Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – SV Marum

ONS Sneek speelt zaterdagmiddag thuis tegen debutant SV Marum

Nordin Tahboun en Joran Swart ontbreken wegens blessures jammergenoeg bij thuisclub 

Trainer Jan Piet Bosma van SV Marum: ,,We spelen goed tegen betere ploegen’’

Ook zei hij: ,,Wanneer SV Marum onder druk komt te staan is er paniek in de tent’’

Het spel maken is lastig voor formatie uit provincie Groningen

Dorpsclubje is niet bang voor ONS Sneek

ONS Sneek trainer Arnoud Koster: ,,We moeten uitgaan van eigen kracht’’

Van onderschatting van SV Marum zal geen sprake zijn

Bejubeld

De topwedstrijd tussen Flevo Boys en ONS Sneek eindigde afgelopen zaterdag in een kletsnat Emmeloord in een 1-1 gelijkspel. Met als gevolg dat Flevo Boys koploper bleef in de eerste klasse I noord zaterdag en ONS Sneek zich handhaafde op de derde plaats. Flevo Boys, de ploeg van trainer Arjen Postma uit Sint Nicolaasga, gaat aan kop met dertien punten uit zes wedstrijden. Tweede is Go Ahead Kampen met twaalf uit vijf door een 4-1 overwinning thuis tegen Drachtster Boys. Dan volgen ONS Sneek en KHC met elk twaalf punten uit zes ontmoetingen. Door een beter doelsaldo van ONS Sneek (plus 8) dan KHC (plus 4) staat de club uit Kampen op de vierde plaats. D’Olde Veste’54, Broekster Boys en Blauw Wit’34 moeten zeker in de  gaten worden gehouden met respectievelijk elf uit zes, negen uit vijf en acht uit vijf. ONS Sneek mocht niet mopperen dat het in de laatste seconden in Emmeloord nog een 1-0 achterstand wist weg te werken. Alles wat ONS Sneek was bejubelde de gelijkmaker van de mee naar voren getrokken rechtsback Geoffrey Eekhof.

Klad erin

Zaterdagmiddag is debutant SV Marum op ons vertrouwde Zuidersportpark de tegenstander van ONS Sneek. De formatie van trainer Jan Piet Bosma begon goed aan de competitie in de noordelijke zaterdag eerste klasse I. In de eerste twee wedstrijden werd de volle buit gepakt. Eerst werd LSC 1890 op het gemeentelijk sportpark aan de Leeuwarderweg in Sneek met 0-3 verslagen. Het Meppeler Alcides moest in Marum zijn meerdere erkennen in SV Marum. Het werd 4-1 voor de thuisclub. Hierna kwam de klad erin bij SV Marum. Er volgden vier verliespartijen op rij. Jubbega bleef met 2-1 de baas over de club uit de provincie Groningen. Broekster Boys won thuis met 4-1 van onze gasten deze zaterdag. Ook Drachtster Boys was in het Drachtster Bos te sterk voor SV Marum: 2-1. Afgelopen zaterdag verloor SV Marum thuis in een knotsgekke wedstrijd met 4-5 van het nog puntloze FC Burgum. De nummers twaalf en dertien degraderen automatisch naar de tweede klasse. Daar staan nu FC Burgum met drie punten uit zes wedstrijden en onze stadgenoot LSC 1890  met één punt uit  vijf duels.  De nummers negen, tien en elf krijgen nog een herkansing om eersteklasser te blijven. Jubbega met zes uit vijf, SV Marum met zes uit zes en Alcides met drie uit vijf ontmoetingen bezetten momenteel de niet gewenste klasseringen.

Waanzinnige wedstrijd

Boven het verslag van de wedstrijd SV Marum – FC Burgum op de website van laatstgenoemde club luidde de kop: Eerste winst in knotsgekke voetbalthriller. In de eerste alinea van het wedstrijdverslag stond te lezen: SV Marum en FC Burgum schotelden het publiek een waanzinnige wedstrijd voor. Op een druilerige middag regende het vooral heel veel doelpunten, negen in totaal. De emoties schoten in anderhalf uur tijd aan beide kanten heen en weer. Marum kreeg in de eerste helft kans op kans en leek de overwinning binnen handbereik. FC Burgum was in de tweede helft de bovenliggende en uiteindelijk winnende partij. Spannend en intens was het in Marum van de eerste tot de laatste seconde.

