Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing FC Burgum – ONS Sneek

ONS Sneek speelt zaterdag uit tegen lastig FC Burgum in eerste klasse I noord zaterdag

Friese ontmoeting tussen nummer negen en nummer twee op competitieladder

ONS Sneek krijgt te maken met strijdlust, vechtlust en felheid van FC Burgum

Ploeg van trainer Arnoud Koster is nog altijd ongeslagen

FC Burgum trainer Jasper Bouma: Zo lang mogelijk in de wedstrijd blijven tegen ONS Sneek

Hij zei verder: ONS Sneek is de best voetballende ploeg in onze eerste klas

ONS Sneek zal het spel moeten maken tegen FC Burgum

Vanuit snelle omschakeling het ONS Sneek moeilijk maken

ONS Sneek zonder Stephen Adisi, maar wel met Harmen Boelsma naar FC Burgum

Niet meer bijbenen

ONS Sneek versloeg afgelopen zaterdag thuis Drachtster Boys met 4-1 na een 1-0 ruststand. In de eerste helft kon ONS Sneek niet overtuigen, maar in de tweede helft konden de gasten het niet meer bijbenen. Met als hoogtepunt de schitterende goal van onze spits Ruben Eijzenga waardoor ONS Sneek op een 3-1 voorsprong kwam. Na de jongste resultaten in de eerste klasse I noord zaterdag klom ONS Sneek van de derde naar de tweede plaats op de ranglijst. Dat was te danken aan de verrassende 0-1 overwinning van Jubbega in Kampen nog wel tegen KHC. D’Olde Veste’54 bleef koploper door in Steenwijk met 2-0 te winnen van Broekster Boys. Flevo Boys bleef mee bovenin door Alcides met 4-1 te verslaan. Door de nederlaag tegen Jubbega zakte KHC naar de vierde plaats. De stand bovenaan is nu: 1. D’Olde Veste’54 13-32; 2. ONS Sneek 12-28; 3. Flevo Boys 13-28; 4. KHC 13-27; 5. Broekster Boys 12-24.

Drie punten hard nodig

Deze zaterdag speelt ONS Sneek uit tegen het lastige FC Burgum. Een Fries treffen tussen  de nummer negen en de nummer twee op de ranglijst. ONS Sneek heeft alleen maar baat bij het pakken van de drie punten om titelkandidaat te blijven. FC Burgum heeft de drie punten hard nodig om aan het spelen van de nacompetitie te ontkomen. Op de plaatsen negen, tien en elf, die recht geven om nacompetitie te spelen, staan FC Burgum en Drachtster Boys met elk elf punten uit twaalf ontmoetingen en SV Marum met negen uit dertien. De achterstand van FC Burgum en Drachtster Boys op de veilige achtste plaats van Go Ahead Kampen bedraagt vier punten. Go Ahead Kampen heeft vijftien punten uit twaalf wedstrijden. Onze stadgenoot LSC 1890 won in de onderste regionen uit van SV Marum met 0-1 en heeft die club nu binnen handbereik om zich voor de nacompetitie te klasseren. SV Marum heeft maar één punt meer dan LSC 1890, dat acht punten uit dertien wedstrijden heeft. Hekkensluiter is nu het Meppeler Alcides met zes uit dertien. Blauw Wit ’34  en Jubbega staan inmiddels op de veilige klasseringen zes en zeven met respectievelijk twintig en achttien punten uit dertien duels.

Vijf nederlagen op rij

FC Burgum verloor in de eerste klasse I noord zaterdag al zeven wedstrijden, waarvan vijf achter elkaar bij de start van de competitie. Het begon met een 1-3 verlies in de thuiswedstrijd tegen Blauw Wit’34. Hierna werd uit met 4-1 verloren van ONS Sneek, met 2-5 thuis van d’Olde Veste’54, met 2-1 uit van KHC en thuis met 0-2 van Flevo Boys. Pas in de zesde wedstrijd werden de eerste drie punten binnengehaald. Dat gebeurde uit tegen SV Marum met 4-5. Ook thuis leverde het duel tegen Go Ahead Kampen drie punten op middels een 2-1 victorie. Thuis tegen LSC 1890 kwam FC Burgum niet verder dan 1-1. Vervolgens was FC Burgum in Meppel tegen Alcides duidelijk de betere gezien de  0-5 winst. Thuis  tegen Jubbega werd het 1-1. Uit de laatste twee wedstrijden werden geen punten gepakt. In Damwoude tegen Broekster Boys werd nipt verloren (1-0). Afgelopen zaterdag verloor FC Burgum onverdiend in Leeuwarden met 2-1 van Blauw Wit’34.

