Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing LSC 1890 – ONS Sneek

LSC 1890 en ONS Sneek zaterdagavond voor eerste keer in competitieverband tegen elkaar

Blauwhemden behalen uit laatste twee wedstrijden vier punten

Trainer Marcel Valk van LSC 1890: ,,ONS Sneek heeft echt goed team’’

Verder zei hij: ,,ONS Sneek is veel meer een team dan afgelopen seizoen’’

,,Wedstrijd tegen ONS Sneek mooie test voor waar we staan als LSC 1890’’

,,Spelen tegen ploegen uit linker rijtje wordt lastig verhaal’’

ONS Sneek aanvoerder Joran Swart speelt, Nordin Tahboun na winterstop inzetbaar

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek: ,,Alert zijn op onverwachte dingen’’

LSC 1890 trainde donderdagavond niet, ONS Sneek wel (in Lemmer)

ONS Sneek speelt in derde bekerronde district noord in Oude Pekela tegen Noordster

Geen misstap

Afgelopen zaterdag had ONS Sneek geen competitie verplichtingen. Het oneven aantal van dertien clubs in de eerste klasse I noord zaterdag maakt dat iedere competitie zaterdag een club werkeloos kan toezien. ONS Sneek was deze keer aan de beurt. Met als gevolg dat de ploeg van trainer Arnoud Koster de eerste plaats kwijt kon raken. Dat gebeurde dan ook. De naaste concurrenten bezondigden zich niet aan een misstap. D’Olde Veste’54 won met 4-3 van Go Ahead Kampen. Flevo Boys versloeg met liefst 6-1 het danig tegenvallende Blauw Wit’34 en KHC bleef met 2-1 de baas over SV Marum. Outsider Broekster Boys herstelde zich van de nederlaag in Meppel tegen Alcides door in Damwoude met 3-0 te winnen van Jubbega, dat moest aantreden zonder de geblesseerde oud-ONS Sneek speler Mark Westra. Drachtster Boys werd drie kostbare punten rijker middels een 2-1 victorie tegen Alcides. Het Friese treffen FC Burgum – LSC 1890 eindigde onbeslist: 1-1.

Nieuwe koploper

Door zelf niet in actie te komen passeerden d’Olde Veste’54 en Flevo Boys de formatie van  trainer Arnoud Koster. De ploeg uit Steenwijk werd de nieuwe koploper met twintig punten uit negen ontmoetingen. Nummer twee is nu Flevo Boys. De club uit Emmeloord heeft negentien uit negen. Dan volgt op de derde plaats ONS Sneek met achttien uit acht. KHC heeft ook achttien punten maar een wedstrijd meer gespeeld dan ONS Sneek. De vijfde plaats is voor Broekster Boys met vijftien uit acht. Go Ahead Kampen is door twee nederlagen op rij afgezakt naar positie zes met twaalf uit acht. Vlak daar onder Drachtster Boys met tien uit acht. Jubbega bezet de veilige achtste plaats met negen uit zeven duels. Blauw Wit’34, FC Burgum en Alcides bezetten de herkansing plaatsen met respectievelijk acht uit acht, zeven uit acht en  zes uit zeven. De automatische degradatieplaatsen zijn voor SV Marum met zes uit negen en LSC 1890 met vijf uit acht.

