Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – FVC

Beïnvloeden slechte velden titelstrijd in eerste klasse F noord zaterdag?

ONS Sneek kan ook op eigen kunstgrasmat tegen FVC weer drie punten pakken

Thuisclub defensie zal gevaar Robin Hollander moeten zien te elimineren

Geen toeval

Nu de beslissende en superspannende fase bovenaan in de zaterdag eerste klasse F noord is ingezet doet de vraag zich voor: gaan slechte velden de titelstrijd beïnvloeden? Het heeft er veel van weg. Leeuwarder Zwaluwen is de bespeler van het natuurgras hoofdveld van het sportpark Nijlân in Leeuwarden. Dat hoofdveld verkeert in slechte staat. Vraag dat maar aan de titelkandidaten Pelikaan S en ONS Sneek. Als eerste verloor Pelikaan S met 1-0 bij Leeuwarder Zwaluwen. Afgelopen zaterdag volgde ONS Sneek met dezelfde cijfers. Dat kan toch geen toeval zijn.

Opmars

Leeuwarder Zwaluwen is bezig met een opmars die moet leiden naar het zich handhaven in de eerste klasse F noord zaterdag. Die opmars van de ploeg van trainer Hans de Jong uit De Knipe is dus ingezet met verrassende overwinningen op twee van de vier kampioenskandidaten. In die twee zeges heeft het slechte hoofdveld van Leeuwarder Zwaluwen zeker een belangrijke rol gespeeld. Pelikaan S en ONS Sneek staan bekend om hun voetballend en scorend vermogen. Op een slecht veld als dat van Leeuwarder Zwaluwen is dat evenwel niet toereikend genoeg om te winnen van een tegenstander die zich happy voelt op het slechte veld. Pelikaan S was de eerste kampioenskandidaat die begrijpelijk steen en been klaagde over het slechte veld van Leeuwarder Zwaluwen. Direct gevolgd door ONS Sneek.

Erbarmelijk slecht veld

Naast dat van Leeuwarder Zwaluwen verkeert ook het hoofdveld van Broekster Boys in Damwoude in slechte staat. Ook bij Broekster Boys ging ONS Sneek het schip in. Het zijn niet alleen de toppers in de eerste klasse F noord zaterdag die moeite hebben met het slechte veld van Broekster Boys. Zo speelde subtopper PKC’83 zaterdag j.l. uit met 3-3 gelijk bij Broekster Boys. Het wedstrijdverslag van het duel Broekster Boys-PKC’83 op de website van PKC’83 had dan ook als kop mee gekregen: PKC’83 speelt gelijk op knollentuin. Aangevuld met de zin: het weer was geweldig maar het veld in Damwoude erbarmelijk slecht. Uiteraard zijn er in de eerste klasse F noord zaterdag ook clubs die klagen over een kunstgrasveld. Het ene kunstgras is het andere niet maar een kunstgrasveld is altijd nog beter dan een slecht natuurgrasveld.

Moeten we op dit veld spelen?

In het verleden had ook ONS Sneek een grasmat die te vergelijken was met een knollentuin. Uw schrijver van de voorbeschouwing kan zich nog heel goed herinneren dat ONS Sneek op het Zuidersportpark een jubileumwedstrijd speelde tegen eredivisionist SC Heerenveen. Het eerste wat ik de toenmalige hoofdtrainer Gertjan Verbeek hoorde zeggen was: moeten we op dit veld spelen? Door de vele inspanningen van het bestuur van ONS Sneek ging de gemeente uiteindelijk overstag. Op het Zuidersportpark werd een hoofdveld van kunstgras aangelegd dat evenwel na verloop van tijd en intensief gebruik wel weer aan een grondige opknapbeurt toe was. Na weer de nodige gesprekken met de gemeente ligt er nu op het Zuidersportpark een kunstgrasveld om u tegen te zeggen.

Actualiteit

Nu terug naar de actualiteit. Door de uitslagen van afgelopen zaterdag nam de spanning bovenaan alleen nog maar toe. Van de vier titelkandidaten verloren zoals reeds vermeld Pelikaan S en ONS Sneek. Oranje Nassau Groningen werd de nieuwe koploper door een benauwde overwinning (0-1) in en tegen Hoogezand. Blauw Wit’34 kwam op gelijke hoogte met Pelikaan S door in de slotfase met 0-1 de baas te blijven over debutant en hekkensluiter ’t Fean’58. De stand bovenaan is nu: 1. Oranje Nassau Groningen 16-33. 2. Pelikaan S 16-32. 3. Blauw Wit’34 16-32. 4. ONS Sneek 16-30.

Alles nog in eigen hand

Nummer 4 ONS Sneek heeft drie punten achterstand op de koploper en naamgenoot uit de stad Groningen. Zaterdagmiddag speelt ONS Sneek om 15.00 uur thuis tegen het Leeuwarder FVC dat staat voor Friesche Voetbal Club. Voorheen zondagclub FVC verkeert in groot degradatiegevaar. De ploeg van trainer Harold Wekema staat voorlaatste (twaalfde) met negen punten uit vijftien wedstrijden. Laatste (dertiende) is ’t Fean’58 met acht uit zestien. Het wordt nog een hels karwei voor onze gasten om directe degradatie af te wenden. Zo bedraagt de achterstand op nummer elf Drachtster Boys al zeven punten. Drie clubs, de nummers veertien, dertien en twaalf, degraderen direct naar de tweede klasse. De nummers tien en elf krijgen nog een herkansing.

