Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – KHC Kampen

ONS Sneek speelt thuis tegen ongeslagen koploper KHC (Kampen Hercules Combinatie)

Elftal van Arnoud Koster moet winnen van Kampenaren om mee bovenaan te blijven

Trainer Marcel van der Steege van KHC: “We kunnen wel wat verwachten in Sneek’’

Trainer KHC verder: ,,ONS Sneek is technisch vaardig en heel comfortabel  aan de bal’’

Collega Arnoud Koster: ,,Benieuwd waar kwaliteiten van KHC liggen’’

ONS Sneek zal antwoord moeten vinden op defensieve opvatting van club uit Kampen

Topper

ONS Sneek speelt zaterdagmiddag thuis tegen KHC uit Kampen, een wedstrijd in de eerste klasse I noord zaterdag. Een treffen tussen de nummer vier (ONS Sneek) en de ongeslagen koploper KHC. De formatie van trainer Arnoud Koster behaalde tot nu toe acht punten uit vier ontmoetingen. KHC, dat staat voor Kampen Hercules Combinatie, is nog altijd zonder verliespunten. Met twaalf punten uit vier duels wordt de ranglijst aangevoerd. Terecht kan worden gesproken van een topper in de eerste klasse I noord zaterdag. Weet ONS Sneek aan het langste eind te trekken, dan wordt de achterstand op de ploeg van trainer Marcel van der Steege tot één punt teruggebracht.

Miniem verschil

KHC heeft tot nu toe enkel gespeeld tegen Friese clubs in de eerste klasse I noord zaterdag. Zaterdagmiddag wordt uit aangetreden tegen al weer een Friese voetbalvereniging. In dit geval de oranjehemden uit de Waterpoortstad. KHC begon de competitie in en tegen Jubbega met een 1-2 overwinning. Hierna werd thuis royaal Broekster Boys uit Damwoude met 4-0 geklopt. De zegereeks werd voortgezet bij Drachtster Boys, zij het met miniem verschil: 0-1. Thuis tegen het nog puntloze FC Burgum werd het slechts 2-1 voor de Kampenaren. ONS Sneek speelde achtereenvolgens 1-1 uit tegen Drachtster Boys, won thuis met 4-1 van FC Burgum, het Leeuwarder Blauw Wit’34 kreeg op ons Zuidersportpark met 3-0 klop en in Steenwijk tegen d’Olde Veste’54 moest genoegen worden genomen met 1-1. In de eerste helft tegen zowel Drachtster Boys als d’Olde Veste’54 liet ONS Sneek na een beslissende voorsprong te nemen.

Op karakter

In zijn totaliteit mag toch worden gesproken van sterkere opponenten voor ONS Sneek in de eerste vier competitiewedstrijden dan voor de club uit de Hanzestad Kampen. Op de keurige website van KHC stonden van alle vier gespeelde wedstrijden verslagen. De kop boven het verslag van de openingswedstrijd in en tegen Jubbega was: KHC wint op karakter van Jubbega. Door doelpunten van Burak Alp (intikker) en Brenn de Lange (afstandschot). Het verslag vermeldde verder ondermeer: De wedstrijd ging voortvarend van start. KHC kwam direct onder druk te staan en moest flink wat corners weggeven. Na pakweg tien minuten kwam KHC onder de druk van Jubbega weg en kwam het aan aanvallen toe. De meeste kansen waren echter voor Jubbega en kwam KHC een paar keer goed weg.

Stond even niet goed bij KHC

Het wedstrijdverslag in en tegen Jubbega werd vervolgd met: Na de rust kwam er een stuk meer spektakel. KHC begon sterk aan de tweede helft en kreeg kansen. Toch kwam Jubbega op voorsprong. Bij een hoekschop stond het bij KHC even niet goed. Een Jubbega aanvaller wist met het hoofd net voor de handen van KHC keeper Steven Vonk te komen en kopte fraai raak: 1-0. Hierna ging KHC op jacht naar de gelijkmaker. Husham Ali plaatste de bal op Burak Alp die KHC op 1-1 bracht.

