Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Flevo Boys

Kan thuisclub ook eerste competitiewedstrijd winnen na succesvolle oefencampagne?

Flevo Boys moet energie, lef en strijd uitstralen

Zaterdag a.s. is het eindelijk zo ver. Dan gaat de competitie seizoen 2021-2022  in de zaterdag hoofdklasse B van start. Reikhalzend is hier naar uit gekeken. Immers door corona was het alleen maar behelpen geblazen. Na de uitwedstrijd in Aalten tegen AZSV op zaterdag 10 oktober 2020 werd de competitie abrupt afgebroken en niet weer hervat. Tegen AZSV behaalde ONS Sneek het eerste winstpunt. Na een 0-3 voorsprong werd het tegen het tiental uit Aalten uiteindelijk 3-3. Ons eerste elftal heeft zich goed voorbereid op hetgeen wat komen gaat. Er is intensief getraind. Zes oefenwedstrijden werden gespeeld, die allemaal werden gewonnen. Achtereenvolgens werden thuis VVI (3-0), FC Burgum (6-2), vv Groningen (5-0) en vv Hardegarijp (2-0) aan de zegekar gebonden. Dat lot was ook beschoren voor het stad Groninger Be Quick 1887, dat in Haren met 0-2 het onderspit moest delven en voor Zeerobben, dat in Harlingen met 1-7 klop kreeg. Hierbij moet wel worden aangetekend dat  de formatie van trainer Jan Vlap alleen tegen zondag hoofdklasser Be Quick 1887 serieus werd getest. De andere sparringpartners (vijf) boden te weinig tegenstand.

Afgedroogd

ONS Sneek opent de competitie op het kunstgras van het Zuidersportpark tegen Flevo Boys. Dat is andere koek dan oefenwedstrijden. Die zijn in de verste verte niet te vergelijken met competitievoetbal. In de zaterdagclub uit Emmeloord treffen de oranje hemden een opponent die als één van de titelkandidaten wordt gezien. De sympathieke trainer Arjen Postma van Flevo Boys  liet in tegenstelling tot ONS Sneek zijn ploeg ook oefenen tegen twee clubs uit de zaterdag derde divisie. In Rijssen werd het tegen Excelsior’31 een 2-2 gelijkspel na een 2-0 achterstand. Van DVS’33 werd in Ermelo met 2-0 verloren. De ruststand was 0-0. In de eerste helft ging het gelijk op tegen de geel-zwarten, die ieder jaar hoog eindigen  in de zaterdag derde divisie. Tegen clubs van een veel lager kaliber werd gewonnen. Weliswaar moeizaam met 1-2 in Idskenhuizen van VVI maar amateurclub vv Heerenveen werd met 8-0 afgedroogd. Op de laatste dag van juli verloor Flevo Boys zeer geflatteerd met 5-1 van SC Heerenveen Onder 21.

Hamvraag

De hamvraag is kunnen de mannen van Jan Vlap na een ongeslagen oefencampagne de eerste competitiewedstrijd in drie punten omzetten? Dat zal een heel lastig karwei worden. Daarvoor is Flevo Boys te zwaar favoriet. Toch is ONS Sneek zeker niet kansloos. In de serie oefenwedstrijden kwam duidelijk naar voren dat ONS Sneek er beter opstaat bij de competitie start dan een jaar eerder. Deze A-selectie, die twintig spelers telt onder wie drie keepers, herbergt meer kwaliteit, oogt frisser en er is weer zichtbaar speelplezier. De groep van nu is  bovendien veel meer een eenheid en dus homogener. Met het scorend vermogen lijkt het wel goed te zitten. Zo werd in de oefenduels volop gescoord. ONS Sneek heeft nu meerdere spelers die een doelpunt kunnen maken. De snelheid van de beide vleugelspitsen kan een geducht wapen zijn dit seizoen. Wat ONS Sneek betreft is het afwachten welk basiselftal Jan Vlap uit de hoge hoed tovert. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het team dat afgelopen zaterdag tegen Zeerobben in de eerste 45 minuten aantrad de beste papieren heeft.

Drie nieuwelingen

Flevo Boys heeft drie spelers zien vertrekken maar ook drie nieuwelingen welkom kunnen heten. Keeper Fariz Mesud heeft zich aangemeld bij ONS Sneek. Robin Rijckenberg heeft zijn studie voorrang verleend boven Koning Voetbal terwijl middenvelder Abdel Boundati zijn grote liefde het zaalvoetbal heeft verkozen boven het veldvoetbal. Nieuw zijn: Thomas Potters, keeper Winand Quartel en Giedo de Weerd. Middenvelder Thomas Potters (19) speelde in de jeugd al bij Flevo Boys, vertrok naar SC Cambuur, maar is teruggekeerd op het oude nest. Doelman Winand Quartel heeft de switch van zaterdag eersteklasser Pelikaan S naar Flevo Boys gemaakt. De derde nieuweling is Giedo de Weerd, overgekomen van nu zaterdag derdeklasser Sneek Wit Zwart (SWZ). Het huidige Flevo Boys heeft een hoog oud-ONS Sneek gehalte. Liefst vier heeft het in  de gelederen: doelman Volken Huisman, verdediger Roelof Strikwerda, de op vele posities inzetbare Frits Dantuma en niet te vergeten spits Yumé Ramos, die het scoren nog steeds niet is verleerd. ONS Sneek hou Ramos zaterdagmiddag goed in de gaten.

