Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek – VELO

ONS Sneek speelt in derde ronde van nacompetitie thuis tegen VELO uit Wateringen

VELO (Verdedig En Loop Op) heeft evenals ONS Sneek scorend vermogen

Trainer Arnoud Koster: ,,ONS Sneek krijgt te maken met een echt goede ploeg’’

Collega Kevin van der Geest van VELO: ,,Spelen met een herkenbaar elftal’’

Nog altijd in de race

ONS Sneek is nog altijd in de race om via de nacompetitie te promoveren naar de zaterdag vierde divisie. Op het eigen zonovergoten Zuidersportpark werd afgelopen zaterdagmiddag in de tweede ronde met 4-2 ,na een 3-1 ruststand, gewonnen van DZC’68 uit Doetinchem. Daarmee plaatste de formatie van trainer Arnoud Koster zich voor de derde ronde. Met als voordeel dat er zaterdagmiddag aanvang 15.00 uur opnieuw thuis wordt aangetreden met als tegenstander VELO  uit Wateringen. Een plaats met 16.110 inwoners in het Westland in Zuid-Holland. VELO versloeg zaterdag j.l. in Wierden in de tweede ronde het favoriete SVZW met 1-2. VELO was met veel moeite de tweede ronde binnen gedrongen. Tegen Die Haghe uit Den Haag waren een verlenging en strafschoppen nodig om de tweede ronde van de nacompetitie te halen.

Niet van een leien dakje

Het ging wat ONS Sneek betrof niet van een leien dakje tegen de Doetinchemse Zaterdag Club uit 1968. Wel werd in de zevende minuut de leiding genomen met Nick Kleen als doelpuntenmaker. Lang duurde de vreugde niet. Een minuut later verscheen al de 1-1 op het mooie en grote scorebord van ONS Sneek. Na een zwakke start in de openingsfase kwamen de gastheren beter voor de dag. In de 29ste minuut zorgde Man of the Match Mark Westra voor 2-1 en vier minuten later Nordin Tahboun voor 3-1. Dat werd ook de ruststand.

Plaaggeest

Het taaie en daardoor lastige DZC’68 kwam terug in de wedstrijd door direct na de pauze de 3-2 te laten aantekenen. Een tijdje kreeg ONS Sneek met een dip te maken. Gelukkig volgde een herstel. In de vorm van de 4-2 met als schutter onze spits Ewart Ottema, die een ware plaaggeest was voor de defensie van de twee interim-trainers Ralf Timmer en Bas van Londen. Het kostte de nodige moeite maar de 4-2 zege was verdiend te noemen. Dat vond ook Bas van Londen, die zich constant verbaal liet horen. Na DZC’68 is VELO  de volgende onbekende tegenstander van onze oranjehemden.

Elkaars zwakke punten

Op de website van de omnivereniging uit Wateringen werd het wedstrijdverslag gevonden van SVZW-VELO. Hier de tekst: Na een tamelijk lange busreis van circa 190 kilometer met een lunchonderbreking in Deventer arriveerde VELO ruim op tijd in Wierden voor de wedstrijd tegen SVZW (Sport Vereniging Zwaluwen Wierden) om een plaats in de derde ronde van de nacompetitie. Onder leiding van scheidsrechter Franklin Berg gingen beide teams voorzichtig van start op zoek naar elkaars zwakke punten. Een snelle achterstand in de vijfde minuut bleef VELO bespaard. Het doelpunt van Frank Smit werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Ruimte achter defensie van SVZW

Enkele minuten later belandde aan de andere kant een inzet van Irshan Jagbandhan, diep gestuurd door Rick Das, in het zijnet. Een kopbal van Frank Smit namens SVZW ging over. In de zestiende minuut maakte VELO goed gebruik van de ruimte achter de defensie van SVZW. Onze topscorer Ricky van Mierlo kon na een assist van Irshan Jagbandhan alleen opstomen richting de doelman van SVZW en scoorde eenvoudig de 0-1. Het spel ging hierna heen en weer. Met doelpogingen zonder succes aan beide kanten.

