Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Broekster Boys

ONS Sneek speelt zaterdagmiddag thuis tegen Broekster Boys

Nummer twee tegen nummer vijf in eerste klasse I noord zaterdag

ONS Sneek is nog altijd ongeslagen

Broekster Boys verloor twee keer op rij

Ploeg van trainer Patrick Zwart niet opgewassen tegen d’Olde Veste’ 54 en KHC

Huidig ONS Sneek hoeft geen angst te hebben voor Broekster Boys

Team van trainer Arnoud Koster is vriendenploeg, hecht, fris en jeugdig

Trainer Patrick Zwart van Broekster Boys: Puzzelen met de opstelling

Hij zei verder: Misschien komen we met heel jong team naar ONS Sneek

Druk ligt bij ONS Sneek

ONS Sneek trainer Arnoud Koster: Van onderschatting mag geen sprake zijn

Hij zei verder:  Ik denk wel dat Broekster Boys er op zal kletsen

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Genadeloos

ONS Sneek won afgelopen zaterdag in de eerste klasse I noord zaterdag de lastige uitwedstrijd tegen FC Burgum met 0-2 na een 0-0 ruststand. In de eerste zes minuten van de tweede helft sloeg ONS Sneek genadeloos toe. Nordin Tahboun zorgde voor 0-1 en Arjen Stremler voor 0-2. Hierna kwam de zege niet meer in gevaar. ONS Sneek verzuimde de score op te voeren. Niet alleen ONS Sneek haalde drie punten binnen. Dat was ook weggelegd voor de drie concurrenten bovenin.

In laat stadium

In Drachten tegen Drachtster Boys behaalde d’Olde Veste’54 een benauwde 2-3 zege. Pas in een laat stadium kwam de overwinning van de ploeg uit Steenwijk tot stand. Drachtster Boys kwam met 1-0 voor tegen d’Olde Veste’54. Door twee doelpunten van Tom Kisjes in de minuten 60 en 85 kwamen de blauwgelen met 1-2 voor. In de 88ste  minuut kwam Drachtster Boys op 2-2. In blessuretijd kopte de dekselse Tom Kisjes alsnog d’Olde Veste’54 naar de 2-3 overwinning. Flevo Boys had uit weinig moeite met Jubbega. Het werd liefst 0-5 voor het team van trainer Arjen Postma. KHC was in Damwoude met 0-2 te sterk  voor Broekster Boys.

Bescheiden inhaalprogramma

Nog altijd gaat d’Olde Veste’54 aan de leiding in de eerste klasse I noord zaterdag. Met 35 punten uit veertien wedstrijden. ONS Sneek is tweede op de competitieladder met 31 punten uit dertien ontmoetingen. Flevo Boys is de nummer drie met 31 uit 14 en KHC is vierde met 30 uit 14. Broekster Boys, zaterdag onze tegenstander in Sneek op het Zuidersportpark, is vijfde met 24 uit 13. Door de  twee nederlagen achter elkaar uit tegen d’Olde Veste’54 en thuis tegen KHC is de ploeg van trainer Patrick Zwart losgeraakt van de bovenste vier. Zaterdag wordt in de eerste klasse I noord zaterdag een heel bescheiden inhaalprogramma afgewerkt. Naast ONS Sneek-Broekster Boys wordt de wedstrijd FC Burgum-Drachtster  Boys ingehaald.

Zeven punten meer

ONS Sneek heeft zeven punten meer dan Broekster Boys, dat tot nu toe in onze competitie acht keer won en vijf keer verloor. Het doelsaldo van ONS Sneek is aanmerkelijk beter dan dat van Broekster Boys. ONS Sneek scoorde 44 doelpunten en kreeg tien tegen. Dat houdt in een doelsaldo van plus 34. Broekster Boys produceerde 26 doelpunten en kreeg achttien tegen. Dat is een doelsaldo van plus acht. Op prima wijze wist d’Olde Veste’54 zich twee weken geleden thuis tegen Broekster Boys te revancheren voor de 5-1 nederlaag in de openingsronde van deze competitie. Waar Broekster Boys destijds zeer actief was, kwam het in de return er niet aan te pas.

Geoffrey Eekhof stijlvol aan de bal

In eigen doel

Vanaf het begin had d’Olde Veste’54 het betere veldspel. De Steenwijkers hadden ook meer balbezit en de corners van de thuisclub waren gevaarlijk. Door doelpunten van Hessel Eikelboom en een eigen goal van de ploeg uit Damwoude werd het 2-0 voor d’Olde Veste’54. De 2-0 kwam op merkwaardige wijze tot stand. Middenvelder Jetse Suiker van d’Olde Veste’54 gooide de bal vanaf een meter of 35 hoog voor de pot. Keeper Sander de Boer van Broekster Boys verkeek zich op de bal, die uiteindelijk net onder de lat terechtkwam. In een ongelukkige actie stompte De Boer de bal in eigen doel.

