Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Gorecht

Weet thuisclub zich te herstellen van teleurstellend verlies tegen Pelikaan S?

Gasten uit Haren kunnen fel verdedigen

Ons eerste elftal leed afgelopen zaterdag in het koude Oostwold (gemeente Leek) een teleurstellende 3-1 nederlaag tegen titelkandidaat Pelikaan S. Tot de rust was er nog weinig aan de hand. ONS Sneek was toen de betere ploeg maar verzuimde de 0-1 voorsprong uit te breiden. Overigens kreeg ook de ploeg van trainer Jan Kloetstra voor de rust de nodige kansen. De tweede helft was nog maar nauwelijks begonnen of Jan Hooiveld kopte de 1-1 binnen. Enkele minuten later werd het al 2-1. In een tijdsbestek van slechts vijf minuten gaf ONS Sneek de wedstrijd helemaal uit handen door onnodige fouten achterin. Ook de 3-1 was niet nodig geweest.

In het spoor blijven

De uitslagen van de andere wedstrijden in de eerste klasse F noord zaterdag waren zodanig dat ONS Sneek als vierde met achttien punten uit tien wedstrijden verder achterop raakte bij de huidige top drie. Het Leeuwarder Blauw Wit’34 gaat aan kop met 25 punten uit tien ontmoetingen. De nummer 2 op de ranglijst Pelikaan S heeft 24 uit tien en Oranje Nassau Groningen heeft als derde 23 uit tien. Wil onze hoofdmacht in het spoor blijven van de kopgroep dan zal er zaterdagmiddag op het Zuidersportpark gewonnen moeten worden van Gorecht uit Haren, de nummer elf op de competitieladder met negen punten uit tien duels. Gorecht won tot nu toe twee keer, speelde drie keer gelijk en verloor vijf wedstrijden. Gorecht scoorde in de tien wedstrijden twaalf keer en incasseerde 21 tegentreffers.

Te hard en te onbesuisd

Winnen van Gorecht zal lastig worden. Dat ondervond al het favoriete Pelikaan S op bezoek bij Gorecht. Het kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Gorecht staat bekend als een elftal dat fel kan verdedigen. Afgelopen zaterdag won Hoogezand thuis met 2-1 van Gorecht. Op de website van Hoogezand stond in het wedstrijdverslag ondermeer het volgende te lezen: De eerste helft ging redelijk gelijk op met iets meer kansen voor Hoogezand. Gorecht daarentegen verdedigde fel, bij vlagen te fel. In de 31ste minuut werd het 1-0 voor Hoogezand. Op slag van rust werd het 1-1 en in de 71ste minuut 2-1. Het soms te harde en te onbesuisde spel van de Harenaren leverde geen doelpunten meer op.

Zuur verlies

Op de website van Gorecht werd gesproken van een zuur 2-1 verlies tegen Hoogezand. Verder werd in het wedstrijdverslag vermeld dat Hoogezand in de eerste helft domineerde en dat Gorecht er weinig tegenover kon stellen. Desondanks was het bij rust 1-1. In de tweede helft zagen de toeschouwers een ander Gorecht, dat direct het initiatief nam. Toch kwam Hoogezand weer meer in de wedstrijd. Dat resulteerde in een 2-1 voorsprong. Hierna zette Gorecht alles op alles om op gelijke hoogte te komen maar dat lukte niet. Helaas liet Hoogezand zich verleiden tot het enorm vertragen van het spel. Er was ook ineens geen reservebal meer als de bal ver werd uitgeschoten. Rick Bruns van Gorecht kreeg vlak voor het eindsignaal zijn tweede gele kaart en kon vertrekken.

Geblesseerden

Gorecht komt met de volgende spelers naar het Zuidersportpark: Willem Bouwkamp (keeper), Jos Beek, Gerben Bouwman, Mark Haverkamp, Thijs Hekman, Sjoerd Hoekstra, Nick Janzen, Michel Koopman, Hein van Marrum, Harmen Meijering, Sam Niewold, Yorn Niewold, Sander Nooi, Miska Scheepsma, Tom Traas, Thijmen Venendaal, Jermo Verbeek en Rein Werumeus-Buning. Gorecht kan niet beschikken over de geschorste Rick Bruns en de geblesseerden Twan Boersma, Robbert Oosterhuis, Sven Pinkster en Bob Poorta.

Winnende treffer

Hans van der Ploeg is de trainer van Gorecht. Hij is bezig aan zijn derde seizoen bij de club uit Haren. Hans van der Ploeg was als voetballer heel wat jaren actief bij Oranje Nassau Groningen. Op 17 mei 2003 werd in de eerste klasse E zaterdag in Bergum de beslissingswedstrijd Oranje Nassau Groningen – ONS Sneek gespeeld om promotie naar de hoofdklasse. Oranje Nassau Groningen zegevierde met 3-2. Uitgerekend Hans van der Ploeg zorgde in zijn laatste wedstrijd voor ON Groningen voor de winnende treffer. ONS Sneek werd vervolgens klasse periodekampioen door te winnen van HZVV en Heerenveense Boys. De wedstrijd om promotie naar de hoofdklasse tegen DOS Kampen in Emmeloord werd na verlenging met 2-1 verloren. Dit betekende voor ONS Sneek dus nog een jaar eerste klas. Trainer was toen Marcel Valk. Het seizoen daarop werd ONS Sneek met onder anderen Sandor van der Heide, Rudy Mann, Ton Haarman en Leo de Wagt in de gelederen kampioen van de eerste klas en promoveerde alsnog naar de hoofdklasse. Met dank aan onze archivaris Foeke Zijlstra.

