Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS – HZVV

Is HZVV de grote verrassing?

door:                Jan van der Veen

https://www.sportnoord.nl/wedstrijd/live-ons-sneek-hzvv/

Met 9 punten uit 4 wedstrijden staan ze op de 3e plaats op de ranglijst van de Hoofdklasse B. En dat is best verrassend. Want na de 3-0 nederlaag in de openingswedstrijd van het seizoen 2020-2021 leek het, dat de Hoogeveense Zaterdag VoetbalVereniging was gedoemd tot het spelen van degradatievoetbal. Na 4 wedstrijddagen is niets minder waar! Achtereenvolgens Urk, streekgenoot Noordscheschut en (afgelopen zaterdag) Buitenpost moesten er met duidelijke cijfers (4-1, 4-1, 3-1) aan geloven. Mogen de mannen uit het Drentse dan niet een beetje trots zijn op zichzelf?

Bizar

Wanneer de situatie rondom het voetbal normaal zou zijn, zouden we nog een hele poos op het thema kunnen voortborduren: hoe verrassend de competitie in de Hoofdklasse B za. dit seizoen verloopt. Niet SC Genemuiden of SDC Putten of  Eemdijk, maar Flevo Boys, Berkum en ………..HZVV maken voorlopig de dienst uit. Maar het zijn de ‘omstandigheden rondom’ die de meeste aandacht opeisen. Het is een bizarre competitie. En het is maar de vraag, óf de wedstrijdenreeks van 30 competitiedagen tot een goed einde kan worden gebracht. En, zo ja, op welke manier. Nu al staan er clubs in de rij met twee inhaalduels vanwege corona. En, wanneer er dan ook nog eens gestaakt moet worden om een heel andere reden (blessure van de scheidsrechter bij SDC Putten-ONS Sneek) dan zijn we nog maar nét op gang, of de hele zaak is alweer scheef getrokken. Met recht een bizarre competitie!

Krachtsverhoudingen

Maar om terug te keren naar het begin: de stand in de Hoofdklasse B za. lijkt behoorlijk door elkaar gehusseld. Feit is wel, dat ONS Sneek nog steeds met lege handen staat na drie uitgespeelde wedstrijden. En de 4e, ‘uit’ tegen SDC Putten biedt nog wel enig perspectief. Maar eerlijk is eerlijk:

van de 25 minuten die de Snekers afwerkten op de Veluwe, zijn ze meer minuten op de eigen helft teruggedrongen geweest dan actief op de speelhelft van de tegenstander. Ja, ONS Sneek kan wel een opsteker gebruiken!

Zou dat kunnen tegen HZVV? Waarom niet. Op het Zuidersportpark in Sneek, hoewel zonder de aanmoediging van het eigen (thuis-)publiek, omdat de wedstrijd zonder publiek moet worden gespeeld vanwege corona, zijn de Snekers niet bij voorbaat kansloos. En dat komt, omdat de krachtsverhoudingen in de Hoofdklasse B za. dicht bij elkaar liggen. De vorm van de dag bepaalt voor een (groot) deel mee, hoe de uitkomst van een wedstrijd is.

De historie van HZVV

Op 13 april 1906 werd in Hoogeveen de christelijke Gymnastiek Vereniging Olympia opgericht. In 1934 kreeg de vereniging een aparte voetbalafdeling (OLVO), en vanaf 1 augustus 1949 bestaat deze vereniging zelfstandig onder de naam HZVV. Er bleek in historisch opzicht evenwel het één en ander niet helemaal duidelijk te zijn, en zodoende werd achteraf enkele jaren geleden de oprichtingsdatum gesteld op 5 december 1929. HZVV: een vereniging met historie dus!

Resultaten uit het verleden……………….

bieden geen garantie voor de toekomst. Hoewel………….Uit de geschiedenis is geen echte winnaar af te leiden uit de confrontaties tussen ONS Sneek en HZVV. Meestal waren de verschillen in uitslagen klein (een enkele uitzondering daar gelaten). De laatste ontmoetingen in competitieverband dateren uit het seizoen 2012-2013. Voor ONS Sneek een goed seizoen, omdat aan het einde het kampioenschap van de Hoofdklasse binnengehaald werd en promotie naar de Topklasse een feit werd. Maar de beide duels tegen HZVV verliepen moeizaam. Thuis, op 15 september 2012, werd het een nipte zege met 2-1 voor ONS Sneek. Een zege die tot stand kwam in de laatste minuten van de wedstrijd dankzij een omstreden strafschop. En ‘uit’ werd op een koude zaterdagmiddag op het nieuwe sportpark van HZVV in Hoogeveen kansloos met 3-1 verloren. Een verrassing van jewelste. Maar wel een feit!

