Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – Pelikaan S

ONS Sneek moet thuis winnen van Pelikaan S om kampioenskandidaat te blijven

Kan ploeg van trainer Arnoud Koster na bekerwinst ook in competitie winnen van koploper?

Trainer Jan Kloetstra van Pelikaan S: ,,We moeten ruggengraat tonen in Sneek’’

De druiven waren afgelopen zaterdag na de teleurstellende 2-1 nederlaag in en tegen Winsum wel heel erg zuur voor de spelers van ons eerste elftal. Door het verlies tegen de formatie van trainer Fred de Boer, de winst van Pelikaan S tegen Gorecht (2-0), de zevenklapper van Oranje Nassau Groningen bij FVC (7-1), de 2-4 victorie van Broekster Boys uit tegen Leeuwarder Zwaluwen en een door het van een vrije competitie zaterdag genietende Blauw Wit’34 kelderde ONS Sneek naar de vijfde plaats in de eerste klasse F noord zaterdag. Toch zijn de kansen op het kampioenschap nog lang niet verkeken voor de formatie van trainer Arnoud Koster. Een voorwaarde is dan wel dat er zaterdagmiddag op het Zuidersportpark wordt afgerekend met koploper Pelikaan S. Gebeurt dat dan ligt alles weer open.

Resterende speelrondes

De stand bovenaan is nu: 1. Pelikaan S 20-41 2. Oranje Nassau Groningen 21-40 3. Blauw Wit’34 20-39 4. Broekster Boys 21-39 5. ONS Sneek 20-37. De nog resterende vier speelrondes zullen de beslissing moeten brengen wie er kampioen wordt en promoveert naar de zaterdag vierde divisie. Dan is het interessant om te vermelden hoe die vier speelrondes er uitzien voor de top vijf. Hier komen ze. Speelronde 23 (29 april): Blauw Wit’34-Winsum, Broekster Boys-FVC, ONS Sneek-Pelikaan S, Oranje Nassau Groningen-Drachtster Boys. Speelronde 24 (13 mei): Drachtster Boys-Broekster Boys, Gorecht-ONS Sneek, Pelikaan S-Blauw Wit’34. Oranje Nassau Groningen heeft vrij af. Speelronde 25 (20 mei): Blauw Wit ’34-Gorecht, Hoogezand-ONS Sneek, PKC’83-Pelikaan S, Oranje Nassau Groningen-Winsum, Broekster Boys heeft vrij af. Speelronde 26 (27 mei): ONS Sneek-Blauw Wit’34, Pelikaan S-Oranje Nassau Groningen, Winsum-Broekster Boys.

Verre uittrap

Pelikaan S versloeg afgelopen zaterdag thuis Gorecht uit Haren met 2-0 na een 0-0 ruststand. Gorecht verslaggeefster Francina Beek schreef het volgende over deze wedstrijd: Thuis tegen Pelikaan S wist Gorecht met kunst- en vliegwerk de nul te houden en uiteindelijk een punt in de wacht te slepen. Dit lukte opnieuw in de eerste helft maar in de tweede helft wist Pelikaan S toch tweemaal te scoren door Luuk Kuipers en Jan Hooiveld. Het eerste kwartier was voor Gorecht waarin al na enkele minuten Tom Traas richting het doel van Pelikaan S ging maar de bal helaas in het zijnet schoot. Korte tijd later wist Willem Bouwkamp met een verre uittrap Mark Haverkamp te bereiken. De bal ging vervolgens via Michel Koopman naar Tom Traas die net naast schoot. De grootste kans voor Gorecht in het eerste kwartier kreeg Thijs Hekman bij een corner genomen door Sander Nooi. Thijs stond helemaal vrij, nam de bal in één keer maar schoot hoog over. In het vervolg van de eerste helft kregen beide teams diverse kansen. Gorecht moest alle zeilen bijzetten om een treffer van Pelikaan S te voorkomen. In de laatste minuut van de eerste helft was het eerst Willem Bouwkamp die redding bracht en vervolgens wierp Rein Werumeus Buning zich voor het schot. Beide ploegen hadden in de eerste helft kunnen scoren maar het was bij rust nog steeds 0-0.