Eerste tegenstoot

Het wedstrijdverslag vervolgde met: Volgens verwachting was het FC Burgum dat in de openingsfase het meeste balbezit had. Marum loerde op een snelle tegenstoot bij balverlies van FC Burgum. Bij zo’n beetje de eerste tegenstoot sloeg de thuisclub direct toe. Zo stond er binnen tien minuten 1-0 op het scorebord. Nog geen acht minuten later scoorde SV Marum de 2-0. Marum rook bloed tegen de hekkensluiter die opnieuw een flinke optater had gekregen. Marum was onze verdediging meermaals te snel af. Dit leidde tot enkele enorme kansen voor de gastheren maar onze keeper verrichtte oog in oog met spelers van SV Marum enkele wereldreddingen.

Donkere wolken

Toen Remco Bouius na een half uur spelen de bal in één keer op de pantoffel nam uit een gave voorzet en daarmee voor de aansluitingstreffer zorgde, leek FC Burgum weer helemaal terug in de wedstrijd. Een minuut later lag de bal al weer in het netje aan de andere kant van het veld na een knappe uitbraak van SV Marum. Donkere wolken pakten zich samen boven FC Burgum. Een nieuwe nederlaag zou vrij rampzalig zijn. Nadat de keeper van FC Burgum zijn ploeg voor een 4-1 achterstand had behoed en daarmee FC Burgum in de wedstrijd hield, begonnen de bezoekers de draad weer op te pakken. Een staaltje veerkracht van de bovenste plank.

Aansluitingstreffer

Het was Henny Bouius die met een van richting veranderd schot vlak voor de rust de belangrijke 3-2 binnen schoot. Gesterkt door de aansluitingstreffer ging FC Burgum na de rust met goed positiespel op zoek naar de gelijkmaker. Na twee gemiste kansen was het opnieuw Henny Bouius die toesloeg. Een geweldige steekpass kreeg hij onder controle waarna hij op beheerste wijze voor de 3-3 zorgde. Nu was het FC Burgum dat de onovertroffen geur van de overwinning rook en daarmee de voorsprong pakte. Een hoge bal namens FC Burgum werd door de keeper van SV Marum verkeerd ingeschat waarna Steffen Kempe de 3-4 kon binnen koppen.

Explosie van vreugde

Diezelfde Steffen Kempe schoot vijf minuten voor tijd ook de 3-5 binnen. Een explosie van vreugde volgde bij FC Burgum. De wedstrijd was beslist. Of toch niet? FC Burgum liet zich wat terugdringen op eigen helft. SV Marum bracht daardoor de spanning weer helemaal terug. In de laatste reguliere speelminuut viel het negende doelpunt van de middag te noteren: 4-5. Grote vreugde en opluchting maakten zich meester van FC Burgum toen de scheidsrechter na 96  doldwaze minuten affloot. Een uitzonderlijke comeback was compleet. Eindelijk konden de eerste drie punten worden meegenomen naar Burgum.

Trainer blij met SV Marum

Jan Piet Bosma (61) is de trainer van onze komende tegenstander SV Marum. Hij is bezig aan zijn tweede seizoen bij SV Marum. Op de website van SV Marum werd lovend geschreven over de trainer, die interim trainer Wim Bakering is opgevolgd. De tekst is: Jan Piet Bosma is in korte tijd volledig in onze club geïntegreerd. Zijn gedrevenheid en enthousiasme werken aanstekelijk. Onze selectie is fit en staat er goed op. Kortom alle reden om blij te zijn met de contractverlenging seizoen 2023-2024. Jan Piet Bosma is op zijn beurt blij met SV Marum. ,,Het is heerlijk om met deze enthousiaste gasten te werken. Daarnaast past de clubcultuur goed bij mij. Ik kijk elke keer tevreden terug als ik thuis kom na een training of wedstrijd met SV Marum. De samenwerking met de selectie, de staf en de vereniging verloopt goed.’ Marco Wilbers is bij SV Marum de assistent trainer en keeperstrainer is Johan Mulder.

Fries van geboorte

Jan Piet Bosma is  Fries van geboorte. Hij zag het levenslicht in Bakhuizen.Voordat hij trainer werd bij SV Marum heeft hij bij heel veel clubs gewerkt. Hij begon als voetbal oefenmeester bij het Asser Achilles 1894. Hierna trainde hij achtereenvolgens HZVV uit Hoogeveen (zondag), CVVB uit Bedum, De Weide uit Hoogeveen, Hoogeveen, SC Rouveen, weer Achilles 1894, opnieuw HZVV (zondag), Noordscheschut, was assistent trainer bij HHC uit Hardenberg  en belandde via Harkemase Boys bij SV Marum.