Vier punten

Zaterdagavond speelt ONS Sneek voor het eerst in competitieverband de stadsderby tegen LSC 1890.  Het betreft een uitwedstrijd. Het programma in de eerste klasse I noord zaterdag is verder: Blauw Wit’34-Broekster Boys, het plaatselijke treffen Go Ahead Kampen-KHC, SV Marum-Flevo Boys, Jubbega-Drachtster Boys en Alcides-FC Burgum, die elkaar zondag treffen in Meppel. LSC 1890 startte de competitie op eigen veld met een 0-3 verlies tegen SV Marum. Hierna volgde een dikke 6-1 nederlaag uit tegen Go Ahead Kampen. Knap was de 0-0 van de club van trainer Marcel Valk bij Blauw Wit’34. Het betekende het eerste puntje voor veruit de oudste voetbalclub van Sneek. In Meppel andermaal een zware tik voor de blauw hemden. Het werd 5-0 voor Alcides. Thuis tegen Jubbega werd nipt verloren (0-1). Ook uit tegen Broekster Boys verloor LSC 1890 met ruime cijfers: 5-1. Uit de laatste twee wedstrijden haalde LSC 1890 knap vier punten. Thuis volgde de eerste competitie overwinning. Tegen Drachtster Boys was de eindstand 2-1 voor LSC 1890. Afgelopen zaterdag werd het uit tegen FC Burgum een verdiende 1-1. Thuis bekerde LSC 1890 vorige week dinsdag in de tweede ronde van het noordelijk bekertoernooi tegen zaterdag vijfdeklasser HJSC uit Jutrijp-Hommerts en won met 6-0.

Frustratie

Het sfeerverslag van de wedstrijd LSC 1890 – Drachtster Boys op de website van Drachtster Boys was zuur van toon. De nederlaag kwam namelijk hard aan bij Drachtster Boys. De volledige tekst was: De regen daalt ruim een uur lang neer. Nostalgische gevoelens zijn er meteen bij aankomst op het terrein van LSC 1890. De houten tribune is subliem. Het clubhuis net zo, met getrokken beglazing als je goed kijkt. Er is één dissonant: kunstgras. De wedstrijd in het kort: Tegenvallend. Rommelig is het en blijft het. Het weer en de wedstrijd zijn net zo deprimerend als Robbie Williams in de recente NetFlix docu. De scheidsrechter is zwaar allergisch voor commentaar op zijn leiding. Het levert Said Hassan in de laatste minuut nog zijn tweede geel op. Rood. Frustratie.

Lange bal

De hoogtepunten van de eerste helft zijn op een onfortuinlijke houthakkershand te tellen. In de tweede helft gloort er hoop voor LSC 1890. De redding van Drachtster Boys keeper Peters in de korte hoek is om van te watertanden. De Sneekers ruiken meer en scoren. Dolle vreugde. Anton Vredevoort maakt kort daarop gelijk. 25 meter van het doel, geplaatst met mooie curve: 1-1. Drachtster Boys maakt zich kwaad en komt tot gevaarlijke aanvallen. De Sneekers hanteren de lange bal, die is vaker dreigend dan je statistisch zou verwachten. De blessuretijd is dodelijk. Uit een corner van LSC 1890 wordt hobbeldebobbel gescoord: 2-1. Pijnlijk .

Teleurstelling en realisme  

Ook gelezen het wedstrijdverslag van FC Burgum – LSC 1890 op de website van de fusieclub uit Bergum. De passende kop boven het wedstrijdverslag luidde: FC Burgum koestert punt na moeizame tweede helft. De tekst begint met: Teleurstelling en realisme vochten om voorrang toen we het veld afliepen na een 1-1 gelijkspel tegen hekkensluiter LSC 1890. Na de drie bonuspunten tegen Go Ahead Kampen konden we bij winst tegen LSC 1890 naar de middenmoot klimmen. Bij verlies konden we ook zo maar weer laatste staan. Een uiterst belangrijke pot in de nu al boeiende strijd om rechtstreekse handhaving.

Flipperkastvoetbal

De tekst wordt vervolgd met: In de eerste helft legden we degelijk voetbal op de mat. We controleerden de wedstrijd zonder overigens veel kansen te creëren. Niet verwonderlijk dus dat onze goal uit een benutte penalty van Yordy Sikkenk kwam: 1-0. De Sneeker doelman had Henny Bouius na twintig minuten tegen de vlakte gewerkt. In de tweede helft begonnen we nog wel goed met een gevaarlijke kopbal van Roeland uit een corner van Remco Bouius. Een minuut later zette Kees Henny Bouius alleen voor de keeper van LSC 1890. Ook Henny Bouius wist de Sneeker keeper niet te passeren. Hierna veranderde het spelbeeld. Met veelvuldig flipperkastvoetbal en had LSC 1890 het betere van het spel.

