Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek-vv Buitenpost

Een gewaarschuwd mens………..

‘De hele maand oktober hebben we complimenten gekregen, maar geen punten.’ Aldus trainer Willem Brouwer van vv Buitenpost op de website van de club na opnieuw een verliespartij met één doelpunt verschil. Weliswaar tegen koploper SC Genemuiden. Dat is geen schande. Maar het was afgelopen zaterdag in Buitenpost, volgens ingewijden, een typische 0-0 – wedstrijd. En tóch ging de wedstrijd voor de thuisclub (weer) verloren. Maar het feit, dat vv Buitenpost, aanstaande zaterdag tegenstander van ONS Sneek op het Zuidersportpark, goed presteert tegen tegenstanders die, normaal gesproken, strijden om de titel in de Hoofdklasse B (zaterdag) zegt genoeg. Willem Brouwer heeft de beschikking over een ploeg die voor niemand uit de weg hoeft te gaan. Een klasse-tegenstander dus, van wie ONS Sneek zeker nog niet gewonnen heeft.

Grillig

Het enige, dat je van vv Buitenpost kunt zeggen, dat is, dat men eigenlijk wat te weinig scoort. Nu is dat een probleem bij meerdere van de Hoofdklassers. Al zou je dat niet zeggen, wanneer je de uitslagen van zaterdag tot zaterdag bekijkt. Buitenpost loopt ‘één-op-één’. In de afgelopen duels van deze competitie scoorden de Waldsjers 9 doelpunten in 9 wedstrijden. ONS Sneek scoorde, bijvoorbeeld, het dubbele aantal. Maar het aantal tegendoelpunten bleef beperkt tot 10. En dat levert Buitenpost een aanzienlijk beter doelsaldo op dan de Snekers. Toch blijft het al-met-al scorebordjournalistiek. Want de wedstrijd van zaterdag is er ook weer eentje op zich. Het is de enige Friese derby in deze klas. En dat maakt, dat het grillige prestatiepatroon van zowel Buitenpost als ONS Sneek een nog grilliger beeld kan krijgen, wanneer de emoties van een derby loskomen.

Resultaten uit het verleden……….

De wedstrijden die beide ploegen vanaf 1984 in competitieverband tegen elkaar speelden waren vaak bijzondere. Of door het scoreverloop. Denk aan de wedstrijd op 29 september 1984; waarbij de zondag daarop bij het uitgaan van de kerk niet de preek, maar de wedstrijd van ONS op de zaterdagmiddag daarvoor belangrijkste punt van gesprek was. Of doordat er iets onverwachts in het veld gebeurde.

Vijftien maal eerder stonden beide ploegen voor de competitie tegenover elkaar. ONS Sneek won 7 maal, Buitenpost won 5 maal en 3 maal eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. ONS Sneek scoorde 40 maal in de onderlinge ontmoetingen, Buitenpost 30 maal. Opvallend is het (relatief) grote aantal wedstrijden, waarin de winnende partij 4 of 5 goals maakte.

Spelmoment uit de wedstrijd Buitenpost-ONS Sneek op 12 september 2020

Onze archivaris Foeke Zijlstra zette voor ons de uitslagen op een rij:

29-09-1984 ONS – Buitenpost                    3-3

09-03-1985 Buitenpost – ONS                    3-2

21-09-1985 ONS – Buitenpost                    5-1

21-12-1985 Buitenpost – ONS                    1-4

12-09-1987 ONS – Buitenpost                    3-1        

12-12-1987 Buitenpost – ONS                    1-1

19-11-1988 Buitenpost – ONS                    3-3

01-04-1989 ONS – Buitenpost                    3-5

23-11-1991 Buitenpost – ONS                    3-1

11-04-1992 ONS – Buitenpost                    4-2

12-09-1992 Buitenpost – ONS                    2-4

27-03-1993 ONS – Buitenpost                    4-0

08-04-1996 Buitenpost – ONS                    2-3

04-05-1996 ONS – Buitenpost                    0-1

12-09-2020 Buitenpost – ONS Sneek       2-0

De wedstrijd van vorig jaar zal de meesten van ONS nog het meest vers in het geheugen zitten. Ook zo’n typische 0-0 – wedstrijd. Maar nu, wat eindresultaat betreft, ONS Sneek aan de negatieve kant van de score.

