Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – ’t Fean’58

Open duel verwacht op Zuidersportpark tussen titelkandidaat en ploeg in degradatienood

Kan ONS Sneek thuis ook winnen van dapper ’t Fean’58?

Beide ploegen zijn alleen gebaat bij drie punten

Met de week spannender

Het wordt met de week spannender bovenaan in de zaterdag eerste klasse F noord. Van de vier titelkandidaten won alleen Blauw Wit’34. Vrijdagavond j.l. werd de Leeuwarder derby tegen FVC met 2-4 gewonnen na een 2-0 achterstand. Afgelopen zaterdag verloor niet alleen Oranje Nassau Groningen. Dat overkwam ook Pelikaan S. Oranje Nassau Groningen ging met 2-0 ten onder in Surhuisterveen tegen ’t Fean’58. Pelikaan S kon het in en tegen Winsum niet bolwerken: 3-1. ONS Sneek kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel in Drachten tegen het jubilerende Drachtster Boys (75 jaar). Met als gevolg dat Blauw Wit’34 zich aan kop heeft genesteld met 36 punten uit achttien wedstrijden. ONS Sneek en Oranje Nassau Groningen delen de tweede plaats met ieder 34 uit achttien. Pelikaan S bezet de vierde stek met 32 uit zeventien.

Dappere debutant

Zaterdagmiddag speelt ONS Sneek om 15.00 uur op het Zuidersportpark tegen ’t Fean’58 dat goed bezig is om in elk geval directe degradatie te voorkomen. De onderste drie clubs (de nummers veertien, dertien en twaalf) dalen af naar de tweede klas. De uit de competitie genomen vv Groningen is de eerste degradant. FVC lijkt de tweede degradant te worden met negen punten uit zeventien wedstrijden De nummer drie van onderen het dappere ’t Fean’58 legt zich als debutant nog lang niet neer bij directe degradatie. De blauwhemden hebben de vv Hoogezand inmiddels in het vizier gekregen. De achterstand op Hoogezand bedraagt nog maar vier punten. Hoogezand heeft als nummer elf op de competitieladder achttien uit achttien. ’t Fean’58 veertien uit achttien. De clubs op de tiende en elfde plaats spelen nacompetitie. Op de tiende plaats staat Gorecht met negentien uit zeventien. Gorecht heeft maar één punten minder dan nummer acht Drachtster Boys en nummer negen Leeuwarder Zwaluwen met elk twintig uit zeventien. Ook in de onderste regionen is het dus super spannend.

Kiezelhard schot

Henk Postma schreef op de website van ’t Fean’58 ondermeer over de wedstrijd tegen Oranje Nassau Groningen: ’t Fean’58 verslaat ook koploper Oranje Nassau Groningen. Een grote 1 aprilgrap glunderde aanvoerder Jens Hamstra van ’t Fean’58 nadat hij vlak voor tijd werd gewisseld. Even eerder scoorde de spits de 2-0 waarmee de wedstrijd, die het aankijken volledig waard was, beslist was. De blauwhemden begonnen furieus aan de wedstrijd tegen de trotse koploper. Ditmaal geen Feanster kwartiertje in de slotfase maar direct vanaf de aftrap. Toen de storm bij de thuisclub ging liggen had Mayk Numan met een kiezelhard schot doelman Erwin Heidekamp van Oranje Nassau Groningen al getest. Vijf minuten later was het raak voor de thuisclub. Een afgeslagen aanval werd opgepikt door Erwin Tabak die doelman Heidekamp kansloos liet: 1-0.