Rode kaart

Inmiddels stond de neutrale assistent-grensrechter met de vlag omhoog en werd gedacht aan het afkeuren van de 1-1. Dit was echter niet het geval. De assistent-scheidsrechter had de aanvoerder van KHC iets onbehoorlijks tegen hem horen zeggen. Tot verbijstering van velen gaf de tot dan prima leidende scheidsrechter Rene Wijma onze aanvoerder Leroy Knol de rode kaart. KHC ging evenwel niet bij de pakken neerzitten. De Kampenaren gingen met nog meer inzet spelen. Dat resulteerde in de 1-2 overwinning. Brenn de Lange kreeg de bal van Burak Alp en scoorde vervolgens. Arbiter Wijma liet vervolgens lang naspelen. Dat kostte met tien man veel energie. Resumerend, KHC heeft met veel inzet en passie gestreden voor het eindresultaat.

Geseponeerd en ontstemd

Een week later boekte KHC thuis tegen Broekster Boys een dik verdiende 4-0 victorie na een bewogen week voor de thuisclub. Goed nieuws was dat de rode kaart voor Leroy Knol werd geseponeerd en dus kon hij gewoon spelen tegen Broekster Boys. Minder goed nieuws was dat de gemeente Kampen een plan bedacht om van ons sportpark een sportcampus te maken. De clubs zijn aan tafel gebracht maar KHC dreigt de grote verliezer te worden in het geheel. In tegenstelling tot andere plannen en afspraken dreigt KHC de parkeerplaats te verliezen en worden de velden anders ingedeeld. Het bestuur van KHC is dan ook zeer ontstemd over de handelswijze van de gemeente Kampen. KHC laat het er natuurlijk niet bij zitten. Wordt vervolgd.

Fantastische eerste helft

De wedstrijd KHC-Broekster Boys ging voortvarend van start. De gasten zetten KHC direct onder druk om tot scoren te komen. KHC speelde zich snel onder de druk uit en kwam met 1-0 voor door Illias el Morabit. KHC denderde door en speelde een fantastische eerste helft. In minuut 32 werd het 2-0 opnieuw door Illias el Morabit. Na de thee wederom een uitstekend spelend KHC. Aanvoerder Leroy Knol bepaalde met twee doelpunten de eindstand op 4-0 voor KHC. Die eindstand was een terechte afspiegeling van de wedstrijd.

Moeizaam

Hierna ging het uit tegen Drachtster Boys moeizaam voor KHC. De club uit Kampen begon slordig aan de wedstrijd. Er was veel balverlies en de passing liet duidelijk te wensen over. Drachtster Boys kwam dan ook een paar keer goed door. Gelukkig voor KHC stond doelman Steven Vonk zijn mannetje. Naarmate de wedstrijd vorderde werd KHC de bovenliggende partij maar tot veel kansen leidde dat niet. Na de thee een beter KHC. De wedstrijd werd ook harder zonder dat het gemeen werd. Met als dieptepunt een rode kaart voor een speler van Drachtster Boys die pas koud in het veld stond. De scheidsrechter trok rood waar geel op zijn plaats was geweest. In minuut 79 werd het 0-1. Burak Alp bediende Leroy Knol die fraai afrondde. KHC verzuimde hierna verder weg te lopen bij Drachtster Boys

Onnodig moeilijk

Thuis tegen FC Burgum maakte KHC het zich onnodig moeilijk maar pakte wel de drie punten. KHC begon goed aan de wedstrijd. Door uitstekend combinatievoetbal werd al snel een overwicht opgebouwd. In de achttiende minuut kwam KHC verdiend op 1-0 door Boaz Smits na goed voorbereidend werk van aanvoerder Leroy Knol. KHC kreeg hierna  meerdere kansen maar was slordig in de afwerking. Na bijna een half uur spelen werd de score opgevoerd. Via een prachtige individuele actie van Illias el Morabit en een harde schuiver werd het 2-0.  KHC was de betere ploeg gedurende de eerste helft.

