Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Hoogezand – ONS Sneek

Bijna veilig Hoogezand mist tegen ONS Sneek spits Heine Uuldriks

Clubtopscorer en routinier breekt middenhandsbeentje  tijdens training

Interim trainer Bart van Veen: ,,We zullen moeten knokken voor een goed resultaat’’

Volop titelkandidaat

ONS Sneek slaagde er afgelopen zaterdag in met 1-2 te winnen van het lastige Gorecht op sportpark De Koepel in Haren bij Groningen. Gemakkelijk ging het niet. Na een 0-0 ruststand kwam Gorecht, dat strijdt om de nacompetitie te ontlopen, op een 1-0 voorsprong na bijna een uur spelen. Heel vlot herstelde ONS Sneek zich van de achterstand. Nordin Tahboun tekende voor de 1-1. Wie anders dan onze spits Ewart Ottema scoorde in de slotfase de luid bejubelde winnende treffer: 1-2. Daarmee bleef ONS Sneek volop titelkandidaat in de eerste klasse F noord zaterdag. Met nog maar twee wedstrijden voor de boeg  is de spanning bovenaan nog meer toegenomen.

Tegen de verhouding in

Aan kop gaat nu Broekster Boys met 45 punten uit 23 wedstrijden. De ploeg van trainer Patrick Zwart won tegen de verhouding in met 0-2 in het Drachtster Bos van Drachtster Boys. Dan volgen liefst drie clubs met 43 punten uit 22 duels. Dat zijn ONS Sneek, het afgelopen zaterdag niet spelende Oranje Nassau Groningen en het Leeuwarder Blauw Wit’34. Van dit trio heeft ONS Sneek het beste doelsaldo (plus 31). Dan volgen Oranje Nassau Groningen (plus 27) en Blauw Wit’34 (plus 17). Koploper Broekster Boys heeft een doelsaldo van plus 22. Blauw Wit’34 speelde met 1-1 gelijk uit tegen Pelikaan S. De club uit Oostwold (gemeente Leek) stond heel lang bovenaan maar is inmiddels afgezakt naar de vijfde plaats. Pelikaan S heeft 42 punten uit 22 ontmoetingen met een doelsaldo van plus 15.

Niet voor de poes

Voor zaterdag luidt het programma in de eerste klasse F noord zaterdag: Blauw Wit’34-Gorecht, PKC’83-Pelikaan S, Oranje Nassau Groningen-Winsum, Leeuwarder Zwaluwen-FVC, Hoogezand-ONS Sneek en ’t Fean’58-Drachtster Boys. Blauw Wit’34 moet op het eigen sportpark Wiarda kunnen winnen van Gorecht. Pelikaan S heeft het veel moeilijker want PKC’83 uit Groningen is op eigen veld bijna niet te verslaan. Oranje Nassau Groningen ontvangt Winsum dat niet voor de poes is. Winsum heeft namelijk ook nog eens de beste papieren op het veroveren van de tweede periodetitel. ONS Sneek is niet direct klaar met Hoogezand dat nog niet helemaal veilig is. Broekster Boys komt morgen niet in actie. Op de laatste speeldag speelt Broekster Boys uit tegen Winsum van trainer Fred de Boer. Reden voor Patrick Zwart om morgen het duel Oranje Nassau Groningen-Winsum te bezoeken. Op de laatste speeldag speelt ONS Sneek thuis tegen Blauw Wit’34 en Pelikaan S thuis tegen Oranje Nassau Groningen.

Zuur verlies

Op de website van Gorecht luidt de kop boven het wedstrijdverslag: Zuur verlies voor Gorecht tegen ONS Sneek 1-2.  In de eerste alinea staat te lezen: Het Dagblad van het Noorden (Groningen) vermeldde dat ONS Sneek moeite heeft met wedstrijden op echt gras en met ploegen die vanuit de verdediging spelen. Dat bleek ook vandaag weer. De tactische opstelling van Gorecht pakte goed uit en een strijdend Gorecht gaf goed partij. Zelfs zodanig dat een gelijkspel een meer dan verdiende uitslag was geweest. De eerste helft begon met een enorm offensief van ONS Sneek. Al in de eerste minuten moest onze keeper Willem Bouwkamp redding brengen en stond de paal een treffer van ONS Sneek in de weg. Na een kwartier kwam de wedstrijd in iets rustiger vaarwater en was de eerste corner voor Gorecht een feit. Uit de corner gaf Sam Niewold de bal hard voor maar de bal werd net niet geraakt.