Speelstijl

De eerste kans voor de gasten na twintig minuten spelen leverde niets op. Inmiddels waren de gastheren aardig uitgeraasd. Oranje Nassau Groningen kwam steeds beter in de wedstrijd maar stichtte nauwelijks gevaar en moest alert zijn op de tegenstoten van de thuisclub. Oranje Nassau Groningen kreeg middels Tyson Dos Santos (oud-speler van ONS Sneek) vlak voor de rust een beste mogelijkheid op de gelijkmaker maar teisterde de binnenkant van de paal. Dit tot grote opluchting van het meelevende thuispubliek. Oranje Nassau Groningen had de grootst mogelijke moeite om het spel te maken op de zware grasmat. Bovendien stoorden Wibo van der Werff en André van der Molen van de thuisclub dat het een lust was. Een speelstijl waar steeds meer tegenstanders het knap lastig mee hebben.

Nieuw elan

Na ruim een uur spelen werden bij ’t Fean’58 Bard Pultrum en Raoul Dijkstra ingebracht. Het zorgde voor nieuw elan bij de thuisclub en een mogelijkheid voor Bard Pultrum om de score uit te breiden. Het lukte net niet. Met nog meer inzet en het inbrengen van de jeugdspelers Franc van der Werff en Iwan Henstra lukte het om de Groningers te beteugelen. Sterker nog in de spannende slotfase verdubbelde de thuisclub de voorsprong. Een vrije trap van Wibo van der Werff werd fraai afgerond door Jens Hamstra: 2-0. Een nieuwe sensatie na de heroïsche 5-6 zege bij PKC’83 in Groningen een week eerder leek in de maak. Omdat er terecht veel blessuretijd werd bijgeteld konden hierna de handen in de lucht.

In het nadeel

De debutant sluipt richting de nacompetitieplekken en nam afstand van de onderste plaats. PR man Bert Postma van Oranje Nassau Groningen vond dat zijn club in het nadeel was. Bert Postma: “Het is voor ons lastig om het balletje te laten rollen op dit zware veld. Maar de zege voor jullie was dik verdiend hoor, dat zeker.’’ Oranje Nassau Groningen trainer Erwin Heerlijn had minder moeite met het spelen op gras. ,,Het klopt dat wij kunstgras gewend zijn. Daar staat tegenover dat dit pas onze eerste nederlaag is op gras dus veel zegt het ook niet.’’ Trainer Minno van der Werff van ’t Fean’58 hoorde de meningen tevreden aan. Daarvoor had hij alle reden. Minno van der Werff: ,,Het eerste kwartier van ons was heel goed. Daar lag wellicht de basis voor deze driepunter. Daarna zakten wij te veel ver weg waardoor we het zwaar kregen. Oranje Nasau Groningen kreeg overigens weinig kansen maar voetbalde wel wat gemakkelijker.’’ Volgende week wacht het andere oranje in Sneek.

Spierballenduel

Interessant ook het verdere in het wedstrijdverslag van ’t Fean’58-Oranje Nassau Groningen van de hand van club verslaggever Bert Postma. De kop boven zijn wedstrijdverslag luidde: Oranje Nassau Groningen verliest spierballenduel van ’t Fean’58. Hij schreef ondermeer: Men zegt wel eens een gewaarschuwd man telt voor twee maar dat bleek niet uit de wedstrijd van vanmiddag. ’t Fean’58 had in de wedstrijd in Groningen al laten zien dat ze ondanks hun benarde positie toch een heel behoorlijk potje konden voetballen. Over de inzet van de meeste Friese ploegen hoeven we het niet eens te hebben. Dat ze op hun meestal slechte grasvelden ook aardig uit de voeten kunnen met een heel eigen stijl is in het algemeen ook wel bekend. Toch was het beter voetballende Oranje Nassau Groningen vanmiddag niet in staat de punten mee de provinciegrens over te nemen.

