Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing competitiewedstrijd ONS Sneek – LSC 1890

Stadsderby tussen nummers twee en twaalf

Beide ploegen moeten winnen, ONS Sneek voor titel en LSC voor nacompetitie

Trainer Marcel Valk van LSC 1890: Ik hoop dat we tegengas kunnen geven

Hij zei verder: We moeten in het begin niet onder de voet worden gelopen

Afgewacht moet worden of ONS Sneek aanvoerder Joran Swart wel kan spelen

Voet bij stuk

De meest besproken club in de eerste klasse I noord zaterdag is nog altijd vv Jubbega. De spelers en de technische staf van de roodwitten willen de competitie afmaken. Dat wil ook de KNVB. Het bestuur van vv Jubbega onder leiding van voorzitter Henk Zwerver houdt evenwel voet bij stuk. Zo werd Broekster Boys door vv Jubbega tijdig op de hoogte gesteld dat de wedstrijd Jubbega-Broekster Boys van afgelopen dinsdagavond niet zou worden gespeeld.

Knoop doorhakken

De KNVB zal nu de knoop moeten doorhakken. Zolang dat niet het geval is, wordt  de huidige stand op de ranglijst van de zaterdag eerste klasse noord I aangehouden. Het houdt in dat d’Olde Veste’54 aan de leiding gaat met 53 punten uit 21 wedstrijden. Dan volgt ONS Sneek als tweede met 49 punten uit twintig wedstrijden. Bij winst op LSC 1890 nadert ONS Sneek de ploeg uit Steenwijk tot op één punt. De blauwgelen hebben deze week vrijaf voor de competitie.

Echte stadsderby

Vrijdagavond vindt voor de tweede keer in Sneek de stadsderby plaats tussen ONS Sneek en LSC 1890. Om half acht wordt op het Zuidersportpark, de  thuishaven van ONS Sneek, afgetrapt. Op zaterdagavond 2 december van vorig jaar werd op het gemeentelijk sportpark aan de Leeuwarderweg, waar LSC 1890 domicilie heeft, voor de eerste keer in de voetbalgeschiedenis van beide clubs in competitieverband tegen elkaar gespeeld. Voor veel publiek won ONS Sneek met 1-3 van de oudste club uit de Waterpoortstad. Een goede wedstrijd was het niet. Daarvoor in de plaats een echte stadsderby.

Blunder

Het talrijke publiek zag een wedstrijd met drie strafschoppen, een deel van de lichtinstallatie liet het afweten en LSC 1890 doelman Jesse van Sermondt blunderde op een rollertje van Mounir Loolofs. Doelman Max Wolfs van ONS Sneek stopte de strafschop van LSC 1890. Namens ONS Sneek benutten Joran Swart en Tim ten Voorde wel de toegekende penalty’s. LSC 1890 bood dapper tegenstand maar ONS Sneek was de bovenliggende partij en won dan ook verdiend de eerste stadsderby in Sneek tussen beide clubs.

Veertien keer verloren

LSC 1890 won dit seizoen tot nu toe in de eerste klasse I noord zaterdag drie wedstrijden, speelde ook drie keer gelijk en verloor veertien ontmoetingen. De ploeg van trainer Marcel Valk, die een ONS Sneek verleden heeft, won thuis met 2-1 van Drachtster Boys, uit tegen  SV Marum met 0-1 en thuis met 2-1 tegen FC Burgum. Twee keer werd verrassend gelijk gespeeld tegen het hoger aangeslagen Blauw Wit’34. Uit werd het een doelpuntloos gelijkspel en thuis stond 2 -2 op het scorebord. Uit tegen FC Burgum speelde LSC 1890 1-1. Onder de veertien verliespartijen twee dikke nederlagen tegen respectievelijk uit tegen Go Ahead Kampen (6-1) en thuis tegen KHC uit Kampen (1-8). Opmerkelijk de twee royale verliespartijen tegen concurrent Alcides. Thuis won de ploeg uit Meppel met 5-0 en in Sneek met 2-5.

Favoriet

Geen wonder dat LSC 1890 liefst 59 doelpunten tegen kreeg en maar achttien keer scoorde in twintig ontmoetingen. Het doelsaldo is er dan ook naar: min 41. ONS Sneek heeft een doelsaldo van liefst plus 53. De ploeg van trainer Arnoud Koster scoorde tot nu toe 66 goals en kreeg maar dertien treffers te incasseren in twintig ontmoetingen. ONS Sneek is vrijdagavond dan ook duidelijk favoriet maar in een stadsderby weet je het nooit. ONS Sneek wil de nare smaak in de vorm van een verdiende maar onnodige 4-2 nederlaag in de halve finale van het noordelijk bekertoernooi in Leeuwarden tegen Blauw Wit’34 tegen LSC 1890 wegspoelen. Wint ONS Sneek de stadsderby dan houdt het uitzicht op de titel en promotie naar de zaterdag vierde divisie. ONS Sneek heeft het bovenin niet meer in eigen hand. Het is afhankelijk van wat koploper d’Olde Veste’54 in de nog resterende wedstrijden doet.

