Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Alcides

ONS Sneek verdedigt koppositie zaterdagmiddag thuis tegen Alcides uit Meppel

Alcides speelde zeer slecht thuis tegen FC Burgum: 0-5

Ploeg van  trainer Bülent Akar won twee wedstrijden en verloor er zes

Trainer Bülent Akar: Voetballende ploegen liggen Alcides beter dan fysiek sterke teams

Hij zei verder: ONS Sneek is thuis bovenliggende partij

Waren niet bij de les op eigen veld tegen FC Burgum

Inhaalwedstrijd Jubbega-Alcides woensdagavond j.l. afgelast

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek: Alcides is niet stabiel

Jelle de Graaf van thuisclub is met vakantie, Nigel Hardenberg is zijn vervanger

Nordin Tahboun doet al weer aan looptraining, traint nog niet met de groep mee

Heerlijk voetbalavondje

De eerste wedstrijd in competitieverband tussen LSC 1890 en ONS Sneek is een groot succes geworden. Heel veel bezoekers wisten afgelopen zaterdagavond ondanks kou en regen de weg naar het gemeentelijk sportpark aan de Leeuwarderweg te vinden. De stadsderby tussen de hekkensluiter LSC 1890 en de koploper ONS Sneek in de eerste klasse I noord zaterdag eindigde in een verdiende 1-3 overwinning voor de ploeg van het Zuidersportpark. Het was kwalitatief geen hoogstaande wedstrijd maar dat hoort bij derby’s. Toch heeft het publiek zich bepaald niet verveeld. Veel toeschouwers, het nodige vuurwerk, drie strafschoppen, een blunderende doelman Jesse van Sermondt van LSC 1890 en een geluksdoelpunt van de thuisclub waren mee de ingrediënten voor een heerlijk voetbalavondje.

Grootste cadeautje

Niels Engelmoer, bestuurslid voetbaltechnische zaken van LSC 1890, is één van de velen die zaterdagavond j.l. heeft genoten. Hij vertolkte dat op de website van de Lycurgus Sparta Combinatie met een samenvatting van de plaatselijke confrontatie met als veelzeggende kop “Lang Leve Het Weekendvoetbal”. Nu volgt het begin van de tekst. Allereerst wat fijn dat er afgelopen weekend zoveel voetballiefhebbers ons sportpark wisten te vinden. Ondanks de nederlaag kijken wij als vereniging terug op een geslaagde sportavond waarop wij helemaal niet kansloos waren. Vooraf  liet trainer Valk in de  LC weten dat we hopen op een paar cadeautjes, was het uiteindelijk de bezoekende partij die het grootste cadeautje kreeg.

Fantastische uitvinding 

De tekst gaat verder met: Lang leve de uitvinder van het weekendvoetbal. Ik weet niet wie het is maar hij of zij heeft een fantastische uitvinding gedaan. Want met de intrede van het weekendvoetbal en de promotie van LSC 1890 zondag 1 naar de eerste klasse stond zaterdag 2 december 2023 opeens de allereerste competitiewedstrijd tussen het vlaggenschip van LSC 1890  en ONS Sneek op het programma Vooraf gonsde het al in de stad over deze derby. Wist je dat de stadions exact 1890 meter van elkaar zijn verwijderd? We wisten dat er wel eens veel toeschouwers zouden kunnen komen. Toen ook nog eens diverse velden in de omliggende dorpen werden afgekeurd en de derby in Sneek op het programma bleef staan, wisten we genoeg. Dit wordt volle bak!

Innige omhelzing

De tekst wordt vervolgd met: In tegenstelling tot de eerste elftallen van LSC 1890 en ONS Sneek spelen de jeugdteams heel vaak tegen elkaar in competitieverband. We kunnen hier wel spreken van aartsrivalen, met elkaar in het dagelijks leven, gezworen tegenstanders tijdens wedstrijden. Vaak zijn de gesprekken hierover van de LSC 1890- en ONS Sneek-ouders van rivaliserend niveau maar op zaterdagavond 2 december 2023 was het allemaal anders. Een innige omhelzing van ONS Sneek icoon Paul Buma viel mij en andere LSC’ers ten deel. Een andere oer-ONS’er bewonderde nogmaals ons sportpark, de tribune en ons restaurant en mompelde: ,,Wat binne jim toch een mooie club’’.