Even schrikken

In de 26ste minuut een grote kans voor VELO voor Ricky van Mierlo na een assist van Gino van de Water. De voet van de keeper van SVZW voorkwam een ruimere voorsprong voor VELO. Ook de bij VELO voor Joey Kouters ingevallen Abel Dries had op de lijst van doelpuntenmakers kunnen komen. Zijn inzet werd  gestopt door de SVZW-doelman. In de veertigste minuut was het even schrikken voor VELO maar de kopbal van dichtbij van Frank Smit, in de laatste competitiewedstrijd van SVZW nog goed voor drie doelpunten, werd in een reflex bekwaam gestopt door Jari Puister.

Buitenkans

In de tweede helft voerde SVZW de druk op. VELO moest attent blijven om niet te worden verrast. Voor het doel van VELO ontstonden gevaarlijke situaties maar de defensie hield stand. Doelman Jari Puister wist bij schoten en kopballen zijn doel schoon te houden. VELO loerde op de counter en met succes. In de 83ste minuut kon de ingevallen Vince van Egmond, in de diepte gestuurd door Irshan Jagbandhan, aan de rechter kant vrij opkomen. Van Egmond gaf de bal perfect voor op de mee gelopen Ricky van Mierlo die met deze buitenkans wel raad wist en de 0-2 op het scorebord bracht. Kort hierna een ultieme kans op de 0-3 voor invaller Lars van Winden op aangeven van de eveneens ingevallen Tony van den IJssel. Lars van Winden strandde evenwel op de keeper van SVZW.

Krampaanvallen

In de slotminuut van de reguliere speeltijd toch nog de aansluitingstreffer voor SVZW uit een strafschop benut door Robin  de Jong. In de blessuretijd was het billen knijpen geblazen voor VELO om de voorsprong vast te houden met  krampaanvallen bij meerdere spelers. Rick Das moest zich nog laten vervangen door Kenan Schenkeveld. Groot was de vreugde bij VELO na het eindsignaal van de prima leidende arbiter Franklin Berg. Na deze mooie en toch wel verdiende overwinning was de sfeer in de spelersbus op de terugweg optimaal. Zaterdag 10 juni a.s. weer een verre uitwedstrijd. Naar ONS Sneek dat met 4-2 won van DZC68. VELO heeft laten zien dat we niet bang hoeven te zijn. Uitgaande van onze eigen krachten kunnen we ook in de uitwedstrijd tegen ONS Sneek een goed resultaat behalen.

Extra aanvaller

Het verslag van SVZW over de verloren wedstrijd tegen VELO was uiteraard in mineur. SVZW leek wel sterk aan de wedstrijd te beginnen. De club uit Wierden trok meteen ten aanval. Dat resulteerde al in de vierde minuut in 1-0. Helaas constateerde de grensrechter buitenspel en werd het vroege doelpunt dus geannuleerd. In de vijftiende minuut balverlies op het middenveld bij SVZW waardoor VELO topscorer Ricky van Mierlo vrije doorgang kreeg richting het SVZW doel. Die kans was aan hem wel besteed: 0-1. In de tweede helft moest het dan gebeuren voor SVZW. Er moest worden gescoord. Dat was dan ook te zien aan het spel van SVZW. Met man en macht werd de aanval gezocht. In de 66ste  minuut kwam bij SVZW Maarten Jansen binnen de lijnen voor Aron Pouls. Een extra aanvaller erbij voor SVZW.

Ontfutselen

SVZW bleef jagen op de gelijkmaker. Dat ging gepaard met het nemen van steeds meer risico. Dat werd SVZW in de 83ste minuut noodlottig. Stefan Maat van de thuisclub liet zich de bal ontfutselen door een VELO speler, die met een goede voorzet Ricky van Mierlo bediende. De topschutter van VELO liet op zijn beurt SVZW keeper Julian Bakker voor de tweede keer kansloos. Het werd toen voor SVZW een hele opgave om nog de derde ronde te halen. In de negentigste minuut kreeg SVZW een strafschop te nemen na een overtreding op Yessin Maskoul. Robin de Jong faalde niet vanaf elf meter: 1-2. Zou het dan toch nog gelukken om de gelijkmaker te scoren? Bij een corner voor SVZW ging doelman Julian Bakker mee naar voren.

