Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Gorecht – ONS Sneek

ONS Sneek mag niet verliezen in Haren van Gorecht

Formatie van trainer Arnoud Koster krijgt te maken met lastige opponent

Gorecht-trainer Hans van der Ploeg: ,,We zullen vol aan de bak moeten’’

Alle zeilen bijzetten

Het worden drie belangrijke voetbal zaterdagen voor ONS Sneek in de strijd om het fel begeerde kampioenschap in de zaterdag eerste klasse F noord. Drie finales staan op het voetbalmenu. Om te beginnen zaterdagmiddag met het treffen in Haren bij Groningen tegen Gorecht dat alle zeilen moet bijzetten om de nacompetitie te ontlopen. De formatie van trainer Hans van der Ploeg staat tiende met 22 punten uit 21 wedstrijden. De veilige negende plaats is het doel. Gorecht is met Hoogezand, Drachtster Boys en Leeuwarder Zwaluwen in een fel gevecht beland om dat te realiseren. Nummer elf Leeuwarder Zwaluwen heeft twintig punten uit 21 ontmoetingen. Vlak boven Gorecht staan Drachtster Boys en Hoogezand met respectievelijk 23 en 24 punten uit 21 duels. Spanning te over dus om de nacompetitie te ontwijken.

Spanning is om te snijden in titelstrijd

Ook de spanning rond de titelstrijd en de promotie naar de zaterdag vierde divisie is om te snijden. Aan kop gaat Oranje Nassau Groningen met 43 punten uit 22 ontmoetingen. Het Leeuwarder Blauw Wit’34 is de nummer twee met 42 uit 21. Dan volgt als derde Broekster Boys met een gelijk aantal punten als Blauw Wit’34 maar met een wedstrijd meer gespeeld. Pelikaan S is gezakt naar de vierde plaats met 41 uit 21 duels. ONS Sneek staat op het vijfde stek met 40 uit 21. ONS Sneek staat zaterdag een uiterst lastige ploeg te wachten. Dat geldt ook voor Broekster Boys dat in het Drachtster Bos nog lang niet klaar is met Drachtster Boys. De absolute topper deze speeldag in de eerste klasse F noord zaterdag is de wedstrijd in Oostwold tussen Pelikaan S en Blauw Wit’34. Hier vallen spaanders waar een van Gorecht winnend ONS Sneek van kan profiteren. Koploper Oranje Nassau Groningen komt niet in actie.

Desastreuze gevolgen

Ons eerste elftal won op zaterdag 29 april j.l. thuis met liefst 7-0 van Pelikaan S. Deze zevenklapper moet aanvoerder Joran Swart en zijn mannen veel zelfvertrouwen geven voor de confrontatie met Gorecht in Haren. De zeperd in Sneek had desastreuze gevolgen voor Pelikaan S. In het Dagblad van het Noorden werd daarover het volgende geschreven: Hoofdtrainer Jan Kloetstra en zijn assistent Bert Mooibroek hebben te kennen gegeven om per direct te stoppen bij Pelikaan S. De directe aanleiding van het opstappen was de 7-0 nederlaag die de toen nog koploper leed bij ONS Sneek. Tijdens die wedstrijd kreeg zowel Kloetstra als Mooibroek te maken met enkele spelers die in woord en gebaar duidelijk maakten het niet eens te zijn met beide trainers. Bert Mooibroek daarover: ,,Er werden respectloze dingen geroepen. Ik kan veel hebben en heb altijd het beste met de club Pelikaan S voor gehad maar dit was voor mij niet langer acceptabel. Direct na de wedstrijd heb ik de spelers van Pelikaan S gezegd dat het voor mij over was. Dat heb ik ook aan het bestuur gemeld. Ik heb respect voor de mensen die de club Pelikaan S besturen en draaiende houden maar niet voor spelers die menen alles maar te kunnen roepen.’’

Heel vervelend allemaal

Het Dagblad van het Noorden ging verder met: Trainer Jan Kloetstra die eerder al een keer op het punt stond om te stoppen bij Pelikaan S nam wat langer de tijd om over de ontstane situatie na te denken. Kloetstra besloot op de zondagmorgen na de dik verloren wedstrijd in Sneek ook definitief te stoppen bij Pelikaan S. Hij zei dit vooral te doen vanwege zijn privé-situatie. Kloetstra: ,,Ik loop al lang mee in de voetballerij en weet hoe het werkt. Als je verliest dan hebben de trainers het gedaan en de spelers doen het altijd goed. Ja en dan roepen ze wel eens wat. Vooral mijn assistent Bert Mooibroek had daar in Sneek tegen ONS last van. Heel vervelend allemaal. Ik had al eerder overwogen om te stoppen bij Pelikaan S en heb me toen ziek gemeld.’’

