terugtrekking van Jubbega en heeft een voorsprong van twee punten op ONS Sneek. Broekster Boys moet winnen en hopen op een misstap van KHC om de laatste periode te pakken. Alcides, de tegenstander van KHC, moet winnen om directe degradatie te voorkomen.

Hard toejuichen

Koploper d’Olde Veste’54 zal vast en zeker  naar Damwoude gaan en Broekster Boys hard toejuichen. Hoe dan ook, de climax van de eerste klasse I vindt sowieso plaats in Damwoude. Alle wedstrijden zullen weer een aanvangstijd hebben van 18.00 uur. U bent van harte welkom op het sportpark in Damwoude, waar na afloop van de wedstrijd zeker wat gevierd zal worden. Voor welke ploeg dat zal zijn, is nog een vraagteken. We zullen in ieder geval zorgen voor voldoende bier en hamburgers. Om het geheel op te vrolijken is er livemuziek van zanger Rick Volkers. Na afloop zal er ook aandacht zijn voor de vertrekkende spelers van Broekster Boys en de trainer van Broekster Boys.

Uitleg periodetitels

Om terug te komen op de periodetitels in de eerste klasse I noord zaterdag. Uw voorbeschouwer van het treffen in Damwoude zal u uitleggen hoe het precies in elkaar zit. De stand van zaken met betrekking tot de periodetitels is als volgt: Periode 1 gaat over de eerste elf wedstrijden van de competitie. Deze staat op naam van d’Olde Veste’54 ondanks het feit dat ONS Sneek na de terugtrekking van vv Jubbega alsnog als eerste is geëindigd in deze periode. Omdat vv Jubbega zich heeft teruggetrokken na het spelen van deze volledige periode blijft volgens het reglement van de KNVB de periode staan van de oorspronkelijke winnaar. Periode 2 gaat over de laatste elf wedstrijden van de competitie. Deze periode komt op naam van ONS Sneek, ongeacht het resultaat in Damwoude, mede omdat periode 1 al op naam staat van d’Olde Veste’54. Periode 3 is voor het team dat nog geen periode heeft en als hoogste in de reguliere stand is geëindigd. Deze periode is daarom voor Flevo Boys dat onbedreigd op de derde plaats staat. De periode van de kampioen d’Olde Veste’54 of ONS Sneek wordt als laatste toegewezen aan het teamdat nog geen periode heeft en als hoogste in de reguliere stand is geëindigd. KHC heeft hiervoor de beste papieren mede door een heel goed doelsaldo. Alleen als KHC verliest van Alcides en Broekster Boys wint van ONS Sneek is deze vervangende periode voor Broekster Boys.

Drie spelers stoppen bij d’Olde Veste’54

In de Steenwijker Courant stond een kort verslag van de ontmoeting d’Olde Veste’54-Alcides. De tekst van het wedstrijdverslag was: D’OldeVeste’54 heeft in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2023-2024 met 3-1 gewonnen van Alcides. De wedstrijd  stond ook in het teken van het afscheid van een aantal spelers en de assistent trainer van d’Olde Veste’54. De doelpuntenmakers bij de Steenwijkers waren Juules Kwant en twee keer Hessel Eikelboom. In de zeventiende minuut nam Alcides verrassend de leiding. Martijn Strijker, Tom Holleboom en Jason Huisman speelden zaterdag de laatste competitiewedstrijd voor d’Olde Veste’54. Ook van assistent trainer Jente Bootsma werd afscheid genomen.

