Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Oranje Nassau G tegen Oranje Nassau S

Oranje Nassau versus Oranje Nassau: een duel met geschiedenis

Aanstaande zaterdag treffen op de 2e competitiedag in de 1e Klasse F za. twee ploegen elkaar die een hele geschiedenis met elkaar hebben (mee-) gemaakt. Oranje Nassau Sneek ontmoet Oranje Nassau Groningen. En het duel op Sportpark Coendersborg is niet het eerste tussen beide opponenten. Maar liefst 49 maal kwamen de beide oranjes elkaar tegen in een bindende wedstrijd. Daarvan waren er 46 reguliere competitiewedstrijden en 2 wedstrijden in het kader van de strijd om de Noordelijke Districtsbeker. Maar het meest tot de verbeelding van de wat ouderen onder ONS zal ongetwijfeld spreken de wedstrijd op 17 mei 2003 in Burgum, waar het kampioenschap in de 1e Klasse E betwist moest worden in een beslissingswedstrijd. Na een hectische wedstrijd zegevierde Oranje Nassau uit Groningen door een doelpunt van Hans van der Ploeg. Over het geheel gezien valt de balans in positieve zin uit naar ON Sneek. De helft van de competitieduels (23) eindigde in een overwinning van de Snekers. Oranje Nassau Groningen zegevierde 13 maal. En 10 keer kwamen beide ploegen remise overeen.

Duel in de wedstrijd Oranje Nassau G(roningen) tegen ONS Sneek op za. 26 maart 2011

Meer dan 100 jaar ON Groningen

Oranje Nassau (G) werd opgericht op 30 april 1918. Op die dag zaten een aantal jongemannen in een klein zolderkamertje van een pakhuis achter de A-kerk in Groningen bij elkaar. Zij waren de oprichters van de Christelijke Voetbal- en Athletiekvereniging Oranje Nassau. Hun namen zijn: Johan van der Berg, Piet Bolt, Ferdie Hernamt, Jo Holwerda, Cor Hijszeler, Frits Hijszeler, Piet Schreuder, Jan Veenhuizen, Piet Veenhuizen, Jelte Venema en Geert de Vries. Frits Hijszeler was voorzitter en daarmee de eerste voorzitter in de geschiedenis van Oranje Nassau. Dáár begint de geschiedenis van de Groninger club. En 104 jaar later spreekt ON G nog steeds een woordje mee. Getuige de koppositie die men, na 1 competitiedag weliswaar, bezet in de 1e Klasse F van dit seizoen. Door een 4-0 – overwinning op het slechts even verderop spelende Gorecht uit Haren heeft ON G nét een iets beter doelsaldo dan ONS Sneek, dat een andere Groninger 1e Klasser, PKC’83, versloeg (met 5-3). Daardoor kunnen we niet alleen spreken van een ‘botsing der Oranje Nassau’s’ , maar ook van een wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 in 1F. De laatste keer dat ONS Sneek en ONG elkaar ontmoetten was op 26 maart 2016. In de kwartfinale van de Districtsbeker Noord was ‘Groningen’ op bezoek bij ‘Sneek’. Gastheer ONS Sneek won uiteindelijk met 3-1. Bij ONS Sneek is er geen speler meer in de selectie die deze wedstrijd meemaakte. Bij Groningen behoorde de getalenteerde Ezra Schrijver toen tot de selectie, waar hij dat aanstaande zaterdag ook zomaar zou kunnen doen.

Nordin Tahboun (ONS Sneek) is drie tegenstanders te snel af in het duel tegen PKC’83 op za. 24-09-2022

Twee voetballende ploegen

Vanouds staan de beide Oranje Nassau’s voor aantrekkelijk voetbal. Een speler als Ezra Schrijver is (wanneer hij zaterdag speelt) daarvan een exponent. Maar Oranje Nassau kent meer spelers die iets méér hebben. Zo kwam met Schrijver van ACV dit voorjaar over: Jan Kruithof. En van PKC’83 kwam over: Richard Zolfaghani. Verder spelen bij ON Groningen twee spelers met een ONS Sneek-verleden. Verdediger Rick Boyer speelde in het seizoen 2020-2021 één seizoen voor de Snekers. Ruendel Martina speelde 2 seizoenen op het Zuidersportpark. De laatste maakte afgelopen zaterdag na een blessureperiode in de loop van de tweede helft zijn rentree. En hij deed dat op treffende wijze: hij scoorde meteen! Nog steeds dus een spits om rekening mee te houden. Een speler die evenals Ezra Schrijver en Ruendel Martina na een uitstapje naar één of meer andere clubs terugkeerde bij ON Groningen is Thomas Careman. Een man om zéker ook in de gaten te houden.

Topdrukte in het doelgebied van Oranje Nassau G(roningen) in het treffen met ONS Sneek op 26-03-2011

Kansen in de 50-ste officiële wedstrijd tussen de Oranje Nassau’s

Valt er in dit stadium van de competitie al iets te zeggen over kansen over en weer? Heel weinig. Want een eerste competitiewedstrijd is geen graadmeter voor de rest van het seizoen. ONS Sneek kan daarover meepraten, getuige het begin van het afgelopen seizoen. Wat wél waarschijnlijk is, dat beide ploegen een meebepalende rol zullen spelen in het verdere verloop van de competitie. Dat móet ook wel in een klasse, waar een ruime degradatie gehanteerd wordt aan het einde van het seizoen. Elke zaterdag moet je erbíj zijn. En van meespelen om een rustige middenmootpositie zal hoogstwaarschijnlijk geen sprake zijn.

De wedstrijd op het Sportpark Coendersborg i n Groningen begint om 15.00 uur. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter dhr. J.W.Bouw, geassisteerd door de heren M.Brondijk en M.Schuurman.

Rond vijf uur weten we méér!

Jan van der Veen

Delen