Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing d’Olde Veste’54 – ONS Sneek

d’Olde Veste’54 – ONS Sneek in Steenwijk topduel in eerste klasse I noord zaterdag

Trainer Steven Wuestenenk: ,,d’Olde Veste’54 is verdedigend nog niet stabiel genoeg’’  

Blauw-gelen hadden moeite met powerplay van collectief FC Burgum

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek: ,,We krijgen te maken met een heel goede ploeg’’

Het wordt in de Kop van Overijssel een heel andere wedstrijd dan het bekerduel in Sneek

Twee clubs nog ongeslagen

Na drie competitiewedstrijden in de eerste klasse I noord zaterdag seizoen 2023-2024 zijn nog twee clubs zonder puntverlies. Dat zijn het uit de vierde divisie zaterdag gedegradeerde Flevo Boys uit Emmeloord en KHC uit Kampen. Beide voetbalverenigingen hebben negen punten uit drie ontmoetingen. Met dit verschil dat door een beter doelsaldo Flevo Boys aan kop gaat. Flevo Boys heeft een doelsaldo van plus negen en KHC van plus zes. Op de derde plaats volgt ONS Sneek met drie uit zeven en een doelsaldo van plus zes. Zaterdagmiddag speelt ONS Sneek in Steenwijk op het sportpark Parallelweg tegen d’Olde Veste’54, de nummer zes van de eerste klasse I noord zaterdag met zes punten uit drie wedstrijden en met een doelsaldo van plus één. De winnaar in de Kop van Overijssel haakt voorlopig af in de de titelstrijd. Vandaar dat kan worden gesproken van een topduel. Er wordt om 15.00 uur afgetrapt in Steenwijk. De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Stefan Aalders uit Assen, hij wordt geassisteerd door Marten Brouwer en Willem Renkema.

Geflatteerd

ONS Sneek speelde op zaterdag 23 september j.l. in Drachten in het Drachtster Bos met 1-1 gelijk tegen Drachtster Boys. Hierna volgden op het eigen Zuidersportpark winstpartijen tegen fusieclub FC Burgum (4-1) en het Leeuwarder Blauw Wit’34 (3-0).  De blauw-gelen uit Steenwijk begonnen slecht aan de huidige competitie. In Damwoude tegen Broekster Boys werd een (geflatteerde) 5-1 nederlaag geleden. Hierna volgde een knap herstel met twee winstpartijen. Thuis werd met 3-1 gewonnen van Drachtster Boys. Afgelopen zaterdag won d’Olde Veste ’54 in Bergum met 2-5 van de fusieclub FC Burgum. Opvallend is dat ONS Sneek en d’Olde Veste 54 zich pas in de tweede helft los konden maken van de club uit Tietjerksteradeel.

Verklaring

ONS Sneek moest zelfs na de rust een 0-1 achterstand wegwerken. Dat lukte in de laatste elf minuten.Het werd tegen FC Burgum een ruime 4-1 victorie. Het scorebord van FC Burgum wees tegen de Steenwijkers een 2-2 ruststand aan. In de tweede 45 minuten werd het uiteindelijk 2-5 voor de gasten. Uit de duels tegen FC Burgum kan worden afgeleid dat ONS Sneek en d’Olde Veste’54 elkaar weinig ontlopen. Dat d’Olde Veste’54 in Damwoude tegen de ploeg van trainer Patrick Zwart tegen een grote nederlaag (5-1) opliep vraagt om een verklaring. Een verklaring die werd gevonden op de website van zowel Broekster Boys als die van de Steenwijker Courant.