Trainersvak

Hans van der Ploeg werd na zijn actieve voetballoopbaan trainer. Hij was vier jaar trainer van Viboa dat inmiddels is gefuseerd met Hunsingo en verder is gegaan onder de naam vv Winsum. Hierna was hij één seizoen trainer van CVVB dat inmiddels is gefuseerd met de vv Bedum en nu als SV Bedum door het voetballeven gaat, twee seizoenen van Oranje Nassau Groningen en twee en een half seizoen van Drachtster Boys. Zoals vermeld traint hij nu Gorecht. Wat verwacht Hans van der Ploeg van de uitwedstrijd tegen ONS Sneek? ,,ONS Sneek heeft een betere selectie dan Gorecht en zal dan ook gemakkelijker spelen dan mijn ploeg. Daarbij komt dat beide ploegen met een goed resultaat de winterstop in willen gaan. Voor een goed resultaat zullen we tegen ONS Sneek moeten verdedigen. Gorecht zal zich niet helemaal ingraven, maar ook geen open huis houden. Ik weet dat ONS Sneek over een jonge en technische ploeg beschikt.’’

Rein Werumeus-Buning

ONS Sneek en Gorecht speelden nog nooit eerder tegen elkaar. Bij Gorecht is wel een oude bekende van de partij. Zijn naam? Rein Werumeus-Buning. Via Olde Veste uit Steenwijk belandde hij bij ONS Sneek. Bij Gorecht heeft hij lang gekampt met een vervelende en slepende blessure (aanhechting heup). Hij is inmiddels op de weg terug. Hij traint al weer volledig mee.Tegen ONS Sneek is Rein wisselspeler. Hij denkt wel dat hij zal invallen. Wat verwacht hij van de wedstrijd op het Zuidersportpark? ,,Gorecht kampt ook in Sneek met de nodige geblesseerde spelers. Ik verwacht dat ONS Sneek het spel gaat maken. Ik denk dat Gorecht defensieve zekerheid gaat inbouwen.’’ Ons eerste elftal moet er dan ook vanuit gaan dat Gorecht hetzelfde gaat doen als Leeuwarder Zwaluwen en Winsum eerder hebben gedaan. ONS Sneek laten komen en dan proberen toe te slaan uit de omschakeling (countervoetbal). Nog vermeldenswaard is dat Gorecht een supportersbus naar Sneek laat rijden.

Geduld opbrengen

Met onze trainer Arnoud Koster werd nog heel even teruggeblikt op de verloren uitwedstrijd tegen Pelikaan S. ,,De twee vroege doelpunten tegen in de tweede helft hebben ONS Sneek genekt. Die klap zijn we niet meer te boven gekomen.” Wat verwacht onze trainer van de thuiswedstrijd tegen Gorecht? ,,Ik hoop dat we de periode tot de winterstop winnend kunnen afsluiten tegen Gorecht. Ik ga er vanuit dat Gorecht zich defensief gaat opstellen. Ze spelen met vijf verdedigers. Het zal voor ONS Sneek dan ook zoeken zijn naar ruimte. Krijg je ruimte dan moet je scoren. Mijn ploeg zal vooral geduld moeten opbrengen.’’

Oefenwedstrijd tegen Olde Veste

ONS Sneek zal het ook tegen Gorecht moeten stellen zonder Mounir Loolofs, Pieter Abe de Jong en Geoffrey Eekhof. Arnoud Koster: ,,We nemen geen enkel risico met ze. Ik verwacht dat ze na de winterstop weer inzetbaar zijn. Nick Kleen is teruggekeerd uit Dubai en maakt evenals afgelopen zaterdag weer deel uit van de A-selectie. Uit tegen Pelikaan S heeft hij al weer wat speelminuten gemaakt.’’ Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Gorecht speelt ONS Sneek Onder 23 thuis tegen AFC IJburg Onder 23 uit Amsterdam. Het kan zijn dat onze trainer bepaalde spelers uit ONS Sneek Onder 23 als wissels gaat gebruiken. In de winterstop speelt ons eerste elftal op zaterdag 14 januari a.s. in Steenwijk tegen vierde divisionist Olde Veste. ONS Sneek hervat de competitie in de eerste klasse F zaterdag op zaterdag 21 januari a.s. met de uitwedstrijd in Leeuwarden tegen koploper Blauw Wit’34. De wedstrijd op het sportpark Wiarda begint om 14.00 uur.

SiVi

Delen