Nadruk op eigen situatie

Kloetstra, vorig seizoen trainer van zondag eersteklasser WVV uit Winschoten, legde wel de nadruk op zijn eigen situatie. ,,Ik stel mijn gezin, mijn en hun welbevinden en gezondheid voorop. Dat is veel belangrijker dan voetbal. Hoewel ik van het spelletje hou was het gebeurde in Sneek tegen ONS toch wel de druppel die de emmer deed overlopen. Eigenlijk ging het qua prestaties best goed. Pelikaan S stond niet zomaar bovenaan. Een prettige samenwerking is evenwel ook belangrijk. Heel jammer dat het zo is gegaan. Zelf ga ik nadenken hoe ik verder ga als trainer. Misschien ga ik nog wel een lager elftal trainen of jeugd. Misschien stop ik. Bij Pelikaan S is het voor mij over.’’ Het bestuurslid Gerrit Visser van Pelikaan S gaf de volgende korte reactie: “We gaan ons beraden over het gebeurde in Sneek. Assistent trainer Bert Zimmerman maakt bij Pelikaan S het seizoen af als trainer-coach. Dat is het enige wat ik er over wil zeggen.’’ Uw schrijver van deze voorbeschouwing is benieuwd hoe de spelers van Pelikaan S in de nog resterende drie wedstrijden zullen omgaan met het gebeurde in Sneek tegen ONS.

Snelle counter

Gorecht verloor op zaterdag 29 april j.l. het belangrijke treffen op eigen veld tegen Hoogezand met 1-2 na een 0-0 ruststand. Gorecht verslaggever Jos Beek schreef hierover het volgende: In de strijd om rechtstreekse handhaving is het Gorecht niet gelukt om een positief resultaat te behalen thuis tegen Hoogezand. Het elftal van trainer Hans van der Ploeg knokte zich na een 0-2 achterstand nog terug in de wedstrijd door een doelpunt van Bob Poorta. Een late gelijkmaker bleef evenwel uit en daardoor is Hoogezand boven Gorecht gekomen op de ranglijst. Het belang van de wedstrijd resulteerde in twee teams die enthousiast de aanval zochten in de eerste fase van de wedstrijd. Dit leverde een schietkans op voor Mark Haverkamp maar de poging werd door de keeper van Hoogezand goed verwerkt. Even later werd Yorn Niewold na een snelle counter vrij gezet voor de keeper van Hoogezand maar ging helaas de vlag omhoog voor buitenspel. Ook Hoogezand kwam een aantal keren gevaarlijk door. Dat zorgde voor een aantal mogelijkheden maar beide ploegen hielden elkaar in de greep. Dus 0-0 met de rust.

Controle even helemaal kwijt

Het verslag op de website van Gorecht ging verder met: De tweede helft had even nodig om op gang te komen. Tot Hoogezand in de 52ste minuut op fraaie wijze op voorsprong kwam. Wyatt van Engel probeerde het van grote afstand. Zijn schot eindigde in de bovenhoek. Dus 0-1 voor Hoogezand. Gorecht was de controle over de wedstrijd even helemaal kwijt met als gevolg dat het 0-2 werd door Heine Uuldriks. Gorecht had nog een half uur de tijd om de wedstrijd te doen kantelen door te proberen vanaf de zijkanten tot succes te komen. De van een hamstring blessure herstelde Sam Niewold kwam vrij voor de goal maar de bal ging door toedoen van de keeper van de gasten net naast. Even later was het wel raak. Tussen een aantal verdedigers van Hoogezand in wist Bob Poorta ruimte te maken voor een onhoudbare schuiver: 1-2. Met nog tien minuten op de klok forceerde Gorecht een aantal gevaarlijke situaties voor het doel van Hoogezand. Gorecht aanvoerder Thijs Hekman ging mee naar voren. Dit leverde geen resultaat op. Al was Gorecht in een counter nog bijna trefzeker. De paal stond evenwel een doelpunt in de weg. Hierdoor bleef het 1-2 voor Hoogezand. De volgende wedstrijd voor Gorecht is thuis tegen ONS Sneek dat de vijfde plaats bezet op de ranglijst. Een nieuwe kans op een beter resultaat dan thuis tegen Hoogezand. De wedstrijd in Haren begint om 15.00 uur. Scheidsrechter is Jeen Boringa uit Leeuwarden.

Prognoses

Weer even gekeken op de website van voetbal noord naar de prognoses voor de wedstrijden in de eerste klasse F noord zaterdag. Hier komen ze: Gorecht-ONS Sneek 1-2, Pelikaan S-Blauw Wit’34 2-2, Winsum-PKC’83 2-2, Drachtster Boys-Broekster Boys 1-2, FVC-’t Fean’58 2-3, Hoogezand-Leeuwarder Zwaluwen 2-1.