Bij elkaar gesprokkeld

LSC 1890 heeft vrijdagavond de drie punten heel hard nodig om directe degradatie te ontlopen. LSC 1890 is niet langer de hekkensluiter in de eerste klasse I noord zaterdag. Helemaal onderaan staat Alcides met negen punten uit twintig duels. LSC 1890 heeft als twaalfde uit twintig wedstrijden twaalf punten bij elkaar gesprokkeld. Om degradatie te ontwijken moet door LSC 1890 worden gekeken naar wat FC Burgum en SV Marum doen in de nog komende wedstrijden. FC Burgum heeft veertien punten uit twintig competitiewedstrijden en SV Marum zeventien uit 21. Drachtster Boys is als de nummer negen op de ranglijst met 25 punten uit twintig wedstrijden te ver weg voor LSC 1890.

Totaal vuurwerkverbod

Bij de eerste stadsderby vierde vuurwerk hoogtij. Voor de tweede stadsderby geldt een totaal vuurwerkverbod. Beide clubs hebben naar aanleiding van de heenwedstrijd aan de Leeuwarderweg een waarschuwing van de KNVB ontvangen en liggen dus onder een vergrootglas bij de KNVB. Met alle gevolgen van dien. De supporters van beide clubs doen er goed aan om als twaalfde man te fungeren en hun stem te laten horen. Neem spandoeken mee. Dat kan geen kwaad. Onze jongens van de S-Side zullen ongetwijfeld aanwezig zijn met vlaggen en mooie spandoeken. De verwachting is dat veel supporters van beide verenigingen en voetballiefhebbers uit de regio de wedstrijd zullen bijwonen. Dus kom op tijd. De Business Club van ONS Sneek organiseert voor zijn leden een lopend buffet voorafgaand aan de wedstrijd. In de kantine van ONS Sneek zorgt Alex van Kammen voor livemuziek.

Passende sanctie

De affaire vv Jubbega zit koploper d’Olde Veste’54 begrijpelijk nog altijd heel hoog. Uw schrijver van de voorbeschouwing wil u de update rond de situatie vv Jubbega op de website van d’Olde Veste’54 dan ook niet onthouden. De inhoud is: Vorige week vernamen we dat het bestuur van vv Jubbega opnieuw had besloten de competitie niet uit te spelen. Ondanks het besluit van de KNVB en de wens van de eigen spelers de competitie af te maken. Hierop hebben we zaterdag 27 april  j.l. een brief naar de KNVB gestuurd met het verzoek vv Jubbega te overtuigen dat er toch gespeeld moet worden. Wanneer vv Jubbega over zou gaan tot het niet spelen van de wedstrijden zou een passende sanctie zijn om de resterende wedstrijden om te zetten in een 3-0 nederlaag. Het reglement Tuchtrechtspraak Amateurvoetbal voorziet hierin. Deze straf in combinatie met vv Jubbega niet uit de competitie te halen, doet het meest recht aan het belang en eerlijke verloop van de competitie.

Doelbewuste actie

Immers de ranglijst wordt hierdoor zowel voor promotie als degradatie minimaal beïnvloed, in tegenstelling tot de situatie waarin vv Jubbega voor de tweede keer vlak voor het slot van de competitie uit de competitie wordt genomen door een doelbewuste actie  van het bestuur van vv Jubbega. Het doelbewust niet komen opdagen bij wedstrijden om er voor te zorgen dat vv Jubbega uit de competitie wordt genomen – hetgeen zou leiden tot een degradatie naar (slechts) de tweede klasse – staat lijnrecht tegenover het morele aspect van het amateurvoetbal als geheel, een eerlijk competitieverloop. Wij doen dan ook een beroep op de KNVB en haar tuchtrechtelijke organen om vv Jubbega in dat geval niet uit de competitie te nemen omdat in deze situatie het uitnemen van vv Jubbega niet een sanctie betreft maar juist een beloning. Tevens benadrukken wij dat het bestuur  amateurvoetbal van de KNVB hiertoe ook geen verplichting heeft en de mogelijkheid heeft sancties toe te passen die wel recht doen aan een eerlijk competitieverloop. Wij hebben daartoe twee alternatieven aangedragen.     