Spelmoment uit de wedstrijd vv Buitenpost-ONS Sneek op 12 september 2020

Over vv Buitenpost

Op 1 mei 1942 is voetbalvereniging Buitenpost opgericht. Na het kampioenschap van het eerste zaterdagelftal in 1967 begon een opmars. In 1973 beleefde VV Buitenpost een uniek feit, want zowel het eerste, tweede als het derde elftal werden kampioen in hun klasse. In 1982 werd promotie afgedwongen naar de KNVB. Sinds die tijd heeft de eerste selectie nooit meer lager gespeeld dan de derde klasse.

VV Buitenpost groeide door tot een stabiele tweedeklasser en werd in 2011 voor het eerst in de clubhistorie kampioen in de tweede klasse. VV Buitenpost werd eersteklasser. Na zes seizoenen in de middenmoot te hebben meegedraaid, volgde in 2018 het absolute sportieve hoogtepunt in de geschiedenis van de club. Kampioen in de eerste klasse en promotie naar de hoofdklasse.

Om de aanwas van nieuw talent voor het eerste elftal niet te stoppen, is er een jeugdopleiding. Op sportpark De Swadde is veel aandacht voor de jonge spelers, waarbij plezier altijd voorop staat.

Het organiseren van een topwedstrijd is uitgegroeid tot een traditie met jaarlijks duizenden bezoekers.

Sneker inbreng bij vv Buitenpost

Wat de wedstrijd van aanstaande zaterdag nog meer bijzonder maakt dat is, dat bij vv Buitenpost drie spelers in de selectie zitten, die een band met Sneek hebben (keeper Kevin van der Meulen, Robin Huisman de Jong en Erolind Derguti, van wie de laatste twee overigens afgelopen zaterdag niet in actie kwamen) en eentje, Rolf Dijk, een aantal seizoenen voor ONS Sneek heeft gespeeld. Ook Rolf was niet terug te vinden op de ‘rol’ van de wedstrijd van afgelopen weekend. Dus in hoeverre deze spelers in Sneek in actie zullen komen is nog maar de vraag.

Aan ONS Sneek-zijde zal waarschijnlijk Rik Weening wel acte de presence geven. Hij kwam in de zomer van Buitenpost over naar ONS Sneek. Op onze vraag, hoe hij de wedstrijd van aanstaande zaterdag beleeft, antwoordde hij: ‘Ik kijk er heel erg naar uit. Veel vrienden van mij spelen er; dus altijd leuk om tegen ze te spelen en iedereen weer eens te zien.’

Spelmoment uit de wedstrijd NSC Nijkerk-ONS Sneek op 30 oktober 2021

Prognose

Er valt dus best wel veel over deze wedstrijd te zeggen. Maar de beslissing valt op het veld. Feit is, dat vv Buitenpost zich zeker niet zal verschuilen. En mogelijk van meet af aan ONS Sneek het vuur aan de schenen zal leggen. Wanneer de mannen van Jan Vlap en Arnoud Koster dezelfde strijdlust kunnen opbrengen als afgelopen zaterdag tegen NSC in Nijkerk hoeven ze zeker niet bang te zijn voor de ‘Blauwkes’. Alles staat of valt met inzet en daarnaast ook gewoon jezelf blijven. ONS Sneek moet gewoon blijven voetballen. Dat is, waarin de Snekers goed zijn.

Zaterdagmiddag rond de klok van vijf uur weten we méér!

Jan van der Veen

FINN POPMA

Delen