Op de fiets

Het volledige bestuur van ONS Sneek kwam op de fiets en werd in de bestuurskamer hartelijk ontvangen met heerlijke oranjekoek met logo’s van beide clubs. In samenwerking met bakkerij Breimer kwam deze overheerlijke oranjekoek tot stand. Er werd veel gelachen en open en bloot gecommuniceerd over hoe de beide verenigingen er voor staan, wat de uitdagingen zijn en waar je samen op zou kunnen trekken.

Kippenvel

Een vol sportpark met wel naar schatting 1000 toeschouwers. Twee elftallen uit Sneek, die voor het eerst in de historie in competitieverband tegenover elkaar staan en hordes jeugdspelers, die ware harde kernen vormden, maakten een geweldige sfeer. Sfeeracties met vuurwerk en rookbommen van beide kanten gaven het affiche een echte derbysfeer. Kippenvel bij velen!

Doortrekken

Het sfeerverhaal besluit met: Lang leve de uitvinder van het weekendvoetbal! Dit weekendvoetbal doortrekken naar de tweede klassen. Het zal dan verder nog veel meer dorps-, stads- en regioderby’s  geven en daarmee heel veel mensen enorm veel voetbalplezier bieden. Niet in de laatste plaats voor de voetballers zelf. Want reken maar dat die gedijen bij zulke sfeertjes. Doe het zo snel mogelijk KNVB, het levert je veel op. Tot slot hulde, chapeau en waardering voor alle vrijwilligers die yn’t spier waren voor deze stadsderby. Bedankt!  Niels Engelmoer, bestuurslid voetbaltechnische zaken van LSC 1890. Voor de wedstrijdverslagen verwijzen we graag naar ons X-kanaal, Pengel Sneek en de Leeuwarder Courant. Er werd niet verwezen naar het wedstrijdverslag op de website van ONS Sneek. In de eerste alinea van het sfeerverhaal op de website van LSC 1890 wordt gesproken van ondanks de nederlaag waren wij helemaal niet kansloos. Had daar niet moeten staan wij waren niet helemaal kansloos?

In de gaten houden

Door de victorie op LSC 1890 beklom ONS Sneek weer de eerste plaats op de competitieladder in de eerste klasse I noord zaterdag. De formatie van trainer Arnoud Koster voert de ranglijst aan met 21 punten uit negen wedstrijden. Direct gevolgd door KHC, dat de stadsderby tegen Go Ahead Kampen met liefst 2-7 won, met eveneens 21 punten, maar met een wedstrijd meer gespeeld. Ook nummer drie d’Olde Veste’54 metmtwintig uit negen en nummer vier Flevo Boys met negentien uit negen doen volop mee in de titelstrijd. Broekster Boys als vijfde met vijftien punten uit acht ontmoetingen moet beslist ook in de gaten worden gehouden.

Winterstop

Zaterdagmiddag de laatste competitiewedstrijd tot de winterstop voor ONS Sneek. De tegenstander deze middag in Sneek op het Zuidersportpark is zondagclub Alcides. De geel-zwarten uit Meppel bivakkeren in de onderste regionen. Alcides staat op de elfde plaats met zes punten uit acht wedstrijden. Afgelopen zondag verloor Alcides thuis met liefst 0-5, na een ruststand van 0-4, van concurrent FC Burgum dat opgerukt is naar de negende plaats met tien punten uit negen duels. De ploeg van aanvoerder Henny Bouius is Blauw Wit’34 inmiddels gepasseerd en heeft Go Ahead Kampen (9-12), Drachtster Boys (9-11) en Jubbega (8-10) in het vizier. Knap werk van FC Burgum na een zwakke start. De inhaalwedstrijd Jubbega-Alcides van afgelopen woensdagavond werd afgelast. Het veld werd door de consul afgekeurd. Het is nog niet bekend wanneer deze wedstrijd opnieuw wordt vastgesteld.

Verrassend uit de hoek

Onze tegenstander Alcides heeft twee keer gewonnen en zes keer verloren. Er werd thuis royaal met 5-0 gewonnen van onze stadgenoot LSC 1890. Dat Alcides verrassend uit de hoek kan komen, ondervond Broekster Boys dat in Meppel met 3-1 ten onder ging. Alcides verloor van Flevo Boys (0-3), SV Marum (4-1), Go Ahead Kampen (1-4), Blauw Wit’34 (2-0), Drachtster Boys (2-1) en zoals reeds werd vermeld met 0-5 van FC Burgum. Alcides scoorde tot nu toe elf doelpunten en kreeg 21 goals tegen in acht wedstrijden. Dat betekent een doelsaldo van -10.

