Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Blauw Wit’34

Strijd om titel in eerste klasse F noord zaterdag is moordend spannend

ONS Sneek moet winnen maar ook Blauw Wit’34 om kampioenskandidaat te blijven

Bob Schepers: ,,Tactisch plan zal het verschil gaan maken denk ik’’

Bal wilde er maar niet in

Ons eerste elftal kwam afgelopen zaterdag niet verder dan een teleurstellend doelpuntloos gelijkspel in en tegen Hoogezand. De oorzaak van de 0-0? ONS Sneek vergat te scoren in Hoogezand. Vanaf de eerste minuut liet ONS Sneek zien waarvoor het was gekomen. Dat was winnen. Negentig minuten gaven de mannen van ONS Sneek volop gas. Helaas ontbrak in de eindfase de scherpte. Daarbij kwam dat de doelman van Hoogezand zijn mannetje stond. Ook waren de verdedigers van Hoogezand een te groot obstakel. Er was altijd wel een thuisclub been dat een ONS Sneek doelpunt in de weg stond. Aanval op aanval werd door ONS Sneek opgezet. De een nog mooier dan de ander. De bal wilde er gewoon niet in. Hoogezand voetbalde compact maar groef zich niet in. Het missen van de kansen door ONS Sneek gaf de ploeg van interim trainer Bart van Veen extra elan en werd ook nog eens de inzet van de rood-zwarten verhoogd. De 0-0 was voor Hoogezand voldoende om het eersteklasserschap te prolongeren.

Tegenvallende 1-1

Ondanks de 0-0 in Hoogezand bleef ons eerste elftal kampioenskandidaat. Twee andere titelkandidaten speelden ook al gelijk. Het Leeuwarder Blauw Wit’34 moest thuis tegen Gorecht genoegen nemen met een ook al tegenvallende 1-1. Oranje Nassau Groningen volgde dat voorbeeld door op eigen sportpark Coendersborg content te moeten zijn met ook al een 1-1 tegen provinciegenoot Winsum dat de beste kansen heeft op het binnenhalen van de tweede periode. De eerste is in bezit van Pelikaan S dat de lastige uitwedstrijd in Groningen tegen het binnenkort veertigjarige PKC’83 wel met 4-2 wist te winnen. Het zaterdag j.l. niet spelende Broekster Boys en Pelikaan S gaan nu aan kop met ieder 45 punten uit 23 ontmoetingen. Dan volgen liefst drie clubs met elk 44 punten uit 23 wedstrijden. Onderaan viel het doek voor debutant ’t Fean ‘58 dat thuis niets opschoot met een bloedeloze 0-0 tegen Drachtster Boys dat nog alle zeilen moet bijzetten om de veilige haven van de negende plaats te bereiken. Dan zal thuis moeten worden gewonnen van concurrent Leeuwarder Zwaluwen. Ook Gorecht moet winnen thuis van PKC’83 om de nacompetitie alsnog te ontlopen.

Zeldzaamheid

Dat vijf ploegen op de laatste competitie zaterdag nog moeten strijden om het kampioenschap in de eerste klasse F noord is een zeldzaamheid. Wie die moordende strijd gaat winnen is niet te voorspellen. Zaterdagmiddag om 16.45 uur is bekend welke club het kampioensfeest kan gaan vieren. Het scenario voor ONS Sneek om met de titel te gaan strijken is als volgt:

ONS Sneek is kampioen als het wint van Blauw Wit’34, Broekster Boys niet wint in en van Winsum, Pelikaan S niet wint van Oranje Nassau Groningen en dat hetzelfde Oranje Nassau Groningen niet met meer dan vier goals verschil wint van Pelikaan S ten opzichte van het aantal doelpunten verschil in de wedstrijd van ONS Sneek tegen Blauw Wit’34. Erg ingewikkeld allemaal

ONS heeft beste doelsaldo

Het doelsaldo is zeker bepalend om de rangschikking vast te stellen zowel in de algemene stand als die in de periodes. ONS Sneek heeft het beste doelsaldo van de vijf titelkandidaten. Het doelsaldo van ONS Sneek is plus 31. Broekster Boys heeft een doelsaldo van plus 22, Pelikaan S van plus 17, Oranje Nassau Groningen van plus 27 en Blauw Wit’34 van plus 17.

Prognoses

Wanneer de prognoses op voetbal noord uitkomen dan kan ONS Sneek feest vieren. De prognoses luiden: ONS Sneek-Blauw Wit’34 2-1, Pelikaan S-Oranje Nassau Groningen 2-2, Winsum-Broekster Boys 2-2, Drachtster Boys-Leeuwarder Zwaluwen 2-1, FVC-Hoogezand 1-3 en Gorecht-PKC’83 2-2.

