Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Drachtster Boys – ONS Sneek

Om kampioen te worden moet ONS Sneek ook winnen van niet-titelkandidaten

Zaterdag wacht in Drachtster Bos eerste vuurproef tegen jubilerend Drachtster Boys

Ploeg van trainer Willem Lanjouw kan weer beschikken over sterkhouder Sicco Bouwer

Volop in de running

Met nog zeven wedstrijden voor de boeg neemt ONS Sneek in de zaterdag eerste klasse F noord seizoen 2022-2023 de met het Leeuwarder Blauw Wit’34 gedeelde tweede plaats in met 33 punten uit zeventien wedstrijden. Aan kop gaat Oranje Nassau Groningen met 34 uit zeventien. Het verschil is dus maar één punt. Ook Pelikaan S is als vierde met 32 uit zestien nog volop in de running voor het kampioenschap en de promotie naar de zaterdag vierde divisie. De spanning bovenaan is om te snijden maar ook in de lagere regionen is dat het geval.

Bewerkstelligen

Dit seizoen betekenen de drie onderste plaatsen automatisch degradatie naar de tweede klas. De opgeheven vv Groningen is de eerste degradant. Het Leeuwarder FVC en debutant ’t Fean’58 moeten alle zeilen bijzetten om alsnog directe degradatie af te wenden. Dat is nog niet alles. Twee clubs krijgen nog een herkansing om eersteklasser te blijven. De nummers acht tot en met elf doen er dan ook alles aan om dat te bewerkstelligen. ONS Sneek krijgt daar de komende weken volop mee te maken. Wil de ploeg van trainer Arnoud Koster er met de titel van doorgaan dan moet ook worden gewonnen van die ploegen. Van de huidige nummer acht Leeuwarder Zwaluwen verloren de oranjehemden onlangs uit met 1-0.

Oppassen geblazen

ONS Sneek moet nog uit naar de huidige nummers negen, tien en elf. Dat zijn Drachtster Boys, Gorecht en Hoogezand. Ook thuis tegen ’t Fean’58 is het oppassen geblazen. Afgelopen zaterdag walsten aanvoerder Joran Swart c.s. met 7-1 over het zwakke FVC heen. Zaterdag neemt ONS Sneek het in het Drachtster Bos op tegen het jubilerende Drachtster Boys dat 75 jaar bestaat. Namens ONS Sneek van harte. Uit tegen de ploeg van trainer Willem Lanjouw wordt de eerste vuurproef tegen clubs die vechten om lijfsbehoud. Daar zal onze hoofdmacht zich tegen moeten wapenen. Ook moet ONS Sneek nog naar de vv Winsum, de nummer zes op de competitieladder. De titelkandidaten Pelikaan S en Blauw Wit’34 komen nog naar het Zuidersportpark. Voor het zo ver is moeten onze oranje jongens er wel voor zorgen dat niet te veel schade wordt opgelopen tegen de mindere goden in de eerste klasse F noord zaterdag. Daar staat tegenover dat ook onze concurrenten in de titelstrijd in de komende duels schade kunnen oplopen.

Geen poot aan de grond

FVC kreeg zaterdag j.l. geen poot aan de grond tegen ONS Sneek. Uit naar Drachtster Boys is andere koek. De wit-zwarten staan negende met negentien punten uit zestien ontmoetingen. Op het Zuidersportpark bleef ONS Sneek met 2-1 de baas over onze gastheren van zaterdag. Daar teken ik weer voor. Drachtster Boys heeft duidelijk de opmars ingezet naar veiliger oorden. Zo werden de laatste twee duels gewonnen. Thuis werd Pelikaan S met 3-2 geklopt. Afgelopen zaterdag werd in Haren in de slotfase met 1-2 gewonnen van het op eigen veld zo lastige Gorecht.

