Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Broekster Boys – ONS Sneek

Opgekrikt zelfvertrouwen moet basis zijn voor succes in komende wedstrijden

Kan ONS Sneek zich revancheren in Damwoude tegen Broekster Boys?

Trainer Patrick Zwart moet puzzelen met zijn basisopstelling

Houdini act

Mijn gedachten gaan terug naar de onnodig verloren thuiswedstrijd (1-2) op zaterdag 3 oktober van vorig jaar tegen Broekster Boys uit Damwoude. Boven het verslag van deze wedstrijd op de website van Broekster Boys stond de kop Broekster Boys wint met Houdini act van ONS Sneek. Beter kon het niet worden uitgedrukt. De schrijver van het wedstrijdverslag voorspelde dat een Houdini act nodig zou zijn om punten mee te kunnen nemen. De technische staf van Broekster Boys wist hoe het gespeeld moest worden. Daniel Reitsema werd overgehaald uit het onder negentien elftal. De achttienjarige had vorig seizoen in de onder 21 competitie al laten zien dat een toekomst in het eerste elftal tot de mogelijkheden zou behoren. Dat hij in zijn debuutwedstrijd tegen ONS Sneek bijna foutloos zou acteren had hij misschien zelf ook niet verwacht. Samen met Abe Koopmans wist hij de aanvalskracht van ONS Sneek te elimineren. Daar mag het centrale duo van Broekster Boys trots op zijn.

Profijt

Het is nu ruim vijf maanden later.  ONS Sneek staat tweede op de ranglijst van de noordelijke eerste klasse F zaterdag met dertig punten uit veertien wedstrijden. Broekster Boys is vijfde met 22 uit veertien. ONS Sneek heeft het meest profijt gehad van het zich uit de eerste klasse F noord terugtrekken van de vv Groningen. Door een 2-2 gelijkspel bij vv Groningen raakten de oranje hemden maar één punt kwijt. Met als gevolg dat de achterstand op koploper Pelikaan S nog maar twee punten bedraagt. Tussen 3 oktober 2022 en 4 maart 2023 heeft ons eerste elftal zich sterk ontwikkeld. Niet alleen in competitieverband maar ook in het toernooi om de noordelijke districtsbeker.

Goed voetballende ploeg

De jeugdige formatie van trainer Arnoud Koster schakelde immers al twee clubs uit de zaterdag vierde divisie B uit. Zo werd in Emmeloord met 2-3 gewonnen bij Flevo Boys en op zaterdag 18 februari j.l.  thuis van HZVV met 3-1. Die twee gewonnen bekerduels moeten het zelfvertrouwen bij ONS Sneek aanmerkelijk hebben opgekrikt. Van HZVV zijde was er lof over het vertoonde spel van ONS Sneek zo viel op de website van HZVV te lezen. Het is jammer dat je verliest maar ONS Sneek is wel een goed voetballende ploeg. ONS Sneek heeft zich inmiddels geplaatst bij de laatste zestien van het noordelijk bekertoernooi. De bekerloting koppelde ONS Sneek thuis uitgerekend aan competitiegenoot en koploper Pelikaan S. Een treffen waar naar wordt uitgekeken. ONS Sneek-Pelikaan S voor de beker wordt gespeeld op dinsdagavond 14 maart a.s. met als aanvangstijd 20.00 uur.

Veel moeite

Het toegenomen zelfvertrouwen moet als basis worden mee genomen naar Damwoude. Dan moet het mogelijk zijn om zich te revancheren voor de onnodige nederlaag tegen het team van trainer Patrick Zwart. Een gemakkelijke voetbal zaterdagmiddag zal het in Damwoude zeker niet worden. Vraag dat maar aan het Leeuwarder Blauw Wit ‘34 dat uit met een nederlaag werd opgescheept. Pelikaan S won wel bij de rood-zwarten maar dat ging met heel veel moeite gepaard. Mocht ONS Sneek bij Broekster Boys drie punten rijker worden dan kan het wel eens een succesvolle zaterdag worden. Immers Oranje Nassau Groningen en Blauw Wit’34 spelen tegen elkaar in Groningen en Pelikaan S heeft direct ook nog niet gewonnen bij Leeuwarder Zwaluwen dat de punten hard nodig heeft.

Angstgegner

Won ONS Sneek op zaterdag 10 december thuis vrij gemakkelijk met 4-0 van Gorecht dat lukte Broekster Boys niet. Op zaterdag 11 februari j.l. werd in Haren met 3-1 verloren van Gorecht. De reden? Broekster Boys liep in het mes van counterend Gorecht. Bij Broekster Boys wordt Gorecht bestempeld als een Angstgegner. Van de eerdere onderlinge ontmoetingen werd slechts één keer gewonnen van Gorecht. Wel domineerde Broekster Boys in de eerste helft maar Gorecht leidde met 2-1 na 45 minuten. De club uit Haren onder de rook van Groningen toonde zich levensgevaarlijk bij  snelle counters, corners en spelhervattingen.

