Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Nacompetitie Hoofdklassen za./1e klassen za. 2021-2022 – 2e ronde: ZATERDAG  18  JUNI  2022:  ONS Sneek-vv WNC

ONS Sneek gaat door!

Na de teleurstelling op de laatste reguliere competitiedag door de nederlaag tegen hekkensluiter Noordscheschut trakteerde ONS Sneek zijn trouwe aanhang en zichzelf afgelopen zaterdag in de 1e ronde van de Nacompetitie op een keurige 3-1 – overwinning op één van de periodekampioenen uit de 1e klasse B van het zaterdagvoetbal, vv Brielle. Die zege kwam niet zomaar tot stand. Zeker in de eerste helft was er sprake van weinig krachtsverschil tussen beide teams. Aangemoedigd door een positieve supportersschare zette vv Brielle de thuisclub aanvankelijk onder druk. Maar in de tweede helft voetbalde ONS Sneek zich daaronder vandaan. Waar vv Brielle niet scoorde deed ONS Sneek dat wel. Echter pas in de extra toegevoegde tijd konden de oranjehemden het verschil maken. Dat bekende, dat ONS Sneek doorging naar de 2e ronde van de nacompetitie. Na bestudering van het reglement voor de nacompetitie bleek, dat daarin opnieuw een thuiswedstrijd op het programma stond door de overwinning van de tegenstander van komende zaterdag, WNC uit Waardenburg, op RVVH uit Ridderkerk, ONS Sneek nog wel bekend uit één van de seizoenen in de Topklasse.

Waardenburg en Neerijnen

De Waardenburg Neerijnen Combinatie is afkomstig uit de West-Betuwe. Het dorp Waardenburg kent ongeveer 2500 inwoners, het dorp Neerijnen is met ongeveer 500 inwoners een stukje kleiner. Beide dorpen hebben een hechte band met de geschiedenis door de kastelen in de beide dorpen, respectievelijk kasteel Waardenburg en kasteel Neerijnen. Kasteel Waardenburg stamt uit de tweede helft van de 13e eeuw, en speelde een niet onbelangrijke rol in de 80-jarige oorlog. Het werd in 1574 deels door de troepen van Willem van Oranje verwoest. Waar de supporters van vv Brielle afgelopen zaterdag ‘Jan Klaassen, de trompetter uit het leger van de Prins’ op de tribune uit de hoge hoed toverden, zou dezelfde Jan Klaassen dus komende zaterdag wel eens weer in actie kunnen komen.

VV WNC

VoetbalVereniging Waardenburg Neerijnen Combinatie is opgericht op 1 september 1950 als amateurvoetbalvereniging uit Waardenburg. De thuiswedstrijden worden gespeeld op ‘Sportpark De Korte Woerden’ in Waardenburg. Het eerste elftal speelde aanvankelijk in de 4e en (later) 3e klasse. In 2010 ging vv WNC een stapje hoger. Men promoveerde naar de 2e klasse. Via de nacompetitie bereikte de club aan het einde van het seizoen 2013/2014 de 1e klasse. Aanvankelijk acteerde men in de 1e klasse A, vanaf de competitie 2016/2017 speelt vv WNC in de 1e klasse C.

Het jaar 2014 is een gedenkwaardig jaar. De promotie van twee teams van de club werd overschaduwd door een ernstig ongeval tijdens de viering van dit feit.

Vv WNC doet dit seizoen een gooi naar ‘nog een stapje hoger’. Het werd in de reguliere competitie 3e in de eindrangschikking en daarmee vervangend periodekampioen na het kampioenschap van vv Huizen in 1C. De ploeg behaalde maar liefst 51 punten uit 26 wedstrijden. De laatste competitiewedstrijd werd gewonnen met 2-0 van SVL(angbroek). In de 1e ronde van de nacompetitie versloeg vv WNC het favoriete RVVH uit Ridderkerk met 2-1. Zodoende verdiende de club een ticket voor de 2e ronde, vandaag in Sneek tegen ONS Sneek.

Spelmoment uit de nacompetitiewedstrijd ONS Sneek-vv Brielle op zaterdag 11 juni 2022 (foto MartijnvdVeen)

Kansen

ONS Sneek en vv WNC zijn volkomen onbekenden voor elkaar. Dat betekent, dat beiden met een schone lei ten opzichte van elkaar beginnen. Aan de andere kant weet je minder van elkaar dan wanneer er al een stukje geschiedenis met elkaar is geweest. Nu moeten we het doen met de in korte tijd opgebouwde wetenschap, dat vv WNC een goed voetballende, stabiele ploeg heeft. Er zijn meerdere spelers die aan de Hoofdklasse hebben geroken. En in de sterke 1e klasse C heeft vv WNC het goed gedaan in het afgelopen seizoen. Kampioen vv Huizen was te sterk voor alle andere teams. Maar WNC eindigde dicht in de buurt van de nummer 2 op de ranglijst, het eveneens uit Huizen afkomstige, Zuidvogels. En dat zegt wel iets over de kracht van de Betuwenaren. Maar ONS Sneek heeft afgelopen zaterdag weer mogen ruiken aan het zoet der overwinning. En dat geeft een goed gevoel voor het begin van de confrontatie met vv WNC. De Snekers kennen een fitte selectie. En dat is een mooi uitgangspunt.

De wedstrijd, die om 15.00 uur begint op het Zuidersportpark in Sneek, staat onder leiding van scheidsrechter dhr. G. Stegeman uit Rijssen. De arbiter van dienst floot in de afgelopen weken ook al de thuiswedstrijd van ONS Sneek tegen Swift.

De winnaar van de ontmoeting van zaterdagmiddag speelt volgende week zaterdag, 25 juni, op neutraal terrein tegen de winnaar van een andere wedstrijd uit de 2e ronde van de nacompetitie, DUNO uit Doorwerth tegen SV Honselersdijk. DUNO elimineerde afgelopen zaterdag het Leeuwarder Blauw Wit’34 met 6-2.

We hopen op een mooie, sportieve ontmoeting. En hopelijk kunnen we rond een uur of vijf zaterdagmiddag opnieuw zeggen: ‘Wij zijn door!’

Jan van der Veen

Delen