Kapotte kruisbanden

De in Gieterveen (Drenthe) wonende Jan Piet Bosma heeft zelf ook gevoetbald. In zijn geboorteplaats Bakhuizen heeft hij even gespeeld bij de club van die naam. Na verhuizing naar de Friese havenstad Harlingen speelde hij in de jeugd van Zeerobben en bij Harlingen. Hij speelde één seizoen in het eerste elftal van Harlingen. Hierna speelde hij zes seizoenen bij het Asser Achilles 1894. Ook twee zonen van Jan Piet Bosma voetballen. Stijn Bosma (28) speelt bij Achilles 1894 uit Assen en Joost Bosma (25) bij Drachtster Boys. Beide zonen spelen op het moment niet. Jan Piet Bosma: ,,Beide zonen hebben kapotte kruisbanden opgelopen.’’

Selectie SV Marum

SV Marum komt met de volgende selectie naar het Zuidersportpark van ONS Sneek: De keepers Klaas Kleiker (eerste keus, heeft rugnummer 1) en Fabian Reitsema (tweede keeper, rugnummer 21). De veldspelers met tussenhaakjes de rugnummers zijn: Marc Oldewarris (2), Jordy Wieringa (3), Rick Buma (4), Frank Terpstra (5), Haije van der Molen (6), Tom Boezerooy (7), Daniel Laturiuw (8), aanvoerder Noël Kailola (10), Ralph Oosterhof (11), Jasper Siepelinga (12), Gilles Matuankotta (13), Delano Dussel (14), Jeroen Boekema (15), Matthijs Boonstra (16), Jelle de Lange (17), Tom van Kammen (18), Rogier van der Ploeg (20), Tieme Zwama (22) en Jean Pierre N’Gouan (33).

Twee jeugdspelers van SV Marum mee naar Sneek

Liefst zes jeugdspelers van SV Marum hebben dit seizoen de overstap gemaakt richting de eerste selectie. Dat zijn: Daan van der Veen (19), Fabian Reitsema (17), Geert Jan Mekkes (19), Bram Donker (19), Gilles Matuankotta (18) en Leco Smid (16). Twee van de zes jeugdspelers maken deel uit van de eerste selectie voor de wedstrijd tegen ONS Sneek.  Die twee zijn: Keeper Fabian Reitsema en laatste man Gilles Matuankotta. De tc van SV Marum is  enorm trots op deze talentvolle spelers uit eigen kweek. Eerste keeper Klaas Kleiker uit Roden is met trainer Jan Piet Bosma meegegaan van Harkemase Boys naar SV Marum. Kort geleden oefende SV Marum in Harkema tegen Harkemase Boys, dat met 3-2 aan het langste eind trok.

Aardig maar ook wisselvallig

Trainer Jan Piet Bosma van SV Marum over de met 4-5 verloren wedstrijd tegen FC Burgum: ,,In de eerste helft speelde SV Marum hartstikke goed. De tweede helft was van onze kant een stuk minder. Wanneer we onder druk komen te staan is er paniek in de tent. Dat is dan identiek aan ons spel. Het was tegen FC Burgum aardig maar ook wisselvallig. Van 3-1 voor naar 3-5 achter. We hadden tegen FC Burgum met 4-1, 5-1 voor moeten staan. Wat ik van de wedstrijd uit tegen ONS Sneek verwacht? Ik hoef er niet om heen te draaien, ONS Sneek heeft een goede ploeg. Voetballend heeft ONS Sneek meer kwaliteit dan SV Marum.’’

,,We parkeren niet de bus’’

Verder zei de via de telefoon sympathiek overkomende trainer van SV Marum over de confrontatie met ONS Sneek: ,,Het spel maken is lastig voor ons. We spelen met het accent op de verdediging maar we parkeren niet de bus. We moeten het hebben van het snelle omschakelen bij balverlies van de tegenstander. We moeten tegen ONS Sneek ook een goede dag hebben. We zijn als dorpsclubje niet bang voor ONS Sneek.’’