Alles of niets

Na de rust een aanvallend KHC dat op zoek ging naar een volgende treffer. De thuisclub hanteerde daarbij echter veelvuldig de lange bal. Van goed combineren was bijna geen sprake meer. KHC maakte het zich hierdoor erg moeilijk. FC Burgum, dat daarvoor eigenlijk kansloos was, begon er in te geloven. Dat resulteerde in de aansluitingstreffer: 2-1. Hierna ging FC Burgum alles of niets spelen. De defensie van KHC kwam plotseling handen en voeten tekort. KHC ging enkele keren door het oog van de naald. Zo haalde Durk van der Leest van de thuisclub een bal van de doellijn.

Derde in poulefase beker oost

In schrille tegenstelling tot ONS Sneek wist KHC niet door te dringen tot de eerste ronde van het oostelijk bekertoernooi. In de poulefase werd Hierden winnaar met zeven punten uit drie wedstrijden. Als tweede  eindigde WVF uit Zwolle met vijf uit drie. Derde werd KHC met 3-3 en Batavia’90 laatste met één punt uit drie bekerontmoetingen.

Selectie KHC

De selectie van KHC bestaat uit eerste doelman Steven Vonk (rugnummer 1) en tweede doelman Niels Selles (rugnummer 21). De veldspelers met tussenhaakjes de rugnummers zijn: Karim Gabara (7), Durk van der Leest (4), Jonathan van Marle (14), Nick Notrot (3), Florian van der Wal (5), Burak Alp (6), Leroy Knol (10), Husham Ali (9), Boaz Smits (11), Illias el Morabit (16), Jorik Schuur (22), Maurice Vespignani (15), Wail Doufikar (20), Reza Hosseini (19), Brenn de Lange (8), Jesper Westendorp (18) en Chiel ten Hove (24). De jeugdige doelman Steven Vonk is overgekomen van Go Ahead Kampen. Daarvoor was hij spelend lid bij DOS Kampen. Boaz Smits is afkomstig van ZAC Zwolle. Middenvelder Wail Doufikar is een technisch vaardige linkspoot. Hij speelde eerder in de jeugdopleiding van PEC Zwolle en vanaf 2016 drie seizoenen voor Go Ahead Kampen. Hij had een voetbalavontuur in Slowakije bij Inter Bratislava. Het afgelopen seizoen kwam hij in Lelystad uit voor vv Unicum. Middenvelder Burak Alp is teruggekeerd op het oude nest dat KHC heet. Na tien jaar bij de club uit Kampen te hebben gespeeld is hij via Zalk en DOS Kampen weer terug bij KHC. ONS Sneek zal vooral goed moeten letten op Illias el Morabit en Leroy Knol. Beide spelers hebben het nodige scorend vermogen.

Trainer Marcel van der Steege

De trainer van KHC is Marcel van der Steege uit Zwolle. Hij is de opvolger van Kenan Durmusoglu die drie seizoenen trainer is geweest van de club uit Kampen. Hoewel de samenwerking van beide kanten naar volle tevredenheid verliep is het de afstand van Hengelo naar Kampen geweest die Kenan Durmusoglu er toe heeft gebracht bij KHC te stoppen. Het is dan ook geen verrassing dat Achilles’12 uit zijn woonplaats Hengelo zijn volgende voetbalwerkgever wordt. Marcel van der Steege is trainer geweest van DETO uit Vriezenveen, Go Ahead Kampen, WHC uit Wezep en WVF uit Zwolle. Tijdens de gesprekken met KHC was er al meteen sprake van een wederzijdse klik. Het bestuur van KHC over trainer Marcel van der Steege: ,,We zijn zeer content dat wij Marcel van der Steege hebben kunnen vastleggen. Hij is een vooruitstrevende trainer met een duidelijke visie en veel ervaring, die ook nog eens goed past bij de werkwijze en de clubcultuur van KHC.’’ Assistent-trainer bij KHC is Jan Willem Palland.