Er lekker op kletsen

Bert Postma schreef verder nog: Dat het wel eens een lastige voetbalmiddag kon worden in Surhuisterveen werd wel verwacht. Zeker na de verloren punten thuis tegen Broekster Boys. Twee wel vergelijkbare tegenstanders die als het moet wel even de mouwen op willen stropen, in de handen spugen en er lekker op kletsen. Via niet te veel stations proberen in of rond de zestien meter van de tegenstander te komen en dan rammen maar. Broekster Boys flikte dat ook en binnen zeven minuten stond het 0-2. Bert Postma schreef ook dat het goede voetbal bij vlagen van Oranje Nassau Groningen net iets te lang werd doorgevoerd waardoor de stevig ingrijpende mannen van trainer Minno van der Werff elk gevaar konden voorkomen en doelman Fincent van der Veen eigenlijk een rustig middagje had.

Slecht huwelijk

ONS Sneek had ook een zeer lastige voetbalmiddag bij Drachtster Boys. Zo viel in het wedstrijdverslag van Rynk Bosma in het Friesch Dagblad het volgende te lezen: Misschien dat de thuisclub nog in feeststemming verkeerde van het 75-jarig bestaan en zich daardoor lankmoedig toonde voor opponent ONS Sneek. Met een blik op de ranglijst zou je zeggen dat Drachtster Boys niet bepaald in de positie verkeert om zich zo op te stellen tegenover een ploeg die hoog staat op de ranglijst. Rynk Bosma constateerde ook terecht dat het een slecht huwelijk is tussen ONS Sneek en spelen op echt gras. Die versie of verklaring komt vermoedelijk nog het dichtst bij de waarheid dat de formatie uit Sneek in Drachten bepaald fantasieloos speelde. In ieder geval werd die fraaie plek op de ranglijst qua veldspel geen moment waar gemaakt.

Zwitserse gatenkaas

Het wedstrijdverslag in het FD ging verder met: Al na twee minuten had Jurgen Scholte van Drachtster Boys raak moeten koppen maar hij richtte op de lat. Wanneer het in de eerste helft 3-0 of 4-0 had gestaan had niemand met de ogen geknipperd van verbazing. Want het oogde bij ONS Sneek defensief allemaal een beetje als een spreekwoordelijke Zwitserse gatenkaas. Kwetsbaar en ruimhartig royale kansen uitdelen. Met Joost Bosma als topscorer wat betreft het aantal kansen dat hij het Drachtster Bos in stuurde. De club uit Sneek kon natuurlijk het gemis van de razendsnelle rechterspits Nick Kleen aanvoeren als reden dat het maar heel weinig tot kansen kwam.

Juiste conclusie

Het sfeerverslag van Drachtster Boys-ONS Sneek op de eigen website van de 75-jarige is van Jerrie de Boer. Hier het begin van de tekst. De kers op de taart is niet de 1-1 eindstand. Wel het spel, de tactiek en de overgave. Titelkandidaat ONS Sneek is achteraf blij met een punt. De juiste conclusie na een enerverend potje voetbal. Onze Boys laten precies zien wat ze inmiddels in hun mars hebben. En wat ze zijn. Bereid om elkaar te helpen. Hoe klein de bijdrage ook is. De tactiek is te ingewikkeld voor jullie verslaggever. Het werkt wel en hoe! Het absolute hoogtepunt is de gelijkmaker. Er zijn trouwens veel voetballende hoogtepunten deze middag. Een voorzet van rechts. Door de lucht naar Sicco Bouwer rond de elf meter. Het idee leeft dat hij hem kopt richting goal. Sicco heeft andere plannen. Hij wacht tot het laatste moment. Hij bukt net niet. Een fluwelen pass met zijn kale koppie. Perfect getimed. Naar Harm Welfing die dicht bij het doel staat. Die neemt aan. Lijkt half te klutsen. Het duurt slechts twee seconden. Door de hoop op de gelijkmaker lijkt het een half uur te duren. Hij maakt het af. Bevrijdend.

