Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Blauw Wit’34

Gaat ONS Sneek weer drie punten pakken thuis tegen Blauw Wit’34?

Sterk gewijzigde oranje brigade tegen elftal met nauwelijks mutaties

Trainer Bert Hollander niet gelukkig met vrije competitie zaterdag

Bij ONS Sneek ontbreken Pieter Abe de Jong en Lars van der Brug

Aanvallers Rick van Loon en Micha Metz geduchte versterkingen bij gasten

Numerieke minderheid

Vorig seizoen wist ONS Sneek zes punten te pakken tegen Blauw Wit’34. Uit werd met 1-2 gewonnen en thuis met 3-1. Met dit verschil dat ONS Sneek op het sportpark Wiarda lange tijd met tien man verder moest. Halverwege de eerste helft kreeg onze aanvoerder Joran Swart in korte tijd twee keer geel met als gevolg dat hij de kleedkamer kon opzoeken. Ondanks de numerieke minderheid wist de oranje brigade de 1-0 achterstand om te zetten in een luid bejubelde 1-2 zege. Op de laatste competitie speeldag van het seizoen 2022-2023 was ONS Sneek thuis terecht met 3-1 te sterk voor het elftal van de trainers Martijn Barto en Bert Hollander.

Sneeker kwartiertje

Zaterdagmiddag treffen beide ploegen elkaar weer op ons Zuidersportpark. Dus heel vroeg in het seizoen 2023-2024. ONS Sneek startte het nieuwe seizoen met een 1-1 gelijkspel in het Drachtster Bos tegen Drachtster Boys. Afgelopen zaterdag werd thuis met 4-1 gewonnen van FC Burgum na een 0-1 achterstand. Heeft ADO Den Haag zijn Haags kwartiertje ONS Sneek lanceerde tegen FC Burgum het Sneeker kwartiertje. In een ommezien verscheen een 4-1 eindstand op het grote scorebord. Blauw Wit’34 opende de competitie met een 1-3 winst in Bergum tegen fusieclub FC Burgum. Bij het lezen van het wedstrijdverslag in het Friesch Dagblad werd de indruk gewekt dat onze gasten deze zaterdag meer moeite hadden met de blauw- zwarten van FC Burgum dan ONS Sneek.

Geen enkele garantie

De thuisclub mag dan twee keer Blauw Wit’34 de baas zijn geweest dat is zaterdagmiddag geen enkele garantie voor weer drie punten. De Friese hoofdstedelingen krijgen te maken met een ten opzichte van het afgelopen seizoen sterk gewijzigd ONS Sneek team. De uittocht van spelers van ONS Sneek naar andere clubs was uitzonderlijk hoog te noemen. De basisspelers Tristan Boersma (keeper), Rick Koelewijn, Ewart Ottema, Nick Kleen, Mark Westra, Stefan Westra, Wesley Tankink en Patrick van der Veen zijn vertrokken. Daarbij opgeteld dat tweede doelman Ruben Stuiver en de wisselspelers Delachanche Sabuni, Jan Rein Boelsma en David Bergsma nu ook elders spelen.

Balvaardigheid

Onze technische commissie is er evenwel in geslaagd, in een weliswaar laat stadium, weer een representatieve A-selectie samen te stellen. Een combinatie van jeugdig elan en vaste basiskrachten die zijn gebleven. Wat ook is gebleven is dat verzorgd voetbal wordt gespeeld en dat de vele tegenstanders in de oefencampagne ter voorbereiding op het pas begonnen seizoen vooral onder de indruk waren van de balvaardigheid van het team. Met dank aan onze kundige trainer Arnoud Koster die in een kort tijdsbestek het toch maar weer voor elkaar heeft gekregen dat een knap elftal is klaargestoomd voor optredens in de eerste klasse I noord.

Rick van Loon en Micha Metz

De A-selectie van Blauw Wit’34 heeft nauwelijks wijzigingen ondergaan. Op een klein aantal vaste wisselspelers na is iedereen gebleven. De selectie van het trainersduo Martijn Barto-Bert Hollander werd in aanvallend opzicht danig versterkt met de komst van Rick van Loon, die vorig seizoen met Leeuwarder Zwaluwen een plaag was voor ONS Sneek, en van Micha Metz. Laatstgenoemde begon als Amelander zijn voetballoopbaan bij Geel Wit en is via SC Cambuur en Harkemase Boys bij Blauw Wit’34 aangespoeld. De A-selectie van de Leeuwarders bestaat uit de keepers Kevin Wilpstra (eerste keeper), Arjen Meijer en Bartosz Jan Ryngwelski . De veldspelers zijn: Yorben Aronds, Wiebe Bakker, Arjen Boonstra, Floris Boonstra, Tim van Dijk, Nick Glazer, Thomas Groenhagen, Jordy den Hoedt, Daanish Jaikaran, Thimo de Jong, Kayin Kleefstra, Rick van Loon, Rens Merkus, Micha Metz, Niels Nadorp, Dion Rooze, Bob Schepers, Gert Jan Spindelaar, Sil Veldhuis en Sjoerd Visser.