Dragende kracht

Trainer Marcel van der Steege verwacht op het Zuidersportpark een leuke wedstrijd van zijn ploeg KHC tegen ONS Sneek. Hij vertelde dat voldoende informatie over ONS Sneek is ingewonnen. ,,ONS Sneek komt op mij over als een technisch vaardige ploeg die bovendien heel comfortabel aan de bal is. KHC kan  dan ook wel wat verwachten  in Sneek. We krijgen een sterke ploeg tegenover ons. Ik ga er vanuit dat ONS Sneek bovenin zal mee draaien in onze eerste klasse. Onze aanvoerder Leroy Knol is een echte KHC-er. Hij is in mijn team een dragende kracht.’’

Spits Ruben Eijzenga komt los

KHC mag dan ongeslagen de leiding hebben in de eerste klasse I noord zaterdag, ONS Sneek hoeft niet te verliezen op het kunstgras van het Zuidersportpark. Afgelopen zaterdag deed ons eerste elftal voldoende zelfvertrouwen op voor de topper tegen KHC. Toen werd in de eerste ronde van het noordelijk bekertoernooi met 2-8 gewonnen van de zaterdag vierdeklasser vv Eastermar. Mooi meegenomen was dat onze spits Ruben Eijzenga los komt bij ONS Sneek. Hij was tegen vv Eastermar goed voor vijf van de acht oranje goals. Tegen KHC kan doorslaggevend zijn dat het gretige, jonge en talentvolle ONS Sneek conditioneel beresterk is. De wedstrijd in Sneek begint om 15.00 uur. Scheidsrechter is stadgenoot Tommy Postma. Lachend zei hij: ,,Ik kan nu mooi op de fiets naar de topper.’’ Hij wordt geassisteerd door H. Soldaat & D. Caglak.

Defensieve opvatting

Onze trainer Arnoud Koster heeft bij collega trainers gevraagd naar de speelwijze van KHC. Hij is tot de conclusie gekomen dat de Kampenaren spelen met een defensieve opvatting. ,,Het is lastig te zeggen wat voor wedstrijd mag worden verwacht. Ik denk dat de koploper met vertrouwen naar Sneek komt. KHC is immers de trotse lijstaanvoerder. Je wint niet zomaar vier wedstrijden achter elkaar. Ik ben benieuwd waar de kwaliteiten van KHC liggen. ONS Sneek zal een oplossing moeten vinden voor de defensieve opvatting en de goede omschakeling van onze gasten. Ik verwacht een KHC dat goed geposteerd staat.’’

Pieter Abe Jong zit weer bij de selectie

Mooi nieuws uit het kamp van ONS Sneek is dat Pieter Abe de Jong weer bij de wedstrijdselectie thuis tegen KHC zit. Hij heeft weer meegetraind met de groep met als beloning dat hij weer tot de eerste elftal selectie behoort. Een groot vraagteken is evenwel onze verdedigende middenvelder Stephen Adisi. Door ziekte heeft hij afgelopen week niet getraind. Of hij er bij kan zijn tegen KHC moet worden afgewacht. Lars van der Brug speelt morgen mee in het elftal van ONS Sneek Onder 23.

Prognoses voor dit weekend

Ook dit seizoen verschijnen op de website van Voetbal Noord weer prognoses voor de komende wedstrijden in de eerste klasse I noord zaterdag. Nu verzorgd door d’Olde Veste’54 uit Steenwijk. De prognoses luiden: FC Burgum-Flevo Boys 1-2, Drachtster Boys-Marum 1-0, Broekster Boys-Go Ahead Kampen 2-1, Alcides-LSC 1890 2-2, d’Olde Veste’54-Blauw Wit’34 2-0, ONS Sneek-KHC 2-0. Onze trainer Arnoud Koster over de voorspelde 2-0 winst tegen KHC: ,,Ik hoop dat de voorspelling uitkomt.’’

SiVi

Laatste nieuws

Vrijdagmiddag is er geloot voor de tweede knock-out ronde van de noordelijke beker. Hierin neemt ONS Sneek het in een uit-wedstrijd op tegen zaterdag vierdeklasser Makkum. De wedstrijd op Sportpark De Braak wordt gespeeld op dinsdagavond 21 november om 19.30 uur.

Delen