Debuut van jeugdspeler

FC Burgum ging afgelopen zondag met de bus naar Meppel naar Alcides en keerde opgetogen huiswaarts . Twitter van FC Burgum was lyrisch over de niet verwachte 0-5 winst. Op twitter van de fusieclub was te lezen: Wat een pot, wat een voetbal en wat een punten in Meppel. Het wedstrijdverslag van FC Burgum op de eigen website was ook terecht lovend. De kop boven het wedstrijdverslag was: Zalig zondagdebuut met vijfklapper in Meppel. De tekst begon met: Voor het eerst in de nog jonge clubhistorie stapte onze zaterdag 1 in de bus voor een wedstrijd op zondag. Tegen MVV Alcides beleefden we een perfecte primeur door een directe concurrent met ruime cijfers te verslaan. Ook was er het officiële debuut van jeugdspeler Tjisse Pander.

Schifting

Het wedstrijdverslag ging verder met: Inmiddels is er een voorlopige schifting in onze eerste klasse I noord zaterdag. Met een top vijf die vermoedelijk gaat strijden om het kampioenschap en promotie. De overige acht clubs lijken veroordeeld  tot de strijd om de drie plekken die recht geven op rechtstreekse handhaving. Dat zijn de plekken zes, zeven en acht. De wedstrijd tussen de nummer 10 (FC Burgum) en 11 (Alcides) was er dus eentje met grote belangen. Het plan, dat de trainers Jasper Bouma en Niels Pot vooraf op de tekentafel hadden geschetst, leverde het gewenste resultaat op. We begonnen het duel met veel energie en aanvallende intenties. Met een vroege 0-2 voorsprong als resultaat. Na acht minuten kon Remco Bouius de 0-1 binnen lopen uit een door Yorn Sikkenk verlengde ingooi van Henny Bouius. Na een sterke actie van diezelfde Remco Bouius strafte Steffen Kempe onachtzaamheid in de verdediging van Alcides af door binnen twintig minuten de 0-2 binnen te schieten.

Onmachtig en slordig Alcides

Het wedstrijdverslag vervolgde met: In het vervolg lieten we ons wat meer terugzakken om te wachten op fouten van een onmachtig en slordig Alcides. Op slag van rust leverde dat nog eens twee doelpunten op vanuit twee dode spelmomenten. Eerst krulde Roeland Rusticus de bal vanaf randje zestien tegen onderkant lat waarna de bal via de rug van de ongelukkige keeper van Alcides in het net belandde: 0-3. Kort daarop nam Steffen Kempe uit een corner de bal in één keer hard op de slof. De keeper van de thuisclub redde in eerste instantie goed maar kon niet voorkomen dat Yorn Sikkenk als een volleerde spits de rebound benutte: 0-4. Wat een weelde.

Uitblinkers

Door een korte verslapping aan onze kant konden de Meppelers in de eerste fase na de pauze gevaarlijk worden. Na een goede redding van Arjen was de scherpte weer terug en maakten we via onze uitblinkers Remco en Thomas de vijfde treffer. Remco Bouius draaide zijn tegenstander dol waarna Thomas Pruis uit de voorzet van Remco Bouius de bal ongehinderd kon binnen schuiven. Met invallers Harmen, Jaap-Jurjen en Tjisse binnen de lijnen gingen we op zoek naar meer doelpunten maar we lieten na om het geknakte Alcides nog meer pijn te doen. Wel genoot de meegereisde supportersschare van het veelbelovende debuut van Tjisse Pander. In het bijzonder zijn familie, die het Sinterklaasavondje speciaal voor dit bijzondere moment had verzet. Ook werd genoten van een dartelende Jaap-Jurjen. De clean sheet was ook heel erg lekker op deze voor ons perfecte zondag. Op de terugweg werd gekscherend over de mogelijkheid gesproken om voortaan altijd op zondagmiddag te spelen. Met tien punten uit de laatste vier duels zijn we inmiddels van plek dertien naar plek negen geklommen. Komende zaterdag het volgende hoofdstuk in de strijd om handhaving wanneer we Jubbega ontvangen.