Repeterend verhaal

Het wedstrijdverslag van ONS Sneek-Drachtster Boys op de website van Drachtster Boys had als kop: ONS-Drachtster Boys: Repeterend verhaal. De tekst van het wedstrijdverslag begon met: Groundhog day all over the place. Het is best koud, grijs en het duurt zo lang als je je kunt bedenken. Het einde is en blijft frustrerend. Verlies. Alweer, alweer. Natuurlijk is er goede moed wanneer de wedstrijd begint. Een prima tegenstander. Wellicht wat ruimte voor gevaarlijke tegenstoten. We worden op de heenreis opgeschrikt door een wat lijzig klinkend telefoontje vanuit Drachten. Waar de autosleutel is van vervoermiddel twee in het gezin. Toch in de meegenomen jas van de op zijn minst aantrekkelijke moeder? Helaas voor de beller. Het wordt toch op de fiets richting kringloopwinkel. De verdere conclusie? In minder dan een minuut weet de jonge beller ons gemoed tot onder het nulpunt te brengen. Zijn teleurstelling sijpelt opvallend helder door de autotelefoon speaker.

Best verstandig

Hetzelfde teleurstellende gevoel bekruipt ons na de 4-1 einduitslag.  De wedstrijd zelf dan vraag je je af? Voor de mensen, die er waren. Begrijpelijk. Voor de thuisblijvers, inclusief de harde kern. Best verstandig om op deze zaterdagmiddag andere activiteiten te hebben ontplooid. Het scheelt een vat vol frustratie. Was het dan zo slecht? Nee, dat zeker niet. Dan was het nog helder allemaal. Het is een kwestie van net te kort komen, dat kleine stukje extra ontbreekt. Het maakt het verlies extra pijnlijk. De opstelling van Drachtster Boys kent geen verrassingen. Het eerste kwartier is aftasten geblazen. Misschien tikt ONS net iets makkelijker dan onze Boys. Het verschil is miniem. Djinn Keegstra laat in de negentiende minuut maar weer eens zien hoe makkelijk hij een vrije trap achteloos goed kan plaatsen. Van links naar de rechtsbuiten positie waar Joël Wagenaar de bal aanneemt en voorgeeft. Sicco Bouwer kan net niet goed genoeg aannemen om in scoringspositie te komen. Net niet.

Lange bal

Wanneer de eerste helft vordert, is er sprake van iets meer opportunisme bij onze jongens. De lange bal komt vaker voorbij. Jullie verslaggever denkt heel even Carry Tefsen te ontwaren langs de lijn. Het schril klinkende op goed geluk zingt in zijn hoofd. De bijpassende armbewegingen van de grote actrice als bonus op het netvlies. Dylan Smit is wederom lekker bezig op links. We veren op als hij een actie inzet. Het resulteert in kleine kansjes. ONS breekt vlak voor rust door over rechts. Een lage voorzet, die rond de vijf meter eindigt en simpel wordt ingetikt: 1-0. Is er na de pauze hoop op verbetering? Ja en nee. ONS lijkt niet zo goed in vorm als voor de winterstop. Dus, wie weet tot de 58ste  minuut roet in het eten gooit. 2-0 met wat inleidend gerommel rond de vijf meter.

Vermoeidheid zichtbaar

De teleurstelling is voelbaar. De vermoeidheid plots zichtbaar. Plan B wordt uit de kast getrokken. Erik Barelds naar voren sturen in de bekende Wout Weghorst rol. Rommelen, kekie’s uitdelen en ja hoor, scoren! 2-1. We leven nog. Niet lang daarna de Mersey Beat. 3-1. Om nog iets meer zout in de wonden te strooien, wordt de vierde Sneker treffer vlak voor tijd genoteerd. We komen wederom sneu op de koffie. We verlaten het iets te vrolijke clubhuis van ONS. Het dart toernooi is in aantocht. Opvallend detail. Wanneer de microfoon wordt getest met het woord alcoholist kijken minstens veertien man opzichtig geschrokken om zich heen. Betrapt.