Effectief

De kop boven het verslag op de website van Broekster Boys was veelzeggend.  Die luidde: Broekster Boys zeer effectief tegen d’Olde Veste’54. In de eerste alinea van het verslag stond te lezen: Broekster Boys is de competitie zeer goed begonnen. De ouverture leverde de thuisclub een dikke overwinning op tegen de degradant uit de vierde divisie zaterdag. Een ploeg om rekening mee te houden wist trainer Zwart te vertellen. Al in de tweede minuut kwam Broekster Boys op voorsprong door het verzilveren van een strafschop door Vincent Hoekstra. Verderop viel in het verslag te lezen: De 2-2 hing in de lucht maar de gasten konden het veldoverwicht maar niet in doelpunten omzetten. D’Olde Veste’54 raakte daardoor steeds meer van slag. Vandaar de 5-1 ruststand voor Broekster Boys. De 5-1 overwinning tegen toch wel één van de betere ploegen in onze eerste klas staat als een huis.

Te gemakkelijk weg

Eersteklasser d’Olde Veste’54 krijgt een flinke draai om de oren kopte de Steenwijker Courant over de zware nederlaag in Damwoude. De tekst van het verslag was: d’Olde Veste’54 heeft aan de openingswedstrijd een fikse kater overgehouden. Een slappe eerste helft bij Broekster Boys betekende halverwege een 5-1 achterstand. Trainer Steven Wuestenenk van de Steenwijkers hier over: ,,Een goede voorbereiding zegt niets over de competitie. Dat heet welkom in de eerste klasse. Na twee minuten liepen we al achter de feiten aan. Broekster Boys was tegen ons dodelijk effectief. Van de zes kansen voor Broekster Boys gingen er vijf in. Wij gaven de kansen te gemakkelijk weg.’’

Penalties

Thuis tegen Drachtster Boys behaalde d’Olde Veste’54 een verdiende 3-1 zege. In de 25ste  minuut kwam de thuisclub door Niels ten Veen op 1-0 door een fraai doelpunt (achter het standbeen langs). Zes minuten later maakte Tom Kisjes de 2-0. Vlak voor rust kreeg d’Olde Veste’54 nog een strafschop te nemen die door Tom Kisjes feilloos werd benut: 3-0. Drachtster Boys daarentegen miste vlak na de rust een strafschop. Keeper Holleboom stopte de trap vanaf elf meter heel netjes. Tien minuten voor het einde deden de spelers van Drachtster Boys nog wat terug: 3-1.

Halve counters

Op de website van Drachtster Boys viel over de nederlaag in Steenwijk ondermeer het volgende te lezen: ,,De ruststand is teleurstellend. Met 3-0 achter. Maak er dan nog maar wat van in de tweede helft, de Boys probeerden het wel. Te weinig om resultaat te halen. De start in Steenwijk was overigens wel veelbelovend. De puike crosspass van Joël Wagenaar leverde echter geen rendement op. D’Olde Veste’54 reageerde vlot met een bal op het aluminium. Rik Koelewijn (ex-ONS Sneek) ging uit zijn dak omdat hij niet werd aangespeeld. Helaas verwaterde de aanvalsdrift van Drachtster Boys. Het waren halve counters van d’Olde Veste’54 die Drachtster Boys de das omdeden. Zowel over links als over rechts kon de ploeg uit Steenwijk puike voorzetten geven en twee keer scoren. De snelheid die je op kunstgras kunt ontwikkelen werd door de gastheren goed uitgevoerd.

Dit deed pijn

Het verslag op de website van Drachtster Boys ging als volgt verder. Vlak voor de rust veroorzaakte onze Erik Barelds een strafschop. Die werd verzilverd: 3-0. Dit deed pijn. Vroeg in de tweede helft een penalty voor Drachtster Boys. Joël Wagenaar mocht het vonnis vellen. Keeper Holleboom van de gastheren bracht evenwel redding. Er gloorde een kansloos verlies. In minuut 81 scoorde onze Sicco Bouwer de 3-1. Hierbij ging doelman Holleboom niet vrij uit. Hierna probeerde Drachtster Boys het nog wel maar het bleef 3-1 in Steenwijk.

