Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Leeuwarder Zwaluwen – ONS Sneek

Na drie avonden bekervoetbal vizier weer gericht op competitie

Ook uit tegen Leeuwarder Zwaluwen wacht ONS Sneek moeilijk bespeelbaar veld

Trainer Arnoud Koster: ,,ONS Sneek krijgt het in Leeuwarden lastiger dan tegen Pelikaan S’’

Sterke tweede helft

De bijna afgelopen week stond drie avonden lang in het teken van bekerwedstrijden met als inzet het zich plaatsen voor de kwartfinales van het toernooi om de beker van het district noord van de KNVB. Afgelopen dinsdagavond stonden de volgende vier bekerduels op het programma: ONS Sneek-Pelikaan S, Zeerobben-SC Genemuiden, Gorecht-DZOH en Winsum-SVBO. ONS Sneek won op het eigen Zuidersportpark vooral door het spelen van een sterke tweede helft met 4-1 van Pelikaan S, de trotse koploper van de noordelijke zaterdag eerste klasse F. In de tweede helft konden we ONS Sneek niet meer bijbenen stond te lezen op de website van de club uit Oostwold gemeente Leek.

Stunten lukte niet

Het lukte zaterdag tweedeklasser Zeerobben uit Harlingen niet om op eigen veld te stunten tegen SC Genemuiden, dat uitkomt in de zaterdag vierde divisie B. Met 0-4 gingen de ouwe seunen (zoals Harlingers ook wel worden genoemd) ten onder. Gorecht won in Haren met 2-1 van DZOH uit Emmen. Bij Winsum-SVBO was de eindstand 2-2. Zodoende moesten strafschoppen de beslissing brengen. De zondag eersteklasser SVBO, vernoemd naar de woonwijk Barger-Oosterveld in Emmen, nam de penalty’s beter dan de ploeg van trainer Fred de Boer. ONS Sneek, SC Genemuiden, Gorecht en SVBO dus in de kwartfinales.

Weer tegen vierde divisionist

De bekerwedstrijden van woensdagavond j.l. waren Olde Veste’54-GRC in Steenwijk en Twedo-Blauw Wit’34 in Nieuw Amsterdam-Veenoord. De meeste belangstelling van de kant van ONS Sneek was gericht op de wedstrijd Olde Veste’54-GRC. De winnaar van deze wedstrijd werd immers de volgende opponent van de ploeg van trainer Arnoud Koster. Olde Veste’54 won met 2-0 van de zondag eersteklasser GRC uit de stad Groningen. ONS Sneek dus in de kwartfinale met alweer een vertegenwoordiger uit de zaterdag vierde divisie B als opponent. In de winterstop oefende ONS Sneek in Steenwijk tegen Olde Veste’54 met 3-3 als eindstand. Blauw Wit’ 34 schoot met scherp tegen de zondag derdeklasser Twedo. Het werd 2-8 voor de Leeuwarders. Blauw Wit’34 dus eveneens in de kwartfinales.

Programma kwartfinales

Afgelopen donderdagavond de laatste twee doordeweekse bekerwedstrijden. Hoogeveen zondag versloeg thuis met 3-2 na een 3-0 voorsprong competitiegenoot het stad Groninger Be Quick 1887. Zondag eersteklasser Jubbega won thuis met 3-1 van VKW uit Westerbork. Hoogeveen en Jubbega zijn daarmee de laatste twee kwartfinalisten. Het programma voor de kwartfinales ziet er als volgt uit: Gorecht-SC Genemuiden, ONS Sneek-Olde Veste’54, Blauw Wit’34-SVBO en Jubbega-Hoogeveen zondag. De vier wedstrijden zijn vooralsnog gepland op 10 april. Op de zaterdag voor Pasen (8 april) speelt ONS Sneek thuis voor de competitie de inhaalwedstrijd tegen ’t Fean’58. Op paasmaandag 10 april a.s. treft ONS Sneek dan thuis Olde Veste’54. Aanvang 15.00 uur.

Groot veldoverwicht

Zaterdag gaat voor ONS Sneek het vizier weer op scherp. Dan wordt op het sportpark Nijlân in de Friese hoofdstad gespeeld tegen Leeuwarder Zwaluwen. In Sneek werd het een gelijkspel (2-2). De kop boven het wedstrijdverslag op de website van ONS Sneek was toen: Sterker ONS Sneek vergeet zichzelf te belonen tegen Leeuwarder Zwaluwen. Het wedstrijdverslag ging verder met: Een groot veldoverwicht, twee doelpunten en drie keer een schot dat op de paal eindigde. Het was niet genoeg voor ONS Sneek om de drie punten in Sneek te houden. Opnieuw stelden de oranjehemden zeker niet teleur wat het veldspel betrof. Het omzetten van een groot veldoverwicht bleek na de vergelijkbare thuiswedstrijd tegen Broekster Boys tegen oude rivaal Leeuwarder Zwaluwen moeilijk. De return in Leeuwarden zal dan ook lastig genoeg worden voor ONS Sneek.