Alternatief 1

Zet de gespeelde en resterende wedstrijden van vv Jubbega van de tweede seizoenshelft om in 3-0 nederlagen. Als gevolg hiervan hebben alle overige verenigingen geen enkel nadeel ten opzichte van die verenigingen die nog tegen vv Jubbega moeten spelen. De netto impact betreft slechts één punt nadeel voor één vereniging, hetgeen niet tot een significant ander beeld in de competitie leidt.

Alternatief 2

Breng voor iedere niet gespeelde wedstrijd van vv Jubbega meer dan vijf wedstrijdpunten in mindering waardoor de kans op nacompetitie alsmede directe degradatie voor vv Jubbega aanzienlijk wordt vergroot. Bij deze variant kan de competitie in overleg met vv Jubbega gecontinueerd blijven.

Op de website van vv Jubbega wordt vermeld dat er een vacature is voor een hoofdtrainer bij vv Jubbega voor komend seizoen (2024-2025). Jubbega is op zoek naar een nieuwe trainer voor de A selectie. In het huidige seizoen is door bestuur, technische commissie en kaderleden in overleg met de eigen achterban besloten in te zetten op eigen (jeugd) spelers. De vv Jubbega zal in het seizoen 2024-2025 uitkomen in de tweede klasse zondag.

Arbitraal trio

Scheidsrechter bij ONS Sneek-LSC 1890 is Dennis Smit uit Drachten. Zijn KNVB assistenten zijn D. Muller en R. Hoornstra.

Prognoses

De prognoses op Voetbal Noord voor de komende wedstrijden in de eerste klasse I noord zaterdag zijn: FC Burgum-Alcides 2-0, Drachtster Boys-Jubbega 1-0 (onder voorbehoud), Broekster Boys-Blauw Wit’34 2-2, Flevo Boys-SV Marum 4-0, KHC-Go Ahead Kampen 2-1 en ONS Sneek-LSC 1890 4-0.

Selectie LSC 1890

Terug naar de stadsderby van vrijdagavond. Trainer Marcel Valk van LSC 1890 komt met een achttienkoppige selectie naar het Zuidersportpark. Twee keepers maken daarvan deel uit. Dat zijn eerste keeper Jesse van Sermondt en tweede doelman Jesse Molenaar. De andere zestien spelers zijn Aaron Brouwer, Bradley Steensma, Daan Daniels, Jens Knoop, Jocelyn Haaima, Joran de Haan, Karsten Drenth, Maarten Kingma, Patrick Zijda, Per Eggens, René Cnossen, Rens Zwaagstra, Wytse Tjalsma, Quinten Tigchelaar, Martin de Haan en Jesse Yntema.

Tegengas moeten geven

Uiteraard ook gebeld met trainer Marcel Valk van LSC 1890. Normaliter traint LSC 1890 twee avonden in de week. Op dinsdag- en donderdagavond. Deze week maar één keer. Marcel Valk: ,,Ik heb besloten de donderdagavond training nu een keer te laten schieten’’. Wat verwacht Marcel Valk voor wedstrijd? ,,Thuis tegen ONS Sneek hadden we het in het begin heel erg moeilijk. Daarna volgde een herstel. Uiteindelijk won ONS Sneek dik verdiend met 1-3. Worden we door ONS Sneek onder de voet gelopen en scoort het in een vroeg stadium dan wordt het moeilijk voor LSC 1890. Ik hoop dat we het dan ook lang droog houden. Hoe ontwikkelt de wedstrijd zich? We zullen tegengas moeten geven en druk op ONS moeten geven. Ik hou me nog niet bezig met het halen van de nacompetitie. Na ONS Sneek spelen we alleen nog maar tegen clubs uit de top. LSC 1890 krijgt d’Olde Veste’54 en Flevo Boys nog thuis en we moeten nog naar KHC uit Kampen’’.

Last van een hak

Trainer collega Arnoud Koster van ONS Sneek moet afwachten of zijn aanvoerder en centrale verdediger Joran Swart wel van de partij kan zijn in de stadsderby. ,,Joran Swart heeft last van een hak. Donerdagavond heeft ONS Sneek wel getraind. Afgewacht moet worden of er een reactie komt op de hakblessure. Verder is iedereen fit bij ONS Sneek. De affaire vv Jubbega houd je toch bezig en zorgt voor opschudding. ONS Sneek moet winnen van LSC 1890 om in de titelrace te blijven. Ik hoop op een mooie en open wedstrijd. Op de bekernederlaag tegen Blauw Wit’34 zullen we tegen LSC 1890 een goed antwoord moeten geven. In een stadsderby kan van alles gebeuren. We zullen ook tegen LSC 1890 geduld moeten hebben’’.

SiVi

Delen