Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Broekster Boys (afgelast)

ONS Sneek – Broekster Boys topper in eerste klasse I noord zaterdag

Ontmoeting tussen ongeslagen koploper en tegenstander op gedeelde vierde plaats

Broekster Boys heeft maar drie punten minder dan thuisclub

Vorig seizoen verloor ONS Sneek twee keer van ,,De Broek’’

Oranje brigade vol zelfvertrouwen na ruime oefenwinst bij Oranje Nassau Groningen

Trainer Patrick Zwart van Broekster Boys: ONS Sneek staat niet voor niets bovenaan

Hij zei verder: ONS Sneek heeft fantastisch goede ploeg

ONS Sneek kan vierde divisie aan

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek: Broekster Boys kan goed verdedigen

Verder zei hij: Broekster Boys is een elftal met bepaalde kwaliteiten

Hervatting competitie

ONS Sneek hervat zaterdagmiddag na de winterstop de competitie in de eerste klasse I noord zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Broekster Boys. De ongeslagen koploper tegen de ploeg van trainer Patrick Zwart, die de vierde plaats deelt met KHC. Broekster Boys heeft maar drie punten minder dan ONS Sneek. Vandaar dat kan worden gesproken van een topper op het Zuidersportpark. ONS Sneek gaat aan de leiding met 24 punten uit tien wedstrijden. Nummer twee d’Olde Veste’54 uit Steenwijk heeft maar één punt minder, 23 uit tien. Flevo Boys uit Emmeloord won afgelopen dinsdagavond de uitwedstrijd tegen SV Marum met liefst 0-8. De formatie van trainer Arjen Postma is zodoende derde met 22 punten uit elf ontmoetingen. KHC uit Kampen en Broekster Boys hebben elk 21 punten uit tien duels.

Onnodige verliespunten

Het afgelopen seizoen (2022-2023) verloor ONS Sneek twee keer van Broekster Boys. De onnodige zes verliespunten tegen ,,De Broek’’, daarbij opgeteld de dito vier verliespunten tegen het gedegradeerde Leeuwarder Zwaluwen, deden ONS Sneek de das om in de titelstrijd. Het kampioenschap in de eerste klasse F noord zaterdag ging op de laatste competitie zaterdag, 27 mei 2023, en daarmee de promotie naar de vierde divisie naar Pelikaan S, dat in de slotfase thuis met 2-1 won van Oranje Nassau Groningen. De 3-1 overwinning van ONS Sneek op het Zuidersportpark tegen Blauw Wit’34 deed er niet meer toe. Pelikaan S werd kampioen met 48 punten uit 24 wedstrijden, gevolgd door nummer twee ONS Sneek met slechts één punt minder (47 uit 24). Broekster Boys werd keurig derde met 45 uit 24, twee punten achter ONS Sneek. Broekster Boys leed op 27 mei j.l. een 2-0 nederlaag in en tegen Winsum.

Loeren op counters

Op zaterdag 8 oktober 2022 verloor het betere ONS Sneek onverdiend voor eigen publiek met 1-2 van de gasten uit Damwoude. Het loeren op counters na snelle omschakeling werd beloond. Ook op het hoofdveld van Broekster Boys, lees knollentuin, was ONS Sneek de bovenliggende partij, maar de drie punten gingen opnieuw naar de gastheer. Het werd op zaterdag 4 maart 2023 2-1 voor Broekster Boys. ONS Sneek is er alles aan gelegen om revanche te nemen voor de twee nederlagen van vorig seizoen tegen Broekster Boys. In de huidige competitie heeft ONS Sneek nog niet verloren, wel drie keer gelijk gespeeld.

Geweldige prestatie

Na de exodus (uittocht) het afgelopen seizoen van zeker tien spelers is onze trainer Arnoud Koster erin geslaagd wederom een elftal samen te stellen dat volop mee doet in de titelstrijd. Beslist een geweldige prestatie. Vorig seizoen werd ONS Sneek door vriend en vijand betiteld als de best spelende ploeg in de eerste klasse F noord zaterdag. Het ONS Sneek van nu doet niet onder voor het elftal van het afgelopen seizoen. Broekster Boys zal ook zaterdagmiddag voor ONS Sneek een uiterst lastige tegenstander zijn. De oranje ploeg van aanvoerder Joran Swart zal ongetwijfeld worden getest door Broekster Boys, dat knokken en hard werken hoog in het vaandel heeft staan. ONS Sneek zal zich hiertegen moeten wapenen. Zeker ook tegen de omschakeling van Broekster Boys.