Fel uit de kleedkamer

Het wedstrijdverslag vervolgt met: Enkele minuten later kon Tom Traas een schot lossen op de keeper van ONS Sneek maar die keerde de inzet. De grootste kans in de eerste helft was voor Sam Niewold die alleen op de keeper van de gasten af ging. Sam Niewold besloot de bal terug te leggen naar Mark Haverkamp maar de pass was niet nauwkeurig genoeg waardoor Mark met moeite bij de bal kon en daardoor naast schoot. ONS Sneek kwam na de rust fel uit de kleedkamer. Zo moest Robbert Oosterhuis redding brengen door de bal van de lijn te koppen. Gaandeweg voetbalde Gorecht zich onder de druk van ONS Sneek uit. Mark Haverkamp probeerde het in de 55ste minuut  met een verre lob over de ver voor zijn doel staande ONS Sneek keeper heen maar de bal ging naast.

Verre ingooi

Enkele minuten later was het wel raak voor Gorecht. Uit een verre ingooi van Thijs Hekman werd de bal teruggelegd op Sam Niewold en die schoot vervolgens de bal hard in het doel van ONS Sneek: 1-0. De voorsprong van Gorecht was echter maar van korte duur. Twee minuten later maakte Nordin Tahboun voor ONS Sneek de 1-1. Een lob van 25 meter van Michel Koopman had een beter lot verdiend dan over te gaan. De bal ging net naast. Intussen had onze keeper Willem Bouwkamp weer enkele knappe reddingen op inzetten van ONS Sneek. Tien minuten voor tijd had Gorecht op een 2-1 voorsprong moeten komen. De bal ging van Bob Poorta via Sam Niewold naar Hein van Marrum die volledig vrij voor de keeper van ONS Sneek stond. De bal ging echter over. In dezelfde minuut wist ONS Sneek wel te scoren: 1-2. In de laatste minuten van de wedstrijd kreeg Gorecht nog twee grote kansen. Rein Werumeus Buning kopte  net over en de tweede koppoging uit een verre ingooi van Thijs Hekman werd door de doelman van ONS Sneek verijdeld. Na het eindsignaal overheerste bij Gorecht het gevoel dat er meer had ingezeten dan een 1-2 nederlaag.

Zo goed als veilig

Thuis kwam ONS Sneek niet verder dan 1-1 tegen Hoogezand. De gastheren gaven de wedstrijd toen in de tweede helft uit handen. ONS Sneek krijgt zaterdagmiddag te maken met een Hoogezand dat de laatste drie wedstrijden wist te winnen. De ploeg van interim trainer Bart van Veen is nu zo goed als zeker van weer een seizoen als eersteklasser. Na de 2-1 overwinningen tegen respectievelijk ’t Fean’58 en Gorecht werd afgelopen zaterdag thuis Leeuwarder Zwaluwen met 3-2 verslagen. Hoogezand bezet nu de achtste plaats op de ranglijst met 27 punten uit 22 wedstrijden. Nog één punt pakken uit twee wedstrijden en de rood-zwarten zijn binnen. Wie er met FVC degradeert staat nog niet vast. Door zaterdag j.l. met 2-3 te winnen bij FVC heeft debutant ’t Fean’58 uit Surhuisterveen nog uitzicht op het spelen van nacompetitievoetbal om zich alsnog te handhaven in de eerste klasse F noord zaterdag. ’t Fean’58 heeft twintig punten uit 23 wedstrijden. Leeuwarder Zwaluwen heeft ook twintig punten maar een wedstrijd minder gespeeld. Gorecht en Drachtster Boys moeten op dit moment uitmaken wie de veilige negende plaats binnenharkt.

Een gruwel

Hoogezand pakt weer drie punten staat boven het wedstrijdverslag van Hoogezand-Leeuwarder Zwaluwen (3-2). Deze wedstrijd was het veel besproken onderwerp de afgelopen week in de kantine van Hoogezand. Immers voor beide ploegen stond er veel op het spel. Hier het wedstrijdverslag van Hoogezand-Leeuwarder Zwaluwen. De wedstrijd die om 14.30 uur begon stond onder leiding van scheidsrechter Bas Nigro. Met als grensrechters Melvin Schuurman en Marvin Brink. Hoogezand en Leeuwarder Zwaluwen hebben beide het devies winnen meegekregen. Dan is directe degradatie in elk geval afgewend. Maar dan is er nog die vermaledijde nacompetitie. Een gruwel in optima forma. Er spelen acht clubs in de nacompetitie. Alleen de winnaar van de nacompetitie handhaaft zich in de eerste klasse F noord zaterdag. Iedereen binnen beide teams snakte naar een overwinning.

Gedreven start

Hoogezand startte gedreven tegen Leeuwarder Zwaluwen. Dit betekende in de negentiende minuut een 1-0 voorsprong. De doelpuntenmaker? Uiteraard clubtopscorer Heine Uuldriks. Beide teams kregen nog enkele kansen. In de 23ste minuut  maakte Rick van Loon gelijk na onoplettendheid in de verdediging van Hoogezand: 1-1. Wyatt van Engel die de laatste weken opvallend goed speelt was dan ook degene die in de 35ste minuut Hoogezand weer op voorsprong zette. Evenals bij het eerste doelpunt van Leeuwarder Zwaluwen was het wederom  Hoogezand dat gemakkelijk een tegentreffer toestond. Ruben Eijzenga was de speler die de 2-2 in het doel schoot in minuut 44. Verdediger Julian Fluks van Hoogezand liet de supporters vlak voor de rust juichen. Hoogezand kon de kleedkamer opzoeken met een 3-2 voorsprong. Alhoewel velen dachten aan een handsbal. Scheidsrechter Bas Nigro wees echter gedecideerd naar het midden. Dus een doelpunt.

Blije gezichten

In de tweede helft probeerde Leeuwarder Zwaluwen het nog wel maar gescoord werd er niet meer. Blije gezichten aan de kant van Hoogezand. Door de overwinning tegen Leeuwarder Zwaluwen is de club van sportpark De Kalkwijck zo goed als zeker ook komend seizoen te bewonderen in de eerste klas. Interim trainer Bart van Veen heeft de ploeg weer aan het voetballen gekregen. Zeker een prestatie waard. Zaterdag a.s. is ons eerste elftal weer  thuis te bewonderen. Dan wacht wel een geduchte tegenstander namelijk ONS Sneek. De competitie wordt afgesloten in Leeuwarden tegen het reeds gedegradeerde FVC. Nogmaals meer dan tevredenheid in onze kantine na de winst op Leeuwarder Zwaluwen.

Prognoses

Uiteraard volgen hier weer de prognoses op voetbal noord wat de wedstrijden in de eerste klasse F noord zaterdag betreffen. Die prognoses zijn: Blauw Wit’34-Gorecht 2-0, Leeuwarder Zwaluwen-FVC 3-0, ‘t Fean’58-Drachtster Boys 1-1, Oranje Nassau Groningen-Winsum 2-1, PKC’83-Pelikaan S 2-1 en Hoogezand-ONS Sneek 1-2.

Bart van Veen

In februari j.l. nam Hoogezand afscheid van trainer Germain Beck. Volgens de spelersraad en een deel van de technische staf van Hoogezand  was er geen werkbare situatie meer en ook was er geen vertrouwen meer in Germain Beck als hoofdtrainer. Met Bart van Veen als interim trainer heeft het bestuur van Hoogezand een echte clubman in huis gehaald. Bart van Veen speelde al op zijn zeventiende in het eerste elftal van Hoogezand. Dat deed hij zestien seizoenen lang. Meestal als libero. Ook was hij enkele jaren aanvoerder van Hoogezand. Met Hoogezand kwam de interim trainer uit in de eerste- en tweede klasse zondag. Bart van Veen was als trainer onder meer actief  bij Be Quick 1887, GRC, Oranje Nassau Groningen en SV Marum. Hij was ook enkele seizoenen jeugdbestuurslid bij Hoogezand. Voor het seizoen 2023-2024 is Sven de Haan, nu nog trainer bij FC Emmen Onder 21, aangesteld als hoofdtrainer bij Hoogezand.

Sven de Haan

Als trainer heeft Sven de Haan de afgelopen jaren ervaring opgedaan bij verschillende verenigingen waaronder vv Haren, SV Lycurgus, Oranje Nassau Groningen en Helpman. Sven de Haan staat voor structuur, intensiteit, creativiteit in trainingen/oefenstof, samenwerking, wil verzorgd voetbal spelen en de toeschouwers vermaken. Hoogezand is met Sven de Haan een eenjarig contract aangegaan met optie tot verlenging. Hij past bij de ambities van Hoogezand dat blij is met zijn komst. De presentatie van Sven de Haan vond plaats op de nieuwjaarsreceptie van Hoogezand dat uitkijkt naar de samenwerking met hem.