Heel summier

Het wedstrijdverslag van Hoogezand-ONS Sneek op de website van Hoogezand was heel summier. Hier het verslag: Om 14.30 uur liet de goed leidende scheidsrechter N. Alberts de wedstrijd beginnen. ONS Sneek was in de eerste helft de aanvallende ploeg maar de defensie van Hoogezand stond haar mannetje. Beide ploegen kregen kansen maar er werd niet gescoord. In de tweede helft voerde de Friese ploeg de boventoon. Met name in het laatste kwartier was ONS Sneek duidelijk de bovenliggende partij. Alhoewel Hoogezand ook enkele leuke kansen kreeg. Zo belandde een inzet van de thuisclub tegen de paal. Het doelpuntloze gelijkspel voelde voor Hoogezand als een overwinning. Door de 0-0 werd de handhaving in de eerste klasse F noord zaterdag een feit. Dat is zeker een felicitatie waard aan het team en met name aan interim trainer Bart van Veen. Niet alleen blije gezichten bij onze hoofdmacht maar ook bij het tweede elftal en bij de hoogste jeugdteams Jongens Onder 19 en Jongens Onder 13. Deze drie teams werden allen kampioen. Zaterdag rest voor Hoogezand nog de uitwedstrijd in Leeuwarden tegen FVC. De uitslag hiervan is niet meer van belang. Het team van Bart van Veen kennende zal zeker worden geprobeerd een overwinning te behalen tegen het reeds gedegradeerde FVC. Met drie overwinningen en een gelijkspel uit de laatste wedstrijden kan sowieso worden gesproken van een indrukwekkende en dus mooie laatste reeks.

Mooie wedstrijd

Dat Blauw Wit 34 het afgelopen zaterdag thuis moeilijk had tegen Gorecht werd duidelijk bij het lezen van het wedstrijdverslag op de website van de club uit Haren bij Groningen. De kop boven het verslag van vaste clubverslaggeefster Francina Beek is veelzeggend. De kop luidt: Gorecht laat punten liggen tegen Blauw Wit’34 in Leeuwarden 1-1 na 1-0 ruststand. Het verslag begint met: Op het mooie sportpark in Leeuwarden van Blauw Wit’34 was het goed toeven. Beide ploegen hadden de punten nodig en schotelden het publiek een mooie wedstrijd voor. Blauw Wit’34 is nog steeds in de kampioensrace en Gorecht voor het spelen in de eerste klasse. In de eerste helft was Blauw Wit’34 de bovenliggende partij. In de tweede helft was het vooral Gorecht dat het betere van het spel had en zeker meer had verdiend dan een gelijkspel.

Penalty

Het verslag vervolgt met: De eerste helft begon met een enorm offensief van Blauw Wit’34. Al in de negende minuut kopte een speler van de thuisclub de bal op het doel van Gorecht. De bal raakte de onderkant van de lat en stuitte recht naar beneden waardoor doelman Willem Bouwkamp van Gorecht de bal kon pakken. Een minuut later slalomde een speler van Blauw Wit’34 de zestien in waar Tom Traas de speler van de thuisclub meenam. De scheidsrechter kende Blauw Wit’34 een penalty toe. Bob Schepers wist daar wel raad mee: 1-0. Dus keek Gorecht al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Even gingen de koppies naar beneden bij Gorecht. Nadat onze keeper Willem Bouwkamp na ongeveer een kwartier spelen redding bracht op een schot van een speler van Blauw Wit’34 werden gaandeweg bij Gorecht de mouwen opgestroopt. Het spel golfde heen en weer.

Rebound verzilverd

De tweede helft begon met een mooie uitgespeelde aanval van Blauw Wit’34 maar leidde niet tot resultaat. In de 49ste minuut belandde het schot van afstand van Michel Koopman van Gorecht tegen de lat waarna Sam Niewold de rebound verzilverde: 1-1. De gelijkmaker was terecht. Hierna waren er kansen over en weer. Beide keepers moesten een aantal keren redding brengen. Gorecht was evenwel steeds vaker voor het Leeuwarder doel te vinden. Bob Poorta en Michel Koopman kregen goede kansen om de score verder uit te bouwen. Zoals Gorecht in deze competitie wel vaker gebeurde de bal wilde er niet in. Zodoende keerde Gorecht slechts met één punt huiswaarts. Zaterdag besluit Gorecht de competitie met een thuiswedstrijd tegen PKC’83. Tot de drie ploegen die strijden om de veilige negende plaats behoren naast Gorecht twee Friese ploegen. Dat zijn Drachtster Boys en Leeuwarder Zwaluwen die morgen tegen elkaar spelen in Drachten.