Knap afgestopt

De Sneekers groeiden in hun geloof om FC Burgum met een resultaat te verlaten. LSC 1890 kwam na 77 minuten verdiend op gelijke hoogte. De meeste dreiging kwam ook daarna van LSC 1890. Wij wisten bijna niet meer aan voetballen toe te komen. Alleen Harmen wist nog een keer gevaarlijk door te breken maar werd op het laatste moment knap afgestopt. Teleurstelling om het gelijkspel was er in eerste instantie omdat vooraf alleen de winst telde, maar uiteindelijk realiseerden wij ons dat we het punt op basis van de tweede helft moesten koesteren.

Stukken beter

Terug naar de stadsderby van zaterdagavond. LSC 1890 heeft in acht wedstrijden slechts vijf doelpunten gemaakt. Het aantal tegendoelpunten is ook hoog, liefst 22. LSC 1890 heeft dan ook een doelsaldo van min zeventien. Wat dat aangaat kan ONS Sneek een stukken beter doelsaldo overleggen. De oranje brigade van trainer Arnoud Koster produceerde 26 goals en doelman Max Wolfs hoefde maar zes keer de bal uit het net te halen. Van alle dertien clubs in de eerste klasse I noord zaterdag is ONS Sneek het meest productief en heeft  het de minste doelpunten tegen gekregen. Het laatst dat ONS Sneek tegen LSC 1890 speelde was begin september vorig jaar, toen ONS Sneek op het gemeentelijk sportpark aan de Leeuwarderweg in de poulefase van het noordelijk bekertoernooi na een 1-0 achterstand met 1-4 aan het langste eind trok.

ONS Sneek verleden

Een bekerwedstrijd is evenwel iets heel anders dan een competitiewedstrijd. Bovendien is het een stadsderby en daarin kunnen gekke dingen gebeuren. Feyenoord bewees evenwel afgelopen weekend in Rotterdam in de stadsderby tegen Excelsior dat dit geen rol hoeft te spelen. Op Woudenstein, de vroegere naam van het stadionnetje van Excelsior, won de formatie van trainer Arne Slot verdiend met 2-4. Op papier is ONS Sneek zaterdag favoriet. Wanneer ONS Sneek de vorm van de laatste weken kan consolideren en van eigen kracht uitgaat, moet de favorietenrol  waar kunnen worden gemaakt. Twee spelers bij het huidige LSC 1890 met een verleden bij ONS Sneek zijn Rodi de Boer en Allard Westerdijk. Daar komt bij dat trainer Marcel Valk van LSC 1890 bij ONS Sneek heeft gevoetbald  en ONS Sneek ook heeft getraind. Oud-teammanager Ron Sijtsma  van LSC 1890 heeft in het eerste van ONS Sneek gevoetbald. Ron Sijtsma: ,,Dat was in de jaren negentig. Met onder anderen Wieger Sinnema en Foeke Zijlstra.’’ Jan Groninger, sinds 2014 lid van verdienste bij ONS Sneek, is nu nauw betrokken bij het eerste zaterdagelftal van LSC 1890, waarin ook zijn zoon Jan Wiebe speelt.

LSC vraagt weer entree

Vorig seizoen speelde LSC 1890 in de tweede klasse noord zondag. Toen werd bij thuisduels geen entree geheven. In de eerste klasse I noord zaterdag moet wel een toegangskaartje worden gekocht. Het bestuur van LSC 1890 zette hierover een bericht op de eigen website. De tekst was: Vanwege de promotie van LSC 1890 1 naar de eerste klasse van het weekendvoetbal verwachten wij meer kosten te zullen maken en meer uitbezoekers te mogen ontvangen van clubs die zelf vrijwel allemaal entree heffen. Vandaar dat het bestuur heeft besloten entree te gaan vragen bij de wedstrijden van LSC 1 in de eerste klasse van het weekendvoetbal. De entreeprijs bedraagt vier Euro en geldt alleen voor niet-leden. Dit is inclusief een programmaboekje met lotnummer. Kinderen tot en met dertien jaar, leden en sponsors van LSC hebben gratis entree. De spelers van LSC 1 krijgen allemaal drie seizoenpassepartouts.