Kunstzinnig

Jerrie de Boer gaat verder met: Vanaf dat moment is het Drachtster Boys publiek begeesterd. Winnende duels worden gevierd met gebrul. Het geeft het Drachtster Boys team een extra zetje. De verdiende gelijkmaker na de tegenvaller in de eerste helft. Het is na een kwartier in de wedstrijd een domper. De penalty tegen. Gele kaart voor Sander. 0-1. Het spel is al prima. Crosspasses om van te smullen. Tweede ballen worden gewonnen. De spanning wordt gedurende de wedstrijd groter en groter. Vooral in de eerste helft zijn de uitbraken van ONS vervaarlijk snel. ONS speler Mark Westra dribbelt hier en daar kunstzinnig. Het lijkt geen uitgemaakte zaak wie hier gaat winnen. Na de gelijkmaker komt ONS heel even aanzetten. De jongens blijven staan. Met lef en overgave. De spanning slaat over op de bank. Spelers en de assistent coach krijgen mot met de scheidsrechter. Jesse Huizinga zijn rechtvaardigheidsgevoel slaat door. Geel. Hij is al gewisseld. Is dit de beste wedstrijd van het seizoen? Niet gezien de uitslag. Nou vooruit dan. Eén van de beste. Erik Barelds benoemen is meer dan terecht. Hij schoffelt en springt er lustig op los. Voorop in de strijd heet dat. Het slaat over op de ploeg. Het ontroert jullie verslaggever Jerrie de Boer.

Goed in de oren knopen

Het wordt zaterdagmiddag op het Zuidersportpark een wedstrijd tussen een titelkandidaat en een ploeg in degradatienood. In Surhuisterveen won ONS Sneek met liefst 0-6 van ’t Fean’58. Dat zal nu niet weer gebeuren. Wanneer twee keer gelijk wordt gespeeld tegen Pelikaan S, met 0-1 wordt gewonnen bij Drachtster Boys, op het nippertje wordt verloren thuis van Blauw Wit’34, PKC’83 in Groningen met 5-6 wordt verslagen na een 4-1 en 5-2 achterstand en Oranje Nassau Groningen met 2-0 wordt geklopt dan is ’t Fean’58 een tegenstander van formaat geworden. Dat moet ons eerste elftal goed in de oren knopen. Beide ploegen moeten winnen. ONS Sneek om mee te blijven doen in de titelrace en onze gasten om uitzicht te houden op het prolongeren van het eersteklasserschap. Tot de tanden gewapend zal de club uit Surhuisterveen het Zuidersportpark betreden. ONS Sneek heeft heel wat goed te maken na het matige optreden bij Drachtster Boys. Desondanks is de formatie van Arnoud Koster favoriet op het zo vertrouwde kunstgrasveld. Voor eigen publiek moet ONS Sneek in staat zijn de drie punten thuis te houden.

Selectie ’t Fean’58

De selectie van ’t Fean’58 bestaat uit de keepers Hessel Huisman, Fincent van der Veen en David Huistra. De veldspelers zijn Rienk Bouma, Raoul Dijkstra, Lars From, Jurre de Haan, Jens Hamstra, Frank ten Hoeve, Mark Jager, Almer de Jager,Nando de Jong, Steef Loopstra, René Mellema, Edwin Notebomer, John Notebomer, Mayk Jesse Numan, Bard Pultrum, Anne Jasper Rispens, Erwin Tabak, Erwin Vos, Kees de Vries en Wibo van der Werff.

VIOD Driesum

Trainer van ’t Fean’58 is de 49-jarige Minno van der Werff. Hij begon met voetballen bij VIOD uit Driesum. Hierna vertrok hij naar de jeugd van Broekster Boys. Vijf seizoenen speelde hij in het eerste elftal van Broekster Boys. Na Broekster Boys kwam hij vier jaar uit voor Harkemase Boys. Zo maakte hij deel uit van het eerste elftal van Harkemase Boys dat ONS Sneek op de valreep het kampioenschap ontnam. Na Harkemase Boys was hij acht jaar basisspeler in het eerste van ’t Fean’58.