Gevaarlijkste pion

Evenals in Damwoude krijgt ONS Sneek ook in de Friese hoofdstad te maken met een moeilijk bespeelbaar veld. Dat ondervond recentelijk ook koploper Pelikaan S. De verrassende 1-0 nederlaag bij Leeuwarder Zwaluwen was vooral het gevolg van het slechte veld volgens Pelikaan S. ONS Sneek zal er opnieuw rekening mee moeten houden dat Leeuwarder Zwaluwen het spel niet maken en het balbezit aan de gasten overlaat. In het countervoetbal van de blauw-zwarten is Rick van Loon de gevaarlijkste pion. Wanneer ONS Sneek het verwachte veldoverwicht nu wel weet te bekronen is de kans op drie punten groot. ONS Sneek is gedeeld tweede met dertig punten uit vijftien wedstrijden. Leeuwarder Zwaluwen bezet de tiende plaats met zestien uit veertien. De ontmoeting in Leeuwarden begint om 15.00 uur.

Selectie Leeuwarder Zwaluwen

De selectie van Leeuwarder Zwaluwen ziet er als volgt uit: de keepers Bart Wielinga en Sybren Terlouw. De veldspelers zijn: Mylco Veenstra, Chris Rinsma, Thomas Adam, Steven Adisi, Nick Mosselman, Jeffrey Reitsma, Rick van Loon, Mick Reitsma, Ilias Bourakba, Ruben Eijzenga, Abbas Mampuya, Dennis Busstra, Stan Fortuin, Leon Wagenaar en Sil Postma. Trainer van Leeuwarder Zwaluwen is Hans de Jong uit De Knipe. Hij wordt geassisteerd door Lody Roembiak. Fabian van der Veen is de keeperstrainer. Anne Harm Nauta is de fysiotherapeut, Harry van Dijk de verzorger en Maus de Vries en Sytze Visser de teammanagers.

Eerste degradant

Interessant is het te weten welke gevolgen het zich terugtrekken van vv Groningen heeft gehad voor de overgebleven dertien clubs in de noordelijke eerste klasse F zaterdag. De KNVB laat hierover het volgende weten.  Alle uitslagen van de al gespeelde wedstrijden van vv Groningen komen te vervallen evenals alle vastgestelde wedstrijden in de rest van het seizoen 2022-2023. De vv Groningen wordt gezien als geëindigd op plek veertien van de competitie en wordt daardoor aangemerkt als de eerste degradant. De promotie/degradatieregeling blijft ongewijzigd. De onderste drie clubs (de plekken twaalf, dertien en veertien) degraderen rechtstreeks. De clubs op de plekken tien en elf krijgen een herkansing.

Perioden

De periodes gaan door het wegvallen van vv Groningen 1 van 8/9/9 wedstrijden per periode naar 12/12 wedstrijden per periode waardoor de tweede en de derde periode pas aan het einde van de competitie worden vergeven. Het verworven recht van Pelikaan S als winnaar van de eerste periode blijft ongewijzigd van kracht mede gezien het feit dat Pelikaan S ook winnaar is van de eerste periode in de nieuwe situatie. Doordat er nog geen beslissing was gevallen in de tweede periode (oude situatie) is daar geen verworden recht. Zoals hiervoor al gememoreerd worden  zowel de tweede als de derde periode pas aan het einde van het seizoen vergeven zoals reglementair is vastgelegd.

Hoogste in eindrangschikking

Beschreven is dat de winnaar van de tweede periode (nieuwe situatie) wordt bepaald uit een totaaltelling van de resultaten van speelronde dertien tot en met 24. Na afloop van de competitie wordt de derde periode toegekend aan het hoogste elftal in de eindrangschikking onder de klassenkampioen die nog geen periodewinnaar is of als zodanig is aangemerkt (vervanger). Let wel, de spelers van vv Groningen konden tot vrijdag 3 maart j.l. overschrijving aanvragen naar een nieuwe vereniging omdat ze geen speelmogelijkheden meer hebben bij de oude vereniging. Lopende tuchtzaken/schorsingen worden daarin wel meegenomen naar de nieuwe vereniging. Het kan dus zo zijn dat een speler van voorheen vv Groningen kan uitkomen bij een ander team uit deze competitie als hij daarvoor overschrijving heeft verkregen.

Broodnodige punten

Terug naar de wedstrijd van morgen. Op David Bergsma na is iedereen fit bij ONS Sneek. Wat verwacht onze trainer Arnoud Koster van de return in Leeuwarden tegen Leeuwarder Zwaluwen? ,,Ik verwacht een moeilijk duel uit tegen Leeuwarder Zwaluwen. We krijgen het lastiger dan dinsdagavond thuis voor de beker tegen Pelikaan S. Het veld in Leeuwarden is ook moeilijk bespeelbaar. Tegen ploegen die op de counter spelen heeft mijn ploeg het altijd zwaar. Bovendien heeft Leeuwarden de punten ook nog eens broodnodig.’’

SiVi

Delen