Had wel puntje verdiend

Afgelopen zaterdag moest Broekster Boys in Damwoude ook zijn meerdere erkennen in KHC. Het wedstrijdverslag op de website van Broekster Boys was voorzien van de kop: Broekster Boys had wel een puntje verdiend in de topper tegen KHC. De eerste alinea van het wedstrijdverslag  op de website van Broekster Boys luidde: Broekster Boys heeft in de race om de vierde plek een sneu verlies opgelopen. Ook al blijft de doelstelling rechtstreekse handhaving, Broekster Boys doet het net als vorig seizoen weer super in de top van onze eerste klasse.

Serie zware wedstrijden

Het wedstrijdverslag namens Broekster Boys liet duidelijk doorschemeren dat Broekster Boys voor een serie zware wedstrijden staat. Na d’Olde Veste ’54 uit en KHC thuis volgt de dubbele confrontatie met ONS Sneek. Dit weekend uit voor de competitie en volgende week zaterdag voor de noordelijke districtsbeker thuis tegen ONS Sneek. Hierna treft  Broekster Boys in Emmeloord de nummer drie uit de competitie Flevo Boys.

Moeizaam bespeelbaar veld

Het begin van de wedstrijd tegen KHC was duidelijk  voor de ploeg uit Kampen. Al in de eerste minuut waren de gasten dicht bij een doelpunt, maar keeper De Boer wist met een uiterste krachtsinspanning  de bal op de doellijn te stoppen. Broekster Boys had een kwartier nodig om KHC goed tegenspel te geven. Het was een wedstrijd in een zeer hoog tempo. Beide ploegen hadden moeite  met het steeds moeizamer te bespelen veld. Broekster Boys is één van de weinige eersteklassers die nog op een natuurveld spelen. Veel ploegen zien dan ook op tegen de reis naar Damwoude

Penalty Broekster Boys gestopt

Broekster Boys kreeg na een kwartier grip op de tegenstander. Uit een prachtige aanval van Broekster Boys door het midden over meerdere schijven ging de bal net over. KHC kwam in een fase waarin het maar moeizaam voor het doel van keeper Sander de Boer kwam. Broekster Boys had vlak voor de rust op voorsprong moeten staan. Riemer Doornbos werd na een passeeractie onderuit gehaald in het strafschopgebied. De door de altijd hard werkende Vincent Hoekstra genomen strafschop werd door doelman Vonk van KHC gestopt. Met de 0-0 ruststand ging KHC met het morele voordeel thee drinken.

Moordend tempo

In de tweede helft ging het moordende tempo gewoon door. Het spel was niet altijd even verzorgd maar beide ploegen compenseerden het moeilijke voetbal met een geweldige portie inzet en conditie. Dat leidde tot een spannend kijkspel.Halverwege de tweede helft kwam KHC min of meer gelukkig op voorsprong. Het afstandsschot van Illias el Morabit in de 67ste minuut werd van richting veranderd waardoor de bal met een wel erg gelukkige boog achter Broekster Boys doelman Sander de Boer in het doel plofte. Broekster Boys knokte hierna voor wat het waard was. In minuut 85 was de thuisclub dicht bij de gelijkmaker toen een prima inzet van Hedzer Prins ter nauwernood werd gestopt.

Geen schande

Het was de beste mogelijkheid op de gelijkmaker alhoewel Piet Wessel Dijkstra er ook nog dicht bij was met een vrije trap in blessuretijd. Helaas ging de bal naast het doel. Dat KHC in de 97ste  minuut vanuit een counter en met hulp van een eigen speler, die bal van richting veranderde, op 0-2 kwam, was voor  de statistieken mooi maar Broekster Boys had aan deze wedstrijd toch een punt over moeten houden. Helaas, de nederlaag tegen het goede team en spel van KHC was geen schande, maar Broekster Boys is de aansluiting hierdoor met de top vier wel even kwijt.

Kraker om u tegen te zeggen

Het inhaalduel uit tegen ONS Sneek is een kraker om u tegen te zeggen. De club uit Sneek is nog volop in de race voor het kampioenschap. ONS Sneek heeft de ambitie  om weer terug te keren naar de vierde divisie. Vorig seizoen won Broekster Boys beide wedstrijden tegen ONS Sneek. Toen waren de punten misschien wel gestolen. Toch zal de huid weer duur worden verkocht in Sneek, waar de wedstrijd om 15.00 uur begint.