Nieuwe koude douche

FC Burgum speelde afgelopen zaterdag thuis tegen onze tegenstander van zaterdagmiddag. FC Burgum verloor met 2-5 na een 2-2 ruststand. Boven het wedstrijdverslag op de webside van de fusieclub stonden de koppen ‘corners nekken FC Burgum tegen d’Olde Veste’54’ en ‘nieuwe koude douche in tweede helft stemt tot nadenken’. Het wedstrijdverslag begon met: onze supporters werden in de eerste helft verwend met een aantrekkelijk schouwspel tussen FC Burgum en d’Olde Veste’54. Evenals in de eerste twee competitieduels, thuis tegen Blauw Wit’34 en uit tegen ONS Sneek, ging FC Burgum uitstekend van start. Nadat Henny Bouius hard het houtwerk had geraakt, werd het in de veertiende minuut uit een fraai genomen vrije trap 1-0 voor FC Burgum. De mannen uit Steenwijk zetten een tandje bij en kwamen zeven minuten later langszij: 1-1.

Intense wedstrijd

Een intense wedstrijd ontstond tussen twee teams die aan elkaar waren gewaagd. Beide ploegen sloegen vlak voor de rust toe. D’Olde Veste’54 het eerst. Na veertig minuten werd het: 1-2. Twee minuten later bepaalde Henny Bouius de ruststand op 2-2. De tweede helft was minder spectaculair. Twee corners voor de gasten uit Steenwijk in een kort tijdsbestek van drie minuten beslisten uiteindelijk de wedstrijd: 2-4. Daarmee was het verzet bij FC Burgum verbroken en viel ook nog de 2-5. De druiven waren erg zuur voor de thuisclub. Opnieuw gaf FC Burgum  na een goede start te  gemakkelijk de wedstrijd uit handen. Hierin zal FC Burgum zich moeten verbeteren om tegen de topteams in onze competitie punten te kunnen pakken. Te beginnen zateragmiddag in Kampen tegen het hoog geklasseerde KHC.

,,Dat moet beter’’

In de Steenwijker Courant stond boven het verslag  van de wedstrijd FC Burgum-d’Olde Veste’54 de kop ‘Eersteklasser d’Olde Veste’54 laat na rust FC Burgum zijn hielen zien’. Het verslag luidde als volgt: D’Olde Veste’54 maakte afgelopen zaterdag na de rust het verschil met de thuisploeg FC Burgum. Na 2-2 halverwege stond het na negentig minuten 2-5. ,,Na de rust scoren we uit twee corners. Prettig om zo voor te komen” zei trainer Steven Wuestenenk na afloop. ,,De eerste helft ging moeizaam. FC Burgum speelde met veel power en als collectief. Daar hadden we moeite mee. We creëerden wel kansen maar zijn verdedigend nog  niet stabiel genoeg. Dat moet beter.’’

Honkvast

De selectie van d’Olde Veste’54 bestaat uit de keepers Tom Holleboom (eerste keeper), Youri Smit en Gédéon de Groot. De veldspelers zijn Mark Bruintjes, Shimon Reupkes, Jetse Suiker, Harmen Nijboer, Jeffrey Dijkstra, Hessel Eikelboom, Julian Zwoferink, Juules Kwant, Lars Dijkstra, Jason Huisman, Martijn Strjiker, Aschwin Tanamal, Nick Spijker, Patrick de Vente, Sten Toeter, Thomas de Jong, Leon Hertong, Niels ten Veen, Tom Kisjes en Maikel Toeter. De meeste spelers van de A-selectie van de club uit Steenwijk zijn zeer honkvast. Zo is doelman Tom Holleboom bezig aan zijn vijftiende seizoen bij d’Olde Veste’54. Tweede doelman Youri Smit is bezig met zijn vijfde seizoen bij de blauw-gelen. Martijn Spijker is ook zo’n honkvaste speler. Hij gaat al zijn zestiende seizoen in bij de Steenwijkers.