Gewoon gênant

De kop boven het wedstrijdverslag van Alcides-FC Burgum in de Meppeler Courant was niet mals. Die kop was: Alcides beleeft ontluisterende zondagmiddag met ruime nederlaag tegen FC Burgum. Gewoon gênant. RTV Drenthe meldde: Alcides verzuimde vanmiddag om afstand te nemen van de onderste plaatsen in de eerste klasse I noord zaterdag. In eigen huis was FC Burgum met 0-5 te sterk. Door de nederlaag blijven de Meppelers in degradatiezorgen. De ploeg van trainer Bülent Akar staat nu elfde met zes punten uit acht duels en heeft alleen SV Marum en LSC 1890 nog onder zich.

Slecht begonnen

RTV Drenthe meldde verder dat de thuisclub slecht aan de wedstrijd begon. Na amper acht minuten spelen kwamen de gasten op 0-1. Een verre inworp werd door de verdediging van Alcides slecht verwerkt. Remco Bouius kon de bal van dichtbij binnen werken. Negen minuten later was het weer raak. Weer was Remco Bouius bij de treffer betrokken. Dit keer gaf de aanvaller van FC Burgum de assist. Aine Dusabe verwerkte de bal slecht waarna Steffen Kempe gemakkelijk de 0-2 achter Alcides doelman Xander Jager kon binnenschieten. Het duurde tot de 25ste minuut voordat de Meppelers gevaarlijk werden. Aanvoerder Ryan Luykcx zag zijn schot met enige moeite door doelman Arjen Tolman van FC Burgum gekeerd worden.

Geen strobreed in de weg gelegd

RTV Drenthe vervolgde met: Meer kansen kreeg de thuisclub niet in de eerste helft. De Friezen werd geen strobreed in de weg gelegd. FC Burgum liep nog voor de rust uit naar 0-4. Eerst scoorde Roeland Rusticus uit een vrije trap die ongelukkig via de rug van Alcides doelman Jager in het doel belandde: 0-3. Op slag van rust bepaalde Yorn Sikkenk de ruststand op 0-4. Weer zag de verdediging van Alcides er niet goed uit. De eerste kans na de rust was voor de Meppelers. Trainer Akar had twee wissels doorgevoerd en één van die wissels was Sebas van der Haar. Die zag zijn inzet gekeerd worden door FC Burgum keeper Tolman. Ook de rebound was niet aan Alcides besteed. De eerste kans aan de andere kant leverde wel weer een treffer op. Dit keer kon Thomas Pruis zijn naam op het wedstrijdformulier bijschrijven. De middenvelder van FC Burgum kon ongehinderd de 0-5 van dichtbij binnen tikken. FC Burgum nam na de 0-5 gas terug. Alcides was onmachtig om nog een tegentreffer te scoren. Trainer Akar stak na afloop zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. ,,Het is gênant hoe je vandaag voor de dag komt. We maakten de tegenstander sterk en dat is van onze kant zeer, zeer slecht’’ liet de oefenmeester van Alcides onthutst weten.

Geen onbekende

Met ingang van het huidige seizoen is Bülent Akar uit Wezep trainer van MVV Alcides Zondag 1. Het afgelopen seizoen was hij trainer van zaterdag tweedeklasser OWIOS uit Oldebroek. Akar is binnen Alcides geen onbekende. Van 2008 tot en met 2010 was hij assistent-trainer van de eerste selectie van Alcides. Bülent Akar heeft in de gesprekken een uitstekende indruk gemaakt bij zowel onze commissie voetbaltechnische zaken als bij de spelersraad. Hij past bij onze voetbalcultuur. Wij zien hem zeker in staat om onze jonge en talentvolle spelersgroep verder te ontwikkelen. In deze rol krijgt Bülent Akar hulp van  clubman Carl Furda die als assistent-trainer zal gaan fungeren. Carl Furda maakt hiermee de overstap van Alcides zaterdag 1 naar Alcides zondag 1.

Selectie Alcides

De selectie van Alcides zondag 1, met tussen haakjes de rugnummers, bestaat uit de keepers Xander Jager (1) en Rick Loek (21). Xander Jager is eerste keeper. De veldspelers zijn: Aine Dusabe (2), Brecht van Zomeren (3), Joy Okenge (4), Glenn Arts (5), Max Kruyen (6),  Naoufal Essayah (7), Dominique van de Grift (8), Dave Padding (9), Ryan Luyckx (10), Iwan Eleveld (11), Milan Klooster (12), Jeroen Westerbeek (13), Jasper Strijker (14), Rostyslav Kalinin (15), Sebas van der Haar (16), Tristan Veelo (17), Twan van der Kamp (18), Jesper de Jonge (19), Nordin Benning (20), Marnix Jager (22) en Milan Ronkes (23).