Echter: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

De spelers in het veld

Terwijl bij ONS Sneek langzaam maar zeker de contouren duidelijk worden, met welke kern trainer Jan Vlap voorlopig verder wil, staat er bij HZVV ook een heel aardig elftal. Zonder grote namen overigens. Tenminste, wanneer we daarmee bedoelen: spelers die (bijvoorbeeld in het betaalde voetbal) hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Maar er staat wel een heel aardig team. Met, bijvoorbeeld, een makkelijk scorende spits in de persoon van Yoran Popovic. Nog maar 22 jaar, en in 2017 gekomen via ACV uit de jeugd van FC Groningen. Hij scoort vlot, hetgeen hij nog maar eens onderstreepte in de wedstrijd tegen Urk, waarin hij 3 maal het net wist te vinden. Verder is een belangrijke kracht: Alex Zomer. En we komen bij de Hoogeveners ook een oude bekende tegen: Fabian Stevens. De getalenteerde en technisch begaafde Stevens wist bij ONS Sneek niet een echt vaste basisplaats te veroveren en vertrok bij de Snekers vandaan naar Hoogeveen, waar hij met HZVV in 2019 kampioen werd van de 1e Klasse E en het afgelopen seizoen met wisselend succes zich handhaafde in de Hoofdklasse. Fabian is op het middenveld bij de Drenten een belangrijke kracht.

Het is stil………

Het zal stil zijn, zaterdagmiddag, op het Zuidersportpark. Geen publiek. Geen gejuich. Geen aanmoedigingen. Alleen het snerpende geluid van de fluit van scheidsrechter Jeen Boringa, die samen met zijn assistenten Faber en Vloedgraven de wedstrijd in goede banen zal proberen te leiden, zal de stilte doorklieven, met hier en daar een aanmoediging vanuit de ‘dug-outs’ (hoewel ook dat laatste lijkt achterwege behoort te blijven volgens de coronaregels). In die serene rust zou er voor ONS Sneek misschien iets moois kunnen ontstaan. Waarbij dan het eerst te denken is aan een overwinning (of zal die in de 92e minuut nog tot stand komen). Maar ook een punt is tegen het verrassende HZVV geen schande!

Zaterdagmiddag rond 5 uur is er meer duidelijk!

Selectie ONS Sneek:

1 Sybren Terlouw (k)

30 Justin van der Dam (k)

13 Tristan Boersma (k)

3 Patrick van der Veen

5 Gabriel Fernando

8 Kevin Mennega

9 Ruendel Martina

10 Han M. van Dijk

11 Rick Joran Boyer

17 Tom Arissen

21 Wesley Tankink

23 Max de Boom

26 Jordy den Hoedt

6 Rico Cordes

7 Glenn Buma

12 Timo Verweij

14 Mark Westra

18 Joël Brandsma

27 Jermaine Bregita

2 Nick Kleen

19 Tiemen Hendrik Landman

Technische staf en begeleiding:

Hoofdtrainer:            Jan Vlap

Assistent trainer:      Arnoud Koster

Keeperstrainer:         Ale Geert de Vries

Clubarts:                   Ron du Bois

Fysiotherapeut:         Sander van Dam

Verzorger(s):             Gosse van Solt

Teammanagers:         Wierd Voor de Wind & Eelco Dijkstra

Materialen:                Germen de Jong

Arbitrage:

Scheidsrechter:                   Jeen Boringa (Leeuwarden)

Assistent scheidsrechters:   L. Faber & D.B. Vloedgraven

Selectie HZVV:

1 Hidde Streutker (k)

20 Tom Willems (k)

2 Daan Wijma

3 Alex Zomer

4 Yannick Manusiwa

5 Paul Bangura

6 Pierre Semudenge

7 Kelly Joao

8 LorenzoValente

9 Yoran Popovic

10 Reza Hosseini

11 Romano Djababoe

12 Fabian Stevens

14 Jan Hup

15 Luke Millar

16 Mats Hoogeveen

17 Sander Dzemidzic

18 Jorn Ballast

19 Jesse van Dalen

20 Damian van Goor

21 Tim Mulder

22 Milan Ronkes

23 Noah ten Brinke

Technische staf en begeleiding:

Hoofdtrainer:                                   Gert van Duinen

Assistent trainer:                              Harold Brunsting

Keeperstrainer:                                 Patrick Suelmann

Verzorger(s):                                    Harm Pronk & Nick Neumann

Teammanagers:                                Bastiaan Blenkers & Lars Abbing & Tim Tigelaar

Leider (s):                                         Wilfred Poeste & Roelof Olde

Video analist:                                    Dennis van der Meulen

Delen