Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing ONS Sneek-vv Eemdijk (opnieuw: zonder publiek)

Voor aanstaande zaterdag staat ‘op de rol’ van de Hoofdklasse B (za.) onder andere de wedstrijd ONS Sneek-vv Eemdijk. Dit natuurlijk onder het voorbehoud, dat corona het mogelijk laat zijn. De laatste weken werden we een aantal keren geconfronteerd met het feit, dat er in meerdere selecties sprake was van besmettingen, waardoor niet gespeeld kon worden. En voorts is het de vraag welk effect de maatregelen  waarmee het kabinet aanstaande vrijdagavond komt op het doorgaan van wedstrijden heeft in de komende weken. In elk geval mag ook bij de wedstrijd ONS Sneek-vv Eemdijk GEEN PUBLIEK aanwezig zijn.

Spelmoment uit de wedstrijd ONS Sneek-vv Eemdijk op 9 februari 2019 (foto Martijn vd Veen)

 

In de historie……….

Beide ploegen ontmoetten elkaar in competitieverband tot nu toe slechts tweemaal. In het seizoen 2018-2019 debuteerde vv Eemdijk in de Derde Divisie, waar ONS Sneek op dat moment al enige seizoenen ervaring op dit niveau had. Op 8 september 2018 was ONS Sneek op bezoek op het sportpark De Vinken. En naast de vis, die daar uitstekend was, smaakten de Snekers ook het zoet van de overwinning (1-0). Een half jaar later, in de thuiswedstrijd op het Zuidersportpark, deed ONS Sneek dat nog eens dunnetjes over. De uitslag (4-1 voor de Snekers) doet vermoeden, dat het geen moeilijke wedstrijd voor hen was. Maar het tegendeel was waar. En dat tekent vv Eemdijk: nooit opgeven!

De geschiedenis van vv Eemdijk

Wie zijn ze dan toch: die Eemdijkers? Op Eemdijk wonen ongeveer een kleine 1000 mensen. En er is 1 voetbalclub: vv EEMDIJK. Het dorp werd bekend om zijn pontje. Dat pontje speelde ooit een rol in een ‘clip’ van entertainer drs. P.

Wat het voetbal betreft: het verhaal gaat, dat 3 vrienden, Willem van de Geest, Evert Hoolwerf en Dolf Veldhuizen het verlangen om in Eemdijk een voetbalclub te hebben in daden omzetten. In de vroege zomer van 1979 besloten zij hun vakantieplannen op te geven en hun vakantiegeld te steken in de oprichting van vv Eemdijk. Aanvankelijk speelde de club op bescheiden niveau. Maar langzaam maar zeker ontplooide het aanwezige talent in de club zich en steeg vv Eemdijk naar de 1e klasse. Toen in 2015 de nacompetitie werd gewonnen  was promotie naar de Hoofdklasse een feit. In een zeer spannende competitie in de Hoofdklasse B werd vv Eemdijk in 2018 kampioen. En promoveerden de groen-witten naar de Derde Divisie. Het verblijf op dit niveau duurde slechts één seizoen. Maar inmiddels behoort vv Eemdijk in de Hoofdklasse B dit seizoen weer tot de kandidaten voor de titel. Dus wie weet……………..!

De club kreeg in het verleden geen toestemming van de gemeente om op Eemdijk zich te vestigen, en daarom koos hij er voor om in het industriegebied ‘De Kronkels’ in het om de hoek gelegen Bunschoten-Spakenburg te gaan spelen. Vv Eemdijk heeft daar een fraai plekje gevonden om zijn thuiswedstrijden te spelen.

De pont van Eemdijk en drs P    (foto Jan vd Veen)

Vv Eemdijk nu

In de huidige competitie is vv Eemdijk sinds kort in de top drie te vinden. Twee overwinningen op rij deden hen in de buurt van de koplopers, SC Genemuiden en sv Urk belanden. Tegen Noordscheschut lieten de Eemdijkers er geen twijfel over bestaan, welke hun plannen zijn voor de komende maanden: meedoen in de titelstrijd. Het werd in Drenthe 5-0. Tegen een andere ploeg die in het rechter rijtje bivakkeert, NSC Nijkerk, werd het op het eigen sportpark 2-0. Een wedstrijd met een grote emotionele lading. Want vooraf aan deze streekderby werden twee mensen van de club herdacht die kort daarvoor waren overleden. Het betrof selectiespeler William Berendse en één van de oprichters van de club, de eerder gememoreerde Willem van de Geest. We betuigen vv Eemdijk en de nabestaanden ons medeleven en wensen hen veel Kracht voor de toekomst toe.

In de wedstrijd tegen NSC Nijkerk was vv Eemdijk weliswaar de betere, maar echt het grote verschil maken lukte de thuisclub ook niet. Toch kon vv Eemdijk na afloop drie punten bijschrijven op zijn conto. Dat bracht hen op de fraaie positie die hij voorafgaande aan de wedstrijd tegen ONS Sneek nu inneemt.

Moment uit de wedstrijd ONS Sneek-Buitenpost op 6 november 2021 (foto Henk vd Veer)

Prognose

Na de nederlaag in de thuiswedstrijd tegen vv Buitenpost is ONS Sneek niet weer in actie geweest voor de competitie. Dat betekent een achterstand in wedstrijden. Maar ook verlies aan wedstrijdritme. Daardoor geeft de 11e plaats op de ranglijst, met 12 punten uit 10 wedstrijden een vertekend beeld, waar sommige andere clubs al 12 duels hebben afgewerkt. Maar misschien wordt deze ongelijkheid in wedstrijden wel het beeld van de komende weken. Wie zal het zeggen……….

Door al deze feiten is het een complete slag in de lucht, hoe de kansen komende zaterdag liggen. Zeker is wel, dat vv Eemdijk een zeer lastige tegenstander wordt om te bestrijden. Wanneer we de ploeg vergelijken met die, welke bijna drie jaar geleden in Sneek in het strijdperk trad tegen ONS Sneek dan behoren er een aantal spelers van toen nog tot de selectie. Jan Pieter Hartog, Jordy Huijgen en Zeger Beukers bijvoorbeeld. En ook de keeper van toen, Gerben Ruizendaal, behoort nog tot de selectie, hoewel hij tegen NSC Nijkerk niet speelde, maar in zijn plaats Jeroen de Harder het doel verdedigde. In de afgelopen jaren zijn een aantal spelers de groen-witten komen versterken. De 38-jarige routinier Dennis Hollart, bijvoorbeeld (ex-Go Ahead Eagles, ex-IJsselmeervogels, ex-DVS’33 Ermelo). En Jeffrey van de Dikkenberg (IJsselmeervogels), oud-FC Lissenaar Bas Buimer en de van Sparta Nijkerk en DVS’33 bekende Frank Heus. Het maakt, dat de mannen van het trainersduo Willem Romp en Renco van Eeken (ook ONS!) niet geheel als outsider aan de wedstrijd beginnen. Maar ONS Sneek heeft in het verleden getoond, dat het juist tegen sterkere tegenstanders tot de beste resultaten komt. Wanneer de poort achter gesloten kan blijven hebben ook de Snekers kansen om tot een positief resultaat te komen. En positief is natuurlijk de volle winst, maar zeker ook een gelijkspel.

De man die de wedstrijd in goede banen mag leiden is voor ONS Sneek een oude bekende: scheidsrechter M. Roeleveld uit Vinkeveen. We hopen op een sportieve en goede wedstrijd.

 

Jan van der Veen

Delen