Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Oranje Nassau

ONS Sneek haakt na 1-2 zege bij PKC’83 weer aan bij top drie eerste klasse F noord zaterdag

Formatie van trainer Arnoud Koster ontvangt nummer twee Oranje Nassau Groningen

Bij overwinning wordt elftal van trainer Erwin Heerlijn gepasseerd

Kostbare 1-2 zege

Ons eerste elftal behaalde afgelopen zaterdag in Groningen tegen het lastige PKC’83 een benauwde maar kostbare 1-2 zege. Met als gevolg dat weer werd aangehaakt bij de top drie van de eerste klasse F noord zaterdag Pelikaan S, Oranje Nassau Groningen en Blauw Wit’34. De 1-2 viel pas in blessuretijd (93ste minuut). Onze spits Ewart Ottema velde het vonnis over de ploeg van trainer Bert Vos. In de 34ste minuut had Ewart Ottema ook al de score geopend. Rob Schokker nam in de 68ste minuut de 1-1 voor zijn rekening.

Voorbij gestreefd

Pelikaan S voert nog altijd de ranglijst aan met 34 punten uit veertien wedstrijden. Onze tegenstander van zaterdagmiddag Oranje Nassau Groningen staat tweede met dertig punten uit veertien ontmoetingen. Het Leeuwarder Blauw Wit’34 is derde met 29 uit veertien en ONS Sneek vierde met 28 uit veertien. In Groningen won ONS Sneek met 2-3 van Oranje Nassau. Slaagt onze hoofdmacht er in ook op het Zuidersportpark te zegevieren dan wordt onze naamgenoot op de ranglijst voorbij gestreefd.

Obsessie

Oranje Nassau Groningen stelde afgelopen zaterdag teleur door op het eigen sportpark Coendersborg met 1-3 te verliezen van het op de tiende plaats staande Gorecht. Op de website van Oranje Nassau Groningen staat als kop boven het wedstrijdverslag: Weer snoept Gorecht de punten van Oranje Nassau af. Over de wedstrijd wordt ondermeer het volgende geschreven: Het wordt zo langzamerhand een obsessie. Oranje Nassau Groningen weet weer niet de buit tegen buurman Gorecht uit Haren binnen te halen.

Groot feest

Het wedstrijdverslag van ON Groningen-Gorecht gaat verder met: Gezien de stand op de ranglijst en de resultaten na de winterstop zou het deze keer toch eens moeten lukken. De verwachting bij de aanhang van Gorecht was dan ook duidelijk: Als we met een puntje terug fietsen naar Haren zou dat mooi meegenomen zijn. Dat de bezoekers geen haast hadden om na de wedstrijd snel huiswaarts te keren was logisch. Om met de fietstas of kofferbak vol punten terug te keren kon nog wel even worden uitgesteld. Bij de winnende doelpunten van Gorecht was het feestje bijna even groot als onlangs bij de promotie wedstrijd van de tweede naar de eerste klas in Beilen.

Snode plannen

Volgens Bert Postma, de verslaggever van Oranje Nassau Groningen, was te zien dat Gorecht snode plannen had. Direct na de aftrap zo snel mogelijk het doel van onze keeper Erwin Heidekamp bestoken en het combinatiespel van Oranje Nassau Groningen ontregelen. Verder direct de diepte en ruimte zoeken met de snelle Sam Nieuwold voorop. Met een kwartet oud spelers van ON Groningen in de gelederen bleek trainer Hans van der Ploeg van Gorecht zijn huiswerk goed te hebben gedaan.

Vlijmscherpe counter

Oranje Nassau Groningen mocht veelvuldig de bal hebben van Gorecht maar wel het liefst op eigen helft. Gelukte het ON Groningen om toch de grens over te gaan dan werd er door Gorecht aangepakt en stond er een zwart witte muur klaar om de oranje aanvalsgolven te breken. Met de rust was de stand nog 0-0 en dat was niet verwonderlijk. In de tweede helft werd er uit een ander vaatje getapt. In de 56ste minuut kwam Gorecht met 0-1 voor. Een vlijmscherpe counter werd door de snelle Sam Nieuwold doeltreffend afgerond.

Lob vanaf de middenlijn

Spits Thomas Careman van ON Groningen kopte de meer dan verdiende gelijkmaker binnen. De wedstrijd leek af te stevenen op een 1-1 gelijkspel. Dat Sam Nieuwold in de negentigste minuut de 1-2 voor Gorecht liet aantekenen sloeg in als een bom bij de aanhang van Oranje Nassau Groningen. Ongeveer vanaf de middenlijn passeerde hij de ver voor zijn doel staande Erwin Heidekamp met een schitterende lob. Een doelpunt dat je maar eens in de paar jaar ziet volgens ON Groningen verslaggever Bert Postma. Michel Koopman, oud speler van de thuisclub, bepaalde eindstand op 1-3.

Ware topper

Zaterdagmiddag op het Zuidersportpark een ware topper. Zo mag de ontmoeting tussen nummer drie ONS Sneek en nummer twee Oranje Nassau Groningen toch wel worden genoemd. De winnaar blijft in het spoor van koploper Pelikaan S dat afgelopen zaterdag met 1-2 wist te winnen bij Broekster Boys. Zoals reeds vermeld won ONS Sneek de heenwedstrijd tegen Oranje Nassau Groningen met 2-3 na een zeer attractief kijkspel. Oranje Nassau Groningen mag dan met 1-3 hebben verloren van angstgegner Gorecht en ONS Sneek thuis vrij eenvoudig met 4-0 hebben gewonnen van Gorecht, dat is nog geen garantie voor weer een victorie op de stad Groningers. Wel mag andermaal een boeiende en spectaculaire wedstrijd worden verwacht. Oranje Nassau Groningen is defensief sterk met maar dertien tegendoelpunten, ONS Sneek incasseerde 21 tegentreffers.