De wind tegen in Leeuwarden

De kop boven het wedstrijdverslag van Blauw Wit’34-FC Burgum op de website van FC Burgum was veelzeggend. De kop luidde: De wind tegen in Leeuwarden. De eerste regels van het wedstrijdverslag waren: Winst en verlies  liggen soms dicht bij elkaar. Na een klein uur spelen dachten we verdiend op 0-2 te komen, maar ruim een half uur later ging Blauw Wit’34 in extremis met de overwinning aan de haal. Daarmee zat de wind niet alleen letterlijk (een helft) tegen maar ook in figuurlijke zin. Het wedstrijdverslag ging verder met: Op het fraaie en winderige Sportcomplex Wiarda had FC Burgum de wedstrijd na een vroege openingstreffer van Roeland Rusticus grotendeels onder controle. Bij vlagen werd er aardig gevoetbald en verdedigend werd er weinig weggegeven aan een worstelend Blauw Wit’34. Tot grote kansen kwamen we zelf in de eerste helft overigens ook amper.

Wedstrijd kantelde

Het wedstrijdverslag ging verder met: De tweede helft begon stormachtig. Vanaf de aftrap stond Remco Bouius binnen een paar passes oog in oog met de keeper van Blauw Wit’34, die de inzet ternauwernood met zijn voeten wist te redden. Een klein kwartier later zette Harmen Vlietstra met een leep balletje Henny Bouius vrij voor de keeper en die rondde beheerst af. FC Burgum op rozen in de Friese hoofdstad. Maar die rozen verwelkten razendsnel toen de grensrechter de vlag de lucht  in stak voor buitenspel. Kort daarna schoot Jordy den Hoedt aan de andere kant de 1-1 binnen, waarna de wedstrijd kantelde en de Leeuwarders meer en meer het heft handen namen. Arjen Tolman moest meerdere malen handelend optreden op doelpogingen van de thuisclub. Net toen men langs het veld had geconcludeerd, dat 1-1 over de gehele wedstrijd een goede afspiegeling was, viel in de blessuretijd de 2-1 binnen via de onfortuinlijke Roeland Rusticus. Zo zat het ons niet mee en was Blauw Wit’34 voor de tweede keer dit seizoen de gelukkigste in een gelijkwaardige ontmoeting.

Prognoses

De prognoses op Voetbal Noord voor de wedstrijden dit weekend in de eerste klasse I noord zaterdag zijn: FC Burgum-ONS Sneek 1-3, Drachtster Boys-d’Olde Veste’54 1-2, Broekster Boys-KHC 2-1, Jubbega-Flevo Boys 1-2, Alcides-SV Marum 2-1 en LSC 1890-Go Ahead Kampen 1-2.

Op papier favoriet

Thuis won ONS Sneek met 4-1 van FC Burgum. In de laatste elf minuten wist ONS Sneek de 0-1 achterstand om te zetten in 4-1 winst. Op papier is ONS Sneek opnieuw de gedoodverfde favoriet. Dat mag dan zo zijn, een garantie om ook in Bergum te winnen is dat niet. Met andere woorden FC Burgum is voor eigen publiek niet voor de poes. Wat kan ONS Sneek verwachten van FC Burgum? ONS Sneek krijgt te maken met een tegenstander, die veel strijdlust, vechtlust en agressiviteit zal leveren. ONS Sneek zal zich daartegen moeten wapenen. Wanneer ONS Sneek van eigen kracht uitgaat, mag er niet worden verloren van FC Burgum. Nog altijd is ONS Sneek ongeslagen en dat zegt ook wat. Op het eigen kunstgras van het Zuidersportpark werden tot nu toe alle wedstrijden gewonnen. Dat gebeurde tegen FC Burgum, Blauw Wit’34, KHC, Drachtster Boys, SV Marum  en Alcides. Uit werden Go Ahead Kampen en LSC 1890 verslagen. Uit werd gelijk gespeeld tegen d’Olde Veste’54, Flevo Boys, Drachtster Boys en Jubbega. ONS Sneek zal er blij mee zijn dat in Burgum ook op kunstgras wordt gespeeld.

Selectie FC Burgum

De selectie van FC Burgum bestaat uit de volgende spelers, met tussenhaakjes de rugnummers: Keeper Arjen Tolman (1), Jacob Frimpong (2), Roeland Rusticus (3), Roel de Wilde (5), Douwe Heegstra (6), Remco Bouius (7), Kees Noordmans (8), Yorn Sikkenk (10), Harmen Vlietstra (11), Mark Link (12), Kevin Hoekstra (13), Thomas Pruis (15), Henny Bouius (16), Merijn Feenstra (18), Justus Boomsma (19), Jens Kerstholt (20), Steffen Kempe (21), Jorrit van der Meulen (22), Jaap Jurjen Haveman (23) en Simon van de Meer (24).

