Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek-Ter Leede: Weerzien na 6 jaar

Voorbeschouwing  ONS Sneek-Ter Leede:  Weerzien na 6 jaar

 door:     Jan van der Veen

cropped-1559242728_ONSBosoSneek.jpg

De samenstelling van de 3e divisie A heeft nogal wat wijzigingen ondergaan ten opzichte van het vorig seizoen. Bekende tegenstanders gingen, nieuwe ploegen kwamen voor hen terug. Eén van de clubs die erbij kwamen is trouwens een oude bekende: Ter Leede uit Sassenheim. In het eerste Topklasse-seizoen van ONS Sneek, 2013-2014, speelden de oranjehemden ook al tegen de rood-gelen uit de Bollenstreek. Op 16 november 2013 werd het in Sneek 1-1. Op zaterdag 12 april 2014 ging het er in Sassenheim om, wie zich zou kunnen losmaken uit de degradatiestrijd. In beide wedstrijden was er een hoofdrol voor Sandor van der Heide. In Sneek scoorde hij het enige doelpunt voor de Snekers. In Sassenheim was hij het die het elftal bij de hand nam en het spel bepaalde. Ter Leede verloor met 3-0 en degradeerde enkele weken later.

leede

Historie van de tegenstander

Op 30 april 1930 werd ‘s avonds rond 20.00 uur op de Molenstraat nummer 10, in een mandenmakerij te Sassenheim, amateur voetbalvereniging Ter Leede opgericht. Twee clubs gingen samen, namelijk “POELLAAN” en “RODA”, hetgeen betekende: ‘Recht Op het Doel Af’. Als clubkleuren werden rood en geel gekozen, de kleuren die in het gemeentewapen voorkwamen. RODA speelde op een veldje in de toenmalige buitenplaats Ter Leede. POELLAAN speelde op een terrein aan de 3e Poellaan. Voor het terrein, dat eigenlijk zomaar in gebruik werd genomen, moest op zekere dag huur betaald worden en dat kon de toenmalige voorzitter Bruin niet trekken, dus moest men van het veld verdwijnen. Goede raad was duur en men ging financiële hulp vragen bij de toenmalige bewoners van “Huis Ter Leede”. Deze waren wel bereid om de club een ruggensteuntje te geven, maar men stelde als voorwaarde dat de club voortaan “Ter Leede” als naam kreeg. Dat werd graag geaccepteerd en zo draagt onze tegenstander van vanmiddag nog steeds de naam Ter Leede. In 1995 verhuisde Ter Leede naar het nieuwe sportpark De Roodemolen. De heren zijn 2x landskampioen zaterdagamateurs geworden (1957 en 1959). Ter Leede werd vorig seizoen kampioen van de Hoofdklasse A. Topschutters in dat seizoen waren Ian van Otterlo (19x) en Jeffrey Bok (13x). Zij beide maken nog steeds deel uit van de selectie van Ter Leede en zullen aanstaande zaterdag waarschijnlijk voor het nodige gevaar zorgen. Robert Steemers (hij was er 6 jaar geleden ook bij, maar maakte tussentijds nog een uitstapje naar Quick Boys en Scheveningen) en ex-SC Heerenveen-speler Joey van den Berg zijn een paar andere bekende krachten in het elftal van de ‘rood-gelen’. Naast successen bij de heren heeft Ter Leede ook een bloeiende vrouwenvoetbalafdeling. Het behoort daarin tot de beste amateurverenigingen in Nederland. Onder anderen de huidige bondscoach bij de vrouwen, Sarina Wiegman, heeft bij Ter Leede gespeeld.

Resultaten tot nu toe

Afgelopen zaterdag speelde ONS Sneek een goede wedstrijd in Harderwijk tegen VVOG. In de eerste helft was de ploeg uit Sneek superieur aan de thuisclub. Het had toen eigenlijk een veel grotere marge moeten opbouwen dan de 0-1 stand bij de rust. Toen ONS Sneek in de eerste minuut van de tweede helft al snel op 0-2 kwam leek de wedstrijd gespeeld. Maar VVOG vatte weer moed en scoorde in de 57e minuut de ‘aansluitingstreffer’. De thuisclub perste de laatste energie eruit en met succes. In de 3e en 5e minuut van de extra toegevoegde tijd gingen de Harderwijkers alsnog over de oranjemannen heen. Die zwaar gedesillusioneerd achterbleven.

Ter Leede boekte een beter resultaat. Het versloeg in eigen huis koploper hsv Hoek met dezelfde cijfers als waarmee ONS Sneek klop kreeg: 3-2. Ter Leede liep in de eerste helft vrij eenvoudig weg van de Zeeuwen. Bij de rust was het 3-0. Na de thee bleef de marge lang gehandhaafd totdat Rik Impens een klein kwartier voor het einde hsv Hoek op 1-3 bracht. In de ‘dying seconds of the game’ kwam Hoek nóg dichterbij (3-2), maar de zege van Ter Leede kwam niet serieus meer in gevaar.

DSC_5864

Ontwikkelen

Van beide ploegen kun je zeggen, dat ze snel leren. Van Ter Leede sprak trainer Steef Roodakkers in die zin lovend. Maar ook Paul Raveneau was zeker niet ontevreden over de progressie die zijn team maakt. Het verschil tussen beide ploegen zit ‘em in het resultaat-tot-nu-toe. En dat ziet er voor Ter Leede gunstiger uit dan voor ONS Sneek. De Sassenheimers hebben inmiddels 6 punten verzameld, tegen ONS Sneek 1. Daarmee bezet Ter Leede een echte middenmootpositie (8e), maar is ONS Sneek terecht gekomen op plaats 16. Op basis van het voetbal dat ONS Sneek momenteel speelt en de progressie die er in de ontwikkeling van de jonge ploeg zit is de verwachting gewettigd, dat de punten voor ONS Sneek zeker zullen komen. Misschien wel zaterdag. Wie zal het zeggen. We hopen voor zaterdagmiddag op een aantrekkelijke wedstrijd. En (omdat het hemd nu eenmaal nader is dan de rok) op drie punten voor onze eigen oranje-brigade.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter T.Winkel uit Uithuizen. Hij wordt geassisteerd door de heren  C.R.Veen en L.Faber.

 

Hollander Schilderwerken Pupil van de Week is JURRE DE GROOT BOERSMA  (JO10-1).

Jurre (3)

Aanstaande zaterdag worden er (in plaats van de gebruikelijke loten) loten verkocht in verband met de Veiling in de ONS-kantine op VRIJDAG 4 OKTOBER a.s.

De opbrengst van veiling en verloting gaat voor een deel naar de club (ONS Sneek) voor een opknapbeurt van de kleedkamers, voor een deel naar KIKA (Kinderen Kankervrij).

ActieVoorKika

 

Delen