Parkeren

Het bestuur van LSC 1890 schenkt op de eigen website ook aandacht aan het parkeren bij thuiswedstrijden van het eerste elftal. Op wedstrijddagen van LSC 1890 1 zal alleen de hoofdingang aan de Leeuwarderweg geopend zijn voor het betalen van entree. De achteringang van het sportpark bij het zwembad zal vanaf een uur voor de wedstrijd tot en met een kwartier na de aftrap gesloten zijn. Bezoekers van de wedstrijden, die parkeren bij het zwembad kunnen dan via het hertenkamp of de Jachthavenstraat lopen om op de Leeuwarderweg te komen. Vanaf een kwartier na de aftrap kan de achteringang weer worden gebruikt. Wij wensen LSC 1 veel succes dit seizoen en alle bezoekers van de wedstrijden veel plezier.

Selectie LSC 1890

De selectie van LSC 1890 voor de stadsderby tegen ONS Sneek bestaat uit de doelmannen Jesse van Sermondt (eerste keeper)  en Jesse Molenaar. De veldspelers zijn Rens Zwaagstra, Per Eggens, Bradley Steensma, Aaron Brouwer, Maarten Kingma, Joran de Haan, Karsten Drenth, Patrick Zijda, Rick Jongstra, Daan Daniëls, Wytse Tjalsma, Brian Bok, Jocelyn Haaima, Allard Westerdijk en Nils Bruining. Bij LSC 1890 ontbreekt Rodi de Boer (geblesseerd).

Derde uitwedstrijd op rij in bekertoernooi

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek heeft vergeefs gehoopt op een thuiswedstrijd in de derde ronde van het toernooi om de noordelijke districtsbeker. Na bekerwedstrijden uit tegen zaterdag vierdeklasser Eastermar (2-8) en ook zaterdag vierdeklasser Makkum (0-7) lootte ONS Sneek voor de derde keer op rij een uitwedstrijd. In Oude Pekela (Groningen) tegen Noordster, dat uitkomt in de derde klasse B  noord zondag. Noordster staat op de zevende plaats met twaalf punten uit negen wedstrijden. Noordster scoorde in die zeven wedstrijden zeventien doelpunten en incasseerde achttien tegentreffers. Aan de leiding in de zondag derde klasse B noord gaat Groninger Boys met zeventien punten uit negen wedstrijden. Thomas Haan begon zijn voetballoopbaan bij Noordster. Hij speelde betaald voetbal bij Heerenveen en SC Cambuur. De bekerwedstrijd uit tegen Noordster wordt in Oude Pekela gespeeld op zaterdag 16 december a.s. De aftrap is om 17.00 uur.

Verdere bekerloting

De verdere bekerloting voor de Friese clubs in de derde ronde van het noordelijk bekertoernooi ziet er als volgt uit: Wildervank-LSC 1890 (Wildervank speelt in de vierde klasse F noord zaterdag), Hardegarijp-PKC’83, SC Leovardia-SC Stiens, Be Quick Dokkum –Dalen, Peize-Jubbega, Broekster Boys-VEV’67, LAC Frisia 1883-Oranje Nassau Groningen en Be Quick 1887-Blauw Wit’34.  

Voorspellingen

Op de website van Voetbal Noord weer de voorspellingen voor de wedstrijden van dit weekend in de eerste klasse I noord zaterdag: Jubbega-Drachtster Boys 1-0, Alcides-FC Burgum 2-2, LSC 1890-ONS Sneek 0-2, Go Ahead Kampen-KHC 2-1, SV Marum-Flevo Boys 1-3 en Blauw Wit’34-Broekster Boys 1-1.