FC Burgum trainer Jasper Bouma

Jasper Bouma is bezig aan zijn tweede seizoen als trainer bij FC Burgum. Jasper Bouma doorliep als speler de gehele jeugdopleiding in Burgum. Hij speelde vijf jaar in het eerste elftal van BCV en zeven jaar in het eerste elftal van de vv Bergum. FC Burgum is ontstaan uit een fusie tussen vv Bergum en BCV. Hij is ook jeugdtrainer geweest bij BBC en hoofdtrainer van BCV. Hij heeft als hoofdtrainer ook gewerkt bij vv Buitenpost.

Bovenliggende partij

Afgelopen zaterdag verloor FC Burgum zoals reeds vermeld onverdiend in Leeuwarden met 2-1 van Blauw Wit’34. FC Burgum trainer Jasper Bouma over de nederlaag: “FC Burgum speelde een uur lang goed en was in Leeuwarden de bovenliggende partij. Het is bij FC Burgum een repeterend verhaal. FC Burgum vergat  uit te lopen naar 0-2 en daarmee de wedstrijd op slot te gooien. Er had zeker een punt voor FC Burgum ingezeten”.

Dominant ONS Sneek

Wat verwacht Jasper Bouma van de thuiswedstrijd tegen ONS Sneek? ,,Ik verwacht een heel dominant ONS Sneek. Voor mij is ONS Sneek de best voetballende ploeg in onze klasse. Ik hoop lang met FC Burgum tegen ONS Sneek in de wedstrijd te blijven. Vanuit de defensie snel omschakelen om tot succes te komen. Het scenario zal gelijk zijn aan dat in Sneek. ONS Sneek speelt goed voetbal. ONS Sneek is een ploeg die bekend is om het goede positiespel, de balvaardigheid, het technisch kunnen en de dynamiek in het spel. Niet alleen ONS Sneek is een goede ploeg. Dat geldt ook voor d’Olde Veste’54, een power ploeg’’.

Stephen Adisi geblesseerd, Harmen Boelsma weer fit

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek kan zaterdagmiddag uit tegen FC Burgum niet beschikken over middenvelder Stephen Adisi. In de thuiswedstrijd van zaterdag j.l. tegen Drachtster Boys liep Stephen Adisi een hamstringblessure op. Daarvan is hij nog niet hersteld. Daar staat tegenover dat middenvelder Harmen Boelsma weer fit is. Van de wisselspelers heeft Nigel Tyrone Hardenberg nog steeds liesklachten. Jorn Dijkstra heeft zijn pink gebroken. Beiden zijn er dan ook niet bij in Burgum. Wisselspeler Welmer van der Heide is mee met het elftal van ONS Sneek Onder 18. ONS Sneek Onder 23 heeft geen competitiewedstrijd. Daar kan Arnoud Koster van profiteren door een aantal spelers van Onder 23 mee te nemen als wisselspeler naar FC Burgum.

Beelden bekeken

Onze trainer Arnoud Koster heeft beelden bekeken van de wedstrijd Blauw Wit’34-FC Burgum. ,,Ik zag geen groot verschil tussen het FC Burgum  van tegen ONS in Sneek en dat van het FC Burgum in Leeuwarden tegen Blauw Wit’34. FC Burgum zal ook tegen ONS Sneek van eigen kracht uitgaan. FC Burgum maakte het spel tegen Blauw Wit’34. Verder was deze wedstrijd redelijk in balans. FC Burgum deed niet onder voor Blauw Wit’34. FC Burgum heeft een ploeg die beslist niet rechtstreeks hoeft te degraderen. ONS Sneek heeft deze week goed getraind. In Sneek had ONS de nodige moeite met FC Burgum. Dat was in  het begin van de competitie. Nu de competitie verder is gevorderd, hoop ik dat ONS  Sneek minder moeite met FC Burgum zal hebben dan in Sneek. Mijn team heeft zich in de loop van de competitie verder ontwikkeld en blijft dat doen’’.

Bert Agricola fluit in Bergum

Scheidsrechter bij de wedstrijd FC Burgum-ONS Sneek is Bert Agricola uit Heerenveen. Zijn assistenten zijn namens de KNVB de heren P. de Jong en J. Klinkhamer. Bert Agricola heeft gevoetbald bij Read Swart uit De Knipe. Zestien jaar lang maakte hij deel uit van het derde elftal van Read Swart.

SiVi

Delen