Dot van een kans

Op de website van Gorecht stond onder meer het volgende te lezen over het 1-2 verlies tegen Drachtster Boys: De wedstrijd speelde zich af op een zwaar veld en werd beïnvloed door wind en regen. In de eerste helft was Gorecht de bovenliggende partij, in de tweede helft Drachtster Boys. De eerste grote kans voor de rust was voor Drachtster Boys in de elfde minuut. In de 33ste minuut kwam Gorecht op voorsprong. Mark Haverkamp was er als de kippen bij om de rebound na een schot van Tom Traas te verzilveren: 1-0. In de laatste minuut van de eerste helft miste Jos Beek namens Gorecht een dot van een kans toen hij alleen voor de doelman van Drachtster Boys verscheen.

Drie knappe reddingen

In de tweede helft was Drachtster Boys de gevaarlijkste ploeg. Drie knappe reddingen van Gorecht doelman Willem Bouwkamp hielden de thuisclub op de been. Een kwartier voor tijd viel de verdiende 1-1. In de 82ste minuut kreeg Hein van Marrum van Gorecht een elleboog tegen zijn hoofd binnen het zestienmeter gebied. De scheidsrechter zag hier evenwel niets onreglementairs in en liet gewoon doorspelen. Door de nodige blessurebehandelingen en wissels trok de scheidsrechter veel tijd bij. Beide ploegen probeerden de belangrijke drie punten binnen te slepen. Vooral Gorecht had te veel energie verbruikt. Dat werd de thuisclub fataal. In de 94ste minuut trok Drachtster Boys aan het langste eind: 1-2.

Euforisch

De verslaggever van Drachtster Boys was euforisch over de 1-2 winst in Haren tegen Gorecht. Zo schreef hij: De vreugde explosie is enorm. De mannen van trainer Willem Lanjouw flikken het. Ze winnen van een directe concurrent. Hij gaat verder met: De middag begint nat en met een irritant vlagerige wind. Het veld is zwaar maar bespeelbaar. Het spelpeil is niet hoog. Vooral de eerste twintig minuten zijn klassiek egeltjesvoetbal. Die doen het namelijk heel voorzichtig. De supporters van Gorecht weten te melden dat Drachtster Boys toch echt een Angstgegner is. Wat krijgen ze gelijk. De verslaggever van Drachtster Boys hoort trainer Willem Lanjouw bij het begin van de tweede helft roepen: durf te voetballen. Het is het leidmotief van de tweede 45 minuten.

Lichtpuntjes

Het is interessant om nog even terug te blikken op de door Drachtster Boys met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Pelikaan S. In het wedstrijdverslag op de website van Drachtster Boys viel te lezen dat er meer lichtpuntjes waren dan alleen de drie punten. Zo maakte Sicco Bouwer na lang blessureleed eindelijk zijn rentree. Hij maakte duidelijk dat hij met zijn voetbalkwaliteiten een rol van betekenis gaat spelen in de nog resterende wedstrijden van het seizoen. Erg prettig omdat de resterende wedstrijden allemaal als een finale beschouwd mogen worden. Drachtster Boys lijkt wel los te komen van de laatste twee plaatsen die directe degradatie opleveren. Drachtster Boys wil uiteraard ook weg blijven van de klasseringen die verplichten tot nacompetitie.

Jurgen Scholte

Niet alleen de rentree van Sicco Bouwer heeft Drachtster Boys sterker gemaakt. Dat geldt ook voor Jurgen Scholte die als tweede elftalspeler na de winterstop met succes is toegevoegd aan de selectie van trainer Willem Lanjouw. Zo scoorde hij twee keer koppend tegen Pelikaan S. Die twee doelpunten deden de wedstrijd tegen Pelikaan S in de eerste helft al kantelen. Jurgen Scholte was ook nog heel dicht bij een derde doelpunt. Zijn prachtige inzet werd evenwel door Pelikaan S doelman Van der Lei net uit de rechter bovenhoek getikt. Voor het derde lichtpuntje zorgde debutant Eize Slump afkomstig van de vv Delfstrahuizen. Na zichzelf in vorm te hebben gespeeld in het tweede elftal mocht hij debuteren in de hoofdmacht van Drachtster Boys in de tweede helft tegen Pelikaan S. Hij deed dat niet onverdienstelijk. Voeg bij al die lichtpuntjes nog eens het zelfvertrouwen waarmee aanvoerder Joël Wagenaar in de 73ste minuut tegen Pelikaan S de beslissende penalty nam. De grotendeels piepjonge verdediging van Drachtster Boys hield stand tegen de ervaren en gewiekste aanvallers van Pelikaan S.