Kans niet gegrepen

Uit de hoekschop ontstond een enorme scrimmage voor het doel van VELO. Daarbij zou een speler van de gasten de bal tegen zijn handen hebben gekregen volgens spelers van SVZW, die dicht in de buurt waren van de situatie. De scheidsrechter wilde niets weten van een handsbal. Hij gaf Jasper Groothuis geel vanwege heftig protesteren. Vlak daarna klonk het eindsignaal. Helaas lukte het SVZW niet om langs VELO te komen. Daarmee kwam een eind aan het seizoen 2022-2023. SVZW heeft de kans gehad om te promoveren naar de vierde divisie zaterdag maar die kans niet gegrepen in zowel de reguliere competitie als in de nacompetitie. Er zijn redenen op te noemen hoe dat is gekomen. Daarvoor is dit wedstrijdverslag niet de juiste plek. Uithuilen en dan weer met frisse moed er tegen aan in het nieuwe seizoen.

1200 actieve voetballers

Het op 14 juli 1930 opgerichte VELO is de voetbaltak  van de omnisportvereniging SV VELO. De voetbaltak was de basis voor het ontstaan van de huidige omnivereniging. De voetbalclub VELO telt 1200 actieve voetballers. De omnivereniging in totaal 2500 leden. De voetbaltak heeft 26 seniorenteams die op het veld, in de zaal en als zeven-tegen-zeven spelen. VELO heeft 58 jeugdteams. De omnivereniging SV VELO telt naast voetbal de volgende takken: handbal, badminton, volleybal en ryu ha. VELO Ryu Ha biedt verschillende vecht- en verdedigingssporten aan. Dat zijn ju jutsu, judo en  tang soo do. De zaalhandbalsters van de omnivereniging spelen in de eredivisie evenals de tak badminton. Het sportpark  van VELO bestaat uit zeven voetbalvelden. Drie velden zijn voorzien van kunstgras. Redelijk uniek zijn  de twee kunstgras handbalvelden. Deze velden worden gebruikt voor de afdelingen handbal en voetbal. Verder zijn er drie sporthallen die gebruikt worden voor zaalvoetbal, zaalhandbal, badminton, volleybal en de oosterse vecht- en verdedigingssporten.

Circa 400 vrijwilligers

Onder het voetbalbestuur van VELO functioneert een zeer druk bezet en actief jeugdbestuur, dat wordt bijgestaan door een grote groep van circa 400 vrijwilligers (teamleiders, trainers, scouts, commissieleden, kampleiders, tournooiorganisaties, scheids- en grensrechters). VELO wil op een zo hoog mogelijk niveau voetballen. Een reden waarom de jeugdopleiding veel aandacht krijgt. Met als doelstelling zoveel mogelijk zelf opgeleide getalenteerde jeugdspelers laten doorstromen naar de selectie bij de senioren. De selectiegroepen bij jeugd en senioren hebben allemaal gekwalificeerde trainers.

Vlaggenschip

Vanaf het seizoen 2015-2016 startte VELO met selectievoetbal op zaterdag. In vier seizoenen wist het eerste elftal op te klimmen van de vierde naar de eerste klasse van de KNVB. Aan het einde van het seizoen 2018-2019 stopte VELO na 89 jaar met prestatief voetbal op zondag en werd VELO 1 zaterdag het vlaggenschip. Het afgelopen seizoen speelde VELO in de eerste klas zaterdag van het district West 2. Achter kampioen DSO uit Zoetermeer en nummer twee vv Wippolder uit Delft werd VELO derde. SDO werd kampioen met 56 punten uit 26 wedstrijden.