Alom geprezen

ONS Sneek wordt alom geprezen om de manier van voetballen. Niet alleen verzorgd voetbal is nodig tegen Broekster Boys. ONS Sneek zal ondermeer ook de duels moeten winnen. De formatie van trainer Arnoud Koster scoort gemakkelijk en heeft weinig doelpunten tegen gekregen. Tot nu toe scoorde ONS Sneek 72 keer in de eerste klasse I noord zaterdag en kreeg maar veertien goals tegen. Dat betekent een doelsaldo van liefst plus 58. Broekster Boys was goed voor 46 treffers en incasseerde 35 tegendoelpunten. Dat betekent een doelsaldo van plus elf. Op papier is ONS Sneek de favoriet in Damwoude maar dat zegt lang niet alles. Hoe gaan de jonkies van trainer Arnoud Koster met de spanning om en weten ze nervositeit uit te bannen. De druk ligt zaterdagavond bij ONS Sneek. Hoe gaan de oranjehemden daarmee om. ONS Sneek zal van eigen kracht moeten uitgaan. Broekster Boys zal het maken van het spel aan ONS Sneek overlaten en bij balverlies van de gasten willen toeslaan. Dat lukte wel twee keer in het seizen 2022-2023  maar niet in dit seizoen. Ondanks de grote belangen die op het spel staan wordt gehoopt op een sportief treffen. Scheidsrechter in Damwoude is Martin Arends uit Emmen. De KNVB assistenten zijn M. Brouwer en K.H. Brondijk.

Selectie Broekster Boys

Trainer Patrick Zwart van Broekster Boys kan zaterdagavond niet beschikken over de geschorste Jos Regnerus vanwege zijn rode kaart afgelopen zaterdag tegen FC Burgum. Ook Vincent Hoekstra ontbreekt bij de thuisclub. Hij is geblesseerd geraakt in Burgum. Doelman Sander de Boer is niet honderd procent fit. Hij kan eventueel keepen. Blijkt op de laatste training van Broekster Boys dat hij niet kan keepen dan wordt hij vervangen door Methode Bizimana, die uit tegen FC Burgum onder de lat stond. De selectie van Broekster Boys bestaat uit de keepers Sander de Boer en Methode Bizimana. Verder uit Abe Koopmans, Bauke Jan Douma, Daniel Reitsema, Erik Wolters, Hedger Hoekstra, Hedzer Prins, Jacob Weidenaar, Jildert Elzinga, Leroy Sletering, Luca Kempenaar, Lucas Peterson, Niels Westerlaan, Piet Wessel Dijkstra, Riemer Doornbos en Siebrand Visser.

Twee routiniers keren terug bij Broekster Boys

Bij Broekster Boys vertrekken drie spelers. Dat zijn doelman Sander de Boer, die naar Harkemase Boys gaat, Lucas Peterson, die LAC Frisia 1883 uit Leeuwarden gaat versterken en Leroy Sletering, die voor de vv Zwaagwesteinde heeft gekozen. Daar staat tegenover dat twee routiniers terugkeren op het oude voetbalnest. Dat zijn Frits Dantuma en Jan Tijtsma. Frits Dantma komt over van Flevo Boys uit Emmeloord. Jan Tijtsma houdt het na één seizoen voor gezien bij Harkemase Boys. Frits Dantuma is een speler met een ONS Sneek verleden. Trainer Patrick Zwart vertrekt zoals bekend naar Blauw Wit’34 uit Leeuwarden. Jan Bruin is de nieuwe trainer van Broekster Boys.

Heikel punt

Het hoofdveld met echt gras is een heikel punt bij Broekster Boys en de tegenstanders. Vandaar dat het hoofdveld op het sportpark in Damwoude de naam knollentuin heeft gekregen. Volgens trainer Patrick Zwart zal daar nu geen sprake van zijn. ,,Het hoofdveld ligt er op dit moment aardig goed bij. In de wintermaanden is dat niet het geval’’. Wat verwacht Patrick Zwart voor wedstrijd? ,,ONS Sneek moet winnen. Wanneer ONS Sneek de vorm heeft dan is er een grote kans dat ONS Sneek kampioen wordt. Broekster Boys kan in theorie nog de vierde plaats halen die recht geeft op het spelen van nacompetitie. Broekster Boys kent geen druk. Bij ONS Sneek is dat wel het geval’’.