Sterke teamprestatie

Op zaterdag 21 januari van dit jaar won ONS Sneek in Leeuwarden met 1-2 van Blauw Wit’34. De kop boven het wedstrijdverslag van deze wedstrijd op de website van ONS Sneek was: Sterke teamprestatie levert ONS Sneek met tien man overwinning op. In de 21ste minuut kwam Blauw Wit’34 op een 1-0 voorsprong door Bob Schepers. Na ruim een half uur spelen werd de wedstrijd behoorlijk op zijn kop gezet. Aanvoerder Joran Swart van ONS Sneek kreeg in een kort tijdsbestek twee keer geel. Er restte ONS Sneek niets anders dan de wedstrijd met tien man te vervolgen. Na de thee kwam ONS Sneek prima uit de startblokken. In minuut 67 scoorde onze spits Ewart Ottema de 1-1. Hierna gingen beide ploegen op zoek naar de overwinning. In de 81ste minuut kreeg ONS Sneek loon naar werken. Nick Kleen miste aanvankelijk een behoorlijke kans en bleef ietwat aangeslagen achter op de grond. De aanval ging echter door. Uiteindelijk kwam Nordin Tahboun oog in oog te staan met doelman Kevin Wilpstra. Nordin Tahboun faalde niet en zorgde daarmee voor dolle vreugde in het ONS Sneek-kamp. In blessuretijd was het vrouw en kinderen eerst bij ONS Sneek om de voorsprong te behouden. Dat lukte.

Grote belangen

Op de laatste competitie zaterdag staan beide rivalen weer tegenover elkaar maar dan op het Zuidersportpark in Sneek. Een duel met grote belangen. Beide teams moeten winnen om kampioen te kunnen worden. Thuiswedstrijden tegen de topploegen liggen ONS Sneek wel. Zo werd thuis verdiend gewonnen van Oranje Nassau Groningen. Overigens won ONS Sneek ook de uitwedstrijd. Tegen Pelikaan S thuis werd het een monster zege. Uit werd onnodig van Pelikaan S verloren. Zoals reeds vermeld won ONS Sneek ook uit van de tegenstander van zaterdagmiddag. Bij Blauw Wit’34 spelen drie spelers met een ONS Sneek verleden te weten Jordy den Hoedt, Niels Nadorp en Bob Schepers. Martijn Barto is de hoofdtrainer van Blauw Wit’34 met direct naast zich Bert Hollander. Martijn Barto heeft ook bij ONS Sneek gespeeld. Bert Hollander is trainer geweest bij onze club.

Selectie Blauw Wit’34

De selectie van Blauw Wit’ 34 bestaat uit de keepers Kevin Wilpstra (eerste keeper), Jochem de Haas en Job Moerings. De veldspelers zijn: Yorben Aronds, Wiebe Bakker, Arjen Boonstra, Floris Boonstra, Tim van Dijk, Daan Dijkstra, Nick Glazer, Thomas Groenhagen, Jordy den Hoedt, Daanish Jaikaran, Thimo de Jong, Kayin Kleefstra, Bas Koetstra, Rens Merkus, Niels Nadorp, Dion Rooze, Bob Schepers, Gert Jan Spindelaar, Sil Veldhuis, Sjoerd Visser en Jasper Zijlstra. Uit betrouwbare bron werd vernomen dat de A-selectie van Blauw Wit’34 voor komend seizoen bijna geheel intact blijft. Rick van Loon, de topscorer van Leeuwarder Zwaluwen, komt Blauw Wit’34 versterken. Ruben Eijzenga, die ook over veel scorend vermogen beschikt, verruilt Leeuwarder Zwaluwen voor ONS Sneek. Deze week werd ook bekend dat ONS Sneek zich heeft versterkt met buitenspeler Nigel Hardenberg van Harkemase Boys. Alle wedstrijden in de eerste klasse F noord zaterdag beginnen zaterdagmiddag om 15.00 uur. Scheidsrechter in Sneek is Remon Tulen uit Barneveld.