Scheidsrechter Tyler uit Assen

Iedereen die ONS Sneek een warm hart toedraagt wordt opgeroepen om de wedstrijd LSC 1890-ONS Sneek bij te wonen. Ons eerste elftal zal zich graag gesteund zien door de twaalfde man. Massale steun van onze jeugd mag ook niet ontbreken. De S Side van ONS Sneek is ongetwijfeld aanwezig op het gemeentelijk sportpark aan de Leeuwarderweg. De aftrap is om 18.00 uur. Scheidsrechter is Sam D. Tyler uit Assen. De assistent-scheidsrechters zijn H. Soldaat en W. Renkema.

Twee keer in actie gezien

Trainer Marcel Valk van LSC 1890 sprak in positieve zin over de tegenstander van zaterdagavond. ,,Ik heb ONS Sneek twee keer dit seizoen in actie gezien in onze competitie. ONS Sneek is een goed voetballende ploeg. ONS Sneek is echt een goed team, dat ook meer een team is dan afgelopen seizoen. Vorig jaar waren we in de bekerwedstrijd in de eerste helft gelijkwaardig aan ONS Sneek. De competitiewedstrijd tegen ONS Sneek is een mooie test om te zien waar LSC 1890 staat.’’

Stappen maken

Marcel Valk ziet zijn ploeg beter worden in de eerste klasse I noord zaterdag. ,,Zowel verdedigend als aanvallend heeft LSC 1890 stappen gemaakt. Er zijn best momenten waarin hoop gloort voor mijn ploeg. Spelen tegen ploegen uit het linker rijtje gaat een lastig verhaal worden. ONS Sneek is onze eerste tegenstander uit de top vier. Tegen de andere drie moeten we nog spelen.’’ Marcel Valk weet dat de eerste klasse I noord zaterdag kwalitatief sterk is, zeker in de top. Vandaar zijn woorden ,,Het wordt een moeilijk jaar voor LSC 1890.’’

Afwachten

Afgewacht moet worden of de stadsderby wel of niet doorgaat in verband met de sneeuwval. Donderdagavond kon LSC 1890 niet trainen op het kunstgrasveld van het gemeentelijk sportpark aan de Leeuwarderweg vanwege de weersomstandigheden. ONS Sneek trainde wel. Dat kon niet op het kunstgras van het Zuidersportpark maar wel in Lemmer bij CVVO, waarmee  ONS Sneek goede contacten heeft. Aanvoerder en centrumverdediger Joran Swart kan spelen tegen LSC 1890. Hij is hersteld van de blessure aan zijn hoofd, opgelopen bij Go Ahead Kampen. Nordin Tahboun is weer inzetbaar na de winterstop.

Wedstrijd leeft in Sneek

Onze trainer Arnoud Koster hoopt dat de derby tegen LSC 1890 doorgaat. ,,Het plaatselijke treffen leeft in Sneek. Ik ben nieuwsgierig hoe onze tegenstander er voor staat. De vier punten uit de laatste twee wedstrijden hebben LSC 1890 vertrouwen gegeven. Ik hoop op een heel mooie derby. Het is een wedstrijd tussen nummer laatst en nummer twee op de ranglijst. Op grond daarvan moet ONS Sneek de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken. Ik wil graag het verschil zien tussen beide teams. ONS Sneek zal wel alert moeten zijn op onverwachte dingen in een stadsderby.’’ Zoals reeds vermeld ONS Sneek alweer uit voor de beker. Nu tegen Noordster. Arnoud Koster hierover: ,,Ik had veel liever thuis gespeeld maar wil me er  niet druk over maken. Ik wil er niet te veel over zeggen. Helemaal naar Oude Pekela en dat half december en op natuurgras. Het is niet anders.’’

SiVi

 

 

Delen