Hobbelig veld

Het wedstrijdverslag  op de website van KHC uit Kampen had als kop: KHC behaalt zwaar bevochten zege op Broekster Boys. De tekst begon met: KHC moest zaterdag j.l. aantreden tegen Broekster Boys in het puntje van Friesland in de buurt van Dokkum. Op een zeer zwaar en bijna niet te bespelen natuurgrasveld moest KHC volop aan de bak. De wedstrijd ging voor KHC goed van start. Al in de eerste minuut kreeg KHC een dot van een kans. Leroy Knol had de bal voor het inkoppen, maar de inzet was te zacht en belandde in de handen van de keeper van Broekster Boys. De volgende kans was voor KHC uitblinker Illias el Morabit, maar ook hij wist het net niet te vinden. KHC was de bovenliggende partij maar had grote moeite met het hobbelige veld. De bal stuiterde letterlijk alle kanten op.

Penalty gestopt

Broekster Boys kreeg ook een grote kans, maar oog in oog met doelman Steven Vonk schoot de aanvaller de bal hoog over. KHC kreeg nog een paar kansen maar Broekster Boys kreeg de beste. Terwijl iedereen een fluitsignaal verwachtte voor een overtreding op Illias el Morabit werd er in de tegenaanval een speler binnen de beruchte lijnen onderuit gehaald. De toegekende strafschop werd goed in de hoek geplaatst maar doelman Steven Vonk van KHC zat er goed bij en wist de harde inzet te stoppen. Durk van der Leest van KHC kreeg nog een mogelijkheid maar gescoord werd er niet voor rust.

Verdedigend stond het goed

Na de rust een korte fase waarin Broekster Boys het initiatief nam. KHC bleef echter prima overeind en pakte het al snel weer op. In de 67ste  minuut was het Illias el Morabit die na een snelle aanval KHC terecht op 0-1 bracht. Hierna golfde het spel op en neer maar KHC bleef goed in de wedstrijd. Verdedigend stond het goed en ook doelman Steven Vonk behoedde KHC nog een keer voor een tegentreffer. Illias el Morabit gooide het duel in het slot door in de slotfase zijn tweede treffer te maken. Resumerend, KHC heeft  in de strijd om de belangrijke vierde plaats uitstekende zaken gedaan. Het versloeg de directe concurrent voor deze positie. De overwinning was uiteindelijk dik verdiend. KHC was gedurende grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. Het deed de ongelukkige nederlaag van vorige week thuis tegen Jubbega snel vergeten.

Bovenliggende partij

Het afgelopen seizoen verloor ONS Sneek zoals reeds vermeld beide wedstrijden tegen Broekster Boys. In beide wedstrijden was ONS Sneek duidelijk de bovenliggende partij. Broekster Boys werd beschreven als een Angstgegner  voor ONS Sneek. Angstgegner is een term uit het Duitse voetbal. Voor het huidige ONS Sneek  is Broekster Boys zeker geen Angstgegner. Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek heeft een elftal samengesteld dat bulkt van het zelfvertrouwen. Het ONS Sneek van nu is een vriendenploeg en een hecht, fris en jeugdig team, dat geen enkele vorm van angst hoeft uit te stralen richting Broekster Boys. Bovendien is ONS Sneek nog altijd ongeslagen in de eerste klasse I noord zaterdag.

Geen stunt

Nog even terug naar de wedstrijd FC Burgum-ONS Sneek. Op de website van de fusieclub uit Burgum stond een wedstrijdverslag met de passende kop: FC Burgum kan titelfavoriet één helft bijbenen. De tekst van het wedstrijdverslag begon met: De supporters van FC Burgum waren optimistisch toen ze in de rust aan hun koffie nipten. Het geloof in een stunt tegen het ongeslagen ONS Sneek was aanwezig na een eerste helft, waarin we ons prima staande hielden. Wie vervolgens zes minuten te laat naar buiten stapte, zag tot zijn verbazing echter 0-2 op het scorebord staan. Daarmee was de kans op een stunt verkeken.

