Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek-PKC’83

In de buurt……………

Afgelopen zaterdag sloot ONS Sneek de voorbereiding op de competitie 2022-2023 af met de laatste bekerwedstrijd in de poule, waarin de Snekers waren ingedeeld met plaatsgenoot LSC 1890 en buurtgenoten vv Balk en VVI(Idskenhuizen). De oranjehemden plaatsten zich met ruime afstand op de poulegenoten voor de volgende ronde. Na zeges op LSC 1890 (4-1) en vv Balk (4-0) was VVI in eigen huis het derde slachtoffer van de dadendrang van de mannen van Arnoud Koster. Het werd in Idskenhuizen tussen de buien door 3-0 voor ONS Sneek.

De bewoners van het Zuidersportpark konden op deze manier kennis maken met een fenomeen dat een 9-tal seizoenen nagenoeg niet aan de orde was geweest: de derby. Spelen tegen buurt- en streekgenoten geeft een ander gevoel dan ontmoetingen op 150 kilometer van het vertrouwde eigen ‘home’. Al dient eerlijkheidshalve gezegd te worden dat ook in de 1e Klasse F (district Noord) er een aantal uitwedstrijden afgewerkt dienen te worden op meer dan 100 kilometer afstand van Sneek.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-PKC’83 op za. 22-01-2011

Vertrouwenwekkend

De oefenperiode en de wedstrijden in de poulefase van de Districtsbeker gaven, onder alle voorbehoud, toch al een beetje een beeld van hoe ONS Sneek in de komende weken hoop te kunnen spelen. Wanneer de voorbereidingsperiode inderdaad een voorbode is van wat er komt dan is dat niet slecht. Met name in de bekerwedstrijden zagen we aantrekkelijk voetbal, steeds duidelijker lijnen en met name veel doelpunten. Dat maakt, dat we hoopvol en met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan.  Veel jeugdig elan gepaard aan een aantal spelers die ervaring met zich meebrengen maakt dat ONS Sneek momenteel een energieke mix is geworden. Af te wachten is, hoe de Snekers overeind blijven tegen het toch wat fysieker spel van een aantal komende tegenstanders. Wanneer de voortekenen niet bedriegen zal dat op termijn zeker lukken.

De eerste echte test heet: PKC’83

Aanstaande zaterdag is de eerste serieuze test. Dan komt op het Zuidersportpark op bezoek: PKC’83 uit Groningen. De Peizer Kring Combinatie, opgericht in 1983 als alternatief ten opzichte van ploegen uit Hoogkerk en stad-Groningen, is voor ONS Sneek geen onbekende. Onze archivaris Foeke Zijlstra laat ons weten, dat ONS Sneek en PKC’83 elkaar 8 keer in competitieverband ontmoetten. PKC’83 zegevierde 4 maal, 2 keer won ONS Sneek, en 2 maal eindigde de onderlinge confrontatie in een gelijk spel. In doelcijfers gaven beide ploegen elkaar niets toe: 15-15. Aan het begin van deze eeuw leek de ploeg uit Groningen-west door te zullen stoten naar de top van het zaterdagvoetbal. Een aantal seizoen verbleef PKC’83 in de Hoofdklasse. Maar de laatste jaren zijn de Groningers een stabiele 1e Klasser geworden. De afgelopen competitie werd afgesloten in de brede middenmoot van de 1e Klasse E (Noord) op de 9e plaats met 31 punten uit 26 wedstrijden.

PKC’83 wordt dit seizoen getraind door Bert Vos. De oud-speler van Oranje Nassau Groningen was in de afgelopen seizoenen succesvol bij andere clubs, en hij gaat nu proberen PKC’83 naar een hoger plan te brengen. Men ziet bij PKC’83 de toekomst met Bert Vos aan boord hoopvol tegemoet.

Net als bij ONS Sneek verlieten nogal wat spelers aan het eind van het vorige seizoen de club. Maar er kwam ook nieuw spelersmateriaal voor terug. Opmerkelijk is de ‘transfer’ van Buitenpost-speler Rob Schokker naar de Groningers. Hij was als spits al aardig op schot in de bekerwedstrijden die PKC’83 afwerkte tegen Noordster (6-0), ASVB (6-0) en vv Bedum (4-2).

Een bijzondere band hebben ONS Sneek en PKC’83 door een aantal spelers die zowel voor de Groningers als voor de Friezen uitkwamen. Jacob Noordmans, Jurjen Bosch en Serge Fatima zijn namen die in de ONS-gelederen nog steeds tot de verbeelding spreken.

Jurjen Bosch in het shirt van PKC’83 in actie in de wedstrijd ONS Sneek-PKC’83 op 22-01-2011

Waar staat ONS Sneek?

Overigens zeggen de resultaten uit de oefenwedstrijden en de serieuzer wedstrijden in de bekercompetitie maar weinig. We herinneren ons de start van het voorbije seizoen. Met sprankelend voetbal werd Flevo Boys naar huis gespeeld. Een prestatieniveau, dat de ploeg in het vervolg van de competitie niet meer bereikte. Daarom wachten we met de nodige spanning de confrontatie van zaterdagmiddag af. Het spel en het resultaat zullen mogelijk een richting aangeven, maar er volgen nog 25 wedstrijden, waarin veel kan en zal gebeuren. Hopelijk trekt ONS Sneek de positieve lijn van de laatste weken dóór en leidt dat tot de eerste zege in de nieuwe omgeving van de 1e Klasse F.

Arbitrage

De wedstrijd zal komende zaterdagmiddag in goede banen worden geleid door scheidsrechter, de heer R.W.de Wit. Hij zal worden geassisteerd door de heren W.Renkema en P.Kats. Niet elke keer zal het arbitrage-team bestaan uit neutrale leidslieden. Zo af en toe zullen ook clubgrensrechters de scheidsrechter-van-dienst assisteren.

Jan van der Veen

Pupil van de week:

KIAN RIENSTRA  (JO9-1)

Uit de geschiedenis:

29-11-2003    ONS Sneek-PKC’83                        4-0

01-05-2004    PKC’83-ONS Sneek                       4-3

08-09-2007    ONS Sneek-PKC’83                       3-2

26-01-2008    PKC’83-ONS Sneek                        4-2

21-02-2009    PKC’83-ONS Sneek                        2-1

09-05-2009    ONS Sneek-PKC’83                       1-2

04-09-2010    PKC’83-ONS Sneek                       0-0

22-01-2011    ONS Sneek-PKC’83                        1-1

Programma za. 24-09-2022:  1e Klasse F:

Blauw Wit’34                   – Hoogezand

vv Groningen                   – Leeuwarder Zwaluwen

Drachtster Boys              – FVC

ONS Sneek                      – PKC’83

Goorecht                         – Oranje Nassau Gr.

Pelikaan S                       – Broekster Boys

Winsum                          – ’t Fean’58

 

Delen