Interview

Trainer Arjen Postma van de polderbewoners liet zich in de weekkrant De Noordoostpolder, die iedere woensdag verschijnt,  interviewen door Harry de Ridder. In het zeer interessante interview liet hij weten dat het doel is om zo goed mogelijk te presteren in de zaterdag hoofdklasse B en zo ver mogelijk te komen in de districtsbeker. De trainer uit Sint Nicolaasga is content over de kwaliteit van zijn selectie, die veel jonge spelers telt. Er zijn jongens vanuit de eigen jeugd doorgeschoven. Ze krijgen de kans zich te bewijzen in de voorbereiding. Bovendien zijn talentvolle jonge voetballers teruggekeerd naar de club waar ze in de jeugd voetbalden. In het interview laat Postma weten dat hij de jonge spelers langzaamaan de kans wil geven om door te dringen tot het eerste elftal. Ze moeten dan wel klaar zijn voor het grote werk. “We proberen zoveel mogelijk eigen jongens in te passen, maar ook Flevo Boys heeft spelers van buitenaf nodig. Flevo Boys is geen Urk. Daar vertrekt nooit iemand. Bij Flevo Boys gaan jongens studeren of voor een BVO spelen. Dat juich ik toe. Ervaring opdoen bij een andere club is prima, al is het bij een eersteklasser. Ik kan het iedereen aanraden’’. Postma is er blij mee dat Younes el Ghamarti zich echt heeft door ontwikkeld.

Doelen stellen

Waar is Flevo Boys straks toe in staat? Zo luidde een vraag aan Arjen Postma, die in de eerste divisie voetbalde voor SC Cambuur en Veendam. ,,Ik hou niet van doelen op de lange termijn. Daar doe ik niet aan mee. In een seizoen gebeurt zoveel: shorsingen, blessures en onverwacht goede tegenstanders. Doelen stellen op de lange termijn heeft geen zin. Iedereen wil kampioen worden en zeggen dat ze zich willen handhaven vind ik geen doelstelling. Het voegt allemaal niets toe. Pas in de loop van het seizoen kun je misschien naar een doel toewerken, bijvoorbeeld voor een periodetitel gaan’’. Arjen Postma begint aan zijn tweede seizoen bij Flevo Boys. Hij schaaft week in week uit aan een selectie die in staat is om aansprekend voetbal te etaleren. ,,Voor vorig seizoen was mijn doel sneller druk te zetten. Met veel nieuwe jongens in de selectie  moest het een team worden, dat minder snel geneigd was achteruit te lopen. Op die nieuwe speelwijze hebben we veel geoefend’’. Die lijn wil hij doortrekken. ,,Ik wil het soort voetbal spelen dat aantrekkelijk is voor het publiek. Aanvallend voetbal, hoog druk zetten, de middenvelders aanspelen en van achteruit  in dribbelen’’.

Uitstralen

Arjen Postma zijn stip op de horizon: drukte langs de lijn omdat Flevo Boys mooi voetbal speelt. ,,Flevo Boys moet voor binding zorgen. Het moet weer drukker worden langs de lijn. Er moet energie, lef en strijd in ons voetbal zitten. Ik wil dat de jongens elke wedstrijd het maximale eruit halen en dat uitstralen. Dat lukt niet elke wedstrijd, maar die intentie moet er wel zijn’’. Arjen Postma is liefhebber van mooi voetbal, maar naïef is hij niet. ,,Ik kan veel van de jongens verlangen maar soms word je gedwongen je aan te ;passen, een andere strategie te kiezen,  Ik wil tenslotte altijd winnen’’. Publiek is weer welkom bij ONS Sneek en ook het clubhuis annex kantine is weer open. Wanneer de weergoden zich van een zonnige kant laten zien, dan kan het een heerlijke voetbalmiddag worden op het Zuidersportpark. Er wordt om 15.00 uur afgetrapt. Zaterdag 4 september a.s. speelt ONS Sneek in Aalten tegen AZSV. Zaterdag 11 september a.s. komt SDC Putten naar Sneek. Aanvang 15.00 uur. Flevo Boys, neutraal publiek, supporters van beide clubs en uiteraard het arbitrale trio met als scheidsrechter Erik ter Brake uit Dedemsvaart van harte welkom bij ONS Sneek.

SiVi

Delen