Jordy den Hoedt

De schrijver van deze voorbeschouwing vroeg drie oud-spelers van ONS Sneek die bij Blauw Wit’ 34 in de basis staan hoe ze denken over de wedstrijd. Jordy den Hoedt verwacht een wedstrijd waarin de ploegen aan elkaar gewaagd zullen zijn. ,,We gaan er vol voor in Sneek. Ik verwacht ook een aantrekkelijke wedstrijd. Afgelopen zaterdag hadden we op ons sportpark Wiarda moeten winnen van Gorecht. Het resultaat een 1-1 gelijkspel viel tegen. We hadden vaker moeten en kunnen scoren. Bovendien was Blauw Wit’’34 tegen Gorecht de betere ploeg. Ik verwacht een gezellige drukte rond de wedstrijd in Sneek. We zullen worden aangemoedigd door een grote supportersschare.’’

Bob Schepers

Volgens Bob Schepers zal de spanning er goed opzitten in Sneek. ,,Het is ook een wedstrijd tussen de twee best voetballende ploegen van de eerste klasse F noord zaterdag. Ik denk dat het tactische plan het verschil gaat maken. Toen ONS Sneek in Leeuwarden met tien man kwam te staan voetbalde het niet minder dan met elf.’’

Niels Nadorp

Niels Nadorp is evenals Bob Schepers de mening toegedaan dat in Sneek de spanning zal overheersen. ,,Ik vind ook dat ONS Sneek tot de betere ploegen behoort in onze klas. Of we in Sneek kunnen winnen? Waarom niet. Thuis deden we erg goed mee met ONS Sneek en kregen we ook genoeg kansen. Jammer dat we thuis niet hebben kunnen winnen van Gorecht.’’

Eindverantwoordelijke

De technische staf van Blauw Wit’34 bestaat uit Martijn Barto en Bert Hollander. Wie is nu de hoofdtrainer bij de Leeuwarders was de vraag aan Bert Hollander. ,,Dat is Martijn Barto. Hij is de eindverantwoordelijke. We gaan samen nog een jaar door bij Blauw Wit’34. Thuis werd terecht verloren van ONS Sneek dat tot de best voetballende ploegen in onze eerste klasse F behoort. Ik verwacht in Sneek een open wedstrijd. Er moet een winnaar komen. Aan een gelijkspel hebben beide ploegen niets.’’

Gehandicapt

Blauw Wit’34 komt gehandicapt naar het Zuidersportpark in Sneek. Zo ontbreken dragende spelers als Rens Merkus en Kayin Kleefstra. Rens Merkus ontbreekt al een hele tijd vanwege een gebroken kuitbeen. Hij is een speler met veel scorend vermogen. Kayin Kleefstra kampt met een knieblessure. Ook kan de technische staf geen beroep doen op Sil Veldhuis (meniscus) en Nick Glazer (kruisband stuk).

Op één plaats gewijzigd

Onze trainer Arnoud Koster zei desgevraagd dat iedereen fit is bij ONS Sneek. Speelt ONS Sneek met hetzelfde basiselftal als in en tegen Hoogezand? ,,Op één plaats na’’ was zijn antwoord. Wat verwacht Arnoud voor wedstrijd? ,,Ik verwacht een mooie wedstrijd. Ik hoop dat we de competitie passend afsluiten. Het is niet te voorspellen wie met de titel aan de haal gaat. Welke titelkandidaat blijft het meest rustig en wie kan het best omgaan met de spanning. Het is een unieke situatie dat vijf clubs nog kampioen kunnen worden. Ik heb de indruk dat mijn spelers goed met de spanning om kunnen gaan. Wordt er gewonnen van Blauw Wit’34 dan ben je nog afhankelijk van wat er in Winsum en Oostwold gebeurt’’

Iets tastbaars winnen

Arnoud Koster hoopt dat zijn ploeg iets tastbaars gaat winnen .,,Dat gun ik mijn spelers zo. Niet alleen de titel pakken maar ook de nacompetitie halen is een resultaat.’’ Onze trainer is ook een realist. ,,Wanneer we eersteklasser blijven vind ik dat geen straf.’’ Hij omschrijft Blauw Wit’34 als een stabiele formatie die geen gekke dingen doet. ,,Met Martijn Barto en Bert Hollander beschikt Blauw Wit’34 over een technische staf met veel ervaring.’’ Onze oefenmeester is van mening dat ONS Sneek zich na de 1-2 overwinning bij Blauw Wit’34 verder heeft ontwikkeld. ,,Ik ben benieuwd of dat ook bij onze gasten het geval is.’’ Het bestuur van ONS Sneek doet via een bericht op de eigen website een beroep op iedereen met een oranje hart om onze jongens van het eerste elftal als twaalfde man te komen ondersteunen tegen Blauw Wit’34. Uw schrijver van de voorbeschouwing sluit zich daarbij van harte aan.

SiVi

 

.

Delen