Gehecht

Zeer gehecht aan d’Olde Veste’ 54 zijn ook Nick Spijker, Julian Zwoferink, Patrick de Vente, Juules Kwant, Sten Toeter, Maikel Toeter, Thomas de Jong en Davy Kuurman. Leon Hertong is afkomstig uit de beloften van d’Olde Veste’54. Dat geldt ook voor Jetse Suiker en Lars Dijkstra. Shimon Reupkes is vervroegd vanuit de Jongens Onder 19 naar de A-selectie gegaan. Het handelsmerk van Tom Kisjes is scoren en laten scoren. Niels ten Veen is een waardevolle middenvelder. Afscheid van d’Olde Veste’54 hebben genomen Mehran Ali Pour Asli, Bas de Vries, Leon Knol  en Noël Bacuna. Eerstgenoemde speelde meer dan honderd officiële wedstrijden voor de Steenwijkers. Hij heeft het te druk met zijn bedrijf International Sport Revolution Zwolle. Bas de Vries keert terug naar de vv Havelte. Hij speelde 96 keer in de hoofdmacht van de voormalige vierde divisionist. Doelman Leon Knol kan het spelen op zaterdag niet meer combineren met zijn werk.

Nieuwe trainer

Nieuw bij d’Olde Veste’54 is trainer Steven Wuestenenk. Hij is de opvolger van Dick Krommenhoek. Steven Wuestenenk is met zijn gezin woonachtig in Hooghalen. In zijn dagelijks leven is hij docent sportpraktijk aan de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) in Groningen. Na vijf mooie jaren als trainer van de eerste selectie van het Groninger Be Quick 1887 gaf Steven Wuestenenk te kennen een nieuwe uitdaging te kiezen. Hij begon als 21-jarige trainer bij de jeugdopleiding van Be Quick 1887 onder het bewind van hoofd opleidingen Wim Vos. Hij groeide bij Be Quick 1887 als jeugdtrainer via de D-selectie door naar de B-selectie in een periode van vijf jaar. Steven Wuestenenk zat naast zijn trainerschap niet stil. Hij bekwaamde zich verder met de gewenste diploma’s. Daartoe vertrok hij voor een leerjaar naar PEC Zwolle. Hij slaagde vervolgens voor het UEFA-A Youth Diploma van de KNVB.  Dat diploma geeft ook recht op het trainen van de eerste selectie van het roemruchte Be Quick 1887. Veel spelers van Be Quick 1887 hebben Steven Wuestenenk meegemaakt. Be Quick 1887 had alle begrip voor de beslissing van Steven Wuestenenk maar liet hem weten dat de samenwerking me Be Quick 1887 wel verlengd had mogen worden. De vertrekkende trainer liet Be Quick 1887 weten dat hij zich bij deze club enorm heeft kunnen ontwikkelen als trainer en als mens.

Blij met de overstap

De naar d’Olde Veste’54 vertrokken trainer liet aan RTV Oost weten dat hij blij is met de overstap naar de zaterdagclub uit Steenwijk. ,,D’Olde Veste’54 is voor mij geen vreemde club. Ik ken ze uit de tijd dat ik jeugdtrainer was bij Be Quick 1887 in Groningen. Ze vielen mij toen al op vanwege hun goede jeugdopleiding en het verzorgde voetbal. Uit de diverse gesprekken is me duidelijk geworden dat het een vereniging is waarin het gezamenlijk werken aan ambities hoog in het vaandel staat om zo op langere termijn optimaal te kunnen presteren. Ik probeer zoveel mogelijk energie te steken in de aspecten van het voetbal waar we invloed op hebben. Team- en speelwijze ontwikkeling staan hierin voor mij hoog in het vaandel. Daarbij probeer ik spelers zoveel mogelijk in hun kracht te zetten en hen de mogelijkheid te geven hun kwaliteiten zoveel mogelijk te laten zien. Ik ben blij dat ik dit bij d’Olde Veste’54 in praktijk mag brengen.’’