Moeilijk te verslaan op eigen veld

Op papier is ONS Sneek favoriet thuis tegen SV Marum. Dat is evenwel nog geen garantie voor een overwinning. De realiteit is wel dat ONS Sneek moeilijk is te verslaan op het kunstgras van het eigen Zuidersportpark. Ook is het zo dat de spelers van de oranje brigade conditioneel heel sterk zijn. ONS Sneek staat voor verzorgd voetbal. Er zit een idee achter zegt onze trainer Arnoud Koster altijd. ONS Sneek krijgt zaterdagmiddag te maken met een opponent die het maken van het spel aan onze jongens overlaat en probeert bij balverlies van ONS Sneek middels snel omschakelen tot succes te komen. Op wie ONS Sneek vooral moet laten is de gevaarlijke rechtsbuiten Tom Boezerooy. Over hem lopen meestal de counters van onze gasten . ONS Sneek moet direct het initiatief nemen en naar gaten zoeken in de SV Marum afweer. Dat ONS Sneek techniek hoog in het vaandel heeft staan, kan wel eens de doorslag geven.  Jammer dat  Nordin Tahboun (blessure aan zijkant onderbeen) en Joran Swart  (liesklachten) tegen SV Marum van de kant moeten toekijken.

Oppassen

Hoe denkt onze trainer Arnoud Koster over de thuiswedstrijd tegen SV Marum? ,,Ik ken SV Marum niet. Dan is het lastig om in te schatten wat voor team SV Marum is. Ik weet dat SV Marum een promovendus is. Onze tegenstander is de competitie goed begonnen. Hierna volgde een  terugslag. We moeten oppassen voor twee spelers van SV Marum. Dat zijn de buitenspelers Tom Boezerooy (rechts) en Jean Pierre N’Gouan op links. Alle twee zijn spelers met snelheid, diepgang, scorend vermogen en ervaring. We zullen het gevaar Boezerooy-N’’Gouan in de kiem moeten smoren.  We gaan van eigen kracht uit. Van onderschatting van SV Marum zal geen sprake zijn. De afwezigheid van Tahboun en Swart lossen we wel op.’’

Fantastisch

Ook trainer Arnoud Koster is blij dat Joran Swart voor twee seizoenen heeft bijgetekend. ,,Joran Swart is niet alleen een geweldige centrale verdediger. Hij is niet voor niets aanvoerder van ONS Sneek. Hij is ook een voorbeeld voor zijn medespelers. Ik vind het fantastisch dat hij blijft. Hij heeft het bij onze club ook heel goed naar de zin.’’ Met de verlenging van Joran Swart begint de ONS Sneek selectie voor het seizoen 2024-2025 al aardig vorm te krijgen. Mee doordat negen spelers uit de huidige selectie meerjarige overeenkomsten hebben en Tim ten Voorde voor twee seizoenen heeft bijgetekend.

Oranje mars naar LSC 1890?

Tot de winterstop komt ONS Sneek na SV Marum in competitieverband nog drie keer in actie. Zaterdag 18 november a.s. speelt ONS Sneek in Kampen tegen concurrent Go Ahead. Zaterdag 25 november a.s. heeft ONS Sneek voor de competitie vrij af. Met als oorzaak dat er dertien clubs zijn in de noordelijke eerste klasse I zaterdag. Op zaterdag 2 december a.s. speelt ONS Sneek uit tegen stadgenoot LSC 1890. Wat zou het mooi zijn om een oranje mars te organiseren naar het gemeentelijk sportpark aan de Leeuwarderweg. Alles wat oranje is verzamelen bij het Zuidersportpark en dan in optocht naar LSC 1890 toe. In elk geval doet de S-Side mee. Op zaterdag 9 december a.s. ontvangt ONS Sneek bezoek van het Meppeler Alcides.  Op dinsdagavond 21 november a.s. speelt ONS Sneek  in de tweede ronde van het noordelijk bekertoernooi uit tegen Makkum. De aanvangstijd op sportpark De Braak is 19.30 uur. René Wijma uit Oosterwolde is de scheidsrechter bij ONS Sneek – SV Marum. Hij wordt geassisteerd door de heren K. Tardy en Y.Heeren.

Prognoses

Nieuwsgierig geworden naar de prognoses van Voetbal Noord voor de wedstrijden dit weekend in de noordelijke eerste klasse I zaterdag? Hier komen ze: FC Burgum-Go Ahead Kampen 2-3, Broekster Boys-LSC 1890 3-0, Jubbega-Alcides 2-0,  KHC-Blauw Wit’34 1-0, D’Olde Veste’54-Flevo Boys 1-0 en ONS Sneek-SV Marum 3-0.

SiVi

Delen