Alcides niet onderschatten

De gewonnen derby tegen LSC 1890 heeft ons eerste elftal nog meer zelfvertrouwen gegeven voor de confrontatie met Alcides, dat het afgelopen seizoen degradeerde uit de vierde divisie. De formatie uit Meppel moet beslist niet worden onderschat. De zege van Alcides thuis tegen Broekster Boys is alvast een waarschuwing. Wanneer ONS Sneek uitgaat van eigen kracht kan ook van de geel-zwarten worden gewonnen. In ieder geval is het team van trainer Arnoud Koster favoriet. Zaterdag 16 december a.s. speelt ONS Sneek in de derde ronde van het noordelijk bekertoernooi in Oude Pekela (provincie Groningen) tegen derdeklasser Noordster. De afstand tussen Sneek en Oude Pekela is 120 kilometer. Dan moet je ook nog eens 120 kilometer terug. De aftrap is om 17.00 uur.

Titelkandidaat

Trainer Bülent Akar van onze tegenstander over de wedstrijd van zaterdagmiddag op het Zuidersportpark tegen ONS Sneek: ,,Volgens mij gaat ONS Sneek meedoen om de prijzen. ONS Sneek is titelkandidaat met d’Olde Veste’54 en Flevo Boys.  Na de degradatie vorig seizoen uit de vierde divisie zijn bij Alcides zeven spelers vertrokken. Jonge spelers uit eigen gelederen zijn aan de selectie van het eerste elftal toegevoegd. Jonge spelers hebben tijd nodig. Onze oudste speler is 26. De jonge spelers zijn twintig en negentien. ONS Sneek is zaterdagmiddag de bovenliggende partij en speelt verzorgd voetbal. Ploegen die willen voetballen, liggen ons beter dan fysiek sterke formaties.’’

Blamage

De oefenmeester van Alcides noemt de eerste klasse I noord zaterdag een vrij sterke competitie. ,,Het streven is om ons te handhaven als  eersteklasser. Het zou voor Alcides een blamage zijn om voor de tweede keer te degraderen. Het was van onze kant tegen FC Burgum niet best. We waren niet bij de les tegen FC Burgum. Persoonlijke fouten werden dan ook afgestraft.’’

Ritme opdoen

ONS Sneek kan zaterdagmiddag niet beschikken over Jelle de Graaf. Hij is met vakantie naar Bali. Ook in de bekerwedstrijd in Oude Pekela tegen Noordster zal Jelle de Graaf er niet bij zijn. ONS Sneek was tijdig op de hoogte van zijn afwezigheid  De vervanger van Jelle de Graaf  op links is Nigel  Hardenberg. Onze trainer Arnoud Koster: ,,Hardenberg kan heel goed voetballen. Hij krijgt nu de kans om meer wedstrijdritme op te doen. Nordin Tahboun traint nog niet met de groep mee maar doet al weer het nodige loopwerk.’’ Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek over tegenstander Alcides: ,,De club uit Meppel is een ploeg van wisselende resultaten. Alcides is niet stabiel. Afgelopen zondag heeft Alcides op eigen veld een kletter gehad tegen FC Burgum dat met 0-5 won. Met de rust was de stand al 0-4.’’

Scheidsrechter

De wedstrijd ONS Sneek-Alcides wordt gespeeld onder leiding van de jonge scheidsrechter Nicholas P. Henon uit Wageningen. Hij wordt geassisteerd door de clubgrensrechters Paul Buma (ONS Sneek) en Willem Spraakman (Alcides).  De arbiter van dienst is fysiotherapeut van zijn beroep. De aftrap is om 15.00 uur.  In de rust van ONS Sneek-Alcides zal het certificaat Regionale Jeugdopleiding door de KNVB aan ONS Sneek worden uitgereikt.

Prognoses

De prognoses van Voetbal Noord voor de komende wedstrijden in de eerste klasse I zaterdag noord zijn: FC Burgum-Jubbega 2-1, Drachtster Boys-Broekster Boys 1-1, SV Marum-Blauw Wit’34 2-3, Flevo Boys-Go Ahead Kampen 3-1, d’Olde Veste’54-LSC 1890 3-0 en ONS Sneek-Alcides 4-0.

SiVi

Delen