Sterke selectie

Trainer van Oranje Nassau Groningen is Erwin Heerlijn. Hij beschikt over een sterke selectie. In tegenstelling tot ONS Sneek speelt Oranje Nassau Groningen niet constant met vaste rugnummers. De A-selectie van Oranje Nassau Groningen telt de volgende 21 spelers: Jelle Bouma, Erwin Heidekamp, Ard Veenhof, Quirijn Boelens, Caram Alves, Rick Boyer, Giovanni Salvo, Bernard Suffner, Ezra Schrijver, Thomas Careman, Tim Deelen, Richard Zolfaghari, Rick Wiersma, Walid Barhouss, David Voigt, Youri Schuur, Dave Bosgraaf, Jan Kruithof, Ruendel Martina en Amin Ouhida.

Bekende spelers

De meest bekende spelers in de A-selectie van onze gastheren zijn Ezra Schrijver (31) en Thomas Careman (30). Aanvaller Ezra Schrijver is een rechtspoot op links. Zijn vader is Hans Schrijver, die ook een korte periode actief was bij ONS Sneek. Ezra Schrijver begon zijn voetballoopbaan in de jeugd van Actief uit Eelde. Hierna speelde hij in Canada bij FC Edmonton, getraind door zijn vader, Alcides, Oranje Nassau Groningen, Harkemase Boys, ACV en voor de tweede keer bij Oranje Nassau Groningen. Centrumspits Thomas Careman (30) begon ook al in de jeugd van Actief met voetballen. Van Actief ging hij naar de jeugd van FC Groningen. Hierna keerde hij terug bij Actief om verder zijn voetballoopbaan voort te zetten bij Oranje Nassau Groningen, Achilles 1894, Be Quick 1887, Harkemase Boys en VVOG. Nu is Careman weer terug bij Oranje Nassau Groningen. In het huidige eerste elftal van ON Groningen spelen twee oud-spelers van ONS Sneek. Dat zijn Rick Boyer en Ruendel Martina. Rick Boyer speelde één seizoen bij ONS Sneek en Ruendel Martina twee.

Vijfde seizoen

De uit Delfzijl afkomstige trainer Erwin Heerlijn (37) is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Oranje Nassau Groningen. De in Haren bij Groningen wonende Erwin Heerlijn begon zijn trainersloopbaan in Delfzijl bij Neptunia. Hij was bij Neptunia achtereenvolgens jeugdtrainer en hoofdtrainer van de jeugdafdeling. Hierna werd hij jeugdtrainer bij FC Groningen en trainer in Delfzijl van fusieclub NEC, dat staat voor Neptunia Eems Boys Combinatie. Na assistent trainer te zijn geweest bij Be Quick 1887 traint hij nu Oranje Nassau Groningen. Erwin Heerlijn voetbalde bij Neptunia en bij Omlandia uit Ten Boer. Oranje Nassau Groningen telt drie langdurige geblesseerden. Dat zijn Youri Schuur, Dave Bosgraaf en Jan Kruithof. Verder is iedereen fit bij onze gasten.

Het beste voetbal tot nu toe

Afgelopen zaterdag verloor zoals bekend Oranje Nassau Groningen teleurstellend met 1-3 van Gorecht. Trainer Erwin Heerlijn over die nederlaag: ,,We hadden tachtig procent balbezit maar veel scoringskansen leverde dat niet op. Gorecht is een counterploeg die in de slotfase twee keer scoorde. De 1-2 was een wereldgoal. Gorecht is geen prettige ploeg om tegen te spelen. Uitdelen kunnen ze wel maar incasseren niet.’’ Wat verwacht Erwin Heerlijn van de wedstrijd in Sneek tegen ONS? ,,Thuis verloren we met 2-3. In het eerste half uur was ONS Sneek superieur. Het eerste half uur van ONS Sneek tegen mijn ploeg was het beste voetbal dat ik tot nu toe heb gezien in de eerste klasse F noord. In het laatste kwartier van de eerste helft kregen we meer greep op de wedstrijd. Na de rust was Oranje Nassau Groningen de betere ploeg. Toch won ONS Sneek met 2-3 waar een gelijkspel terecht was geweest. Ik verwacht ook in Sneek een hele mooie en open wedstrijd.’’ Trainer Erwin Heerlijn vindt dat hij niet over een brede selecte beschikt nu drie spelers lang geblesseerd zijn. “Aanvulling uit het tweede elftal en de jeugd is er niet. Die spelen op een veel te laag niveau. Oranje Nassau hoeft niet kampioen te worden al doen we het goed in de competitie.’’

Iedereen kan weer spelen

Onze trainer Arnoud Koster blikte kort terug op de met 1-2 gewonnen wedstrijd tegen PKC’83. ,,We speelden een goede wedstrijd uit tegen PKC’83. Dat vonden we niet terug in de score. Aan het scorend vermogen moet dan ook worden gewerkt. Het elftal ontwikkelt zich wel steeds meer. De manier waarop we spelen en hoe de spelers elkaar steeds gemakkelijker weten te vinden. Ik verwacht zaterdagmiddag evenals in Groningen een heel mooie wedstrijd. Ook onze gasten voetballen met een idee.’’ ONS Sneek speelt tegen de nummer twee op de competitieladder in dezelfde basisformatie als regen PKC’83. Arnoud Koster: ,,Er is geen reden om te wisselen, iedereen kan weer spelen. Glenn Buma is hersteld van een gekneusd middenvoetsbeentje en Pieter Abe de Jong van een hersenschudding.’’

SiVi

Delen