Met maar één doelpunt verschil

Thuis won ONS Sneek met 4-0 van Gorecht met als hoogtepunt het scoren van de 2-0 door Nordin Tahboun met een schitterende omhaal. Gorecht verloor de laatste drie competitie-wedstrijden. Dit wel steeds met maar één doelpunt verschil. Op 15 april werd thuis verloren met 0-1 van Winsum, op 22 april werd uit met 2-0 verloren van Pelikaan S en 29 april werd thuis met 1-2 verloren van Hoogezand. Defensief zit het bij Gorecht beter in elkaar dan aanvallend. Gorecht kreeg 37 doelpunten tegen in 21 ontmoetingen maar scoorde slechts 23 keer in 21 duels. Gorecht is daarmee hekkensluiter wat het aantal gescoorde doelpunten aangaat in de eerste klasse F noord zaterdag. ONS Sneek incasseerde tot nu toe 28 tegendoelpunten. Daar staat tegenover dat ONS Sneek 58 keer het net wist te vinden. Alleen PKC’83 is met 63 treffers productiever.

Selectie Gorecht

De selectie van Gorecht voor de ontmoeting tegen ONS Sneek bestaat uit doelman Willem Bouwkamp en de veldspelers Sander Nooi, Robbert Oosterhuis, Bob Poorta, Miska Scheepsma, Tom Traas, Thijs Hekman, Nick Janzen, Michel Koopman, Hein van Marrum, Harmen Meijering, Sam Niewold, Yorn Niewald, Twan Boersma, Rick Bruns, Mark Haverkamp en Rein Werumeus Buning. Hans van der Ploeg kan niet beschikken over Gerben Bouwman en Jos Beek. De keeper van Gorecht onder 19 is aan de selectie toegevoegd. Bob Poorta is weer in de selectie opgenomen na een lange tijd van afwezigheid vanwege een hardnekkige blessure. Hij is nog niet volledig inzetbaar.

Underdog

Gorecht trainer Hans van der Ploeg ziet ONS Sneek als favoriet. ,,Gezien de stand op de rangliijst en de kwaliteit die de ploeg van mijn goede collega Arnoud Koster herbergt is Gorecht de underdog. We zullen vol aan de bak moeten tegen de titelkandidaat. Beide ploegen moeten winnen. ONS Sneek om mee te blijven draaien in de strijd om de titel en Gorecht om de nacompetitie te ontlopen. Jammer dat er thuis met 1-2 werd verloren van concurrent Hoogezand. Had Gorecht gewonnen dan was het blijven in de eerste klas voor zeventig procent veilig gesteld. Ik verwacht dat in de eerste helft beide ploegen gereserveerd zullen spelen om dan in de tweede helft voor de winst te gaan.’’

Van eigen kracht uitgaan

ONS Sneek kan na de monsterzege thuis tegen Pelikaan S boordevol zelfvertrouwen beginnen aan de aftrap op het hoofdveld (echt gras) van het sportpark De Koepel van Gorecht. Wanneer de ploeg van trainer Arnoud Koster er in slaagt van eigen kracht uit te gaan, de kansen weet te benutten en alert is op de counters van Gorecht dan moeten de drie punten voor ONS Sneek zijn. Iedereen is fit bij ONS Sneek. Daaraan kan het niet liggen. Arnoud Koster verwacht dat zijn collega Hans van der Ploeg wel een speelplan klaar heeft liggen om ONS Sneek te kunnen bestrijden. ,,Daar is hij sterk in. Hans bekijkt per wedstrijd wat zijn plan is. Geloof maar dat hij Gorecht goed heeft voorbereid op de wedstrijd van zaterdagmiddag. Bij ONS Sneek wordt het woord kampioen nog niet gebruikt. Mijn spelers willen wel heel graag met het kampioenschap aan de haal gaan. Ze willen dat doen middels goed voetbal. Het weekje rust heeft mijn spelers goed gedaan. Er is goed en energiek getraind. Ik verwacht dat Gorecht volop strijd zal leveren. De ploeg is fysiek sterk en de duelkracht mag er ook zijn. Ik hoop dat het grasveld van Gorecht wel effen is.’’ Op de vraag van uw scribent of onze trainer Arnoud Koster iets heeft meegekregen van het gedrag van enkele spelers van Pelikaan S tegen ONS Sneek dat heeft geleid tot het direct opstappen van trainer Jan Kloetstra en zijn assistent Bert Mooibroek was het antwoord: ,, Dat heb ik wel degelijk. Triest dat het is gebeurd. Ik heb er nog even over gesproken met Jan Kloetstra.’’

SiVi

 

Delen