Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Alsof de tijd heeft stil gestaan……….voorbeschouwing ONS Sneek-vv Berkum

Voorbeschouwing:         ONS Sneek-vv Berkum Hoofdklasse B za.  05-09-2020

 ALSOF DE TIJD HEEFT STILGESTAAN…

Zo líjkt het tenminste, wanneer we zaterdagmiddag 5 september a.s. toeschouwer zijn bij de wedstrijd in de Hoofdklasse B van het zaterdagvoetbal tussen  thuisclub ONS Sneek en vv Berkum. Nog steeds zijn de clubkleuren dezelfde. Nog steeds prijken (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) de namen van Chris en Marc van der Meulen bij de gasten uit Zwolle op het wedstrijdformulier. En bij ONS Sneek zit gewoon weer Jan Vlap in de dug-out als verantwoordelijk hoofdtrainer. Net zoals hij dat was bij de laatste ontmoeting van ONS Sneek en vv Berkum in competitieverband op 23 februari 2013. Alsof hij nooit is weggeweest. Het klinkt allemaal zo vertrouwd en gewoon. Maar intussen zijn tussen die laatste ontmoeting van de beide opponenten van zaterdagmiddag en nu wel 7½ jaar verstreken.

logo Berkum

Heel wat gebeurd

Intussen is er in werkelijkheid heel wat met beide ploegen gebeurd. ONS Sneek speelde 7 competities lang op het hoogste of één na hoogste amateurniveau. De meeste seizoenen bleef men net binnen de veilige zone. Maar er waren ook enkele seizoenen waarin de Snekers hun partijtje konden meeblazen en tot resultaten kwamen die tot de verbeelding spraken. Al met al een mooie tijd om op terug te zien. Vv Berkum acteerde in die tijd veelal één niveau lager en was dáár steeds een factor om rekening mee te houden. Drie seizoenen speelden de zwart-witten in de Eerste Klas. De overige seizoenen in de Hoofdklas.

Om nog even de gedachten te bepalen: wat kunnen we zoal van vv Berkum te vertellen?

 Historie

Begin 1961 kreeg de speeltuinvereniging in Berkum een voetbalveld van de gemeente Zwollerkerspel. Voordien speelde men veelal op het winkelplein. Bij een veld hoort een voetbalvereniging en op 26 mei 1961 werd ten huize van dhr. Jan Goudkamp aan de Boerendanserdijk de vv Berkum opgericht. Jan Goudkamp werd de eerste voorzitter, kapper Drent werd penningmeester en Wim de Waard secretaris. Eerste trainer werd Jan Florijn. Als clubkleuren koos men voor zwart-wit. Medio de 70-er jaren van de vorige eeuw verhuisde de vereniging van ‘Ons hoekje’ (bij de speeltuinvelden) naar Sportpark De Vegtlust aan de Boerendanserdijk. Vanaf het seizoen 1998-1999 speelt het eerste elftal op het niveau van Eerste Klasse of Hoofdklasse (één seizoen daargelaten).

Op 18 november 2006 ontmoetten vv Berkum en ONS Sneek elkaar voor het eerst in competitieverband. Het werd een legendarische wedstrijd. De wedstrijd werd gestaakt wegens een blessure van de scheidsrechter en bijna een half jaar later (op 17 maart 2007) uitgespeeld. Een wedstrijd, die (twee data bij elkaar opgeteld) nogal wat langer dan in totaal 90 minuten duurde. Een ander saillant detail: op 20 november 2010 namen ONS Sneek en vv Berkum het nieuwe kunstgrashoofdveld op het Zuidersportpark in Sneek voor de competitie in gebruik. Werd er in alle andere ontmoetingen door (één van) beide partijen altijd wel een doelpunt gescoord, déze wedstrijd eindigde in 0-0.

Bekende en onbekende namen bij vv Berkum

Club-iconen bij vv Berkum zijn Chris en (zijn jongere broer) Marc van der Meulen. Zij waren er in 2006 al bij. Ze staan ook vanmiddag nog genoteerd bij de selectie. Echte clubvoetballers met veel talent. Naast hen is Johnsen Bacuna (ex-Harkemase Boys) een ervaren (35 jaar) kracht in het elftal, dat in Bas van Wijnen een youngster kent die al aan het betaalde voetbal heeft geroken, en in de 20-jarige Roy van der Stouwe een ander talent kent.

ONS Sneek komt langzaam op gang

AZ1A4857a

foto:  Jan Roelof Middeldorp

Bij ONS Sneek kende de selectie een redelijk grote metamorfose. Een aantal, met name jonge spelers, nam de plaats in van ervaren krachten als Nick Kuipers, Nick Burger en de gebroeders Prijor. En al heeft de ploeg in de afgelopen weken wel enige contouren gekregen, ook voor de trouwe ONS Sneek-watchers zal het zaterdag een verrassing zijn welke basis-elf trainer Jan Vlap uit de hoge hoed tovert. In het voorjaar werden Patrick van der Veen, Gabriël Fernando, Rico Cordes, Glenn Buma, Rick Joran Boyer, Mark Westra, en de keepers Sybren Terlouw en Tristan Boersma aan de selectie toegevoegd. In de loop van de tijd kwamen daarbij: de ervaren Kevin Mennega, Timo Verweij en Jermaine Bregitta. En onlangs kon Jan Vlap ook de talentvolle Max de Boom bij de selectie begroeten. Hopelijk slaagt hij samen met Arnoud Koster erin er een soepel draaiend geheel van te maken. En wie weet, zien we zaterdagmiddag daarvan al de eerste resultaten.

Dubbel gevoel voor Patrick van der Veen

05 - Patrick van der Veen

foto:  Martijn vd Veen

Voor één man is het zaterdagmiddag wel een heel bijzondere wedstrijd. En dat is Patrick van der Veen. De beoogde centraal verdediger van ONS Sneek speelt uitgerekend tegen zijn vorige club zijn eerste competitiewedstrijd voor de Snekers. Patrick heeft daarbij zelf een goed gevoel. Hij ervaart het als leuk om zijn oud-teamgenoten weer te ontmoeten. Maar het zal ook wel een beetje wennen zijn om te spelen tégen mannen, die vorig seizoen nog je teamgenoten waren. Een kort interview is zaterdagmiddag te vinden in het programmaboekje bij de wedstrijd, verkrijgbaar naast de kassa.

Kansen voor beide partijen.

Vv Berkum kende een goede oefenperiode. En komt zaterdagmiddag derhalve ook met een goed gevoel het veld op. ONS Sneek moet het doen met wat minder tot de verbeelding sprekende resultaten uit de oefenwedstrijden. Maar dat alles zegt niets. Ineens kan het er toch zijn. En, wanneer de voorboden (afgelopen zaterdag – eerste helft tegen Be Quick 1887) niet bedriegen…………………..We gaan voorzichtig voor een punt. Maar een overwinning zou mentaal een geweldige opsteker zijn!

We gaan er met zijn allen weer voor! En weet: ‘You’ll never walk alone!’

Arbitraal trio:

Scheidsrechter:                F.E.ter Brake  (Dedemsvaart)

Ass. scheidsrechters:     B.S. Lampers & P.Roos

 

 

 

 

Delen