Meteen veel druk

In de tweede helft zette Pelikaan S meteen veel druk op Gorecht. Willem Bouwkamp moest binnen een minuut na de rust al redding brengen. Uit de corner die volgde moest hij nogmaals reddend optreden. Pelikaan S bleef aanvallen en uiteindelijk was het in de 58ste minuut na drie pogingen achter elkaar eindelijk raak door Luuk Kuipers. De 1-0 voor Pelikaan S was een feit. Pelikaan S bleef vervolgens keer op keer dreigend. Gorecht kon voorin niet echt een vuist maken. In minuut 68 viel het tweede doelpunt voor Pelikaan S door Jan Hooiveld. Hoewel de spelers van Gorecht en de grensrechter ervan overtuigd waren dat de bal niet over de lijn was. Protesteren hielp niet, het doelpunt telde. Gorecht ging na de 2-0 achterstand steeds aanvallender spelen, werd ook een aantal keren gevaarlijk maar tot echt uitgespeelde kansen kwam het niet. Sterker nog onze doelman Willem Bouwkamp voorkwam in de laatste minuten met goede reddingen een grotere achterstand.

Voetbal Noord voorspelt kleine zege ONS Sneek

Op de website van Voetbal Noord is de prognose dat ONS Sneek met 2-1 wint van Pelikaan S. De voorspellingen van de andere wedstrijden zijn: Blauw Wit’34-Winsum 2-1, Gorecht-Hoogezand 1-0, ’t Fean’58-Leeuwarder Zwaluwen 2-2, Broekster Boys-FVC 4-0, Oranje Nassau Groningen-Drachtster Boys 2-0.

Derde keer

Het is morgen voor de derde keer dat ONS Sneek en Pelikaan S elkaar treffen. Voor de competitie verloor Sneek in Oostwold (gemeente Leek) met 3-1. Een sterke eerste helft van ONS Sneek kreeg helaas geen vervolg. In een heel kort tijdsbestek gaf ONS Sneek de verdiende 0 -1 voorsprong uit handen. Dat leidde uiteindelijk naar een 3-1 zege voor de ploeg van trainer Jan Kloetstra. In de bekerwedstrijd op het eigen Zuidersportpark revancheerde ONS Sneek zich tegen Pelikaan S middels een 4-1 victorie. In de tweede helft trok ONS Sneek de wedstrijd naar zich toe. Pelikaan S trainer Jan Kloetstra vond dat het spel van zijn formatie na de rust een drama was. ,,Het was bij ons in de tweede helft gatenkaas. We werden in de tweede helft in alle opzichten door ONS Sneek volledig overklast.’’

Lekker ontspannen voetballen

De competitiewedstrijd morgenmiddag thuis tegen Pelikaan S is van een geheel ander kaliber dan de bekerwedstrijd. Wanneer we trainer Jan Kloetstra van Pelikaan S mogen geloven gaat ONS Sneek een tegenstander treffen die ondanks de grote belangen lekker ontspannen wil voetballen in de topper in de eerste klasse F noord zaterdag. Jan Kloetstra: ,,In de bekerwedstrijd tegen ONS Sneek speelde Pelikaan S redelijk. Na de pauze was het een drama bij ons. Pelikaan S krijgt zaterdagmiddag te maken met een goede tegenstander. Je moet ONS Sneek niet laten voetballen. Pelikaan S zal ruggengraat moeten tonen in Sneek. Bij mijn ploeg zijn bepaalde sterkhouders niet top fit. Wel zijn ze fit genoeg om te spelen.’’ Op mijn vraag aan de trainer van Pelikaan S wat de voornaamste oorzaak is dat ONS Sneek tegen de mindere goden vaak punten verspeelt was zijn antwoord: “Dat heeft te maken met de constatering dat ONS Sneek op slechte grasvelden het spel moet maken maar daarin niet slaagt. Ook Pelikaan S had er wedstrijden bij waarin het niet liep bij ons. Zo speelden we twee keer gelijk tegen ‘Fean’58. Het is in onze eerste klasse F zo dat iedereen van iedereen kan winnen.’’

Smalle selectie

Pelikaan S heeft volgens trainer Jan Kloetstra een smalle selectie. Vandaar dat twee spelers aan de selectie voor het duel bij ONS Sneek zijn toegevoegd. Dat zijn aanvaller Ralph Visscher en een zeventienjarige verdediger uit de eigen jeugd. Beiden staan niet direct in de basis. De selectie van Pelikaan S bestaat verder uit: topkeeper Stefan van der Lei, tweede doelman Mehemet Demir en de veldspelers Luuk Kuipers, Jelle Wagenaar, Fahim Belighroub, aanvoerder Jan Hooiveld, Moes el Badawi, Jeroen Haan, Omar Kavak, Fabian Stevens, Fahrid Balvaneh, Curly Selassa, Quinten Anakotta en Danny Harms.

Grondig hekel aan

Wanneer ONS Sneek thuis niet wint van Pelikaan S dan loopt de achterstand op de club uit Oostwold op naar zeven punten. Dat moet niet gebeuren. Wanneer de formatie van onze trainer Arnoud Koster de drie punten thuis houdt blijft ONS Sneek titelkandidaat. De oranjemannen van aanvoerder Joran Swart kunnen Pelikaan S vooral pijn doen met snelheid in de aanvallen en door in een hoog tempo te voetballen. Daar hebben vooral de routiniers in de ploeg van trainer Jan Kloetstra een grondige hekel aan. Met de steun van onze supporters als twaalfde man heeft de schrijver van deze voorbeschouwing er alle vertrouwen in dat ONS Sneek na dit weekend nog tot de serieuze titelkandidaten moet worden gerekend.

Niet goed genoeg

De eerste vraag aan onze trainer Arnoud Koster was wat ging er mis afgelopen zaterdag in en tegen Winsum? ,,We waren gewoon niet goed genoeg als team tegen Winsum. We waren niet opgewassen tegen het fysieke spel van Winsum dat ook nog eens veel strijd leverde. We konden het spel niet maken. We wisten tegen Winsum niet er onderuit te voetballen.’’ Hoe ziet onze trainer de topper thuis tegen Pelikaan S? ,,De belangen zijn groot op het Zuidersportpark. Ik geloof er niets van dat Pelikaan S tegen ons lekker ontspannen gaat voetballen. Wanneer we winnen doen we weer volop mee in de strijd bovenaan. Ik heb een goed gevoel over deze topper. Pelikaan S ligt ONS Sneek wel. Het is een ploeg die ook wil voetballen. Het zal niet gemakkelijk gaan tegen Pelikaan S. Verliest ONS Sneek van Pelikaan S dan is mijn team als kampioenskandidaat gezien. Verliest Pelikaan S dan hebben ze de titelstrijd niet meer in eigen hand. Bovendien heeft van de top vijf Pelikaan S het zwaarste programma.’’

Kan Wesley Tankink spelen?

ONS Sneek trainde deze week niet op Koningsdag. Arnoud Koster: ,,We hebben nu op dinsdag- en woensdagavond getraind. Mijn spelers zijn zich bewust wat er zaterdag op het spel staat. Ze moeten volle bak gaan om te winnen van Pelikaan S. Daar heb ik vertrouwen in. Of we geschorste of geblesseerde spelers hebben? Alleen het kunnen spelen van Wesley Tankink is nog niet zeker. Na de warming-up bekijken we als technische staf of hij in staat is in de basis te kunnen beginnen.’’

SiVi

Delen