Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek-SC Genemuiden

Voorbeschouwing ONS Sneek-SC Genemuiden

Aanstaande zaterdag komt op het Zuidersportpark in Sneek op bezoek: Sport Club Genemuiden uit de stad met gelijkluidende naam, prachtig gelegen aan het Zwartewater. Genemuiden is met name bekend door de tapijtindustrie. Maar bij de voetballiefhebbers roept dezelfde naam respect en ontzag op. De bewoners van het fraai gelegen sportpark De Wetering behoren immers al sinds jaar en dag tot de top van het zaterdagvoetbal. Gesteund door een enthousiaste supportersschare bleken de Genemuidenaren in het (recente) verleden tot grote daden in staat. Kortom: een tegenstander van formaat!

Andere namen

Maar ook bij SC Genemuiden heeft het Eerste elftal in de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Zes jaar geleden speelde ONS Sneek voor het laatst tegen de groen-witten. Toen werd het elftal gedragen door bekende namen als die van keeper Albert Flier. Verder spraken tot de verbeelding de namen van Erik Rothman, Anne van der Kolk, Jacco Riemens, Herman van Dijk en Tjeerd Korf. Wanneer we de namen van de huidige selectie aan ons laten voorbij gaan dan is van de spelers die op 9 mei 2015 in Sneek aantraden alleen Ryan van Lente nog over. En Jacco Riemens is inmiddels in een andere functie aan de club verbonden (gebleven). Bij ONS Sneek: niemand meer van toen! Dus: twee totaal andere teams die met die recente historie ook weinig zullen hebben. Basis voor een compleet open en nieuwe wedstrijd.

Club met historie

Niettemin blijft SC Genemuiden een club met historie. De vereniging is opgericht op 22 oktober 1930 en bestaat deze maand dus 91 jaar. Vóór 1930 waren er meerdere clubjes in Genemuiden actief op voetbalgebied. VIOS, Vitesse, Genemuider Boys en Stormvogels waren de belangrijkste. Deze vier gingen in 1930 samen. En uiteindelijk nam men de naam ‘Sportclub’ aan. Op het veld aan de Veerweg werd in het verband van de Noord-Centrale Voetbalbond met name gespeeld tegen clubs uit de regio.

Langzamerhand groeide SC Genemuiden uit tot een club die op het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal speelde. De club kende een periode van 42 jaar, waarin het niet degradeerde. Op 6 oktober 1962 speelden SC Genemuiden en ONS voor het eerst in competitieverband tegen elkaar (in Sneek). Het werd een gelijkspel: 3-3. Sindsdien troffen beide elkaar 26 keer voor de competitie. SC Genemuiden won 12 maal, ONS 9 keer; en 5 maal eindigde de ontmoeting in een gelijkspel.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-SC Genemuiden op 23-02-2008

SC Genemuiden won in 2005 de KNVB-beker voor amateurs. Een echte cup-fighter, waarvan ONS in de beker ook nooit kon winnen. Viermaal troffen beide ploegen elkaar in een bekerwedstrijd. Alle keren in Genemuiden. En alle keren won de thuisclub.

Recent

Afgelopen zaterdag speelden beide teams niet hun beste wedstrijd. ONS Sneek moest drie punten achter laten bij hekkensluiter Noordscheschut. Een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft troefde thuisclub Noordscheschut de Snekers af op strijdvaardigheid. ONS Sneek probeerde met voetbal de wedstrijd naar zich toe te trekken, terwijl Noordscheschut knokte voor elke meter grond.

ONS Sneek scoort de 4-2 in het duel in en met Noordscheschut

De 3-0 voorsprong voor de Drenten bij de rust was daarvan een afspiegeling. In de tweede helft bleek, dat Noordscheschut toch wel wat veel van zichzelf had gevraagd. De blauw-witten vielen terug. ONS Sneek probeerde de bakens te verzetten. En de oranjehemden waren bijna succesvol. Helaas bleef de score steken bij drie doelpunten. Eentje minder dan Noordscheschut, dat tussendoor nog een keer had weten te scoren.

SC Genemuiden speelde, volgens onze man ter plaatse, ook geen geweldige wedstrijd. Maar knokkend voor een goed resultaat trokken zij wel de winst over de streep. Aan het eind kreeg het duel nog een hectisch karakter. Tegenstander Berkum moest met 9 man de wedstrijd uitspelen.

Maar dat betekent wel, dat SC Genemuiden met een goed gevoel naar Sneek afreist. De 2-0-zege op Berkum en de daarbij behorende 3e plaats op de ranglijst lijken niet alleen uitstekend, ze zíjn het óók! Overigens bezet ONS Sneek met 9 punten een keurige 7e plaats.

Glenn Buma in duel met tegenstander Aron Boer van Noordscheschut

Kansen voor zaterdagmiddag

Met dit alles start SC Genemuiden zaterdagmiddag toch wel lichtelijk als favoriet. De ploeg lijkt ook iets meer ervaring te hebben dan ONS Sneek met spelers als routinier Kay Velda (ex betaald voetbal, ex-DVS’33) en Lars Miedema (ook betaald verleden; en broer van de centrumspits van het Nederlands Vrouwenelftal), en de van Harkemase Boys afkomstige Jens Jurn Streutker (in de verdediging).

Maar we weten óók waartoe een tot de tenen gemotiveerd ONS Sneek momenteel in staat is. De wedstrijden tegen Flevo Boys en RKAV VOLENDAM getuigen daarvan.

Al met al: een interessante ontmoeting, die achter de computer (gelukkig) niet beslist wordt; maar op het veld. En in voetbal is dáár nog van alles mogelijk. Strijdend hoef je niet ten onder te gaan. Dát bewees Noordscheschut afgelopen zaterdag. En waarom zou ONS Sneek dat komende zaterdagmiddag niet kunnen.

DEVIN HOOGSTRA

Delen