Ingrediënten

Tegenover het speltype van de tegenstander van zaterdagmiddag staat het verzorgde voetbal van ONS Sneek. Met als ingrediënten balvast, balvaardig, techniek, snelheid en scorend vermogen. De formatie van trainer Arnoud Koster zal uit moeten gaan van eigen kracht. Om niets aan het toeval over te laten, bekeek een vertrouweling van onze trainer zaterdag j.l. Broekster Boys  in Leeuwarden in de inhaalwedstrijd tegen Blauw Wit’34. Het inhaalduel eindigde in een 0-1 overwinning voor de club uit Damwoude. Vorig seizoen had ONS Sneek in de naar Harkemase Boys vertrokken spits Ewart Ottema een schutter van formaat. Zijn opvolger bij ONS Sneek, Ruben Eijzenga uit Berlikum, doet niet voor Ewart Ottema onder. Tot nu toe is Ruben Eijzenga in oefenwedstrijden, bekerwedstrijden en competitiewedstrijden goed voor 24 goals in totaal. Verder beschikt de ONS Sneek trainer over een sterke bank met wisselspelers.

Drie keer verloren

Broekster Boys won tot nu toe zeven competitiewedstrijden. Drie keer werd verloren. De meest teleurstellende nederlaag was die in Meppel tegen Alcides, een ploeg waarmee ONS Sneek thuis totaal geen moeite had (8-1). Broekster Boys verloor in Meppel met 3-1. In Damwoude was Flevo Boys met 0-3 te sterk voor de thuisclub en in Kampen moest de ploeg van trainer Patrick Zwart zijn meerdere erkennen in KHC: 4-0. Broekster Boys scoorde tot nu toe 25 keer en incasseerde veertien tegendoelpunten. Een doelsaldo van plus elf. ONS Sneek kan betere cijfers overleggen. De oranjehemden wisten 37 keer te scoren en acht keer moest de keeper van ONS Sneek de bal uit het net halen. Dat levert een doelsaldo op van plus 29.

Groot compliment

Broekster Boys verdient een groot compliment dat het opnieuw meedoet om het kampioenschap en de promotie naar de zaterdag vierde divisie. Dat is zeker de grote verdienste van de sympathieke en ervaren trainer Patrick Zwart, die uw schrijver  van de voorbeschouwing heel goed kent als speler van het inmiddels niet meer bestaande vv Leeuwarden. Patrick Zwart  kan altijd rekenen op het harde werken van zijn team. Na  zes jaar stopt hij als trainer van Broekster Boys. Eerder was Patrick Zwart  trainer van Oeverzwaluwen uit Koudum, Buitenpost en Oranje Nassau Groningen. Bij alle drie clubs was hij drie seizoenen actief.  De in Sint Annaparochie wonende trainer wordt de hoogste technische baas bij Blauw Wit’34 uit Leeuwarden, qua ledental een veel grotere club dan Broekster Boys. Patrick Zwart wordt bij Blauw Wit’34 de opvolger van het trainersduo Martijn Barto – Bert Hollander.

Past bij ambities

De technische commissie van Blauw Wit’34, dat tot nu toe danig teleurstelt in de eerste klasse I noord zaterdag, laat het volgende weten over het aantrekken van Patrick Zwart: ,,Dat Patrick Zwart oog heeft voor de jeugd blijkt uit het feit dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in het opzetten van de regionale onder 21 competitie. Diverse jeugdspelers hebben hun debuut de laatste jaren kunnen maken in het eerste elftal van Broekster Boys.” Ondanks dat Patrick Zwart diverse opties had, heeft hij bewust gekozen voor Blauw Wit’34. Om met zijn woorden te spreken, een sleeping giant, waar hij met de huidige selectie en de zeer talentvolle jeugdafdeling veel mogelijkheden ziet. Het Engelse sleeping giant betekent slapende reus. Met Patrick Zwart is opnieuw een trainer aangesteld die past bij de ambities van Blauw Wit’34.