Geen onbekende

De zaterdagclub uit Steenwijk is voor ONS Sneek geen onbekende. Zo werd in de winterstop geoefend tegen d’Olde Veste’54. Een oefenpartij die in 3-3 eindigde. In het noordelijk bekertoernooi van vorig jaar verloor ONS Sneek thuis in de kwartfinale met 2-4 van het toen nog in de zaterdag vierde divisie voetballende d’Olde Veste’54. In een redelijk evenwichtige bekerwedstrijd toonde de ploeg uit Steenwijk zich op de beslissende momenten net een tikkeltje scherper en slimmer dan ONS Sneek. De complimenten waren voor ONS Sneek maar het bereiken van de halve finale van het noordelijk bekertoernooi werd bewerkstelligd door de Steenwijkers. Zaterdagmiddag treft ONS Sneek veel spelers van het eerste elftal van d’Olde Veste’ 54 die ook van de partij waren in de bekerwedstrijd op ons Zuidersportpark.

Geen Pieter Abe de Jong en Lars van der Brug

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek kan ook in Steenwijk niet beschikken over Pieter Abe Jong en Lars van der Brug. Arnoud Koster hierover: ,,Pieter Abe de Jong traint al weer met de groep mee maar is nog niet wedstrijdfit. Hij had scheenbeen -en kuitklachten. Ik verwacht dat hij na de bekerwedstrijd uit tegen vv Eastermar weer inzetbaar is voor de uitwedstrijd in Kampen tegen KHC. Met Lars van der Brug wordt heel rustig omgegaan. Ook hij traint wel mee met de groep maar Lars is momenteel wat overbelast geraakt. Er is bij hem sprake van een beetje irritatie.’’

Heel goede ploeg

Arnoud Koster vertelde aan uw voorbeschouwer dat ONS Sneek zaterdag aantreedt tegen een heel goede ploeg. ,,D’Olde Veste’54 heeft een nieuwe technische staf gekregen. Door de komst van een nieuwe trainer en nieuwe assistent-trainer hebben de club en de spelers van het eerste elftal van de thuisclub veel energie opgedaan. Ik ken trainer Steven Wuestenenk van zijn  lange periode bij Be Quick 1887 uit Groningen. Ik ben benieuwd of hij bepaalde ideeën over voetbal uit zijn Be Quick 1887 tijd heeft meegenomen naar de club uit Steenwijk. Daar ben ik nieuwsgierig naar. Wat ik van onze gastheer weet is dat het vooral over een sterk middenveld beschikt.’’

Tactisch spelletje?

Wat verwacht onze trainer van wedstrijd in Steenwijk? ,,Het wordt een heel andere wedstrijd dan de bekerwedstrijd thuis tegen d’Olde Veste’54. In de bekerwedstrijd was ONS Sneek niet minder dan de Steenwijkers. ONS Sneek zat toen in een heel goede periode en d’Olde Veste’54 in een heel lastige fase met het oog op het ontlopen van degradatie uit de vierde divisie zaterdag. Het wordt denk ik een wedstrijd tussen twee ploegen die graag willen voetballen. Het kan ook zijn dat het een tactisch spelletje wordt. Dat er wordt gewisseld van tactiek.’’

Opbouwfase

“De thuisclub heeft alles bij elkaar weten te houden. Onze tegenpartij deze zaterdag is ouder en veel meer geroutineerd dan mijn jonge ploeg. ONS Sneek bevindt zich nog in een opbouwfase na het vertrek van de nodige basisspelers. In het ONS Sneek van nu heeft iedere speler zijn waarde. Dat is heel belangrijk. Voor mij is d’Olde Veste’54 wel de favoriet. Wat ik al zei het beschikt over oudere spelers, die al heel lang met elkaar voetballen. Kansloos in Steenwijk is ONS Sneek zeker niet. Ik zie deze tegenstander vooral als een heel mooie uitdaging’’.

SiVi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen