Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Jubbega – ONS Sneek

Jubbega – ONS Sneek wordt zaterdagavond op goed  grasveld gespeeld

Ex ONS Sneek speler Mark Westra: Ik verwacht mooie en lastige wedstrijd

Verder zei hij: Jubbega scoort moeilijk

Ex ONS Sneek speler Stefan Westra, broer van Mark: Ik hoop op een mooi potje

Hij zei verder: ONS Sneek heeft het goed voor elkaar

Timo Verweij via ONS Sneek en SJC uit Noordwijk naar Jubbega

Jubbega trainer Joop Gall: We kunnen het ONS Sneek erg moeilijk maken

Hij zei verder: Als underdog een punt pakken tegen ONS Sneek

Door blessures geteisterd Jubbega moet passie tonen en strijdbaar zijn tegen ONS Sneek

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek: Jubbega heeft in alle linies individuele kwaliteit

Hij zei ook: ONS Sneek moet winnen om eerste periode te pakken

Sneeuw

ONS Sneek kwam afgelopen zaterdag niet in actie in de eerste klasse I noord zaterdag. De thuiswedstrijd tegen Broekster Boys werd afgelast. Er lag te veel sneeuw op het Zuidersportpark. De competitiewedstrijd ONS Sneek-Broekster Boys zal worden ingehaald op zaterdag 17 februari a.s. De bekerwedstrijd in Damwoude tussen beide ploegen is verschoven naar zaterdag 24 februari a.s. ONS Sneek oefende afgelopen zaterdag in Akkrum tegen zaterdag tweedeklasser VVI uit Idskenhuizen.  ONS Sneek was een maat te groot voor VVI. De eindstand was 6-0 voor ONS Sneek. Naast ONS Sneek-Broekster Boys werd ook de wedstrijd FC Burgum-Drachtster Boys afgelast.

Weinig moeite

Drie concurrenten van ONS Sneek in de strijd om het fel begeerde kampioenschap moesten zaterdag j.l. wel aan de bak. D’Olde Veste’54, Flevo Boys en KHC wonnen alle drie. De ploeg uit Steenwijk had thuis weinig moeite met Jubbega, het werd 4-0 voor d’Olde Veste’54. Onze stadgenoot LSC 1890 was in Emmeloord kansloos tegen Flevo Boys, dat eveneens met 4-0 aan het langste eind trok. KHC uit Kampen had het thuis tegen Alcides niet gemakkelijk getuige de 2-1 zege. In Leeuwarden ontving Blauw Wit’34 het  Kamper Go Ahead. De Friese hoofdstedelingen wonnen met 4-2 en haalden daarmee drie heel belangrijke punten binnen.

ONS Sneek op derde plaats

Door het niet spelen van ONS Sneek klom d’Olde Veste’54 naar de eerste plaats in de eerste klasse I noord zaterdag. De Steenwijkers leiden met 26 punten uit elf wedstrijden. Ook Flevo Boys ging over ONS Sneek heen. De ploeg van trainer Arjen Postma uit Sint Nicolaasga is  tweede met 25 punten uit twaalf ontmoetingen. Derde is nu ONS Sneek met 24 uit tien. Vierde is KHC met 21 uit tien. Zaterdag is Jubbega voor eigen publiek de tegenstander van ONS Sneek. De wedstrijd in Jubbega begint om 18.00 uur. Jubbega staat op de achtste plaats met veertien punten uit elf duels. In elf wedstrijden scoorde Jubbega maar elf keer. De formatie van trainer Joop Gall kreeg negentien goals tegen. Dat betekent een doelsaldo van min zes. ONS Sneek daarentegen heeft een doelsaldo van plus 29 (37 voor en acht tegen).

Vijf wedstrijden verloren

Jubbega won tot nu toe vier wedstrijden, speelde twee keer gelijk en verloor vijf keer. Gewonnen werd thuis van SV Marum met 2-1, uit tegen LSC 1890 met 0-1, in Leeuwarden knap met 0-1 van Blauw Wit’34 en thuis met 3-0 van Alcides. Gelijk werd gespeeld thuis tegen Drachtster Boys (1-1) en uit eveneens met 1-1 tegen FC Burgum. Van vijf clubs werd verloren. Thuis met 1-2 van KHC, bij Flevo Boys met 3-0, van Go Ahead Kampen uit met 4-3, in Damwoude tegen Broekster Boys met 3-0 en afgelopen zaterdag in Steenwijk met 4-0 van d’Olde Veste’54.

Stoïcijns

Boven het wedstrijdverslag van Olde Veste-Jubbega in het dagblad de Stentor stond de volgende kop: Aasgieren liggen op de loer, maar d’Olde Veste’54 blijft stoïcijns. De Steenwijker Courant had het over vier fantastische goals tegen Jubbega. Om het gehele wedstrijdverslag te lezen in beide kranten moet je een abonnement hebben. Dat heeft uw voorbeschouwer niet. Boven het wedstrijdverslag op de website van d’Olde Veste’54 stond de volgende niets zeggende kop: Olde Veste speelt thuiswedstrijd tegen Jubbega en wint. De tekst van het wedstrijdverslag was duidelijker. De eerste alina begon met: Het was nog even twijfel van de week of de wedstrijd wel door kon gaan in verband met de vorst en de sneeuwval. Maar doordat de temperatuur boven het vriespunt was gekomen lag het kunstgrasveld er zaterdagmorgen behoorlijk goed bij, al was de ondergrond hier en daar nog vrij hard.

Fysieke kracht

Het wedstrijdverslag op de eigen website ging verder met: Het was duidelijk wat Olde Veste wilde, de ingeslagen weg van voor de winterstop voortzetten. Jubbega probeerde door veel fysieke kracht Olde Veste te imponeren en kwam daardoor diverse keren in het zestien meter gebied van Olde Veste. Jubbega testte dan ook de kwaliteiten van doelman Tom Holleboom van Olde Veste.  Uit een vrije trap scoorde Jeffrey Dijkstra voor de thuisclub de 1-0. Olde Veste kreeg hierna meer ruimte op het middenveld. Het was Jason Huisman, die voor 2-0 zorgde. Via een schot van afstand schoot hij de bal in de kruising. In de 41ste minuut gaf Jeffrey Dijkstra na een goed lopende aanval van Olde Veste een assist op maat aan Juules Kwant, die de 3-0 binnen tikte.

Lob

Nog geen twee minuten later was Jeffrey Dijkstra weer trefzeker. Via een lob over de keeper van Jubbega heen scoorde hij fraai de 4-0. Dat was ook de ruststand en tevens eindstand. Na de pauze probeerde Jubbega met spaarzame uitvallen het Olde Veste nog moeilijk te maken. Het vizier bij Jubbega stond evenwel niet op scherp. Olde Veste vond het wel goed en speelde gecontroleerd de wedstrijd uit. Door deze overwinning neemt Olde Veste de koppositie over van ONS Sneek, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Om de druk op ONS Sneek te houden, is zaterdag winst in Meppel tegen Alcides een must.

Mix

Heeft Volendam zijn drie J’s, ook d’Olde Veste’54 heeft met Jeffrey Dijkstra, Jason Huisman en Juules Kwant zijn drie J’s. Afgelopen dinsdagavond oefende d’Olde Veste’54 ook al tegen VVI. Met een mix van eerste elftalspelers, spelers van het tweede elftal en met jongens uit het jeugdelftal van Onder 19 werd het 2-0 voor de naaste concurrent van ONS Sneek. De doelpunten van d’Olde Veste’54 werden gemaakt door Tom Kisjes en Robin de Ridder.

Timo Verweij

Jubbega heeft een elftal  met vier spelers met een verleden bij ONS Sneek. De broers Westra, Mark en Stefan, speelden het afgelopen seizoen nog voor ONS Sneek. Keeper Ruben Stuiver was het afgelopen seizoen tweede keeper bij ONS Sneek achter Tristan Boersma. Jubbega’s jongste aanwinst Timo Verweij is een 22-jarige verdediger, die ook bij ONS Sneek heeft gevoetbald. Timo Verweij trainde donderdag voor een week voor het eerst mee met Jubbega. Na ONS Sneek was hij in Noordwijk actief bij SJC in de vierde divisie A. Trainer Marcel IJzendoorn van SJC over het vertrek van Timo Verweij: Timo gaat vader worden. Hij wil graag dat de kleine opgroeit in de nabijheid van zijn familie. Hij heeft zijn woning en baan opgezegd en een huis gekocht in Dokkum. Verweij was bezig aan zijn derde seizoen bij SJC. Hij had eigenlijk eind vorig seizoen al zijn vertrek bij SJC aangekondigd. Zijn ambitie om een stap hogerop en het liefst naar het buitenland te gaan bleef uit. De linkspoot sloot weer aan bij SJC waar hij in het laatste duel voor de winterstop als rechtsachter opereerde. De 22-jarige verdediger kwam in de zomer van 2021 over van ONS Sneek. De voormalige jeugdspeler van SC Cambuur verhuisde van Friesland naar het westen voor zijn studie.

Klasse apart

In de Leeuwarder Corurant van vrijdag 19 januari j.l. stond een artikel van Gurbe van der Woude over Jubbega met als kop: Jubbega moet alle zeilen bijzetten voor handhaving. In de eerste alinea staat te lezen: De Jubbegaasters krijgen het bij de herstart van de competitie in de eerste klasse I noord zaterdag meteen voor de kiezen. De rood-witten spelen achtereenvolgens tegen d’Olde Veste’54, ONS Sneek, KHC en Flevo Boys. Koploper ONS Sneek en d’Olde Veste’54 zijn een klasse apart, aldus Jubbega coach en trainer Joop Gall. ,,Daar kunnen wij als Jubbega niet aan tippen’’.

Doodzonde

De doelstelling van Jubbega is de vijfde plaats in de eerste klasse I noord zaterdag, maar bij het ingaan van de winterstop stond de ploeg van Joop Gall zevende. De realiteit is bovendien dat eerder naar onderen moet worden gekeken dan dat de blik naar boven kan worden gericht. En dat terwijl Jubbega een prima voorbereiding draaide en in de KNVB beker in een waar spektakelstuk bijna derde divisionist UNA uitschakelde. De zevende plek valt enigszins tegen maar trainer Joop Gall kent de oorzaken. Die raakte als gevolg van blessures al snel drie belangrijke krachten kwijt, te weten centrale verdediger Mark Huizinga, middenvelder Ivar Span en aanvaller Xander Houtkoop. Huizinga en Houtkoop hebben inmiddels aangegeven met voetbal te stoppen. Ivar Span is herstellende van een kruisbandblessure en komt dit seizoen niet meer in actie. Doodzonde vindt trainer Joop Gall.

Geblesseerden

Naast het verlies bij Jubbega van Mark Huizinga, Xander Houtkoop en Ivar Span kan trainer Joop Gall tegen ONS Sneek ook niet beschikken over Daryl de Vries en Mark Visser. Beiden zijn geblesseerd. Verder moet worden afgewacht of nieuweling Timo Verweij speelgerechtigd is tegen ONS Sneek. De volgende spelers, met tussenhaakjes de rugnummers, zijn wel beschikbaar: Keeper Ruben Stuiver (1), Jetze Tuithof (2), Henrico Drost (3), Sonson Lyclama (4), Siebrand Lootsma (6), Stefan Westra (8), Geertjan Liewes (9), Nick Kuiper (10), Sietse Yde Gielstra (12), Mark Westra (14), Koen Steg (16), Brent Wijbenga (17), Jacco Kuiper (19), Kevin v.d. Belt (20) en Jorn Popkema (20).

Henrico Drost

De meest bekende speler bij Jubbega is de 37-jarige Henrico Drost die ondermeer betaald voetbal heeft gespeeld bij SC Heerenveen. Henrico Drost  is volgens trainer Joop Gall met al zijn ervaring van onschatbare waarde voor Jubbega. Henrico Drost dient als klankbord en zet in het veld de lijnen uit. Joop Gall: Als je kijkt naar zijn positiespel, aannames en voortzetting, man hij is nog zo goed. Ik bespreek veel met Henrico. Ik zou wel gek zijn als ik geen gebruik maak van zijn ervaring. Bovendien is Henrico een fijne jongen in de ploeg. Hij heeft humor en is positief.

Meedogenloosheid

In het verhaal in de LC zegt Jubbega trainer Joop Gall verder dat hij verwacht dat Jubbega zich gaat handhaven als eersteklasser. Om dat te bereiken moet Jubbega zich volgens de trainer in aanvallend opzicht wel verbeteren. ,,In de eindfase  gaat het te vaak fout. De voorzetten zijn veelal slordig en de mooiste kansen blijven onbenut’’. Joop Gall mist bij zijn spelers meedogenloosheid. ,,De absolute wil om de bal tegen het net te rammen’’. Ook Henrico Drost wijst in de LC op de falende afwerking. ,,We hadden zes, zeven punten meer moeten hebben. We geven ook de doelpunten te gemakkelijk weg. Jubbega moet beter verdedigen. Daar heb ik ook een rol in’’. Op papier is ONS Sneek in Jubbega de favoriet. Dat is zeker nog geen garantie voor een overwinning. Daar staat tegenover dat ook Jubbega weet dat ONS Sneek verzorgd voetbal speelt en dat de spelers van de club uit Sneek balvaardig en technisch zijn. Met slechte grasvelden had ONS Sneek het afgelopen seizoen heel veel moeite. Uit welingelichte bronnen is vernomen dat Jubbega over een goed  grasveld beschikt.

Prognoses

Nieuwsgierig naar de prognoses van Voetbal Noord voor de wedstrijden van morgen in de eerste klasse I noord zaterdag?  Hier volgen ze: Drachtster Boys-Blauw Wit’34 1-1, Broekster Boys-FC Burgum 2-0, Jubbega-ONS Sneek 1-3, Alcides-d’Olde Veste’54 1-4, LSC 1890-KHC 1-2 en Go Ahead Kampen-SV Marum 3-1.

Lastige wedstrijd

Wat verwacht Mark Westra, van ONS Sneek overgestapt naar Jubbega, van de thuiswedstrijd tegen zijn oude club? ,,Ik verwacht een mooie maar lastige wedstrijd. Ik heb ONS Sneek al in actie gezien. Het is een goede ploeg met veel voetballend vermogen. ONS Sneek voetbalt op een manier waar een idee achter zit. Jammer dat Jubbega niet meer kan beschikken over Houtkoop, Huizinga en Span. Alle drie zijn het spelers die we wel kunnen gebruiken. Jubbega heeft veel kansen nodig om te scoren. Scoren is heel lastig voor Jubbega. Of ONS Sneek titelkandidaat is? Dat is ONS Sneek beslist. Het afgelopen seizoen, toen ik nog bij ONS Sneek voetbalde, ging het te vaak mis op slechte grasvelden maar misschien was er  toen ook sprake van onderschatting van bepaalde clubs’’.

Gemakkelijk en veel

Zijn broer Stefan hoopt op een mooi potje tegen ONS Sneek. ,,Ik heb ONS Sneek in actie gezien in onze eerste klasse. Ik vind dat ONS Sneek het voetballend goed voor elkaar heeft. ONS Sneek voetbalt niet alleen goed maar scoort ook gemakkelijk en veel. De ploeg heeft genoeg goede spelers in de gelederen. Op papier is het voor Jubbega een moeilijke wedstrijd. Ik denk dat de strijd om het kampioenschap gaat tussen ONS Sneek, d’Olde Veste’54 en Flevo Boys. Uit tegen d’Olde Veste’54 begon Jubbega goed maar door twee schoten van 25 meter kwamen we met 2-0 achter’’.

Underdog

Trainer Joop Gall, die na het lopende seizoen vertrekt bij Jubbega, verwacht dat het voor zijn ploeg pittig wordt tegen ONS Sneek. ,,Onze gasten uit Sneek behoren met d’Olde Veste’54 tot de kampioenscategorie in onze eerste klasse, ONS Sneek en d’Olde Veste’54 gaan uitmaken wie er kampioen wordt. Flevo Boys zie ik als derde eindigen. Ik denk dat Flevo Boys  een iets te jong elftal heeft voor de titel dit seizoen. Jubbega kan het ONS Sneek moeilijk maken. Als underdog een punt pakken tegen ONS Sneek zal mooi zijn. Jubbega zal tegen ONS Sneek  passie moeten tonen, strijdbaar en mentaal sterk moeten zijn. Jubbega heeft geen brede selectie maar alles wat we hebben doet mee tegen ONS Sneek’’.

Ziek geweest

Nigel Tyrone Hardenberg ontbreekt wegen liesklachten in de selectie van ONS Sneek. Stephen Adisi is weer terug van vakantie in Ghana. Geoffrey Eekhof is ziek geweest. Hij begint dan ook niet in de basis. Pieter Abe de Jong is de vervanger. Lars Wolke, Lars van der Brug en Jorn Dijkstra spelen deze zaterdag in ONS Sneek Onder 23. Jorn Dijkstra sluit wel aan bij de selectie van ONS Sneek als wisselspeler. Doelman Ruben Pijlman, Arjen Stremler, Welmer van der Heide en Lennard Feenstra zijn ook wisselspeler.

Periodetitel

Als trainer van ONS Sneek is het voor Arnoud Koster de eerste keer dat hij Jubbega als tegenstander ontmoet. Dat Ruben Stuiver, Mark Westra, Stefan Westra en Timo Verweij nu bij Jubbega spelen, geeft iets extra’s aan de ontmoeting. Arnoud Koster: ,,Het is  voor ONS Sneek weer de eerste competitiewedstrijd na de winterstop. Er staan grote belangen op het spel voor ONS Sneek dat moet winnen om de eerste periodetitel binnen te harken. We gaan in Jubbega vol voor de periode. Pakken we de eerste periode dan is dat een mooie beloning. ONS Sneek moet ook winnen  om de hoge positie op ranglijst te behouden. Jubbega  heeft in alle linies individueel goede spelers. Ruben Stuiver is een uitstekende keeper, routinier Henrico Drost een prima verdediger, Stefan Westra is sterk als controlerende middenvelder en Geertjan Liewes is een goede spits’’.

Jonge scheidsrechter

Scheidsrechter in Jubbega is Stan Endeman uit het dorp Luttenberg, dat tot de gemeente Raalte behoort. Stan Endeman is een veelbelovende jonge scheidsrechter die in december 2023 zijn debuut maakte in de landelijke vierde divisie. Hij is lid van de scheidsrechters vereniging Nijverdal. De assistenten van de KNVB in Jubbega zijn de heren H. van der Bij en L. van der Elst.

SiVi

Delen