Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing DETO-ONS Sneek  zaterdag 28-05-2022

Hemelvaartsdag brengt meer duidelijkheid

Het enigszins verbrokkeld verspeelde programma dat voor Hemelvaartsdag was vastgesteld heeft al een stukje meer duidelijkheid gebracht in de Hoofdklasse B za. Zowel in de strijd om het kampioenschap als in de degradatiezone waren er winnaars en verliezers. De strijd om de titel spitst zich nog toe op 3 ploegen: Urk, SC Genemuiden en RKAV VOLENDAM. Urk staat er, na de 0-2 winst bij ONS Sneek het beste voor. Maar het heeft wel de finale in het vooruitzicht op de laatste competitiedag in Genemuiden tegen de plaatselijke SportClub.

Berkum vrijwaarde zich van het spelen van nacompetitie door met 0-3 te winnen bij NSC Nijkerk. Ook Flevo Boys en Buitenpost zijn nagenoeg zeker van lijfsbehoud. De strijd onderin is moordend spannend. Noordscheschut en NSC Nijkerk zijn rechtstreeks gedegradeerd. Blijven over: 2 plaatsen die verplichten tot het spelen van nacompetitie om zich volgend seizoen opnieuw Hoofdklasser te kunnen noemen. Bij die strijd is ons eigen ONS Sneek betrokken. Samen met SDC Putten en ASV DE DIJK strijden de Snekers voor 1 veilige plaats. De beide ploegen die overblijven gaan een nacompetitie in met 18 andere ploegen. Uiteindelijk blijven er na 3 ronden 3 ploegen over die zich volgend seizoen Hoofdklasser mogen noemen.

Spelmoment uit de wedstrijd  ONS Sneek-DETO  op  12 februari 2022

Lastige klus

Het wordt voor ONS Sneek een lastige klus om de nacompetitie te ontlopen. Tegenstander op de laatste competitiedag is het reeds gedegradeerde Noordscheschut, dat vrijuit kan spelen. En aanstaande zaterdag is tegenstander in een uitwedstrijd: DETO (Twenterand) uit Vriezenveen.

De Twentenaren lijken nergens meer voor te spelen. Maar ze hebben nog een piep klein kansje op winst in de 3e periode. Echter dan moet wel alles meelopen. Gemotiveerd zijn de Vriezenveners zeker. Dat werd op Hemelvaartsdag duidelijk in Spakenburg. Daar knikkerden de rood-zwarten vv Eemdijk uit de kampioensstrijd door met 1-2 te winnen. Een winst die niet onverdiend was en zeker niet gelukkig tot stand kwam.

Historie

Met wie hebben we zaterdag als tegenstander te maken?

Door Eendracht Tot Overwinning Twenterand werd opgericht op 1 juli 1948, na een fusie tussen PVB en SEV. Al snel werden de Vriezenveners een gevreesde tegenstander voor veel clubs in de regio.

En vanaf het seizoen 1975/1976 tot en met het seizoen 1993/1994 speelde DETO op het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal, in de 1e klasse. In 2012 bereikte DETO opnieuw de hoogste             (Top-)klasse in het zaterdagamateurvoetbal. Na 1 seizoen moest men helaas daarvan weer afscheid nemen. Een topprestatie leverde DETO in 1986, toen het de Districtsbeker Oost won. Een hoogtepunt in de clubgeschiedenis!

In 2012 wijzigde de club de naam in DETO Twenterand.

In de voetbalhistorie ontmoetten ONS Sneek en DETO elkaar voor de competitie 11 maal; 4 keer wonnen de Snekers, de Vriezenveners zegevierden 5 maal en tweemaal werd het gelijk.

De doelcijfers: 20-22 in het voordeel van DETO. Een te verwaarlozen verschil in kracht!

De laatste wedstrijd werd  gespeeld op 12 februari 2022 in Sneek. DETO won afgetekend met 4-0; met een opvallende rol voor Ferdi ter Avest, één van de steunpilaren van het elftal. De nu 34-jarige voetballer kwam in 2019 weer terug op het oude nest na uitstapjes naar SVZW en Staphorst. De kans dat hij meespeelt als één van de ‘sterkhouders’ van DETO is groot. Verder kent DETO in Kai Wesselink een gevaarlijke speler. En is de 37-jarige Tim Pothast de laatste weken aardig op schot. Hij scoorde tegen NSC Nijkerk 2 maal. Hij speelde voor een aantal clubs uit de regio (Excelsior’31, SVZW en AZSV) en beleeft , gekomen van UDI (Enschede), nu bij DETO een succesvolle periode.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-sv Urk op dinsdag 24 mei 2022

Kansen

DETO is een ploeg die wil voetballen. Daarom is de kans zeker aanwezig voor een aantrekkelijke wedstrijd. Daarin is ONS Sneek bij voorbaat niet kansloos. De Snekers bleven afgelopen dinsdagavond tegen titelpretendent sv Urk helemaal overeind. En ze hadden zelfs nog kansen op puntenwinst. In de absolute slotfase besliste Urk met een uitval uiteindelijk de wedstrijd in eigen voordeel. Maar het had zomaar………………….

Aan een gelijkspel lijken de oranjehemden uit de waterpoortstad niet zoveel te hebben. Alhoewel……

Maar we gáán voor de winst!

 

De wedstrijd, die in Vriezenveen begint om 14.30 uur, staat onder leiding van scheidsrechter R.W.de Wit.

 

We hopen op een fijne, sportieve ontmoeting.

 

Jan van der Veen

 

Delen