Mooi fundament

Jan Bruin is de nieuwe trainer van Broekster Boys. De oud-aanvaller van SC Cambuur is nu nog werkzaam bij zaterdag derdeklasser Balk, dat uitkomt in de zaterdag derde klasse A. Balk staat tweede met 23 punten uit tien wedstrijden. Koploper is SC Joure met 26 punten uit tien ontmoetingen. Jan Bruin is vijf jaar trainer geweest van Balk. De club uit de Súdwesthoeke van Friesland is lovend over de vertrekkende trainer. Op de website van de vv Balk stond het volgende over hem te lezen: ,,Jan Bruin is een trainer die graag en veel met jeugd werkt. Hij schroomt niet om de jeugd voor de leeuwen te gooien. In de afgelopen vijf seizoenen zijn onder zijn leiding veel jonge spelers doorgedrongen tot het eerste elftal van Balk en hebben er hun plekje gevonden. Een mooi fundament om in de komende jaren verder te bouwen.”

Pikant duel

Op de website van Broekster Boys stond boven het wedstrijdverslag van Blauw Wit’34 – Broekster Boys de volgende aansprekende kop: Zwart doet met zijn Broekster Boys zijn nieuwe club toch een beetje pijn. In de eerste alinea van het wedstrijdverslag was te lezen: Het inhaalduel tussen Blauw Wit’34 en Broekster Boys werd na de bekendmaking van de overgang van trainer Patrick Zwart naar de club uit Leeuwarden ineens een pikant duel. Zwart zelf bleef er nuchter onder. ,,Ik ben nu trainer van Broekster Boys en wil me met deze club handhaven in de eerste klas en liever nog graag een prijsje pakken. Als dat ten koste van mijn nieuwe club Blauw Wit’34 zal gaan dan is dat zo.” Dus kwam Broekster Boys weer met zijn sterkste opstelling en was Zwart net zo gedreven als anders. Bovendien waren zijn spelers tot het bot toe gemotiveerd. Broekster Boys had namelijk graag de finaledag op het open Fries kampioenschap zaalvoetbal meegemaakt. Door de beslissing van de KNVB was dat niet mogelijk. De wedstrijd tegen Blauw Wit’34 verplaatsen naar een later moment bleek uiteindelijk geen optie.

Rommelig begin

Verder was het volgende in het wedstrijdverslag te lezen: De wedstrijd in Leeuwarden kende een rommelig begin met onnauwkeurige passes. Na een kwartier spelen kreeg Broekster Boys meer grip op de wedstrijd en daardoor enkele mogelijkheden op een doelpunt. Toen Vincent Hoekstra na een counter iedereen voorbij was, moest Sjoerd Visser aan de noodrem trekken. Een vrije trap voor Broekster Boys leidde tot een doelpunt. Piet Wessel Dijkstra zette goed voor waarna via een schot van Lucas Peterson uiteindelijk Abe Koopmans scoorde: 0-1. Twee minuten na rust was Blauw Wit’34 dicht bij de gelijkmaker. Het schot van Niels Nadorp (oud speler van ONS Sneek) van een meter of dertig vond de paal op zijn weg. Even later kwam Broekster Boys weer goed weg. De doelpoging van een speler van Blauw Wit’34 ging rakelings over.

Prachtige aanname

Het wedstrijdverslag ging verder met: Hierna nam Broekster Boys het initiatief over. Lucas Peterson was dicht bij de 0-2, maar na een prachtige aanname schoot hij rakelings naast. De druk van Broekster Boys nam toe. Om  de genadeklap uit te delen, lukte Broekster Boys niet. Broekster Boys scoorde nog wel twee keer maar beide goals werden afgekeurd wegens buitenspel. Het bleef 0-1. Broekster Boys nam wel verdiend de drie punten mee naar huis. Het was voor de spelers van Broekster Boys geen gemakkelijke voetbalmiddag. Het was in Leeuwarden lastig voetballen. Door de 0-1 zege bij Blauw Wit’34 staat Broekster Boys nog maar drie punten achter op koploper ONS Sneek. Laat dat nu in Sneek de volgende tegenstander zijn. Ook weer een lastige pot maar Broekster Boys zal er alles aan doen de competitie zo lang mogelijk spannend te houden.