Te laag op de ranglijst

ONS Sneek moet er danig rekening mee houden dat Drachtster Boys door de terugkeer van Sicco Bouwer en de promotie van Jurgen Scholte aan scorend vermogen heeft gewonnen. De realiteit is ook dat Drachtster Boys te laag op de ranglijst staat gezien de kwaliteiten van de ploeg. Daarbij komt dat het zelfvertrouwen door de twee overwinningen op rij enorm is toegenomen. Intussen heeft Drachtster Boys al een versterking voor het seizoen 2023-2024 binnen. De dertigjarige Said Hassan komt over van Flevo Boys uit Emmeloord. Eerder speelde Said Hassan ondermeer bij SC Cambuur en was hij aanvoerder van het eerste elftal van Drachtster Boys.

Ervaren speler

Drachtster Boys is blij met de komst van Said Hassan. ‘Hij is een zeer ervaren speler en op meerdere posities inzetbaar. Bovendien kent Hassan onze club erg goed. Hij is een jongen van de club en heeft meerdere seizoenen op hoog niveau gespeeld. Met zijn ervaring en kwaliteiten voegt hij voetballend het nodige toe en kan hij onze jeugdige spelers bovendien meenemen in hun ontwikkeling. Met het behoud van de huidige sterkhouders als Sicco Bouwer en Joël Wagenaar en de doorontwikkeling van jeugdige talenten ziet de toekomst er goed en hoopgevend uit’ aldus voorzitter Gijs Lokhorst van Drachtster Boys.

Selectie Drachtster Boys

De A-selectie van Drachtster Boys bestaat uit de keepers Emile Peters, David van der Schaaf en Rob de Wal. De veldspelers zijn de veel scorende Rudolf Banga, Erik Barelds, Joost Bosma, Sicco Bouwer, Jesse Huizinga, Tim Kasimier, Djinn Keegstra, Jan Jacob van der Mei, Lesley van Loon, Pauke Oostendorp, Ruben Patricio, Paulus Paulusma, Sander Postma, Peter Reinders, Jurgen Scholte, Chris Tuinstra, Anton Vredevoort, Joël Wagenaar, Harm Welfing en Thom Zwart. Op facebook van zaterdag tweedeklasser Be Quick Dokkum werd reeds vermeld dat Rudolf Banga terugkeert op het oude nest.

Lange revalidatie

Blij is Drachtster Boys met de terugkeer van Sicco Bouwer. Een gescheurde kruisband in een knie vergde een lange tijd van revalidatie. Nu is hij weer terug op het veld. Hij heeft inmiddels al weer twee wedstrijden in de hoofdmacht van Drachtster Boys achter de rug. Hij vierde zijn rentree met een overwinning op Pelikaan S. Uit tegen Gorecht won Drachtster Boys met 1-2 en pikte Sicco Bouwer zijn doelpuntje mee. Hij begon zijn voetballoopbaan bij de vv Rottevalle. Hierna vertrok hij naar de jeugd van SC Cambuur. Door een samenwerkings verband van SC Cambuur met FC Groningen schopte hij het tot de A1 junioren van FC Groningen. Hierna keerde hij terug bij SC Cambuur. Na SC Cambuur ging hij spelen bij Drachtster Boys. Het was de bedoeling dat hij dit seizoen zou uitkomen voor Flevo Boys maar door zijn ernstige knieblessure is dat er niet van gekomen.