Selectie Hoogezand

De selectie van Hoogezand voor de wedstrijd tegen ONS Sneek bestaat uit: Tobias van den Berg, Mart Bloeming, Aidan Bulder, Wyatt van Engel, Julian Fluks, Robert Hamming, Robin Landman, Kasper Oldenburger, Navid Poyan, Jamerson Sambre, Arnold Slagter, Justin Slor, Peter van Son, Sebastiaan Wollinga, Joran van Swol en keeper Rick Jungman.

Operatie

Clubtopscorer, spits en routinier Heine Uuldriks (33) ontbreekt bij Hoogezand tegen ONS Sneek.  Dat scheelt een slok op een borrel. Hij liep deze week tijdens de training een gebroken middenhandsbeentje op. Dat staat voor een breuk midden in de hand. Tijdens een training gleed hij weg op het kunstgras en kwam ongelukkig terecht op een hand. Maandag a.s. wordt hij geopereerd. De oud speler van Harkemase Boys gaat  zeker nog een seizoen door. ,,Zo lang ik plezier beleef aan het spelletje  ga ik door. Onze interim trainer Bart van Veen heeft het voor elkaar gekregen dat alle koppen bij Hoogezand weer de goede kant op staan. Hij is een trainer met een andere benadering dan Germain Beck. Bart van Veen doet heel gewoon. Wat ik verwacht van de wedstrijd tegen ONS Sneek?  De ploeg uit Sneek heeft veel kwaliteit. Toch kunnen we echt wel winnen van de titelkandidaat. Hoogezand heeft nog één punt nodig, ONS Sneek moet winnen om de titelkansen te behouden.’’

Niet relevant

Interim trainer Bart van Veen van Hoogezand wilde niet te veel uitwijden over wat hij heeft veranderd. ‘’Dat vind ik niet relevant. Het belangrijkste is dat de spelers weer tot rust zijn gekomen. We hebben nu drie overwinningen op rij behaald. Hoogezand is weer een collectief geworden. We zijn ook beter gaan voetballen. ONS Sneek heeft de betere ploeg. Hoogezand speelt op echt gras. Daar houdt onze tegenstander van dit weekend niet zo van. We hebben nog één punt nodig. We zullen dan ook knokken voor een goed resultaat.’’

Ontbijt geregeld

Ons eerste elftal trainde op de morgen van Hemelvaartsdag van half tien tot elf uur op het hoofdveld van het Zuidersportpark. Ook een ontbijt was geregeld. Er werd met elf tegen elf een wedstrijd gespeeld. De A-selectie was aangevuld met drie spelers uit ONS Sneek Onder 23 en twee junioren uit ONS Sneek Onder 18. Onze trainer Arnoud Koster hierover: ,,De aangevulde spelers lieten een heel goede indruk achter. ONS Sneek zit goed wat het aantal talenvolle spelers betreft. Het is zaterdag onze laatste uitwedstrijd. Daar wordt een feestelijk tintje aan gegeven. Er rijdt een spelersbus naar Hoogezand waarin niet alleen de spelers en de begeleiding maar ook vriendinnen of ouders van de spelers plaats kunnen nemen.’’

Basisopstelling ongewijzigd

Iedereen is fit bij ONS Sneek. Vandaar dat de basisopstelling gelijk is aan die van afgelopen zaterdag tegen Gorecht. Onze trainer Arnoud Koster vertelde dat Justin van der Dam, de trainer van ONS Sneek Onder 23, komend seizoen bij hem stage loopt. Justin wil zich verder bekwamen in het trainersvak. Er werd met Arnoud Koster nog even teruggeblikt op de met 1-2 gewonnen wedstrijd in Haren tegen Gorecht. ,,De wedstrijd uit tegen Gorecht ging gelijk op. Het duel kon beide kanten op. Gorecht was ongelukkig in de afwerking en het geluk lachte ONS Sneek een beetje toe.’’

Heel bijzonder

Om in de race te blijven voor het kampioenschap in de eerste klasse F noord zaterdag zal er gewonnen moeten worden in en tegen Hoogezand. Onze trainer verwacht opnieuw een lastige wedstrijd. Arnoud Koster: ,,De thuisclub heeft nog een punt nodig om eersteklasser te blijven. Dat er nog vijf ploegen strijden om de titel vind ik heel bijzonder. Wie heeft dit kunnen bedenken. ONS Sneek zal aan de bak moeten tegen Hoogezand. Direct er opklappen. Ik heb veel vertrouwen in mijn ploeg zaterdag in en tegen Hoogezand.’’ De wedstrijd begint om 14.30 uur. Nick Alberts uit het Drentse Annen is de scheidsrechter van dienst.

Sivi (deze week 87 jaar geworden!, red.)

Delen