EK en WK acrogym

Nadat Minno van der Werff de voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen stortte hij zich op het trainersvak. Hij begon als assistent trainer bij ’t Fean’58. Hierna werd hij voor drie jaar bevorderd tot hoofdtrainer bij ’t Fean’58. Hierna trainde hij drie seizoenen de vv Rijperkerk en ook drie seizoenen de vv Rottevalle. Ook is hij bij ’t Fean’58 interim trainer geweest. Na drie seizoenen tweede trainer en ook drie seizoenen hoofdtrainer te zijn geweest bij ’t Fean’58 gaat hij als voetbaltrainer een jaar lekker niets doen. Hij wil even rustig aandoen en meer genieten met zijn gezin. Hij is terecht trots op zijn dochter die uitblinkt in acrogym. Ze maakt deel uit van het Nederlandse team dat deelneemt aan het Europees kampioenschap acrogym in Bulgarije en aan het wereldkampioenschap acrogym in Israel. Het is de bedoeling dat haar ouders aanwezig zullen zijn bij het EK en het WK acrogym.

Geen paniek

Wat verwacht Minno van der Werff van de uitwedstrijd tegen ONS Sneek? ,,De belangen zijn groot in deze wedstrijd maar mijn ploeg staat er een beetje anders in dan ONS Sneek. ONS Sneek moet, wij hebben dat minder. We willen graag eersteklasser blijven. Lukt dat niet dan is er geen man overboord. Wij blijven rustig en raken niet in paniek.’’ Op de vraag wat voor indruk titelkandidaat Oranje Nassau Groningen op Minno van der Werff had gemaakt was het antwoord ON Groningen is een goede ploeg maar is niet beter dan ONS Sneek. Minno van der Werff noemt het knap van Broekster Boys om twee keer te winnen van ONS Sneek. Hij is van mening dat zijn ploeg alleen thuis tegen ONS Sneek is weggespeeld. Onze tegenstander van deze middag speelt enkel met jongens uit eigen dorp. ,,Mijn elftal heeft niet de ervaring die de meeste eersteklassers wel hebben met spelers aangetrokken van andere clubs. Dan kom je te kort.’’

Competitie weegt zwaarder

Wat weegt voor onze trainer Arnoud Koster zwaarder de competitie of het bekervoetbal? ,,Dat is de competitie. Het bekervoetbal is mooi meegenomen.’’ Wat verwacht onze trainer van de thuiswedstrijd tegen ’t Fean’58? ,,Uit wonnen we met 0-6. Dat gaat niet weer gebeuren. Onze gasten zie ik als een gretige ploeg. Ik waardeer het zeer dat ’t Fean’58 niet op een gelijkspel spel speelt. Ze blijven niet voor de goal hangen. Het is een ploeg die van eigen kracht uitgaat. Dat doet ONS Sneek ook. Ik denk dat het een heel leuke en open wedstrijd wordt.’’

Nick Kleen is er weer bij

Onze trainer vervolgt met: ,,Ik verwacht ook dat de debutant uit Surhuisterveen echt wel druk gaat geven, ONS Sneek zal tegen ’t Fean’58 nog sneller moeten handelen Nick Kleen ontbrak tegen Drachtster Boys maar is er zaterdagmiddag weer bij. Zijn snelheid kunnen we goed gebruiken. Door een schorsing ontbreekt Rick Koelewijn. Nick voor Rick. Verder is de opstelling gelijk aan die van afgelopen zaterdag uit tegen Drachtster Boys. Het mooie aan deze competitie is dat nog heel veel open ligt. Zowel bovenaan als in de onderste regionen.’’ Uw schrijver van de voorbeschouwing is  deze middag de sponsor van de wedstrijdbal. Ik doe hierbij een beroep op onze spelers maak een optimaal gebruik van deze speciale wedstrijdbal. Anders vertaald zorg voor de nodige doelpunten en laat het doelpunt voor oranje regelmatig klinken over het Zuidersportpark.

SiVi

Delen