Voor een stunt zorgen

Wat verwacht Sicco Bouwer van de wedstrijd thuis tegen ONS Sneek? ,,Uit tegen ONS Sneek zat ik op de bank bij Drachtster Boys. ONS Sneek won toen verdiend met 2-1. ONS Sneek was toen stukken beter dan Drachtster Boys dat bij vlagen werd weggespeeld. Nu is de situatie anders. Drachtster Boys is aan een goede serie bezig. Die is ook nodig want Drachtster Boys wil de veilige negende plaats van nu consolideren. We spelen ook anders dan tegen ONS Sneek uit. Daarmee hopen we ONS Sneek te kunnen verrassen. Daarbij komt dat de poppetjes ook anders staan. We gaan dan ook voor een stunt tegen ONS Sneek. Of we op natuurgras spelen? Ja, dat is het geval maar ons hoofdveld behoort niet tot de categorie een heel goed veld. Misschien kan dat tegen ONS Sneek een voordeel zijn.’’

Kers op de taart

In de voorbeschouwing Drachtster Boys-ONS Sneek op de website van Drachtster Boys wordt gesproken dat winst tegen de nummer twee op de ranglijst wordt gezien als de kers op de taart in het kader van het 75-jarig bestaan van Drachtster Boys. Daar wordt direct wel aan toegevoegd dat dit gemakkelijk is bedacht en opgeschreven. De mannen van trainer Willem zullen het moeten uitvoeren. Geen sinecure. Afgelopen woensdagavond vierde Drachtster Boys in het clubhuis het 75-jarig bestaan met een grandioos jubileumfeest voor alle leden en oud-leden. Die (ONS Sneek) kunnen we ook wel pakken klonk iets te vaak tijdens het jubileumfeest. Wellicht was het overmoed door de goede resultaten van de laatste weken of simpelweg door het gerstenat en de feestelijke sfeer. Ter verduidelijking. ONS Sneek is een serieuze kampioenskandidaat en had vorige week een zevenklapper in petto tegen FVC. Helder? Winst tegen ONS Sneek zou een geweldige prestatie zijn van Drachtster Boys dat zich ontworstelt aan die vermaledijde onderste regionen. Laat het respect van Drachtster Boys voor ONS Sneek zich vertalen in een overwinning voor onze hoofdmacht. Mannen van oranje maak dat waar. De wedstrijd in het Drachtster Bos waar Drachtster Boys sinds 1977 speelt begint om 14.30 uur.

Garant

Wat heeft ONS Sneek nodig om in Drachten de drie punten mee naar huis te nemen? ONS Sneek staat garant voor mooi voetbal, vaak te mooi voetbal. Dat resulteert lang niet altijd in een positief resultaat.Tegen Drachtster Boys uit zal ONS Sneek vanaf de aftrap bij de les moeten zijn. Wanneer het niet loopt op een moeilijk bespeelbaar veld dan moet worden overgeschakeld op een wat meer opportunistisch recept. Volop strijd is nodig om de duels te winnen en de zo belangrijke tweede bal te veroveren. Strijd leveren kan ONS Sneek heus wel wanneer het moet. Vraag dat maar aan Blauw Wit’34 dat met elf tegen tien met 1-2 moest capituleren op het eigen Wiarda sportpark tegen ONS Sneek.

Vader geworden

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek verwacht wel dat Geoffrey Eekhof zaterdag mee kan doen tegen Drachtster Boys. Hij is ziek geweest maar lijkt hersteld. Nick Kleen is woensdag j.l. vader geworden. Zijn meespelen is nog een vraagteken. Wat verwacht Arnoud Koster van wedstrijd? ,,Ik verwacht een bijzondere wedstrijd. Onze tegenstander bestaat 75 jaar en zal er alles aan doen om de drie punten in Drachten te houden. Drachtster Boys is bezig de nacompetitie te ontlopen. Dus zit het wel goed met het zelfvertrouwen. Drachtster Boys is door ONS Sneek goed geanalyseerd. We weten waar onze kansen liggen.’’

SiVi

Delen