Doelsaldo plus 37

De vv Wippolder werd met zes punten achterstand (26-49) tweede. VELO behaalde uit 26 wedstrijden 48 punten. VELO scoorde liefst 72 keer en incasseerde 35 tegentreffers. Dat betekent een doelsaldo van plus 37. ONS Sneek kan bogen op 63 doelpunten en 30 tegengoals. Een doelsaldo van plus 33. Vier minder dan VELO. Met Ricky van Mierlo en Roderick Meinema heeft VELO veel scorend vermogen. Ricky van Mierlo was het afgelopen seizoen goed voor 23 doelpunten, Roderick Meinema voor zeventien. Tegen ONS Sneek ontbreekt evenwel Roderick Meinema (geblesseerd). Dat geldt ook voor Lars de Jong en Mo Özdemir.

Selectie VELO

De selectie van VELO bestaat uit de keepers  1. Jari Puister (eerste keeper en aanvoerder), 20. Deniz Pamuk en 21. Jason Vis. De veldspelers zijn: 2. Rick Das, 3. Mart Dubbeld, 4. Rens de Vries, 5. Benjamin El Amrani, 6. Mike Das, 7. Irshan Jagbandhan, 8. Gino van de Water, 9. Delano Vogel, 10. Joey Kouters, 11. Ricky van Mierlo, 12. Vince van Egmond, 13. Abel Dries, 14. Kenan Schenkeveld, 15. Sietse Fidom, 16. Lars van Winden, 17. Tony van den IJssel, 18. Roderick Meinema en 19. Mo Özdemir.

Doelen stellen

Hoofdtrainer van VELO is Kevin van der Geest uit Den Haag. Hij wordt geassisteerd door Peter Hartgring. Keeperstrainer is Sander Pronk. Paul Zwinkels is de teammanager en Kees de Jongh is de verzorger. Kevin van der Geest is bezig aan zijn derde seizoen bij VELO. Ook komend seizoen is hij de trainer. Kevin van der Geest over zijn contractverlenging: “VELO is voor mij een uitdaging. Die uitdaging ben ik aangegaan. We hebben een aantal doelen gesteld. We moeten een stabiele eersteklasser worden waarbij prestatie en plezier voorop staan. Toen ik begon bij VELO stond er een ervaren maar oude groep. Voor de levensvatbaarheid moest er verjonging plaatsvinden in de selectie. Het eerste elftal moet een herkenbaar elftal zijn met grotendeels eigen spelers.” Bij VELO worden de spelers van het eerste niet betaald.

Trainingskamp op Gran Canaria

,,We willen ieder jaar een stapje beter qua organisatie rondom de selectie en het eerste elftal. Veel doelen zijn gehaald. We zijn echter nog niet klaar bij VELO. We gaan een vierde jaar met elkaar door. We willen structureel in de top vijf van de eerste klasse spelen.’ Bestuurslid technische zaken Raymond van Asten voegt daar aan toe: ,,We willen dat het onze selectie aan niets ontbreekt. Daarom zorgen we voor een herkenbare VELO-spelersgroep. We zijn trots op onze huidige selectie met grotendeels zelf opgeleide spelers ook in ons tweede elftal en Onder 23 team.’’ De selectie van VELO ging begin januari j.l. naar een trainingskamp op Gran Canaria.

Heeft ONS Sneek goed kunstgras?

VELO trainer Kevin van der Geest heeft gevoetbald bij Scheveningen, RKC Waalwijk, Noordwijk, Zwaluwen (Vlaardingen) ,Vitesse (Delft) en bij Quick uit Den Haag. Bij die club  beëindigde hij zijn voetballoopbaan. Bij Quick Den Haag was hij ook trainer. Hij begon als trainer bij ASC uit Oegstgeest en was assistent-trainer bij Scheveningen. Kevin van der Geest heeft wel informatie ingewonnen over ONS Sneek, maar het blijft voor hem toch een onbekende tegenstander. Wat hij wel weet van ONS Sneek is dat het heeft gespeeld op hoog zaterdag niveau tegen ondermeer de ploegen uit De Bollenstreek. VELO speelt in Wateringen op natuurgras, ONS Sneek op kunstgras. Vandaar zijn vraag is het een goed kunstgrasveld in Sneek?  Die vraag werd door uw scribent van de voorbeschouwing met een grondig ja beantwoord.