Knokken gaf doorslag

Verslaggever Johan Stobbe van de Leeuwarder Courant was ook aanwezig bij de wedstrijd Blauw Wit’34 – Broekster Boys. De kop boven het verslag was: Sentimenten tellen nog even niet. De eerste alinea luidde als volgt: Patrick Zwart wordt de nieuwe trainer van Blauw Wit’34. Maar eerst goed afsluiten bij Broekster Boys. Dus werden er zaterdag in de onderlinge pot geen cadeautjes weggegeven. In het wedstrijdverslag stond verder onder meer: In zes jaar tijd zorgde Patrick Zwart in Damwoude voor een ware transformatie. Toen routinier Piet Wessel Dijkstra  tien jaar geleden naar Broekster Boys kwam, stond de ploeg vooral bekend om mooi voetbal. Wanneer het aankwam op hard werken, gaf de ploeg niet thuis. Nu is het andersom. Knokken gaf in de inhaalwedstrijd tegen Blauw Wit’34 ook de doorslag.

Mooi voetbal schier onmogelijk

Mooi voetbal was in de kou en met een gebrekkige, korte voorbereiding schier onmogelijk. Je kunt het geen winterstop noemen, vond Piet Wessel Dijkstra. Een moment van alertheid van hem maakte het verschil. Hij nam tien minuten voor de rust een vrije trap snel en een paar tellen later liep verdediger Abe Koopmans het enige doelpunt binnen. Pas na rust kroop Blauw Wit’34 wat uit de schulp en was de gelijkmaker een paar keer dichtbij. Niels Nadorp raakte met een schot van afstand zelfs de paal. Aan de andere kant verzuimde Broekster Boys na het Leeuwarder offensief van kort na rust de wedstrijd in het slot te gooien. Zo bleef het spannend maar stond Blauw Wit’34 weer met lege handen. Blessures teisteren de Leeuwarder ploeg.

Mooi voetbal wel mogelijk

Uw schrijver van de voorbeschouwing wil terugkomen op het wedstrijdverslag van Blauw Wit’34 – Broekster Boys in de LC, waarin melding werd gemaaktdat mooi voetbal in de kou en met een korte voorbereiding schier onmogelijk was. In Groningen was het afgelopen zaterdag ook koud en regende het. Al met al een trieste bedoening op het sportpark Coendersborg. Een korte voorbereiding gold ook voor ONS Sneek. In het met 2-5 gewonnen oefenduel  tegen Oranje Nassau Groningen bewees de ploeg van trainer Arnoud Koster dat het wel  mogelijk is om mooi te voetballen ondanks de slechte weersomstandigheden. ONS Sneek imponeerde tegen Oranje Nassau Groningen. De 2-5 zege uit tegen Oranje Nassau Groningen, de koploper in de noordelijke eerste klasse J zaterdag, heeft het zelfvertrouwen bij ONS Sneek zeker nog opgeschroefd.

Selectie Broekster Boys

De selectie van Broekster Boys bestaat uit: Abe Koopmans, Bauke Jan Douma, Daniel Reitsema, Erik Wolters, Hedgar Hoekstra, Hedzer Prins, Jacob Weidenaar, Jildert Elzinga, Jorrit Drijfhout (keeper), Jos Regnerus, Leroy Sletering, Luca Kempenaar, Lucas Peterson, Methode Bizimana (keeper), Niels Westerlaan, Piet Wessel Dijkstra, Riemer Doornbos, Sander de Boer (eerste keeper), Sander Jongsma, Siebrand Visser en Vincent Hoekstra. Broekster Boys raakte de in Anjum wonende aanvaller Jan Tijtsma kwijt aan Harkemase Boys. Volgens teammanager Piet van Althuis van Broekster Boys zit de kans er in dat Jan Tijtsma terugkeert bij de club uit Damwoude. Na een jaar Harkemase Boys keerde Hedgar Hoekstra teug op het oude nest. De voor dinsdagavond j.l. geplande oefenwedstrijd SC Stiens – Broekster Boys werd afgelast.