Geen oefenwedstrijden

De selectie van Broekster Boys bestaat uit de keepers Sander de Boer en Riemer Hoekstra. De veldspelers zijn aanvoerder Riemer Doornbos, Piet Wessel Dijkstra, Hedzer Prins, Vincent Hoekstra, Haaije Haarsma, Jos Regnerus, Sander Jongsma, Jan Tijtsma, Niels Westerlaan, Jorian Peterson, Abe Koopmans, Bauke Jan Douma, Sebastiaan Plooy, Erik Wolters, Klaas van der Meulen, Lucas Peterson, Thomas Bosgra, Roel Broersma en Sander van der Ploeg. Vanwege het bekervoetbal en de voorjaarsvakantie lag het competitievoetbal in de eerste klasse F noord zaterdag twee weken stil. Broekster Boys speelde in die periode geen oefenwedstrijden maar trainde uiteraard wel door. Zoals vermeld speelde ONS Sneek wel de bekerwedstrijd tegen HZVV. Of dat van invloed zal zijn (meer wedstrijdritme) op de  wedstrijd tegen Broekster Boys moet worden afgewacht.

Competitievervalsing

Trainer Patrick Zwart uit Leeuwarden is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Broekster Boys. Hij knoopt er een zesde seizoen aan vast. Hieruit blijkt dat onze komende tegenstander zeer tevreden is over de oud speler van de vv Leeuwarden. Patrick  Zwart is een sympathieke trainer die rust en vertrouwen uitstraalt. Door het zich terugtrekken van de vv Groningen is Broekster Boys drie punten kwijtgeraakt. Inmiddels hebben vier spelers van de niet meer bestaande vv Groningen onderdak gevonden bij respectievelijk Oranje Nassau Groningen en PKC’83. Per 3 maart zijn ze speelgerechtigd. ON Groningen en PKC’83 hebben zich versterkt tijdens het lopende seizoen is de mening van Patrick Zwart. ,,Ik vind dat hier sprake is van competitievervalsing’’. PKC’83 heeft Haaije Feenstra aangetrokken. Haaije Feenstra mag dan dik in de dertig zijn goed voetballen kan hij nog steeds. PKC’83 kan dit seizoen nog veel plezier beleven aan de komst van de routinier en spelverdeler bij uitstek. Liefst drie spelers van vv Groningen hebben onderdak gevonden bij Oranje Nassau Groningen. Dat zijn Tyson dos Santos, die ook bij ONS Sneek heeft gespeeld, Yoshi Supriatna en Jordy Kailie.

Aderlatingen  

Trainer Patrick Zwart van De Broek kampt met de nodige personele problemen. ,,Het wordt puzzelen om tot een basisopstelling te komen tegen ONS Sneek. Ik verwacht een aantal aderlatingen in mijn ploeg. Uit tegen ONS Sneek moest ik een beroep doen op spelers uit de jeugd. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid weer gaan gebeuren. Te veel basisspelers kampen met pijntjes’’. Op mijn vraag of er een tweede Houdini act in de maak is antwoordde Patrick Zwart ,,dat zou zo maar kunnen’’.  De jeugdige Daniel Reitsema voerde namelijk op het Zuidersportpark de Houdini act perfect uit. Patrick Zwart:,,Hoe dan ook het wordt echt pittig voor ons tegen een ONS Sneek dat voor mij een zeer serieuze titelkandidaat is. Ik heb ONS Sneek in actie gezien in de bekerwedstrijd thuis tegen HZVV. Ik was erg onder de indruk van het voetbal van ONS Sneek. Ik zeg dat ONS Sneek vol voor het kampioenschap moet gaan. Het elftal bulkt van kwaliteit’’.

Fitte selectie

ONS Sneek zet met een fitte selectie koers naar Damwoude. Betekent dat ook dat ONS Sneek in dezelfde basisopstelling aantreedt als in de bekerwedstrijd tegen HZVV? Onze trainer Arnoud Koster hier over: ,,De beginopstelling zal wat anders zijn dan die tegen HZVV. Ik verwacht eenzelfde wedstrijd als in Sneek. ONS Sneek  was toen de betere ploeg. Door goed keeperswerk van Sander de Boer en het onvoldoende benutten van de kansen bleef Broekster Boys overeind om uiteindelijk met 1-2 aan het langste eind te trekken. De gasten sloegen in Sneek toe door twee keer te scoren uit de omschakeling. Dat mag niet weer gebeuren. Vandaar dat de organisatie achterin bij ONS Sneek in Damwoude goed moet zijn. We zijn inmiddels als ploeg gegroeid. Mee door ook goed aan de bal te zijn moet dat kunnen leiden tot de return naar zich toe te trekken’’. In tegenstelling tot zijn collega Patrick Zwart heeft Arnoud Koster er geen moeite mee dat spelers van het opgeheven Groningen de mogelijkheid wordt geboden om bij een andere club te gaan voetballen. ,,Dat vind ik alleen maar mooi’’.

ONS Sneek speelt op zaterdag 11 maart a.s. thuis tegen ‘t Fean ’58. Aanvang 15.00 uur.

SiVi

Delen