Niet zo blij met oneven aantal clubs

Trainer Bert Hollander van Blauw Wit’34 is niet zo blij dat de eerste klasse I noord uit dertien clubs bestaat. Het oneven aantal clubs houdt in dat steeds een club geen competitie verplichtingen heeft op zaterdag. Dat overkwam Blauw Wit’34 afgelopen zaterdag. Bert Hollander: ,,Je zit lekker in het wedstrijdritme en dan heb je na één competitiewedstrijd al een vrije zaterdag.’’ Wat verwacht Bert Hollander van de Friese derby in Sneek? ,,Beide clubs willen voetballen. Zodoende verwacht ik een open wedstrijd. De openingswedstrijd in Bergum tegen FC Burgum werd met 1-3 gewonnen. Blauw Wit’34 kwam in Bergum met 1-0 achter maar het eindresultaat was een 1-3 zege. Mede te danken aan het spelen van een goede oefencampagne.’’

Niet oppermachtig tegen FC Burgum

Toen uw schrijver van de voorbeschouwing aan Bert Hollander vertelde dat ONS Sneek veruit de bovenliggende partij was in Sneek tegen FC Burgum was zijn commentaar: ,,We waren tegen FC Burgum niet oppermachtig maar wonnen wel. Met de komst van Rick van Loon en Micha Metz hebben we er veel meer scorend vermogen bij gekregen. Rick van Loon was in één seizoen goed voor 22 doelpunten. Micha Metz voor 23. Ze kunnen dus wel doelpunten maken. Jammer dat Micha Metz tegen ONS Sneek ontbreekt. Micha Metz is herstellende van een meniscus operatie. Hij traint wel weer mee met de groep maar de wedstrijd uit tegen ONS Sneek komt voor hem nog te vroeg. Vandaar dat we met hem nog een week wachten. Ook Kayin Kleefstra speelt zaterdag niet. Hij ondervindt nog te veel last van een knieblessure. Ik vind dat ONS Sneek de competitie goed is begonnen. Van de nieuwe spelers bij ONS Sneek ken ik Stephen Adisi uit zijn periode bij Leeuwarder Zwaluwen. Ik vind hem een goede voetballer.’’

Effectiviteit

Bij ONS Sneek ontbreken zaterdagmiddag Pieter Abe de Jong en Lars van der Brug. Pieter Abe de Jong kampt met een scheenbeenblessure en ook Lars van der Brug is niet blessurevrij. Mounir Loolofs is opnieuw de vervanger van Pieter Abe de Jong. Wie voor Lars van der Brug speelt moet worden afgewacht. Onze trainer Arnoud Koster daarover: ,,Dat wordt wel opgelost. Wat voor wedstrijd ik verwacht? Beide clubs hebben een idee hoe ze willen spelen. Ik verwacht dan ook een open en attractieve wedstrijd. Blauw Wit’34 gaat van eigen kracht uit. Dat geldt ook voor ONS Sneek. Beide clubs zullen zoeken naar de ruimtes om vandaar uit te scoren. Ik ben benieuwd waar ONS Sneek staat tegen Blauw Wit’34. Met Rick van Loon heeft onze tegenstander er een aanvaller bij die gemakkelijk scoort. Blauw Wit’34 is een ploeg die wel wat kan. Tegen FC Burgum was het spel op zich wel goed van mijn team maar ik miste wel overtuiging. Die overtuiging zal er wel zijn tegen Blauw Wit’34. Tegen Blauw Wit’34 zal ONS Sneek ook zeker kansen krijgen. Dat moet dan wel resulteren in de nodige effectiviteit.’’ Richard Venekamp uit Schoonlo is deze middag de scheidsrechter.

Voor de beker naar Oostermeer

ONS Sneek zou afgelopen dinsdagavond thuis oefenen tegen zaterdag tweedeklasser vv Heerenveen. Van vv Heerenveen kant kon het oefenduel evenwel niet plaatsvinden. Er is intussen  een nieuwe speeldatum gevonden. Op dinsdagavond 17 oktober a.s. komt vv Heerenveen op het  Zuidersportpark oefenen tegen ONS Sneek. De aftrap is om 20.00 uur. In de eerste ronde van het bekertoernooi van het district noord van de KNVB  heeft het lot ONS Sneek gekoppeld aan de vv Eastermar, uitkomend in de zaterdag vierde klasse C. Op de keurige website van de club uit Oostermeer wordt de bekerwedstrijd groots aangekondigd.

De bal is rond

De aankondiging luidt als volgt: Na een triomfantelijke beker poulefase treft vv Eastermar een tegenstander van formaat. ONS Sneek komt op zaterdag 21 oktober a.s. naar ons sportpark De Burgerkamp.  ONS Sneek komt uit in de eerste klasse en speelt dus een drietal treetjes hoger dan de mannen van Klaas en Wybe. Ach ja. Dat zegt niks. De bal is rond. Elf tegen elf. Een wedstrijd duurt negentig minuten. Tot dan. De wedstrijd in Oostermeer begint om 14.30 uur.

SiVi

Noot van de webredactie:

Na afloop van de wedstrijd is er in de kantine live muziek van Alex van Kammen en draaiend rad georganiseerd door de S-Side

Delen