Scheidsrechter uit Marum

Petje diep af voor de technische commissie van ONS Sneek. Ook volgend seizoen spelen Glenn Buma, een jongen van de club, Nordin Tahboun, Pieter Abe de Jong en Harmen Boelsma voor ONS Sneek. Theo Beijert uit Marum is zaterdagmiddag de scheidsrechter op het Zuidersportpark. De clubgrensrechters zijn Paul Buma (ONS Sneek) en Wobbe Jan Reitsma (Broekster Boys).

Prognoses

De prognoses van Voetbal Noord voor de wedstrijden in de noordelijke eerste klasse I zaterdag zijn: FC Burgum-Drachtster Boys 1-1, Flevo Boys-LSC 1890 3-0, KHC-Alcides 3-0, d’Olde Veste’54-Jubbega 3-0, ONS Sneek-Broekster Boys 2-0 en Blauw Wit’34-Go Ahead Kampen 2-1.

Ons niveau

Zoals reeds vermeld versloeg Broekster Boys vorig seizoen twee keer ONS Sneek. Trainer Patrick Zwart van Broekster Boys hier over: ,,In beide wedstrijden was ONS Sneek stukken beter dan mijn ploeg. Het waren gestolen punten voor Broekster Boys. ONS Sneek beschikt over een fantastisch goede ploeg met veel voetballend vermogen, met een goede spelopvatting en een dito balbehandeling. ONS Sneek staat niet voor niets bovenaan en kan de vierde divisie aan. Ik denk dat de strijd om de titel gaat tussen ONS Sneek en d’Olde Veste’54. Het wordt voor ons in Sneek een lastige en pittige wedstrijd. Ons doel is handhaving in de eerste klas Dat is ook ons niveau’’. Broekster Boys komt met een fitte selectie naar het Zuidersportpark.

Uitgeweken naar Oosterend

ONS Sneek kon afgelopen donderdagavond in Sneek niet trainen op het kunstgras van het Zuidersportpark vanwege de sneeuwval. Trainer Arnoud Koster: ,,We zijn om toch te kunnen trainen uitgeweken naar het trainingsveld van SDS in Oosterend’’. Bij ONS Sneek ontbreekt opnieuw Nigel Tyrone Hardenberg wegens liesklachten. Stephen Adisi is nog met vakantie in Ghana. Komende week is hij weer terug in Nederland. Lars van der Burg is wel terug van wintersport. Het uitvallen van Nordin Tahboun in de oefenwedstrijd van afgelopen zaterdag uit tegen Oranje Nassau Groningen is meegevallen. Hij maakt dan ook dienst uit van de selectie van ONS Sneek thuis tegen Broekster Boys.

Draad weer oppakken

Wat verwacht onze trainer Arnoud Koster van de topper tegen Broekster Boys? ,,Na de winst van afgelopen zaterdag in het oefenduel in Groningen moeten we de draad weer oppakken nu de competitie wordt hervat na de winterstop. Broekster Boys zegt dat handhaving in onze eerste klasse bij hun  voorop staat. Dat is hun doelstelling. De realiteit is dat Broekster Boys opnieuw volop meedoet in de titelstrijd en ook de laatste zestien van het noordelijk bekertoernooi heeft bereikt. Afgelopen zaterdag won Broekster Boys met 0-1 in Leeuwarden van Blauw Wit’34 en staat nog maar drie punten achter ons. Broekster Boys is een ploegdie goed kan verdedigen en voorin snelheid heeft. Ik verwacht van Broekster Boys evenals vorig seizoen dat ze door snel om te schakelen ONS Sneek willen verrassen. Broekster Boys is een elftal met bepaalde kwaliteiten’’.

SiVi

 

Delen