Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Pelikaan-S – ONS Sneek

ONS Sneek wacht stevige kost

Bijna halverwege

We naderen zo langzamerhand de laatste wedstrijden van de eerste competitiehelft in de 1e Klasse F Noord van het zaterdagvoetbal. De eerste periode zit erop. En de 14 clubs uit 1F zullen vlak na de winterstop elkaar allemaal een keer hebben getroffen. Voor ONS Sneek betekent dat nog een viertal confrontaties met tegenstanders van behoorlijke importantie. Aanstaande zaterdag is de eerste daarvan. In Oostwold (gemeente Leek) is vv Pelikaan-S gastheer voor de Snekers. Op de ranglijst bezetten de rood-zwarten momenteel de 2e plaats achter koploper Blauw Wit’34. Een echte topper dus!

Schotvaardig

Wanneer je een blik werpt op de stand in de 1e Klasse F dan ziet die eruit zoals we ons die aan het begin van de competitie ook al enigszins hadden bedacht. Blauw Wit’34 en Pelikaan-S behoorden ook vooraf al tot de favorieten voor de bovenste plaatsen, met de beide Oranje Nassau-s als gevaarlijke outsiders op het vinkentouw. Na 9 wedstrijden leidt Blauw Wit’34 en is Pelikaan-S 2e. De Oostwolders zijn de enige nog ongeslagen ploeg in de noordelijke 1e Klasse. En wat tegelijk opvalt: met doelcijfers die verraden, dat de ploeg scorend aardig is bezig geweest. Met 27 doelpunten-vóór komt dat neer op gemiddeld 3 doelpunten per wedstrijd.

Sterke ploeg

Zoals gezegd: het is nog geen enkele ploeg in 1F gelukt om Pelikaan-S een nederlaag toe te brengen. Maar de Groningers zijn niet onverslaanbaar. Dat bewees de huidige hekkensluiter ’t Fean’58 uit Surhuisterveen. Het hield in eigen (Feanster) huis Pelikaan-S op 2-2. Echter de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat dit voor Pelikaan-S een uitzondering was. Maar je ziet vaker, dat gaandeweg de competitie voor ploegen die tot dan toe vrij gemakkelijk in de top meedraaiden de druk groter wordt en de resultaten wat minder overtuigend worden dan aan het begin van de competitie.

Zou dat ook gelden voor Pelikaan-S? Dat is een vraag, waar zaterdag aanstaande misschien een antwoord op komt.

Zowel ONS Sneek als Pelikaan-S ervoeren afgelopen zaterdag, dat twee wedstrijden in één week toch best inspannend zijn. ONS Sneek versloeg op dinsdag 22 november jl. in Emmeloord Flevo Boys en bekerde door. Pelikaan-S trof in dezelfde bekerronde vv Opende en won met 3-1. Maar zowel de Snekers als de Oostwolders liepen afgelopen zaterdag tegen puntverlies in de competitie op. ONS Sneek wist zich niet voorbij te voetballen aan vv Winsum (1-1) en Pelikaan-S liep tegen een gelijkspel op bij debutant Gorecht uit Haren (0-0). Een resultaat overeenkomstig de verhoudingen in het veld.

Spelers van naam

Vv Pelikaan-S is niet zomaar een tegenstander. Vanaf het begin van het bestaan (de club is opgericht op 11 mei 1957, en dus 65 jaar jong!) speelde het eerste elftal in de Groninger Voetbal Bond. Maar vanaf 2014 is er sprake van een opmerkelijke sprong richting de top van het zaterdagvoetbal. Een aantal kampioenschappen op rij bracht de Groningers enkele seizoenen geleden in de Eerste Klasse. En na afloop van de competitie 2021-2022 mocht Pelikaan-S zich melden voor de nacompetitie voor promotie naar de Hoofdklasse. Die stap lukte niet. Maar dit seizoen rammelt de ploeg nadrukkelijk weer aan de promotie-deur. Het doet dat met een goede ploeg, waar een paar namen meteen in het oog springen. Zo speelt routinier Omar Kavak (ex-Go Ahead Eagles, FC Emmen, SVZW en SC Genemuiden) een belangrijke rol in de ploeg. Met zijn 34 jaar is hij nog steeds in staat om zijn doelpunten mee te pikken en zijn medespelers te laten profiteren van zijn ervaring. Daarnaast is daar Jan Hooiveld (ex-ACV, HHC, Harkemase Boys en SC Genemuiden). En mogelijk komt ONS Sneek ook oud-ONS-er Fabian Stevens tegen. Tot slot noemen we Fahim Bellgroub, een speler die ook al de nodige doelpunten achter zijn naam heeft staan. Al met al dus een team om ‘u’ tegen te zeggen.

Bijzondere clubnaam

ONS-e tegenstander van aanstaande zaterdag is een grote onbekende. Nog nooit speelde ONS Sneek tegen Pelikaan-S voor de competitie en voor de beker. Het is een bijzondere tegenstander voor wat de clubnaam betreft. De club dankt de naam aan het feit, dat een belangrijke en invloedrijke supporter de club in de beginjaren nogal heeft ondersteund. Jo Smit, invloedrijk man bij strokartonfabriek Erica II hoorde, dat de pas opgerichte voetbalclub in Oostwold een voetbalveld nodig had. En hij stelde vervolgens een stuk grond ter beschikking om daarop te kunnen spelen. De man was ook een enorm paardenliefhebber, onder andere bezat hij een aantal renpaarden. Eén daarvan droeg de naam Pelikaan-S (in navolging van onder andere de wereldberoemde Quicksilver S). De oprichters van de voetbalclub in Oostwold besloten als dank de club te sieren met de naam van één van de paarden van Jo Smit, Pelikaan-S. Vandaar…………………..

Kansen

Gezien het competitieverloop kunnen we zaterdag een spannende wedstrijd verwachten. In elk geval zullen beide ploegen zich niet ingraven. Want de aanval is bij beide een sterk onderdeel. Voetballen tegen een muur zal er dus hoogstwaarschijnlijk niet bij zijn. Voor ONS Sneek is het belangrijk punten te halen om niet in de tweede helft van de ranglijst terecht te komen. Elk punt is daarom meegenomen. Al zullen de oranjehemden de kans niet laten liggen om een rol van betekenis te spelen in de strijd om de titel. Pelikaan-S heeft de eerste prijs al op zak. Het verzekerde zich veertien dagen geleden van de eerste periodetitel en mag dus in elk geval weer mee strijden in de nacompetitie om promotie. Maar de ploeg wil duidelijk méér. En Pelikaan-S zal alles eraan doen om in het voetspoor te blijven van Blauw Wit’34. Zo kan er zich op het sportpark in Oostwold een interessante ontmoeting ontspinnen, waarbij het voorspellen van een uitslag bij voorbaat al een slag in de lucht is. ONS Sneek heeft in de afgelopen weken laten zien, dat het in geen enkele confrontatie kansloos is. Ook nu een aantal spelers vanwege blessures en andere verplichtingen niet aanwezig zijn is er voldoende potentieel om Pelikaan-S geduchte tegenstand te bieden. Dus: een gelijkspel???

Jan van der Veen

Delen