Torenhoge favoriet

ONS Sneek is met alle respect voor FVC zaterdag de torenhoge favoriet. In geen geval mogen de Friese hoofdstedelingen worden onderschat. Dat heeft de uitwedstrijd tegen FVC wel bewezen. Binnen het kwartier stond ONS Sneek met 2-0 achter. Toen werd ONS Sneek gelukkig klaar wakker. Nog voor de rust werd de 2-0 achterstand omgezet in een 2-3 voorsprong. Dat werd ook de eindstand. FVC speelde afgelopen zaterdag thuis met 2-2 gelijk tegen Gorecht uit Haren na een 0-0 ruststand. In minuut vijftig werd het 0-1 door Tom Traas. Een minuut later was het al weer gelijk door Robin Hollander. Uit een counter scoorde Robin Hollander ook de 2-1 voor FVC in de 74ste minuut. In de laatste minuut kwam Gorecht toch nog op gelijke hoogte door Michel Koopman. Robin Hollander is bij FVC veruit de gevaarlijkste aanvaller. De mede-eigenaar van Hollander’s Nieuwe, dé viszaak van Leeuwarden, zal dan ook door de defensie van ONS Sneek moeten worden uitgeschakeld.

Wissel in aanvallend opzicht

Over de wedstrijd zelf werd op de website van Gorecht onder meer vermeld dat er van FVC had moeten worden gewonnen. In de eerste helft ging het spel in het begin redelijk gelijk op. Gorecht liet FVC het spel maken maar daar wisten de gastheren niet echt raad mee. In de omschakeling was Gorecht een aantal keren goed gevaarlijk. In de tweede helft ging FVC sterk uit de startblokken door meteen druk te zetten op Gorecht. Na 1-1 ging het duel weer gelijk op. Na de 2-1 voor FVC wisselde Gorecht-trainer Hans van der Ploeg in aanvallend opzicht. Het overwicht in de aanval bij Gorecht betaalde zich uiteindelijk uit in de allerlaatste minuut: 2-2. Met de gelijkmaker werd in ieder geval een punt meegenomen naar Haren.

Selectie FVC

De selectie van FVC voor de uitwedstrijd tegen ONS Sneek bestaat uit de volgende zestien man: Levi de Ron (keeper), Jarno Dijkstra, Jildert Boekema, Lucas van Dijk, Guydeon Boomsma, Leroy Wielenga, Marc Machiela, Wessel Oost, Kylian Medema, Robin Hollander, Leon Faber, Marco Biegel, Robin Edens, Jeffrey van der Galiën, Cheriel Girdharie en Sander Smit.

Nooit leuk

Met onze trainer Arnoud Koster werd teruggekeken op de met 1-0 verloren wedstrijd in Leeuwarden tegen Leeuwarder Zwaluwen. ,,Twee keer uit op rij verliezen eerst bij Broekster Boys en afgelopen zaterdag bij Leeuwarden Zwaluwen is nooit leuk. Bovendien overkomt dat ONS Sneek niet zo vaak. Een slecht veld is zeker niet in ons voordeel. Je moet dat slechte veld wel in een bepaald perspectief plaatsen. Je kunt niet alles wijten aan het moeilijk te bespelen veld. Een niet best veld vraagt wel meer strijd. Dat meer strijd heb ik gemist in beide verloren wedstrijden. ONS Sneek zal ook moeten leren wat wel kan worden gebracht om van de tegenstander op een slecht veld te kunnen winnen. ONS Sneek is fit genoeg om tot de laatste minuut de druk op te voeren en een sterk slotoffensief eruit te persen. Dat sterke slotoffensief bleef uit in Leeuwarden tegen Leeuwarder Zwaluwen. Dat stelde mij teleur. Ik heb dat ook tegen de jongens gezegd.’’

Swingen

De komende drie wedstrijden van ONS Sneek gaan tegen de drie onderste ploegen. Zaterdagmiddag thuis tegen FVC, zaterdag 1 april a.s. uit tegen Drachtster Boys en zaterdag 8 april a.s. thuis tegen ’t Fean’58. Arnoud Koster: ,,Er komen drie belangrijke weken aan voor ONS Sneek. Alle drie komende ontmoetingen moeten we kunnen winnen. Zaterdagmiddag op het Zuidersportpark tegen FVC moeten we ons kunnen herstellen na twee nederlagen op rij. ONS Sneek moet weer gaan swingen. Met weer veel variatie in ons spel. Onze supporters moeten weer een herkenbaar ONS Sneek zien.”

Overbruggen

Wat verwacht onze trainer van de thuiswedstrijd tegen FVC? ,,In Leeuwarden kwamen we vlot met 2-0 achter. Dat mag vanmiddag niet weer gebeuren. ONS Sneek moet bepalen wat er gebeurt op het veld en niet opnieuw FVC. Dus geen 2-0 achterstand meer moeten overbruggen. We zullen heel goed aan de wedstrijd moeten beginnen en moeten waken voor de omschakeling door FVC. Ik verwacht  deze middag een compact spelend FVC dat in de counter wil toeslaan.’’

SiVi

 

 

Delen