Vol op de pantoffel

Het wedstrijdverslag gaat verder met: Het eerste half uur was uitstekend van onze zijde. De Sneekers kwamen ondanks veelvuldig balbezit tot geen enkel schot op doel, terwijl wij zelf drie goede kansen creëerden. Remco Bouius was vroeg in de wedstrijd het dichtst bij de 1-0, toen hij een tweede bal vanuit de lucht in één keer vol op de pantoffel nam. Keeper Max Wolfs van ONS Sneek tikte de bal op katachtige wijze net onder de lat vandaan. Niet lang daarna moest hij opnieuw redding brengen op een kopbal van Henny Bouius. De derde kans was na een half uur spelen voor Yorn Sikkenk maar na een knappe aanval werd zijn schot in de kiem gesmoord door een goed verdedigend blok van ONS Sneek. Vervolgens nam ONS Sneek het heft meer en meer in handen maar de strijdlustige Burgumer defensie was voor rust niet te slechten.

Messcherp

In tegenstelling tot ons begon ONS Sneek messcherp  aan de tweede helft. In de eerste zes minuten na  rust was het tweemaal doortastender met twee doelpunten tot gevolg: 0-2. Daarmee was de wedstrijd zo goed als beslist en kon ONS Sneek vrijuit voetballen. De oppermachtige Sneekers schroefden het tempo omhoog en lieten zien waarom ze een grote kanshebber zijn voor de titel. Dat de score niet hoger uitliep, was te wijten aan een gebrekkige afronding bij ONS Sneek en aan uitstekend keeperswerk van onze Arjen Tolman. Liet FC Burgum behalve strijden en tegenhouden dan helemaal niets meer zien? Twee speldenprikken wisten we nog uit te delen met een venijnig schot van Remco Bouius en een aanval waarbij Harmen Vlietstra en Justus Boomsma een zeker lijkende goal zagen verijdeld door een geweldige sliding op het allerlaatste moment van ONS Sneek. Komende zaterdag spelen we een cruciale wedstrijd voor de strijd om rechtstreekse handhaving. Dan ontvangen we concurrent Drachtster  Boys op ons Koningsland.

Prognoses en arbitraal trio

De prognoses op Voetbal Noord voor de komende twee inhaalwedstrijden in de eerste klasse I noord zijn: FC Burgum-Drachtster Boys 2-1 en ONS Sneek-Broekster Boys 3-0. De scheidsrechter bij ONS Sneek-Broekster Boys is Jeffrey Wolthof uit Kolham. De clubgrensrechters zijn Paul Buma en Wobbe Jan Reitsema.

Eerste klas is het niveau dat bij Broekster Boys past    

Voor trainer Patrick Zwart van Broekster Boys wordt het puzzelen met de opstelling voor de uitwedstrijd tegen ONS Sneek. Verder wilde hij er niet over uitweiden. Wel wilde hij kwijt dat de kans er in zit dat Broekster Boys met een heel jong team naar Sneek komt. Wat verwacht Patrick Zwart van de wedstrijd in Sneek tegen ONS? ,, Het wordt heel lastig voor ons. Een brede selectie hebben we niet. Na nederlagen tegen twee clubs uit de top vier volgt nog een heel zwaar programma voor Broekster Boys met een competitiewedstrijd en bekerwedstrijd tegen ONS Sneek en uit tegen Flevo Boys. Handhaving in de eerste klas staat voorop bij Broekster Boys. De eerste klas is ook het niveau dat past bij Broekster Boys. Voor mij  is ONS Sneek kampioenskandidaat nummer één. ONS Sneek heeft de ambitie om te promoveren  naar de vierde divisie. Het heeft de spelers er ook voor. Er is bij ONS Sneek in goede spelers geïnvesteerd. De druk ligt bij ONS’’.

Glenn Buma en Mounir Loolofs zijn met vakantie

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek kan tegen Broekster Boys niet beschikken over Glenn Buma en Mounir Loolofs. Alle twee zijn op vakantie. Hoe gaat Arnoud Koster dat oplossen? ,,Gelukkig hebben we een brede selectie. Harmen Boelsma speelt naast Joran Swart in de achterste vier. Pieter Abe de Jong speelt op de positie van Mounir Loolofs.  In de plaats van Harmen Boelsma speelt Stephen Adisi op het middenveld”.

Gedisciplineerd

Wat verwacht onze trainer voor wedstrijd tegen Broekster Boys? ,,Van onderschatting mag geen sprake zijn. Ik verwacht een Broekster Boys dat er op zal kletsen. Broekster Boys is een ploeg die gedisciplineerd kan spelen. Ik vind ook dat Broekster Boys het opnieuw in de competitie aardig doet. Op bepaalde posities heeft Broekster Boys de nodige kwaliteit. ONS Sneek zal tegen de formatie uit Damwoude waakzaam moeten zijn. Veel strijd, vechtlust en passie is Broekster Boys niet vreemd”.

Glenn Buma is er deze zaterdag niet bij

 

 

Delen