Super seizoen

Verder zei de trainer van Broekster Boys het volgende: ,,Ik vind dat Broekster Boys een super seizoen heeft gedraaid. Jammer dat door het terugtrekken van Jubbega de competitie anders is verlopen dan normaal. ONS Sneek heeft daar voordeel van gehad. Dit in tegenstelling tot d’Olde Veste’54. Wanneer Jubbega er in was gebleven, had de stand bovenaan er anders uit gezien. ONS Sneek en d’Olde Veste’54 zijn wel de twee ploegen die het verdienen een klasse hoger te spelen’’.

Prognoses

De prognoses van Voetbal Noord voor de zaterdagavond te spelen wedstrijden in de eerste klasse I noord zaterdag zijn: Drachtster Boys-FC Burgum 2-0, Broekster Boys-ONS Sneek 1-2, Alcides-KHC 1-2, LSC 1890-Flevo Boys 1-3 en Go Ahead Kampen-Blauw Wit’34 2-2.

Supportersbus

Voor de eerste keer dit seizoen gaan de spelers van ONS Sneek naar een uitwedstrijd met de bus. Er  rijdt ook een supportersbus naar de wedstrijd waarin ONS Sneek kampioen kan worden. De supportersbus vertrekt om 16.30 uur van de achterzijde van het clubhuis. De aankomsttijd terug in Sneek is 22.00 uur. De busreis naar Damwoude kost tien Euro per persoon. Pinnen bij vertrek. De entree in Damwoude is vier Euro. De jeugd onder zestien heeft gratis toegang. Opgave via de mail vicevoorzitter@onssneek.nl

Met vakantie

Uw vaste voorbeschouwer en schrijver van de wedstrijdverslagen zal niet aanwezig zijn bij de wedstrijd in Damwoude. Simon Visser (SiVi)  is op vakantie. SiVi is afgelopen zaterdag 88 jaar geworden. Van het bestuur van ONS Sneek een prachtige kaart gekregen. Zaterdagmorgen j.l. kwamen het echtpaar De Wagt en Taapke de Hey traditiegetrouw mij feliciteren. Ze hadden een heerlijk stuk kaas van de Lakenvelder meegenomen. Daar is SiVi dol op. De felicitaties per telefoon waren talrijk. SiVi zorgt er wel voor dat hij op de hoogte wordt gehouden van de wedstrijd Broekster Boys-ONS Sneek. Wat zal SiVi blij zijn als zijn ONS Sneek kampioen wordt.

Seizoen goed afsluiten

Tot slot komt onze  trainer Arnoud Koster aan het woord over de wedstrijd uit tegen Broekster Boys. De eerste vraag was, is iedereen fit bij ONS Sneek? Arnoud Koster: ,,Nigel Hardenberg en Jorn Dijkstra zijn nog steeds geblesseerd. Het is afwachten of Mounir Loolofs kan worden ingezet. De rest is fit’’. De tweede vraag luidde hoe heeft ONS Sneek zich voorbereid op de allesbeslissende wedstrijd? Arnoud Koster: ,,De voorbereiding is prima geweest. We hebben intensief getraind op een bijveld met echt gras van ONS Sneek. We konden bovendien vaker trainen doordat de thuiswedstrijd tegen Jubbega kwam te vervallen. ONS Sneek heeft er zin en is er klaar voor’’. Wat verwacht Arnoud Koster van Broekster Boys? ,,De ploeg uit Damwoude hoopt nog altijd op een periodetitel voor het nacompetitie spelen. De kans daarop is klein. Broekster Boys wil wel het seizoen goed afsluiten. Het gaat ook om prestige. Met onze speelwijze hebben we het altijd goed gedaan. We moeten winnen. We komen naar Damwoude om te winnen. Ik doe hierbij een beroep op iedereen met een oranje hart om ONS Sneek te steunen. Hoe meer oranje in Damwoude hoe beter’’.

SiVi

Delen