Maken of breken

Voor Kevin van der Geest is een nacompetitiewedstrijd een wedstrijd op zich. ,,Het is voor beide teams maar één wedstrijd. Die kan je maken of breken. Ik verwacht in Sneek een spannende wedstrijd. VELO zal er vol voor gaan. Dat verwacht ik ook van ONS Sneek. Een nacompetitiewedstrijd komt het spel niet ten goede. Het is voor VELO al de tweede wedstrijd in het verlengstuk van de reguliere competitie. Jullie spelen voor de tweede keer thuis, wij voor de tweede keer uit. Afgelopen zaterdag naar Wierden en zaterdag helemaal naar Sneek.’’ Bij VELO worden de spelers van het eerste niet betaald. De trainer van VELO noemde als eerste speler van ONS Sneek spits Ewart Ottema. ,,Dat moet een goede spits zijn maar Ricky van Mierlo is dat bij ons ook.’’

Rik Koelewijn ontbreekt

Rik Koelewijn is er tegen VELO niet bij. De naar Drachtster Boys vertrekkende speler heeft schade opgelopen aan het kapsel van het schoudergewricht. Dat heeft een kijkoperatie uitgewezen. Rik Koelewijn was zaterdag j.l. tegen DZC’68 wisselspeler. ONS Sneek speelt met hetzelfde basiselftal tegen VELO als tegen DZC’68.  Onze trainer Arnoud Koster heeft de nodige informatie ingewonnen bij de trainer van SVZW, dat met 1-2 verloor van VELO. Verder heeft hij beelden gezien van VELO. ‘’Mijn indruk is dat Sneek met VELO een veel sterkere tegenstander krijgt dan DZC’68.’’

Gevarieerd

Arnoud Koster verder over VELO: ,,Mij is ook duidelijk geworden dat Ricky van Mierlo een heel goede spits is. VELO beschikt gewoon over een goed georganiseerde ploeg met veel voetballend maar ook scorend vermogen. Het speelt ook gevarieerd. Verder mag niet worden vergeten dat het niveau van het zaterdagvoetbal in het district West 2 hoger is dan in noord. We moeten dan ook realistisch zijn. VELO wordt vergezeld door een grote supportersschare. Wat ook om de hoek komt kijken is dat het zaterdag warm is. Wie gaat met de weersomstandigheden het beste om? Dat blijft afwachten.’’

Twee vrouwelijke grensrechters

Scheidsrechter is Maarten Spoon uit Enter. Twee vrouwelijke grensrechter assisteren hem. Dat zijn Martina Boer uit Beilen en Ashley de Haan uit Drachten. Martina Boer was jarenlang keepster van de vrouwen 1 van de combinatie Beilen-Fit Boys. Nu is ze een zeer geziene assistent-scheidsrechter bij onder meer wedstrijden in de dames eredivisie en de derde divisie mannen. Ze staat inmiddels op de lijst van de FIFA (Wereld Voetbal Bond) als assistent-scheidsrechter. Ashley de Haan begon haar loopbaan als grensrechter bij ONB uit Drachten. Nu is ze een gewilde assistent-scheidsrechter bij wedstrijden in de vrouwen eredivisie en in de hoofdklasse mannen. Bij een overwinning voor ONS Sneek is de winnaar van de wedstrijd RVVH (Ridderkerk)-SV Wippolder (Delft) de tegenstander in de finale, die zaterdag 17 juni a.s. wordt gespeeld op neutraal terrein.

Barbecue

Op verzoek van ons bestuurslid Dinie van der Wal volgt hier de volgende huishoudelijke mededeling: De barbecue voor de mensen die zich hebben opgegeven start na de wedstrijd en na eventuele verlenging. Dat zal waarschijnlijk tegen 18.00 uur zijn.

SiVi

 

 

 

 

Delen